Tmuza
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #105 : Wrzesień 15, 2005, 14:58:44 » |
|
U mnie skalary srednio co 3 tygodnie składaja ikrę.A składaja ja zawsze w tym samym miejscu,na na rurce od Fluvala.Probowalem przenosic ja z cala rurka do mniejszego akwa na rozne sposoby.Z'' rodzicami'' i bez nich,delikatne napowietrzanie,uzywalem preparatów dla ochrony ikry i nic.Zawsze to samo- byla sobie ikra.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jacek
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #106 : Wrzesień 15, 2005, 15:27:12 » |
|
a jakie masz w aqa ogólnym inne rybki ? :?:
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam wszystkich :-)
|
|
|
Tmuza
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #107 : Wrzesień 15, 2005, 15:41:25 » |
|
Para skalarow,dodatkowo jeden skalar,2 gurami marmurkowe,bocja wspaniala(wczoraj mi jedna polegla),bocja siatkowana,kosiarka,2 kiryski,3 mieczyki,1 bystrzyk,2 male zbrojniki,plecostomus, Troche mieszanki ale dobrze sie czuja i nikt nikomu nie robi krzywdy. Akwa 112 l.Pozdrawiam tmuza
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Komandos
Super aktywny

Zambrów
|
 |
« Odpowiedz #108 : Wrzesień 15, 2005, 18:11:28 » |
|
o mato co za obsada!!!! Jeden bystrzyk??? powinno być conajmniej 10. I skalary do tak małego akwarium?   to kompletna głupota i sadyzm trzymać tak rybki. Bocje wspaniałe tak samo za duże do tej szklanki, a w dodatku są jeszcze stadne, plecostomus terz chyba nie nadaje sie do takiego akwarium on przecież rośnie gigant. Kiyrysy terz stadne 2 to za mało. Kosiarka jedna?? Pewnie sie świetnie czuje w takim małym akwarium bez koleżanek Totalna katastrofa te twoje akwarium. Ciekawe skąd wiesz jak to sie żyje jednemu małemu bystrzykowi w takim akwarium, napewno jest bardzo bardzo wesoły jak jest pozbawiony swojego stada.
|
|
|
|
|
|
Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami 
|
|
|
jacek
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #109 : Wrzesień 15, 2005, 18:22:36 » |
|
Jak skalary trą się to chyba znaczy że się dobrze czują w tym akwarium.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Komandos
Super aktywny

Zambrów
|
 |
« Odpowiedz #110 : Wrzesień 15, 2005, 18:39:41 » |
|
skalary potrzebują minimum wysokość zbiornika 50 cm. długości co znaczy że przeciętne akwarium dla nich to ok 250 litrów
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jacek
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #111 : Wrzesień 15, 2005, 19:36:11 » |
|
nie kolega ma aqa 100 litrów o wysokości 40 cm i ma olbrzymy cztery i sześć małych i składają ikre mu i wogóle im się dobrze żyje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tmuza
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #112 : Wrzesień 15, 2005, 20:27:24 » |
|
To co mam to mam.dobrze wiem ze bocje i bystrzyki to stadne ryby.Mialem ich wiecej lecz niestety choroba.Nie usmierce ich przeciez bo komus sie nie podoba moja obsada!A co do skalarow to skladaja regularnie ikre i czuja sie wysmienicie w moim akwa!Komandos ma w swoim akwa tez 2 bocje.A to przeciez stadne ryby.Bez komentarza!!!Pozdrowienia tmuza
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Komandos
Super aktywny

Zambrów
|
 |
« Odpowiedz #113 : Wrzesień 16, 2005, 08:35:12 » |
|
bocje mam 4 tylko nie dopisałem, i są to bocje siatkowane a nie wspaniałe!!! I skąd wy to wiecie że rybki sie dobrze czują??? Napewno nie w takim małym akwarium!! Skoro tacy mądrzy jesteście to se sami problemy rozwiązujcie. Każdy tu na tym forum powie wam że 100 litrów to za mało na skalary czy bocje wspaniałe!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jacek
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #114 : Wrzesień 16, 2005, 14:08:26 » |
|
ja mówie nie ponieważ nie każdy może sobie pozwolić na 100litrowe aqa a lubi wybrane ryby i chociasz trzyma je w małym aqa to się nimi opiekuje tak że ryby się trą a rozmnażanie np. skalarów to niejest taka łatwa sprawa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
miziel
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #115 : Czerwiec 26, 2006, 14:41:23 » |
|
wlasnie mi skalarki zlozyly ikre. ikre przenioslem do osobnego akwa i nie wiem czy dac tam tez rodzicow ?? prosze o b. szybka odp.
|
|
|
|
|
|
Mam akwa 45L i 28.08 bedzie obchodzilo 3 urodziny
|
|
|
łuki
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #116 : Luty 07, 2007, 15:50:06 » |
|
jakie warunki trzeba zapewnić skalarom żeby złożyły ikre.Proszę o szybką odpowieć. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jarecki
|
 |
« Odpowiedz #117 : Luty 10, 2007, 23:28:53 » |
|
jakie warunki trzeba zapewnić skalarom żeby złożyły ikre.Proszę o szybką odpowieć.  Obecnie wystarczy by woda miała minimum 25 stopni. Skalary stresują sie gdy w akwarium jest za dużo zwinnych ryb co powoduje opóznienie i bardzo nerwowy przebieg tarła zwykle nieudanego bo ikra w dużym procencie jest niezapłodniona.Magicznie wręcz działa na nie woda poniżej dziesięciu stopni twardości zwłaszcza węglanowej.W takiej wodzie przy temperaturze 28 stopni potrafią składać ikrę co tydzień.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 10, 2007, 23:30:34 wysłane przez Jarecki »
|
|
|
|
|
Róża
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #118 : Marzec 24, 2008, 18:26:59 » |
|
Jak raz złożyły to na pewno złożą jeszcze raz . Co mam zrobić ,bo moje skalary składają ikrę a gdy zapalę świało zaczynają ją zjadać ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Cyga
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #119 : Marzec 26, 2008, 23:25:10 » |
|
Raczej tak to jest dobrana para więc bez większego stresu będzie składała ikrę regularnie.I przy do dobrym ph wody.Powodzenia rozmnażaniu,
|
|
|
|
|
|
60 l żabki szponiaste 210 l barwniaki czerwonobrzuche 30 l salvini
|
|
|
|