Gośka
Nowy

|
 |
« : Luty 08, 2004, 12:16:27 » |
|
Mam pyt dot akwarium ok 100l. Do tej pory miałam dwa razy mniejesze akwa i teraz dokonuję przeprowadzki. Odlałam część wody z tego małego akwarium i zamierzam ją umieścić w 100l. Mam jej ok 25 l. Jezeli ją wleję to ile takie akwarium powinno dojrzewać??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 08, 2004, 16:53:01 » |
|
Woda woda, ale przenies tez filtr(y) do nowego baniaka wtedy bedzie jeszcze szybciej.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam asmi
|
|
|
|
Tomlsv
|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 09, 2004, 08:25:32 » |
|
Racja, gdy przeniesiesz filtr(y) to możesz wpuszczac pierwszych mieszkańców na próbę już po 2-3 dniach.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gośka
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 09, 2004, 19:20:58 » |
|
Wszystko pięknie i ładnie ale ja mam poprzedni filtr w tym małym akwarium:(Czy jeżeli rybki będą bez filtra(w tym starym akwarium) i akwa nie będzie do końca wypełnione wodą(5/6akwa z wodą)to nic im się nie stanie? Mam jeszcze inny problem: do tej pory miałam rybki "mniej wymagające"(danio, kardynałki)i z tych bardziej neonki  a teraz chciałabym kupić rybki dla akwarysty "o większym stopniu zaawansowania". Chciałabym mieć też dużo roślinek (nie myslę o akwarium holenderskim)Jakie ciekawe rybki mogłabym trzymać z dotychczasową obsadą?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Splender
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 09, 2004, 20:34:17 » |
|
napewno nie ciepłolubne wybierasz albo kardynałki albo ciepłolubne rybki może spróbuj z ramirezkami tęczankami jakimiś labiryntami oczywiście po uprzednim pozbyciu się kardynałków lub oddaniu na pewną śmierć przy wyższej temp. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gośka
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Luty 09, 2004, 20:40:27 » |
|
O rany a ja chciałam dokupić kilka kardynałków :(wiedziałam ze one lubią niższą temperaturę ale myślałam ze moze być jakaś pośrednia dla neonków i kardynałków A jakie rybki oprócz kardynałków są zimnolubne?Teraz będę miała dylemat czy oddać je do takiego sklepu w którym człowiek prawie wcale się nei zna na rybkach czy szukać innego domu tylko gdzie??Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gośka
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 09, 2004, 20:41:59 » |
|
Przełożyłam stary filtr ale narazie nie wkładam roślinek i nie włączam oświetlenia. Kiedy mogę to zrobić??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gośka
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 09, 2004, 20:45:06 » |
|
NIerozumiem dlaczego ludzie w sklepach zoologicznych(oczywiście nie mówiąc już o tym o którym pisałam wcześniej)nie potrafią powiedzieć początkującemu akwaryście, ze umieszczanie kardynałków z danio nie jest własciwe?? :evil: Gdzie ja teraz oddam te kardynałki?? :?: :?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomlsv
|
 |
« Odpowiedz #8 : Luty 09, 2004, 22:01:25 » |
|
Jeżeli przełożyłaś filtr do nowego akwarium to powinnaś też posadzić roślinki i palić światło tak jak w normalnym akwa. Aby nie ryzykować pozostawienia rybek w starym akwa bez filtra chyba warto je wszystkie wraz z całą wodą przenieść do nowego, co o tym sądzicie ? To chyba najlepsze rozwiazanie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #9 : Luty 09, 2004, 23:53:31 » |
|
już nie płacz! zostaw sobie te kardynałki. Po prostu w ciepłej wodzie będą krócej żyły. Co nie znaczy że ciepła woda je zabije. Po prostu ich zegar biologiczny przyspieszy i (obrazowo rzecz ujmując) szybciej się zestarzeją.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Przemek
|
 |
« Odpowiedz #10 : Luty 10, 2004, 09:52:21 » |
|
Ja kiedyś miałem kardynałki w ciepłej wodzie - czuły się dobrze ale chyba faktycznie chyba trochę za krótko żyły  Taką temp. pośrednią może być 21-22 'C dla danio i kardynałków.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Admin ----------------------------- 500l - akwarium towarzyskie
|
|
|
Gośka
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #11 : Luty 10, 2004, 13:51:22 » |
|
DZiękuję wszystkim za odpowiedzi.(Lukas ja nie płakałam :lol: ale dzięki  A czy do nowego akwa mogę kupić parkę pielęgniczek ramireza??Narazie mam 4 neonki(zamierzam dokupić)2kardynałki i 4 danio.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gośka
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #12 : Luty 10, 2004, 13:53:51 » |
|
Acha i jeszcze 1pytanko(chwilowo  )czy mogę użyć już nawozów do roślinek? Moje akwa dojrzewa 2 dzień (od dzisiej z filtrem ze starego akwa)??Pozdrowienia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gośka
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #13 : Luty 10, 2004, 14:05:19 » |
|
I po jakim czasie mogę wpuścić gupiki(mam zamiar kupić może 2)??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomlsv
|
 |
« Odpowiedz #14 : Luty 10, 2004, 17:52:33 » |
|
Nawozu jeszcze nie używaj, mogą go wykorzystać wszelakie glony i pierwotniaki do rozwoju, poczekaj z tydzień aż rośliny się dobrze zadomowią coby mogły nawóz wykorzystać. Powiększ stadko neonów, 4 sztuki czuja się równie kiepsko co wyglądają, ramirezki możesz dodać ale z gupików zrezygnuj, np na korzyść neonków właśnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|