oskarlelystad
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #30 : Listopad 03, 2011, 19:37:18 » |
|
Dlatego zalozylem temat o sponsorowaniu (raczej datkach) forum. Mozna zrobic liste rzeczy do zrobienia, potrzebne fundusze i zbierac na takie rzeczy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #31 : Listopad 03, 2011, 19:49:48 » |
|
Rodia, wszystkie ewentualne zmiany muszą być zatwierdzone lub zainicjowane przez administratora. Myślę, że Przemek powinien określić co chciałby zmienić w portalu (poniekąd już to zrobił) i poprosić chętnych użytkowników o wsparcie w danym temacie. Ktoś może zamieścić ciekawe zdjęcia ryb i dodać stosowny opis, ktoś inny może pisać artykuły, a jeszcze ktoś inny zająć się szatą graficzą forum. Wszystko o czym tu piszemy to tylko puste słowa jeśli Przemek nie zamierza ich zrealizować.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rodia
|
 |
« Odpowiedz #32 : Listopad 03, 2011, 20:48:00 » |
|
Rodia, wszystkie ewentualne zmiany muszą być zatwierdzone lub zainicjowane przez administratora. Myślę, że Przemek powinien określić co chciałby zmienić w portalu (poniekąd już to zrobił) i poprosić chętnych użytkowników o wsparcie w danym temacie. Ktoś może zamieścić ciekawe zdjęcia ryb i dodać stosowny opis, ktoś inny może pisać artykuły, a jeszcze ktoś inny zająć się szatą graficzą forum. Wszystko o czym tu piszemy to tylko puste słowa jeśli Przemek nie zamierza ich zrealizować.
Ok, zatem: Przemku, jak to ma wyglądać? Tak czy siak uważam, że ofert pomocy konkretnych użytkowników powinny paść, żebyśmy wiedzieli jaką (brzydko określę) siłą roboczą i jakimi umiejętnościami dysponujemy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #33 : Listopad 04, 2011, 06:52:39 » |
|
Tak czy siak uważam, że ofert pomocy konkretnych użytkowników powinny paść, żebyśmy wiedzieli jaką (brzydko określę) siłą roboczą i jakimi umiejętnościami dysponujemy.
Tylko oferty pomocy w jakim zakresie? Żeby oferować pomoc, trzeba wiedzieć czego ona ma dotyczyć (choćby od strony technicznej). Przykładowo, co Ci z tego, że ktoś zaoferuje zdjęcia ryb opatrzone stosownym opisem jeśli fotki będą po prostu słabe?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 04, 2011, 06:55:36 wysłane przez mrs »
|
|
|
|
|
|
rodia
|
 |
« Odpowiedz #34 : Listopad 04, 2011, 21:00:41 » |
|
Tak czy siak uważam, że ofert pomocy konkretnych użytkowników powinny paść, żebyśmy wiedzieli jaką (brzydko określę) siłą roboczą i jakimi umiejętnościami dysponujemy.
Tylko oferty pomocy w jakim zakresie? Żeby oferować pomoc, trzeba wiedzieć czego ona ma dotyczyć (choćby od strony technicznej). W zakresie o jakim mówiliśmy : - od strony technicznej : prace layoutowe, konserwacyjne, administracyjne (nie mylić z moderacją), dodawanie funkcjonalności do portalu i forum, pozycjonowanie portalu - od strony merytorycznej: redaktorzy: opisy ryb, roślin, tutoriale zakładania i prowadzenia zbiornika, redaktorzy od newsów z akwarystycznego świata, fotografowanie rybek, artykuły tematyczne, poloniści lub inne osoby znające język polski w stopniu większym niż "podstawowy"- do sprawdzania publikowanych tekstów. Na tą chwilę przyszło mi powyższe do głowy, jakby się zastanowić dłużej na pewno lista będzie dłuższa. (Pozycjonowanie to proces dwuetapowy: redaktor przygotowuje teksty, a gość od spraw technicznych odpowiednio je okodowuje. To jest podstawa wszelkiego organicznego pozycjonowania.) Duża ilość materiałów jakie zaproponowałem w części "merytorycznej" jest też kluczową sprawą przy pozycjonowaniu. Jak widać potrzeba różnego rodzaju umiejętności. Z niewymienionej listy: może jest jakiś dobry grafik wśród użytkowników - na pewno się przyda. Uważam, że jeżeli użytkownicy maja rozkręcić forum i jeśli Przemek zamierza to umożliwić to powinny wyłonić się osoby zainteresowane sprawą. Wtedy trzeba by zorganizować niepubliczne spotkanie (choćby prywatny czat) tych osób z Przemkiem, aby ustalić plan rozwoju. Wtedy osoby chętne do pracy ostatecznie potwierdzają czy chcą brać udział w zaplanowanym projekcie. Jako, że jest to sporo pracy darmowej, na rzecz zazwyczaj niewdzięcznego i marudzącego ogółu to uczestniczy muszą być zgodni co do planu rozwoju. Przykładowo, co Ci z tego, że ktoś zaoferuje zdjęcia ryb opatrzone stosownym opisem jeśli fotki będą po prostu słabe?
Przykładowo: Anubis-RE swoją piękną polszczyzną pisze artykuł o wpływie CO2 na krewetki, pani Krystyna sprawdza tekst, a ja robię do tego fotki z tego co mam u siebie lub w pobliskim sklepie akwarystycznym - Artykuł jest. Jeden pisze teksty, inny zapewnia zdjęcia. Dla przykładu ja dla sporej ilości pospolitych gatunków mogę dostarczyć zdjęcia (mam zaprzyjaźniony akwarystyczny dla którego robię stronę internetową - więc już tu mamy sporo fotek, które sam zrobię w miarę dobrze). Do tej pory nie padła (przynajmniej publicznie) ani jedna propozycja wykonawców pracy, od czasu do czasu ujawniają się tylko pomysłodawcy - chyba, że coś przegapiłem  Pozdrawiam, R.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 04, 2011, 21:18:24 wysłane przez rodia »
|
|
|
|
|
oskarlelystad
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #35 : Listopad 04, 2011, 21:24:45 » |
|
Ze wzgledu na moja prace i "jakies tam" doswiadczenie moge zaoferowac swoja pomoc przy rozbudowie i ulepszaniu forum.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rodia
|
 |
« Odpowiedz #36 : Listopad 04, 2011, 21:30:16 » |
|
Ze wzgledu na moja prace i "jakies tam" doswiadczenie moge zaoferowac swoja pomoc przy rozbudowie i ulepszaniu forum.
W jakim zakresie? Napisałeś tak ogólnie, że można by podciągnąć to pod każdą czynność  Pozdrawiam, R.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #37 : Listopad 04, 2011, 21:37:46 » |
|
Uważam, że jeżeli użytkownicy maja rozkręcić forum i jeśli Przemek zamierza to umożliwić to powinny wyłonić się osoby zainteresowane sprawą.
Zaczekałbym więc na jakąkolwiek reakcje Przemka. Jeśli administrator da zielone światło, można zbierać chętnych i dogrywać szczegoly wspolpracy. W innym wypadku będzie to robota dla roboty. A swoją drogą, niezłe pomysły, Rodia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rodia
|
 |
« Odpowiedz #38 : Listopad 04, 2011, 21:53:16 » |
|
A swoją drogą, niezłe pomysły, Rodia  Mam jeszcze inne pomysły, np : - akwarystyczne dzienniki online - każdy użytkownik może sobie prowadzić dziennik swoich zbiorników - blogi użytkowników (na pierwszy rzut oka wydaj się "kto to będzie pisał", ale byłem świadkiem jak na jednym forum ludzie naprawdę zaczęli tam pisać i fajnie się to kręciło) - działy nie związane z akwarystyką czyli "NIEakwarystyczne pogaduszki"/humory itp. - na pewno integracja z facebookiem (sam nie korzystam, ale masa ludzi korzysta) - kanał RSS - sporo ludzi to lubi Często są to pierdółki, ale to właśnie te pierdółki potrafią zatrzymać użytkownika na tym portalu, a nie na innym. Oprócz merytoryki użytkownicy nawet podświadomie przyciągani są różnymi niby mało znaczącymi czynnikami. R.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sebtul
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #39 : Listopad 04, 2011, 22:27:23 » |
|
Mam jeszcze inne pomysły, np : - akwarystyczne dzienniki online - każdy użytkownik może sobie prowadzić dziennik swoich zbiorników - blogi użytkowników (na pierwszy rzut oka wydaj się "kto to będzie pisał", ale byłem świadkiem jak na jednym forum ludzie naprawdę zaczęli tam pisać i fajnie się to kręciło)
Dziennik to fajny pomysł. Nie zawsze chce mi się zapisać coś w notesie, a przy kompie spędzam dużo czasu. Blog - chyba mój temat o paku można pod to podciągnąć.  Ja jestem za i chętnie bym coś pomógł ale kompletnie się na tym nie znam. Nie wiem o czym piszecie. Te wszystkie tagowania, pozycjonowania, moderowania i administrowanie to czarna magia dla mnie. 
|
|
|
|
|
|
gg - 4479432
|
|
|
mrs
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #40 : Listopad 05, 2011, 06:28:33 » |
|
Rodia, daleś zapewne Przemkowi do myślenia  Sporo fajnych pomysłów, zaczekajmy teraz na reakcje admina - chciałbym się dowiedzieć czy zaproponowane przez Ciebie zmiany będą możliwe do zrealizowania.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Przemek
|
 |
« Odpowiedz #41 : Listopad 05, 2011, 09:50:45 » |
|
Rodia: fajne pomysły, ale większość z nich wymaga czasu. Oczywiście mógłbym powiedzieć, że to wszystko da się zrobić, ale z mojej strony tego czasu nie mogę zagwarantować. Trzeba też rozgraniczyć dwa obszary - forum i Wiki (czy może nazwać encyklopedię inaczej ?). Forum - jest mnóstwo gotowych modułów do SMF - trzeba poszukać i wybrać te, które spełniają oczekiwania - wtedy ja mogę spróbować je zainstalować. To samo z layoutem - jest mnóstwo skórek, ale na prawdę ciekawych jest dużo mniej. Forum dodatkowo wymaga upgrade-u do wersji 2.0.1 co niestety w naszym przypadku wiąże się z mnóstwem pracy - i to raczej z mojej strony. Jednak wiem, że muszę to zrobić, więc na pewno to się stanie (wkrótce). Po upgrade-dzie będzie na starcie więcej funkcjonalności jak i nowe będzie nieco łatwiej instalować. Co do wiki- dlaczego akurat tak cisnę na to oprogramowanie ? Ponieważ jest to jedno z najlepszych rozwiązań do pracy zespołowej nad artykułami. Na prawdę polecam spróbować - każdy z Was może tam edytować i tworzyć nowe artykuły - wystarczy być zalogowanym na forum. Do tego widać dokładnie co i kto kiedy zmienił w historii każdej strony. Wiem jednak, że edycja tam nie jest prosta - ten "dziwny wiki-text"  Ale to się wkrótce zmieni - zainstaluję edytor, w którym będzie można pisać artykuły w znacznie przyjemniejszy sposób. Także postaram się zrobić wgrywanie fotek na wiki nieco łatwiej dostępne. Druga sprawa na wiki to skórka - teraz wygląda kiepsko i warto by ją upodobnić do skórki forum. Ale tutaj już sobie nie poradzę - trzeba kogoś kto się zna na CSS oraz grafice. Planuję odpalić testową wersję zarówno forum jak i Wiki - będzie można wtedy eksperymentować łatwiej. Także czekam na konkretne propozycje, tylko bądźcie cierpliwi - nie zawsze mogę odpowiedzieć za godzinę czy nawet w tym samym dniu.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Admin ----------------------------- 500l - akwarium towarzyskie
|
|
|
oskarlelystad
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #42 : Listopad 05, 2011, 09:57:12 » |
|
Jak mam pomoc to od strony technicznej mody/fixy. Widze to tak, ze moge zainstalowac/skonfigurowac cos na forum testowym i jezeli bedzie ok to wtedy Przemek moze sprobowac przeniesc to do live. W pracy dzialamy wlasnie w ten sposob i zazwyczaj jest ok.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sebtul
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #43 : Listopad 22, 2011, 13:06:08 » |
|
Ponieważ w temacie pojawiło się kilka propozycji zmian dołożę swoje trzy grosze ale od innej strony. Jestem tu od niedawna i brakuje mi promocji forum i całego Wodnego Świata "na zewnątrz". Jest sporo ludzi, szczególnie w dojrzałym wieku, którym nawet do głowy nie przyszło, że może być jakieś forum akwarystyczne. Moja wczorajsza rozmowa z wujkiem, niby on wie, że w necie jest dużo informacji, ale nie zna strony, a nie potrafi szukać, bo się nie zna. Na forum jest mnóstwo pięknych baniaków, chwalimy się zdjęciami, opisujemy. Może warto zastanowić się nad zrobieniem kalendarza. Można zawsze zrobić kilka ulotek z kolorowym zdjęciem i logo, które zostawi się w zaprzyjaźnionym sklepie. Zrobienie czegokolwiek, jakiegoś gadżetu nie wymaga wielkiego wysiłku. Może to być wszystko: koszulka, czapeczka, notes, zeszyt, kieszonkowy kalendarzyk, wlepy, kubek, smyczka, otwieracz do piwa, podkładka pod piwo, zapalniczka, papierośnica, długopis, podkładka pod myszkę czy nawet ramka do tablicy rejestracyjnej w samochodzie oczywiście 3D. Najprościej a zarazem najbardziej efektownie będzie wyglądał kalendarz ścienny. Dlatego kilka słów jak do tego się zabrać. 1. Ogłaszamy konkurs, na fotki (tylko własnych baniaków), głosujemy, załóżmy 13 fotek zwycięża, nagroda to publikacja. 2. Sprawdzamy jakie jest zainteresowanie, czyli temat na forum odnośnie deklaracji zakupu, uzbiera się 100 szt. lub nawet 50 szt. to ruszamy (oczywiście w firmie, która zrobi kalendarz musimy dowiedzieć się o cenę). 3. Dwa tygodnie na zebranie kasy (cena kalendarza + koszt przesyłki + 1 zł lub 2 zł na potrzeby forum). 4. Mamy kasę robimy zamówienie i po tygodniu rozsyłamy kalendarze. 5. Cieszymy się że mamy ładny kalendarz na ścianie i jeszcze jeden, który damy w prezencie komuś z rodziny  Każdy z nas ma przynajmniej jeden sklep ZOO gdzie robi zakupy, może właściciel będzie chciał kupić z 5 szt. Z pieniędzy na potrzeby forum czyli tego 1 zł - 2 zł od kalendarza zamawiamy kalendarzyki kieszonkowe, które zostawiamy w zaprzyjaźnionym sklepie. Przy większej ilości kalendarzy ściennych kalendarzyki kieszonkowe zrobią nam gratis. Wtedy z tej kasy można ufundować nagrodę na jakiś nasz wewnętrzny konkurs. W Mrągowie jest tylko jedna agencja reklamowa więc nie ma konkurencji, a co za tym idzie ceny mogą być wyższe niż w dużym mieście. Mogę sprawdzić i podać ile coś takiego będzie kosztowało. A może ktoś z forumowiczów zajmuje się czymś takim zawodowo i np. zgodziłby się na wykonanie gadżetu z kilku-% upustem. Takie kalendarze dość często można zamówić u fotografa. Poniżej przykładowe ceny różnych kalendarzy oczywiście detal, u nas będzie taniej gdyż będzie hurt. http://allegro.pl/foto-kalendarz-a3-1-str-twoje-foto-super-prezent-i1924431700.htmlhttp://allegro.pl/a4-kalendarz-z-twoim-zdjeciem-a4-i1925960400.htmlhttp://allegro.pl/foto-kalendarz-duzy-z-twoimi-zdjeciami-mikolajki-i1951098585.htmlhttp://allegro.pl/kalendarz-a4-z-twoimi-zdjeciami-prezent-mikolajki-i1941152950.html
|
|
|
|
|
|
gg - 4479432
|
|
|
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #44 : Listopad 22, 2011, 13:28:18 » |
|
Z kalendarzem super pomysł. Na nano-reefie był fajny kalendarz, tylko tam sytuacja inna bo forum sponsorowane. Ale myślę, że tutaj też by się znalazło 12-13 fotek i sporo chętnych na zakup.
ps. po przemyśleniu, tutaj na pewno się nie znajdzie 50 chętnych na zakup.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 22, 2011, 13:50:40 wysłane przez ducze »
|
|
|
|
|
|