Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  
Autor Wątek: woda w nowym akwarium  (Przeczytany 16269 razy)
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #30 : Luty 12, 2004, 15:55:08 »

Napisz jakie rybki już masz i ile sztuk, oraz jakie chciałabyś kupić.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Gośka
Nowy
*

« Odpowiedz #31 : Luty 13, 2004, 10:27:12 »

Mam neonki 10 szt ,danio 4 szt, glonojada, otocinkluska. Chciałabym mieć Ramirezki i więcej otocinklusów. Czy mogę dokupić takie rybki?
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #32 : Luty 13, 2004, 19:10:06 »

Tak, śmiało, mozesz dorzucić jeszcze kilka otocinklusów, ramirezki ze dwie, możesz też dokupić gupiki (przepraszama el wtedy myślałem ze to ma być skład do 30L  :oops: , ale i tak zrobiłaś dobrze ze powiększyłaś stadko neonków).

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Gośka
Nowy
*

« Odpowiedz #33 : Luty 14, 2004, 13:05:28 »

Nie wiem czy to nie za wcześnie. Mam nadzieję ze mój wrodzony brak cierpliwości nie odbije się na rybkach. Kupiłam bowiem 2 małe otocinkluski i parkę ramirezek. Mój brak wiedzy już się ujawnił i wzięłam welonowe a dopiero wczoraj przeczytałam ze ta odmiana nie opiekuje się potomstwem  :cry: Na początku otocinkluski nie wiedziały o istnieniu innych rybek tego samego gatunku ale jak się spotkały szalały razem po całym akwarium. Co do tych rybek to stają sie chyba stałymi bywalcami sklepów zoologicznych(spotkałam się z opiniami ze trudno je dostać a w każdym z 4 sklepów jakie wczoraj odwiedziłam były te rybki Smiley )Ramirezki rano nie chciały jeść proszkowanego pokarmu więc sięgnęłam do literatury i wyczytałam iż lubią dafnię wybrałam się ponownie do sklepu(od kilku dni bywam w nich codziennie Smiley )Kupiłam mrożony pokarm i wieczorkiem podałam rybkom. Rzuciły się wszystkie włacznie z Ramirezkami  Cheesy Dzisiaj rano jadły nawet ten suchy pokarm którego nei chciały wcześniej. Parka cały czas pływa razem i chyba ma się narazie(nie zapeszając)dobrze. ni ejest płochliwa wręcz odwrotnie samiec potrafi pływać za palcem który widzi za szybą Smiley Oczywiście nie atakuje go :lol: ma bardzo spokojne nastawienie Smiley Chyba jestem najszczęśliwszą posiadaczką rybek  Cheesy Jeśli chodzi o akwarium to stary filtr nadal pracuje wraz z nowym a roślinki pną sie ku górze  Cheesy
 Dziękuję wszystkim    Pozdrowienia
Gośka
Nowy
*

« Odpowiedz #34 : Luty 14, 2004, 15:15:43 »

No i chyba sie zemściło :!:  :!:  :evil: Jeden z otosinklusów ma biały nalot na grzbiecie :!: Nie wiem czy to nie jest ospa?Jeżeli tak to poczytam poprzednie posty ale ja nie jestem pewna co to jest :!:
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #35 : Luty 15, 2004, 15:09:39 »

to raczej nie ospa, moze pleśniaweczka lub jakiś grzybek. Nadmanganianem potasu mozesz to posmarować lub jakimś odkażalnikiem, na stronie cos tam polecali Wink.

Gośka
Nowy
*

« Odpowiedz #36 : Luty 16, 2004, 17:11:51 »

A moze być błekit metylowy? Rybka żyje już z tym dwa dni więc nei wiem czy to jest jakaś poważna choróbsko(wcześniej żyłam nadzieją ze mam przewidzenia lub ze sie moze gdzieś otarła)Wyłowiłam chorą rybkę do izolatki i zastosowałam błękit metylowy zarówno w szpitaliku(leczniczo)jak i w akwarium(zapobiegawczo).Jak łatwo obniżyć pH wody. Proszę o jakiś najprostszy i skuteczny sposób abym przypadkiem źle nei zrozumiała i nie uśmierciła moich podopiecznych:)
Gośka
Nowy
*

« Odpowiedz #37 : Luty 18, 2004, 16:10:33 »

Tomslv mógłbyś mi doradzić co mam zrobić?
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #38 : Luty 18, 2004, 16:29:17 »

Jak się czują po błękicie metylowym? Jeżeli nie skutkuje to można zielenią malachitową ale ta szkodzi bocjom i zbrojnikom, więc stosuj w szpitaliku. Aby zmniejszyć ph w sposób łatwy i nie kosztowny mozesz zamontować bimbrownię, lub moczyć liście dębowe (ale trzeba je zebrać podczas jesieni), wlać wodę destylowaną, filtrować wodę przez torf, lub kupić preparat do zmniejszania PH. Przed wszystkim zmierz TWW, jeśli wynosi powyzej 3 stopni ( a raczej tak będzie) to mieszaj z woda
destylowana albo kup plyn zmniejszajacy tww a potem zbijaj nadal PH jeśli to będzie potrzebne.

Gośka
Nowy
*

« Odpowiedz #39 : Luty 20, 2004, 18:45:37 »

Ok dzięki. Kupiłam preparat do zmniejszania pH Sera Minus pH. Sprzedawca mi powiedział ze trzeba ten preparat rozcieńczać ale w jakich proporcjach?Jak podawać (co ile itd)W jakich proporcjach dolewać wodę destylowaną? Mam tylko test na pH ale nic nie robiłam z twardośćia więc podejrzewam ze jest wyższa niż 4 Smiley
Gośka
Nowy
*

« Odpowiedz #40 : Luty 20, 2004, 18:52:04 »

Co od błękitu to w ogólnym akwa nie widzę zmian w zachowaniu rybek wiec jest chyba wszystko w porządku. Co do otoska w szpitaliku to już od 4 dni stosuję błękit. Nalot(jezeli jest to nalot czy możliwe ze jest to np jakieś otarcie?)nie powiększa się a raczej maleje(tak mi isę przynajmniej wydaje).Codziennie wymieniam część wody w szpitaliku ale nei dolewam już błekitu(wydaje mi się ze wystarczy tyle co jest a podmiany nei są znaczne)Czym najlepiej jest karmić otoska w czasie jego pobytu w szpitalu Smiley
Mam jeszcze pyt dotyczące roślin:Jakie roślinki mogłyyb zasłonić filtr wewnętrzny?Jest on duży(pisałam wcześniej jaki)
Gośka
Nowy
*

« Odpowiedz #41 : Luty 20, 2004, 18:57:56 »

Jeszcze jedno pytanko(chwilowo 1)kiedy mogę zacząc używać nawozów do roślinek?
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #42 : Luty 20, 2004, 21:56:31 »

Filtr możesz zasłonić tatarakiem japońskim ( Acorus decoratus ) lub żabienicą echinodorus urugayensis ale tym to już gorzej, roślinka ta nadaje się po prostu do posawienia przy filtrze bliziutko i nie blokuje mu wlotu wody, tak mam u siebie przynajmniej.
Myślę że nawozów już możesz używać.
Pozdrawiam.

Gośka
Nowy
*

« Odpowiedz #43 : Luty 21, 2004, 11:38:09 »

Dziękuję za odpowiedż ale mógłbyś jeszcze spojrzeć na poprzednie pytania :lol:  Byłabym ogromnie wdzięczna Cheesy
Pozdrowienia
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #44 : Luty 21, 2004, 13:46:17 »

Wodę destylowaną najlepiej wymieszaj z wodą do podmiany i potem wlej to do akwa. W jakich proporcjach? Hm, spróbuj 1/1 i zmierz efekty. potem wlej do akwa PH minus Sery, tylko nie wszystko na raz, sprawdź czy nic nei pisze na opakowaniu co do dawkowania.

Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  

Skocz do: