Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9
  Drukuj  
Autor Wątek: Help Skalary!!!  (Przeczytany 59284 razy)
Michał.akwa.
Nowy
*

« Odpowiedz #90 : Grudzień 29, 2004, 23:47:17 »

mam pytanie jaki czas rośnie młody narybk i co potem zrobić z taką ilością skalaruw?HuhHuhHuh

akwarium 120l
Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #91 : Grudzień 30, 2004, 00:06:52 »

Zależy o jaki czas chodzi. Skalar by w pełni wyglądał jak skalar potrzebuje na to miesiąca, po trzech z reguły ma wielkość jaką widzimy w sklepach.Skalary obecnie sprzedawane te większe to trzy lub cztero miesięczne młodziaki.Aby mógł się rozmnażać i mieć dość duży wzrost potrzebuje zwykle roku czasu.Stąd wychowując skalary jeżeli nie wiemy co znimi zrobić to i nie ma sensu wychować dużej ilości bo potem problem.Te kilkanaście młodych to hyba wystarczająca ilość by zostawić sobie pare sztuk a reszta jakoś po znajomych czy gdzie indziej się rozejdzie. Raczej nie ma co oczekiwać że w sklepach się "rzucą" na nasze skalarki.Spróbowac jednak zawsze można.
Bea
Bywalec

« Odpowiedz #92 : Styczeń 18, 2005, 10:57:55 »

Ja mam podobny problem do poprzedników. Właśnie zauważyłam, ze moje skalary pilnują ikry złozonej pod lisciem. Cieszę się bo przynajmniej wiem, że mam parkę, ale martwię się, bo małe są chyba z góry skazane na pożarcie w moim ogólnym akwarium. Mam kotnik ale zajety przez małe gupiczki, chyba tam sie nie da ich przenieść. Myślę też o przegrodzeniu akwarium, ale nie bardzo wiem jak to zrobić. Gdzie kupić pleksi i jak dopasować? Poradżcie coś proszę. To jest moja pierwsza ikra.(No raczej nie moja  :wink:  :lol: )

Pozdrawiam
112 l i:  6 neonków Inessa, 5 danio pręgowane, 3 gupiki, 1 ramirezka, 2 skalary, 2 gurami mozaikowe, 4 mieczyki, 2 molinezje Black Molly, 1 zbrojnik niebieski
25 l kotnik: około 10małych molinezji Black i kilkanaście malutkich gupiczków.
Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #93 : Styczeń 19, 2005, 00:26:49 »

No i co, znowu ja mam odpowiadać tak? :lol:No dobra niech będzie.Bea ja pojęcia nie mam gdzie taką pleksę kupić po prostu gdzieś kiedyś się trafił jakiś kawałek  to sobie zachomikowalem bo może się przydać i tak zbierałem kawałki a to z pracy a to skąś indziej gdy nikomu to nie było potzebne.Rozejrzyj się dookoła bo może się okazać że coś wygrzebiesz gdzieś np. kawalek plastiku(nie żeby zaraz po śmietnikach chasać skądże  :lol:) w każdym razie najprościej to będzie zmierzyć wewnętrzną część akwarium i udać się do jakiegoś zakładziku szklarskiego by taki rozmiar ci wycięli, najlepiej z cienkiej "dwójki" czyli 2mm grubej szyby.A na wszelki wypadek jeszcze jedną ale z centymetr szerszą niż akwarium którą wtedy wstawisz po prostu nieco skośnie mając pewność że przylega do boków akwarium.Pleksa czy inny plastik ma po prostu tą fajną przewagę nad szkłem że za pomocą noża jakiegoś nagrzewanego na palniku gazowym można narobić sporo wąskich dziurek lub szpar i tym samym umożliwić zwiększoną wymianę wody w całym akwarium.Wyprawa do szklarza będzie chyba jednak najprostsza i dwie szybki z cienkiego szkła niewiele będą kosztować a przydać się moga z czasem nie jeden raz.
Bea
Bywalec

« Odpowiedz #94 : Styczeń 19, 2005, 11:26:41 »

Liść jest w części akwarium z filtrem. W zasadzie tuż koło filtra. A mozeby tak urwać liść i dać do podwieszanego kotnika? A dorosłe skalary nie zjedza narybku?

Pozdrawiam
112 l i:  6 neonków Inessa, 5 danio pręgowane, 3 gupiki, 1 ramirezka, 2 skalary, 2 gurami mozaikowe, 4 mieczyki, 2 molinezje Black Molly, 1 zbrojnik niebieski
Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #95 : Styczeń 19, 2005, 12:33:02 »

No można tylko cała ikra pewnie spleśnieje a środek chemiczny to przecież nie będziesz lać na całe akwarium.Widze dwa wyjścia tylko: albo przegroda albo osobny zbiornik gdzie można samą ikrę przenieść(na upartego to i wiadro można nawet użyć to też zbiornik :wink: )A skalary przy pierwszych tarłach to razej nieporadnie się opiekują i slabo wybierają opadłe na dno larwy (rodzic bierze takie maleństwo do pyska i pluje nim na jakąś roślinę czy cokoklwiek by się do niej przykleił i wisiał bezpieczny) niż je zjadają.Niestety ale skalarki czy z rodzicami czy bez muszą być osobno ich nie da się wychować z innymi tak jak gupiki czy molinezje.A właściwie to ten podwieszany kotnik co to za ustrojstwo? bo jeśli żaden młody skalar z niego nie wypłynie to proszę bardzo,można i tak spróbować.
Bea
Bywalec

« Odpowiedz #96 : Marzec 19, 2005, 20:04:35 »

I tak już moje skalary osiągneły duży sukces, bo udało im sie podhodować całkiem spore maleństwa. Broniły ich dzielnie, a jak sie gdzieś oddalały to je w pyszczkach przynosiły spowrotem. Niestety co noc było ich mniej... Następnym razem zastosuję jednak ten kotnik.

Pozdrawiam
Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #97 : Marzec 20, 2005, 01:21:22 »

Ale jak widzę opiekowały się młodymi.Dobra para,aż żal zabierać takiej młode.A moze uda ci się wytrzasnąć kotnik z 30cm wysoki tak by para tam zamieszkała? To tak na marginesie bo szkoda dobrej pary,jednakże z kotnikiem to i nawet niewielki problem teraz bo skoro rodzice podchowają młode w ogólnym to tylko gotowe maleństwa do kotnika.Najbardziej "czarną" robotę odwalą za ciebie. :wink
Bea
Bywalec

« Odpowiedz #98 : Marzec 23, 2005, 18:24:18 »

Kotnik mam, 25 litrów niestety tylko i w dodatku zajety. nastepnym razem jak im sie znowu uda podchować młode, to je najpierw wyłowię do małego podwieszanego kotniczka , a potem do większego, osobnego. Jeśli przezyją. Rzeczywiście aż  miło było jak opiekowały się maluchami, które rozbiegały się na wszystkie strony. Cheesy

Pozdrawiam
nati_snk
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #99 : Sierpień 09, 2005, 20:59:04 »

Jestem dość początkująca i jakoś do tej pory nigdy nie zależało mi na rozmnażaniu rybek...  Parametrów też nigdy nie sprawdzałam ( :oops: )... A tutaj dzisiaj niespodzianka: patrzę na korzeń a tam biało-przeźroczyste kuleczki... Po chwili zauważyłam że cała obsada akwarium została przez 2 skalary zepchnięta do podziziemia. :wink: Tzn. na sam brzeg akwarium.  :wink: Do tej pory nie wiedziałam nawet że mam samicę i samca.

I teraz mam kilka pytań:
 :arrow: Wszędzie pisze że skalary składają ikrę na liściu... Moje złożyły na korzeniu. Normalne one są :?:  :wink:

:arrow: Myślę że to jedyna okazja żeby odróżnić kto jest jakiej płci... Czy jest w ogóle możliwość żeby to były 2 samice :?: Jeden skalar (taki jasny) jest w dość opłakanym stanie ( Sad )... Ma poobdzierane płetwy. I jeszcze jedna rzecz. Ma on(a) coś czego wcześniej nie miał(a). A mianowicie: gdzieś w okolicach odbytu ma jakby zaczewienienie i jakby wystającą "rureczkę" (nie wiem jak to nazwać... :oops: ) Ma to długość mniej jak 0,5 cm. Drugi skalar (czarny) od czasu do czasu "wachluje" płetwami ikrę, czego nie zauważyłam u białego...

Czytałam że pierwsze tarło należy spisać na straty. Nie mam innego wyjścia bo akurat w czwartek rano wyjeżdżam na ok. tydzień.  
 Sad Ale tak na przyszłość: jest w ogóle szansa odchowania potomstwa w ogólnym :?:

kafarski
Gość
« Odpowiedz #100 : Sierpień 09, 2005, 22:27:52 »

super!!!gratuluje ci.poszarpana z pokładełkiem pewnie samica bedzie a szanse sa nikle ale natura sprawia czasem psikusy.musza tez jesc co nieco maluchy.skalary moga złożyć ikre nawet na kijku bambusowym jeśli inm sie tylko spodoba.napewno niedługo znowu cię zaskoczą.
mala_lady_pank
Stały użytkownik

LP

« Odpowiedz #101 : Sierpień 10, 2005, 08:36:52 »

Jeśli chodzi o szanse odchowania młodych w ogólnym akwa to są one małe. Niestety skalary w niewoli zatraciły trochę instynkt macierzyński, że tak, powiem i często rodzicom nie udaje się wychować małych. MIałam  piękną parkę która regularnie znosiła mi ikrę, niestety ani razu jej nie wychowały  Sad KIlka ostatnich tareł wyglądało tak że samica znosiła ikrę na raty i razem z samcem ją od razu zjadali Sad
Dlatego wielu akwarystów odchowuje małe sztucznie.
Jeśli chcesz spróbować dać szansę rodzicom na odchowanie małych musiałabyś przenieść je do osobnego akwarium, gdzie będą miały spokój, zarówno od współmieszkańców jak i od ludzi (musiałabyś obkleić troszkę zewnetrzne szybki akwa, albo czymś pozasłaniać), ponieważ stres często przyczynia się do zjadania jajeczek.

Co do tej rureczki to jest to "pokładełko" tzw. brodawka płciowa, tak jak powiedział kafarski  :wink: Samica ma zawzse większą i za jej pomocą składa ikrę, samiec natomiast polewa ją mleczkiem.
Skalary mogą znosić ikrę wszędzie Cheesy  MI znosiły na tle Cheesy
I często tarło skalarów jest zaskoczeniem, w moim przypadku było dokładnie tak jak w Twoim  Smiley  Teraz możesz być przygotowana że niedługo znowu podejda do tarła.
Zyczę powodzenia!!!  :wink:
POzdrawiam.

P.S. Pamiętaj żeby do ikry dodać jakiś srodek przeciw jej pleśnienniu. U mnie po kilku godzinach od zniesienia ikra była już cała biała  Sad Jaki środek najlepiej dodać może napisze ktoś inny bo ja nie pamiętam już za bardzo.

" muzyka mnie zasłania i chroni, mogę się za nią schować " - Jan Borysewicz
Kapsel
Bywalec

« Odpowiedz #102 : Sierpień 10, 2005, 10:43:48 »

Jak podmieniasz wode regularnie to co tydzien bedziesz miec tarło. Samiec ma tak jakby garb na górze łba:) Po tarle po 3 godzinach zabierz ikre do osobnego aqua i przelej wode z głównego i rób to 2 razy an dzien podmieniaj ją. Dolej jesli dobrze pamietam Biodesinalu tam zamątuj kostke z powietrzem zeby tlen dochodził do jajeczek;] pamietaj o podmianie wody u nuch 2 razy dziennie i wlewaniu preparatu;]

Gloncie gloncie.... / 07.01.06 pierwsza próba rozmnożenia Zbrojnika złotego.../29.01.06 druga próba... 02.02.02 JEST IKRA ZłOCISTEGO GLONOJADA!! Pierwsze ich tarło parka od malkosci chodowana... ;]
Kuku
Nowy
*

« Odpowiedz #103 : Sierpień 11, 2005, 20:08:08 »

Dobra pytanie z innej beczki mam Pare Skalarów jużjakieś 2 tygonie i jeszcze nie widziałem żeby się parowały czy coś natomiast wiem i widzę że starszy samiet tłucze się z młodszym ale to tylko żeglopłetwe bo Dużego Czarnego nie ruszają kiedy będzie ikra itd? aha itylko ze ja mam zbrojniki

2)Hypostomus Plecostomus 1Liposarcus multiradiatus 2)Zbrojniki niebieskie samica i Albinos 4)Platyneki 2)Krewetki filtrujące 2 Kosiarki 2)Węgorki 1)Platydoras 2)Kiryski spiszchowe(Albinos),Bocja wspaniała 2)Danio malabarski 2)Danio pręgowany
Kapsel
Bywalec

« Odpowiedz #104 : Sierpień 12, 2005, 18:22:07 »

nie wiadomo kiedy bedzie ikra... Tydzien temu kupiłem nową pare skalarów wiedziałem ze nie długo powinny zaczac sie trzec ale nikt tego nei wie dokładnie kiedyi rowno po tygodniu kiedy dzis miałem podmieniac wode patrze a tu ikra... Juz wiedziałem z 3 dni ze za pare dni cos moze być bo samicy zaczynalo coraz bardziej pokładełko wychodzić a dzis miała juz bardzo wystające ale nie spodziewałem sie że to dziś. I nic by w tym nie było dziwnego, że złożyły ją na szybie :/ moja szybka reakcja i chęc zrobienia prób by ją wychowały... zabrałem wszystkie ryby do innych akwari wlałem BIODESINALU i czekam... narazie prężnie pilnują ale zobaczymy czy w nocy nie jej nie zjedzą jest juz kilka białych ziarenek..

Gloncie gloncie.... / 07.01.06 pierwsza próba rozmnożenia Zbrojnika złotego.../29.01.06 druga próba... 02.02.02 JEST IKRA ZłOCISTEGO GLONOJADA!! Pierwsze ich tarło parka od malkosci chodowana... ;]
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9
  Drukuj  

Skocz do: