|
Kapsel
|
 |
« Odpowiedz #75 : Październik 03, 2004, 13:23:00 » |
|
od 4 do 6 takm i sie wydaje ale chyba lepije by było z 4 ale reszta niech powie  a może więcej:D
|
|
|
|
|
|
Gloncie gloncie.... / 07.01.06 pierwsza próba rozmnożenia Zbrojnika złotego.../29.01.06 druga próba... 02.02.02 JEST IKRA ZłOCISTEGO GLONOJADA!! Pierwsze ich tarło parka od malkosci chodowana... ;]
|
|
|
|
Jarecki
|
 |
« Odpowiedz #76 : Październik 03, 2004, 20:10:21 » |
|
Na tyle litrów to mogą być dwie pary ale to naprawdę nie jest reguła bo wwzystko zależy od długości akwarium,roślinności czy dekoracjom typu korzenie i kamienie,jednym słowem można by wcisnąć jeszcze parkę choc nie będzie odbywanych tareł tak duzo jak przy dwóch parach ale będą. A jeszcze dodajmy różny wiek poszczególnych par charakterek osobisty każdego skalara i jego temperament a wyjdzie z tego niezły galimatias. Wydaje mi się po prostu że ściśle określić "ilość" poszczególnych par jest niesensowne bo zależy od wielu warunków.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
GP
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #77 : Listopad 30, 2004, 10:26:42 » |
|
Czy ktoś wychodował małe skalary w tym samym, ogólnym zbiorniku. Myślę tutaj o dużym kotniku w 200 l. Czy jest jakaś szansa? Nie mam warunków na dodatkowe akwarium. Na razie dwukrotnie przyglądałem sie jak inne ryby robią sobie ucztę z ikry - aż przykro patrzeć.
|
|
|
|
|
|
375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
|
|
|
|
Jarecki
|
 |
« Odpowiedz #78 : Grudzień 02, 2004, 22:36:19 » |
|
Ten post to było chyba moje pierwsze bagrolenie na Forum czuję się więc niejako w obowiązku coś odpowiedziedz a więc: Tak ja miałem tą przyjemność obserwować skalary opiekujące się potomstwem w moim 280 litrowym akwarium. Jednakże część akwarium była po prostu przegrodzona pleksą i parka skalarów była oddzielona od reszty chołoty pożerającej ikrę. Naprawdę bardzo w to wątpię by skalary wychowały tam młode bo zbyt duże zagęszczenie innych ryb tam jest i chociażby w nocy rodzice mogą stracić cały narybek.Jeśli jednak bardzo chcesz mieć parę wychowującą młode to polecam przegrodzić część akwarium pleksą lub szybą by para była sama a wtedy po pewnym czasie będziesz miał młode oprowadzane przez rodziców. Ale chcę dodać że skalary odchowujące młode to najpierw wiele tareł nieudanych czasem nawet ponad dwadzieścia zanim się nauczą prowadzić dzieci.Czasem jednak trafia się para o naprawdę wysokim instynkcie rodzicielskim i już po paru tarłach dumnie oprowadza swoją "watachę".
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sebasu
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #79 : Grudzień 15, 2004, 21:08:03 » |
|
Przeczytałem temat od poczatku i odłowiłem pare do małego akwa 25l Jest tam tem 25C i filtr który napowietrza hmmm i własnie na tym filtrze złożyły ikre W tym akwa mam również 4 malutkie glonojady żaglopłetwe Czy jest mozliwe aby one zjadły ikre? Czy mam w tym akwa wyłączyć światło czy może być zapalone jak w normalnym zbiorniku? A teraz drugie pytanie narazie ikra jest ładna ale jak próbowałem w ogólnym zbiorniku włożyć ręke aby wyjac poprzednią ikre to wyjmowałem ją z wiszącym na palcu tatusiem Może pozostawić ikre i niech sie rodzice nią zaopiekują?
|
|
|
|
|
|
Zaczynamy od początku
|
|
|
|
Jarecki
|
 |
« Odpowiedz #80 : Grudzień 16, 2004, 02:45:38 » |
|
Jeżeli to naprawdę malutkie glonojadki to raczej ikry nie zjedzą ale w tak małym 25 litrowym akwarium tarliskowym(sic!) nie ma siły by młode larwy się rodzicom nie rozpłynęły a wtedy glonojadki może ich nie łykną ale na pewno"zamemłają na śmierć".Jeśli chcesz mieć młodzież to nie proponuje trzymać jakichkolwiek innych choćby maleńkich jak pchły i grzecznych jak aniołki rybek.Najlepsze wyjście jakie można by tu zaproponować to jeśli rodzice tak zacięcie się opiekują zostawić je aż pojawią sie larwy.Wtedy starych zabieramy (a glonojadki to już powinny zniknąć) i czekamy aż młodzież zacznie pływać, a dalej to już kierować się tym co wyżej całe rzesze "skalarowców" napisały.Ikra potrafi się rozwinąć w pełnym świetle ale zawsze lepiej trochę światło przytłumić. Jeśli ikrę inkubujemy sami to światło gasi się bez ceregieli ale jesli będą tam rodzice to warto zrobić im nocne oświetlenie (będziemy widzieć skalary ale ikry już nie za bardzo)Bardzo często po prostu po nocy zjadają własną ikrę gdy to pierwsze ich tarła a z larwami to tym bardziej mają problemy,gubią się po prostu że tak powiem.Cóż...jeśli konsekwentnie i uparcie będziesz zostawiał parę w osobnym akwarium pozwalając im na opiekę to z czasem będą odchowywać coraz lepiej i coraz więcej młodych.Jest tu wielki plus takiego chowu bo automatycznie nie interesujesz się żadną chemią czy wybieraniem spleśniałych ziaren,one to załatwią same,ale na to trzeba cierpliwości i jeszcze raz cierpliwości.W rzeczywistości spotkanie dziś pary skalarów oprowadzającej swoje młode to baardzo rzadki przypadek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sebasu
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #81 : Grudzień 16, 2004, 15:49:03 » |
|
mam pytanie inne może głupie ale lepiej zapytać niż żyć w nieświadomości jak składają ikre to jest malutka i jakby przezroszysta natomiast po 1dniu robiła się większość białych i są znacznie większe Czy to normalne czy to jest pleśń? A glonojadki hmmmm nawet nie mogą wyjść z za filtra tak je rodzice odganiają i boje się że z głodu zdechną moje gloniki
|
|
|
|
|
|
Zaczynamy od początku
|
|
|
|
Jarecki
|
 |
« Odpowiedz #82 : Grudzień 17, 2004, 03:07:47 » |
|
Tak to normalna pleśń. Dobre ziarna nie zmieniają się na biało a przeciwnie lekko ciemnieją gdy rozwijają się zarodki.Z reguły białe ziarna ikry na drugi dzień po tarle to te które nie zostały zapłodnione.Rodzice usuną lub nie z braku doświadczenia jeszcze.Proponuje im nie "pomagać" w wybieraniu białych ziaren bo znerwicowane zjedzą wszystko.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #83 : Grudzień 17, 2004, 06:44:12 » |
|
Widzę Jarecki, że nie możesz spać po nocach  Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jarecki
|
 |
« Odpowiedz #84 : Grudzień 17, 2004, 13:42:06 » |
|
:lol:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #85 : Grudzień 17, 2004, 16:43:24 » |
|
żeby ikra nie pleśniała wystarczy podnieść temperaturę do około27*C a jesli jest tarło w osobnym zbiorniku możeny wlac chemię np. MFC Tropicala lecz to może w przyszłości rzutowac na kondycji dorastających ryb. Pamiętać nalezy że lejemy jednorazowo max 1/2 jednej dawki leczniczej- podawanie zapobiegawcze a nie lecznicze.
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
|
Jarecki
|
 |
« Odpowiedz #86 : Grudzień 18, 2004, 01:14:42 » |
|
Bardzo ładnie panie moderatorze, pięć z plusem :lol:.Zapomniałem otym wspomnąć a to również może pomóc(środki chemiczne) ja po prostu nie używam leków do inkubacji ikry i zapomniałem o tym :oops:Ale za to przeciwdziałanie pleśnieniu poprzez podniesienie temperarury to bym się już kłócił che che.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jactra
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #87 : Grudzień 21, 2004, 12:08:37 » |
|
Ja niestety nie mogę sobie poradzić już od ponad roku z pleśnienm ikry.
Próbowałem już różnych sposobów. Zostawiałem skalary z ikrą (po góra 2 dnia juz jej nie było), przekłądałem ikrę do oddzielnego zbiornika itp. Po przełożeniu w ciągu majksymalnie trzech dni ikra pleśniała. Nie wiem już co robić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #88 : Grudzień 21, 2004, 14:22:05 » |
|
Ja niestety nie mogę sobie poradzić już od ponad roku z pleśnienm ikry.
Próbowałem już różnych sposobów. Zostawiałem skalary z ikrą (po góra 2 dnia juz jej nie było), przekłądałem ikrę do oddzielnego zbiornika itp. Po przełożeniu w ciągu majksymalnie trzech dni ikra pleśniała. Nie wiem już co robić. a próbowałeś uzyc prerapaty przeciw plesniom :?: Albo zdarza się ze ikra niezapłodniona i plesnieje, to normalne. pozdr.
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
|
Jarecki
|
 |
« Odpowiedz #89 : Grudzień 21, 2004, 23:52:43 » |
|
Hm.. Jest jedna taka metoda trochę pracochłonna ale i czasem to tylko jedno ziarno potrafi spleśnieć przy takiej inkubacji.Warunkiem jednak jest posiadanie wymieniacza jonowego i paru odczynników do badania wody.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|