Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9
  Drukuj  
Autor Wątek: Help Skalary!!!  (Przeczytany 59128 razy)
Tmuza
Nowy
*

« Odpowiedz #105 : Wrzesień 15, 2005, 14:58:44 »

U mnie skalary srednio co 3 tygodnie składaja ikrę.A składaja ja zawsze w tym samym miejscu,na na rurce od Fluvala.Probowalem przenosic ja z cala rurka do mniejszego akwa na rozne sposoby.Z'' rodzicami'' i bez nich,delikatne napowietrzanie,uzywalem preparatów dla ochrony ikry i nic.Zawsze to samo- byla sobie ikra.
jacek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #106 : Wrzesień 15, 2005, 15:27:12 »

a jakie masz w aqa ogólnym inne rybki ? :?:

Pozdrawiam wszystkich :-)
Tmuza
Nowy
*

« Odpowiedz #107 : Wrzesień 15, 2005, 15:41:25 »

Para skalarow,dodatkowo jeden skalar,2 gurami marmurkowe,bocja wspaniala(wczoraj mi jedna polegla),bocja siatkowana,kosiarka,2 kiryski,3 mieczyki,1 bystrzyk,2 male zbrojniki,plecostomus,
Troche mieszanki ale dobrze sie czuja i nikt nikomu nie robi krzywdy.
Akwa 112 l.Pozdrawiam tmuza
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #108 : Wrzesień 15, 2005, 18:11:28 »

o mato co za obsada!!!! Jeden bystrzyk??? powinno być conajmniej 10. I skalary do tak małego akwarium?HuhHuh to kompletna głupota i sadyzm trzymać tak rybki. Bocje wspaniałe tak samo za duże do tej szklanki, a w dodatku są jeszcze stadne, plecostomus terz chyba nie nadaje sie do takiego akwarium on przecież rośnie gigant. Kiyrysy terz stadne 2 to za mało. Kosiarka jedna?? Pewnie sie świetnie czuje w takim małym akwarium bez koleżanek
Totalna katastrofa te twoje akwarium. Ciekawe skąd wiesz jak to sie żyje jednemu małemu bystrzykowi w takim akwarium, napewno jest bardzo bardzo wesoły jak jest pozbawiony swojego stada.

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
jacek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #109 : Wrzesień 15, 2005, 18:22:36 »

Jak skalary trą się to chyba znaczy że się dobrze czują w tym akwarium.

Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #110 : Wrzesień 15, 2005, 18:39:41 »

skalary potrzebują minimum wysokość zbiornika 50 cm. długości co znaczy że przeciętne akwarium dla nich to ok 250 litrów

jacek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #111 : Wrzesień 15, 2005, 19:36:11 »

nie  kolega ma aqa 100 litrów  o wysokości  40 cm i ma olbrzymy cztery i sześć małych i składają ikre mu i wogóle im się dobrze żyje.

Tmuza
Nowy
*

« Odpowiedz #112 : Wrzesień 15, 2005, 20:27:24 »

To co mam to mam.dobrze wiem ze bocje i bystrzyki to stadne ryby.Mialem ich wiecej lecz niestety choroba.Nie usmierce ich przeciez bo komus sie nie podoba moja obsada!A co do skalarow to skladaja regularnie ikre i czuja sie wysmienicie w moim akwa!Komandos ma w swoim akwa tez 2 bocje.A to przeciez stadne ryby.Bez komentarza!!!Pozdrowienia tmuza
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #113 : Wrzesień 16, 2005, 08:35:12 »

bocje mam 4 tylko nie dopisałem, i są to bocje siatkowane a nie wspaniałe!!! I skąd wy to wiecie że rybki sie dobrze czują??? Napewno nie w takim małym akwarium!! Skoro tacy mądrzy jesteście to se sami problemy rozwiązujcie. Każdy tu na tym forum powie wam że 100 litrów to za mało na skalary czy bocje wspaniałe!!!

jacek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #114 : Wrzesień 16, 2005, 14:08:26 »

ja mówie nie ponieważ nie każdy może sobie pozwolić na 100litrowe aqa a lubi wybrane ryby i chociasz trzyma je w małym aqa to się nimi opiekuje tak że ryby się trą a  rozmnażanie np. skalarów to niejest taka łatwa sprawa.

miziel
Nowy
*

« Odpowiedz #115 : Czerwiec 26, 2006, 14:41:23 »

wlasnie mi skalarki zlozyly ikre. ikre przenioslem do osobnego akwa i nie wiem czy dac tam tez rodzicow ??  prosze o b. szybka odp.

Mam akwa 45L i 28.08 bedzie obchodzilo 3 urodziny
łuki
Nowy
*

« Odpowiedz #116 : Luty 07, 2007, 15:50:06 »

jakie warunki trzeba zapewnić skalarom żeby złożyły ikre.Proszę o szybką odpowieć. Roll Eyes
Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #117 : Luty 10, 2007, 23:28:53 »

jakie warunki trzeba zapewnić skalarom żeby złożyły ikre.Proszę o szybką odpowieć. Roll Eyes

Obecnie wystarczy by woda miała minimum 25 stopni.
Skalary stresują sie gdy w akwarium jest za dużo zwinnych ryb co powoduje opóznienie i bardzo nerwowy przebieg tarła zwykle nieudanego bo ikra w dużym procencie jest niezapłodniona.Magicznie wręcz działa na nie woda poniżej dziesięciu stopni twardości zwłaszcza węglanowej.W takiej wodzie przy temperaturze 28 stopni potrafią składać ikrę co tydzień.
« Ostatnia zmiana: Luty 10, 2007, 23:30:34 wysłane przez Jarecki » Zapisane
Róża
Nowy
*

« Odpowiedz #118 : Marzec 24, 2008, 18:26:59 »

Jak raz złożyły to na pewno złożą jeszcze raz . Co mam zrobić ,bo moje skalary składają ikrę a gdy zapalę świało zaczynają ją zjadać ?
Cyga
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #119 : Marzec 26, 2008, 23:25:10 »

Raczej tak to jest dobrana para więc bez większego stresu będzie składała ikrę regularnie.I przy do dobrym ph wody.Powodzenia rozmnażaniu,

60 l żabki szponiaste
210 l barwniaki czerwonobrzuche
30 l salvini
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9
  Drukuj  

Skocz do: