Gośka
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #15 : Luty 10, 2004, 18:09:20 » |
|
A ile dni takie akwarium powinno dojrzewać? Bo wcześniej napisałeś że po 2-3 dniach można już wpuszczać pierwszych mieszkańców. Czy dobrze zrobiłam przekładając filtr z poprzedniego akwarium(nie mam zadnego zastępczego)Moze na noc przełożyć go spowrotem do małego akwa??Dzięki Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #16 : Luty 10, 2004, 20:52:27 » |
|
I tak bedziesz przekladac filtr z jednego akwa do drugiego? Lepiej postaraj sie o drugi do nowego baniaka. Jako startera mozesz uzyc gupikow lub poprostu kup bakterie to szybciej dojrzeje baniak.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam asmi
|
|
|
|
Tomlsv
|
 |
« Odpowiedz #17 : Luty 10, 2004, 20:56:35 » |
|
Jeżeli dasz całą wodę (ze starego) do nowego akwa i przełożysz tam filtr to rybki wpuszczaj tam odrazu bo nie masz innego wyjścia, rybki trzymaj zawsze tam gdzie jest filtr. Słusznie radzi też A-smi aby zakupić nowy filtr, przecież i tak bys ie przydał wydajniejszy do nwoego większego akwa. Jeśli tak zrobisz to trzymaj jeszcze ryby w starym akwa z filtrem a nowe niech sie stabilizuje z filtrem nowym.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gośka
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #18 : Luty 10, 2004, 22:17:24 » |
|
Hm....Źle wytłumaczyłam Przepraszam. Już piszę. Zakupiłam już dawno filtr(razem z akwarium)ale myślałam ze jak włoże chociaż na trochę stary filtr to akwa szybciej dojrzeje itd  (Wiem wiem amatorka)Sami wiecie jak to jest z cierpliwością ale staram się bo to w końcu dla dobra moich podobiecznych :lol: Do nowego akwa wlałam tylko część ze starego akwa. Filt jest wewnetrzny Aquala 2 częściowy(gąbka i wkład biologiczny) Ile czasu powinno się świecić światło w tym nowym akwa jeżeli są roślinki?Dzięki za pomoc Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomlsv
|
 |
« Odpowiedz #19 : Luty 10, 2004, 23:20:56 » |
|
Aaahaa, więc to taaak  , zatem skoro masz dwa filtry to poza przelaniem części wody do nowego akwa, wypłucz także w nowym akwa gąbkę z filtra który pracuje w akwarium starym, to bardzo pomoże zbudowaniu nowej mikloflory w 100l. A jeszcze lepiej gdybyś wlała całą wodę do nowego akwarium, "wrzuciła" tam rybki, odpaliła nowy filtr i odpaliła w nim także filtr stary, najlepiej tak właśnie zrób. Jeszcze troche będziemy o tym wątku gadać i wkońcu akwa samo dojrzeje w wyniku upływu czasu, bo coś sie nie możemy porozumieć  Zycze powodzenia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gośka
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #20 : Luty 11, 2004, 12:28:43 » |
|
Dla lepszego porozumienia...  Mam odlać wodę z duzego akwa(bo jest już pełne) i nalać ze starego a dalsze procedury wg wskazań? :lol: I mogę to już zrobić dzisiaj?Dzięki Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gośka
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #21 : Luty 11, 2004, 12:32:07 » |
|
Jejku mam coraz więcej pytań ale cieszę się ze ktoś na nie odpisuje :lol: Czy warto kupować korzeń w sklepie zoologicznym? Jego cena nie jest zbyt niska  Zabieram się za całkowite przemeblowanie wg Twoich rad Tomlsv  Pozdrowionka
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomlsv
|
 |
« Odpowiedz #22 : Luty 11, 2004, 13:37:22 » |
|
Korzeń? Można przygotować samemu ale najpierw trzeba go znaleźć gdzieś w torfowisku lub rzece. Popatrz za korzniami w innych sklepach, u mnie w zależności od sklepu ceny korzeni to 5zł, 15zł, 25zł, 35zł, 50zł . A wielkosć korzenia taka sama, wiec moze i u Ciebie gdzieś będzie taniej (wrzuciłem do akwa ten za 5zł i ani sie nie rozpada, ani nie śmierdzi, ani nie gnije, ani nie barwi wody w widoczny sposób ). Co do wody w nowym akwarium, to wylej tyle, aby po wlaniu całej wody ze starego akwarium filtry mogły pracować nie robiac przy tym burzy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gośka
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #23 : Luty 11, 2004, 17:34:47 » |
|
Wszystko działa!!  Zrobiłam tak jak mówiłeś Tomlsv :lol: Wpuściłam rybki. Pływają jak oszalałe - chyba się cieszą :lol: Kupiłam korzeń za 12 zł. Nie jest za wielki ale ładny i schludny. w sklepie był w akwarium. Czy wystarczy jedynie go sparzyć wrzątkiem? CZy już mogę go włożyć? Z kupnem Ramirezek chyba sie wstrzymam i to długo  Narazie wole chyba mniej wymagające rybki :lol: PS Uwielbiam sklep w którym teraz kupuję. O bojownikach w kubeczkach nie ma mowy. Tak trzymać!!  Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomlsv
|
 |
« Odpowiedz #24 : Luty 11, 2004, 21:12:03 » |
|
:oops: eh no nie tylko ja udzielałem porad  Korzeń możesz sparzyć dla pewności aby nie przeniosło się żadne choróbsko, ale nie jest to koniecznie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gośka
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #25 : Luty 12, 2004, 11:06:58 » |
|
Dziękuję wszystkim(w szczególności wytrwałemu Tomlsvowi)za odpowiedzi :lol: Nie będę przenośić tego pyt na inny dział więc pytam tutaj. Jakie rybki mogłyby żyć w moim akwarium, zajmować środkową jego strefę, zgadzać się z danio,neonkami,kardynałkami i glonojadem.(Czy od glonojada nie będzie lepszy Otocinklus przyujściowy ze względu na skłonność glonojadków do zjadania ikry :cry: ?),godnie i kolorowo reprezentować akwa 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #26 : Luty 12, 2004, 11:16:45 » |
|
otocinklusy są chyba the best of the best of the best w przypadku zżerania glonów... NAPRAWDĘ POLECAM zdaje się nie żywią się niczym innym, już ich nie mam ponieważ hmmmm właśnie ze 2,5 roku temu jakieś chorubsko przywlokłam... och jaka byłam zła. Ale gdybym je widziała jeszcze raz bym je kupiła...
Dorosłe zbrojniki chyba juz nie są zwolennikami glonów, a czekają na resztki jedzenia ryb, moje jedza nawet ochotke mrożoną
|
|
|
|
|
|
interesuje mnie wszytko, czego jeszcze nie wiem 
|
|
|
Gośka
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #27 : Luty 12, 2004, 13:25:58 » |
|
Ja widziałałam ostatnio 3 malutkie w sklepie zoologicznym, ale nie byłam pewna czy mnie wzrok nie myli :lol: I otociklusy chyba nie są tak gorliwie zainteresowane ikrą jak glonojady "żarłoczne"?Jak zobacze znowu małe otocikluski to chyba je zakupię  Tak naprawdę to sprzedawca w sklepie mi je polecił jakieś 2 miesiące temu i kupiłam jednego ale czytałam ze one żyją w małych stadkach. Czy to prawda? Nadal nei wiem jakie rybki dodać. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #28 : Luty 12, 2004, 13:51:20 » |
|
Faktycznie żyją w stadach... Otocinklusy spotykałam tylko w Biofilu w Kraku (polecam wszytkim ten sklep). Niestety juz tam nie mieszkam, ale kiedy tam pojade to może przytargam sobie stadko 
|
|
|
|
|
|
interesuje mnie wszytko, czego jeszcze nie wiem 
|
|
|
Gośka
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #29 : Luty 12, 2004, 15:14:27 » |
|
Myślisz ze moje akwarium pasowałoby tym stworzonkom??Ile mogłabym kupić tych rybek?Zaraz jadę poszukiwac ciekawych roślinek i rybek a przy okazji zwrócę uwagę na otcikluski 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|