|
emperor
|
 |
« Odpowiedz #45 : Listopad 22, 2011, 15:07:09 » |
|
Sebtul widzę, że masz ciekawe pomysły.Popieram w 100%, obawiam się tylko, Ducze ma rację co do ilości chętnych. Długopisy reklamowe kosztują 1zł netto. Trzeba tylko zamówić 200szt. Wiem bo robiłem do firmy kilka gadżetów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sebtul
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #46 : Listopad 22, 2011, 15:26:40 » |
|
Też się nad tym zastanawiałem. Jak nie spróbujemy to się nie dowiemy jakie jest zainteresowanie. Na forum aktywnych - piszących jest może z 20 osób, ale przeglądających i czytających to pewnie setki. Osobiście wezmę minimum trzy kalendarze, jeden do mnie do pracy, a drugi dam żonie aby i w pracy miała baniak  Trzeci zostanie w moim domowym kąciku pracy. Jeżeli koszt długopisu wynosi 1 zł to tak naprawdę w tym przypadku kosztem dla forumowiczów jest koszt przesyłki. Jeżeli dostanę zielone światło to mogę zająć się sprawdzeniem jakie jest zainteresowanie np. kalendarzem ściennym.
|
|
|
|
|
|
gg - 4479432
|
|
|
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #47 : Listopad 22, 2011, 15:37:13 » |
|
Po mojemu tylko porządny kalendarz ma sens. Z porządnymi fotkami i na dobrym papierze. Taki sam sobie z chęcią powieszę w chacie albo w pracy  Nie musi kosztować 5 pln, ładny kalendarz musi niestety kosztować. Po mojemu fotki niekoniecznie muszą być wynikiem głosowania, wtedy sporo zdjęć oryginalnych baniaków odpadnie na rzecz jakiejś masówki nano-roślinnej (bez urazy dla twórców takich zbiorników). Trzeba by wybrać jedynie osoby, które zdecydują, które fotki brać (o ile autorzy wyrażą chęć) żeby zrobić ciekawy, oryginalny i zróżnicowany kalendarz. Czyli wymieszać fotki baniaków z całkiem różnych zakątków akwarystyki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #48 : Listopad 22, 2011, 15:52:52 » |
|
Nie będe oryginalny jeśli napisze, że i mnie w/w pomysłu się podobają 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sebtul
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #49 : Listopad 22, 2011, 16:02:28 » |
|
Po mojemu fotki niekoniecznie muszą być wynikiem głosowania, wtedy sporo zdjęć oryginalnych baniaków odpadnie na rzecz jakiejś masówki nano-roślinnej (bez urazy dla twórców takich zbiorników). Trzeba by wybrać jedynie osoby, które zdecydują, które fotki brać (o ile autorzy wyrażą chęć) żeby zrobić ciekawy, oryginalny i zróżnicowany kalendarz. Czyli wymieszać fotki baniaków z całkiem różnych zakątków akwarystyki.
Tym się nie zajmę, bo nie czuję się ekspertem. Ale już zacząłem pytać o koszty w różnych firmach. Jak zbiorę informacje to przedstawie. Dowiaduję się o wersje najtańsze i o wersje wypasione. Różnica przede wszystkim w papierze. Może ktoś jest kto zajmuje się tym zawodowo?
|
|
|
|
|
|
gg - 4479432
|
|
|
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #50 : Listopad 22, 2011, 16:40:07 » |
|
Może ktoś jest kto zajmuje się tym zawodowo?
Co prawda zawodowo się tym nie zajmuje, ale mój dobry kolega pracuje w agencji reklamowej. Gdyby było zainteresowanie i gdybyście nie znaleźli nikogo tańszego - myślę, że on bez problemu mógłby się tym zająć - oczywiście "solowo", nie jako agencja, tak by było zdecydowanie taniej. Oczywiście kompleksowo, od projektu po wydruk.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rodia
|
 |
« Odpowiedz #51 : Listopad 22, 2011, 17:29:46 » |
|
Mogę zaoferować przygotowanie projektu kalendarzyków (tych wizytowkowych) pod konkretną drukarnię. Sam korzystam z Chroma.pl. Druk 5000 sztuk z dostawą to ok 170 PLN - kolorowy druk dwustronny, zaaokrąglone narożniki, foliowane obustronnie. Mniejszych nakładów się nie opłaca bo np 250szt.(nie 2500 tylko 250) to ok 100PLN. Jakość rewelka, cena niska. Jednak tak czy siak potrzebnę są fundujesz na jeden zmasowany druk i potem koszty wysłania tego do użytkowników w kilku miastach, aby roznosili po sklepach.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
oskarlelystad
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #52 : Listopad 22, 2011, 17:57:15 » |
|
Nie wiem czy nie lepsza promocja do sklepu to karteczki takie male do pisania.
Co do kalendarza to placilem kiedys w jakims klubie ok 50zl i jakosc byla super - widzialem taniej, ale to nie o to chodzilo - oczywiscie chetnie sie pisze na kalendarz z akwarium.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 22, 2011, 18:03:05 wysłane przez oskarlelystad »
|
|
|
|
|
iroslaw
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #53 : Listopad 22, 2011, 20:42:25 » |
|
Wtrące swoje trzy grosze . Kolegów z forum grzybowego kalendarz 13 str. na paperze kredowym wyniósł coś ok. 30 zeta myślę że to by było do przyjęcia tylko ktoś musi mieć dobre dojście , a czas goni należało by podjąć szybko decyzję podając ceny i o jakie fanty chdzi .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rafalkudlaty
|
 |
« Odpowiedz #54 : Listopad 22, 2011, 21:00:29 » |
|
powiem szczerze, że gdyby w takim kalendarzu znalazło się moje zdjęcie, mojego zbiornika, to bardzo chciałbym taki kalendarz mieć  jeżeli sprawa dotacji (bo o to się rozchodzi) to propozycje zdjęć można zrobić na zasadzie konkursu... np. w 5 zdjęciach pokaż swoj baniak. wybrane zostanie jedno, na jeden miesiąc - nagrodą-publikacja na łamach kalendarza  jury, oceniające przez głosowanie, mogłoby się składać z sponsorów... można podzielić zbiorniki na biotopy, litraż, zieleniaki i nie - cała masa możliwości 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iroslaw
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #55 : Listopad 22, 2011, 21:12:58 » |
|
A ja to widzę tak - zainteresowani wysyłają np 2 zdjęcia do końca tygodnia oczywiście ze zgodą na publikację - a wyboru dokonuje jednoosobowa komisja w postaci administratora tak będzie szybko i bez szmerania hi hi....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rafalkudlaty
|
 |
« Odpowiedz #56 : Listopad 22, 2011, 21:21:26 » |
|
też by było z akcentem na bez szemrania  tylko kwestia jest tego czy Przemek wyłoży kasę, bo w sumie to użytkownicy mu promują forum, a to raczej jego biznes. bez obrazy dla nikogo. z racji tego że jestem bezpośredni, powiem jak bym to widział gdyby mój baniak i moje zdjęcia miałoby zostać umieszczone w takim kalendarzu... na pewno bym chciał by, zdjęcie było podpisane jako autor fotografii i właściciel baniaka, a gdzieś na dole strony, na której znajduje się zdjęcie adres strony internetowej (który mam w podpisie). promocja forum? dlaczego nie, ale promocja "mnie samego" - również, tylko "mniejszym druczkiem"  . mam nadzieję, że nikt nie odczyta tego postu jako egoistycznego myślenia, że mój baniak znajdzie się w prorokowanym kalendzarzu 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 22, 2011, 21:29:01 wysłane przez rafalkudlaty »
|
|
|
|
|
sebtul
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #57 : Listopad 22, 2011, 21:22:27 » |
|
Mogę zaoferować przygotowanie projektu kalendarzyków (tych wizytowkowych) pod konkretną drukarnię. Sam korzystam z Chroma.pl. Druk 5000 sztuk z dostawą to ok 170 PLN - kolorowy druk dwustronny, zaaokrąglone narożniki, foliowane obustronnie.
Przy takim koszcie powinniśmy znaleźć sponsorów. Większość z nas gdzieś pracuje (ma własną firmę lub u kogoś). Mamy znajomych, którzy też się czymś zajmują. Można się zorientować czy ktoś nie jest zainteresowany reklamą na takim kalendarzyku. Załóżmy 1/6 jednej z powierzchni przeznaczona będzie na logo sponsora. On płaci 170 zł i ma reklamę w miejscu gdzie chce. Chce w całej Polsce to kalendarzyki trafiają do całej Polski, chce w Krakowie to kalendarzyki pozostaję tylko w Krakowie. Drugim pomysłem jest umieszczenie adresów internetowych sponsorów. I znowu 1/6 powierzchni jednej strony przeznaczona jest na 10 adresów internetowych, każdy sponsor płaci po 17 zł. Kalendarzyki trafiają do całej Polski. Przykłady: Anubis-Re ma zaprzyjaźnionego szklarza. Wiadomo szklarz i akwarystyka idą w parze. Szklarz płaci za kalendarzyki a my zajmujemy się dystrybucją. Facet będzie chciał aby reklama pozostała w Krakowie to tak będzie, ale jeżeli robi on nietuzinkowe przedmioty i wysyła je po całej Polsce to będzie zainteresowany aby reklama rozeszła się wszędzie. Ja mieszkam na mazurach. Może uda mi się załatwić kogoś kto będzie zainteresowany taką reklamą i będzie chciał wypuścić na całą Polskę swoją bazę noclegową, agroturystykę, pensjonat czy hotel. Ludzie prowadzący taki interes są zainteresowani reklama na szerszą skalę. Nie wiem czy nie lepsza promocja do sklepu to karteczki takie male do pisania.
Nie upieram się, że mają to być kalendarzyki, mogą to też być karteczki. Można zrobić jedną akcję, jak wypali to za pół roku drugą. W czerwcu kalendarzyki raczej nie bardzo pasują więc wtedy można zrobić karteczki. Ale żeby ruszyć dalej powinniśmy mieć zgodę właściciela logo naszego forum. Jutro będę miał ceny z dwóch firm odnośnie kalendarzy 13 kart i 7 kart, papier kredowy, gramatura 200 format A4 i A3. Co do samego wyboru zdjęć się nie nadaję i w tej kwestii odpadam.
|
|
|
|
|
|
gg - 4479432
|
|
|
kostek20
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #58 : Listopad 22, 2011, 21:36:51 » |
|
Jeżeli będzie to interesujące ,to ja sam zamawiam z 10 takich kalendarzyków, mam kilku znajomych akwarystów(za jedną przesyłka) .... A co do zdjęć które miały by zostać umieszczone na kalendarzu, według mnie wybór fotograf powinien należeć do użytkowników forum... W końcu to oni będą kupcami Pozdrawiam!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #59 : Listopad 23, 2011, 08:13:35 » |
|
A co Wy tak na siłę chcecie reklamę Przemkowi robić? sponsorów szukacie itp. Przecież napisał, że forum na siebie zarabia i w tym temacie nie potrzebuje jakiegokolwiek wsparcia. Jak już coś robić to dla siebie plus ewentualnie żeby było kilka pln-ów na jakiś konkurs. Ja tam nie mam najmniejszej ochoty, żeby roznosić po sklepach cudzą reklamę. Nawet jeżeli to reklama forum, które lubię. Myślałem, że to ma być ładny kalendarz z 12 baniakami z forum, który z chęcią powieszę sobie na ścianie. Po mojemu wszelkie pomysły reklamowych dupereli w stylu kalendarzyków wizytówkowych, karteczek czy długopisów, to powinna być sprawa tylko i wyłącznie Przemka. Ja tam się na żadne takie duperele nie piszę. Cena kalendarza pierwsza z brzegu to 39 pln przy jednej sztuce: http://allegro.pl/kalendarz-a4-ze-zdjeciami-13-stron-tanio-i-szybko-i1926860681.htmlMoże ktoś chce po prostu mieć kalendarz, w którym będzie jego baniak i 11 innych wartych uwiecznienia? Ja bym z chęcią sobie coś takiego sprawił  Loga forum nie musi tam wcale być.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|