Gilbii
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #30 : Lipiec 10, 2010, 12:41:31 » |
|
Właśnie taki problem że świetlówek nie mam w komplecie muszę dokupić , jak jest tego koszt??? Czyli albo dyfuzor albo napowietrzacz tak  a czy filtr fluval plus 3 starczy mi na to akwa??? P.S. właśnie porobiłem zdjęcia;): całe akwarium Akwarium ze zdjętą pokrywom I cały zestaw oprzyrządowania Za całość (akwa i akcesoria) zapłaciłem 150 złMile widziane komentarze;) P.S.S. Co do obsady zdecydowałem się na harem prętników ale bardziej od karłowatych podobają mi się niebieskie czy mogą one być w mojej setce???(Chodzi o Prętnika niebieskiego  ) Pozdrawiam Gilbii
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 10, 2010, 22:22:18 wysłane przez Gilbii »
|
|
Akwarium to taki drugi świat. Dyslektyk! Rybki,Żółw Żółtolicy, Kot
|
|
|
pawel_szp
GG 8287452
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #31 : Lipiec 11, 2010, 14:19:13 » |
|
Filtr: Do akwarium o max. pojemności 130L czyli powinien starczyć. Co do napowietrzania,to możesz zrobić tak, że w dzień CO2 a noc 02, rozumiesz?  Koszt świetlówek zależy od firmy. Zmierz tylko długość, żeby wpadki nie było. Z tego co widzę, to chyba T8 to jest. Co do gurami: w swoich książkach nie widzę żadnych info na ich temat. W necie też niewiele . Zastanawiem się, czy znajdziesz je w sklepie  Akwa: super cena. Trochę brudna pokrywa, ale wydaje się że opłacało się 
|
|
|
|
|
|
2x Pielęgniczka Ramireza -samice.... 12x Neon Innesa 2x Pangio Oblonga <- potocznie znany piskorkiem  8x Żałobniczka/Tetra czarna AMPULARIE!!!!! WYDAM JAK NAJWIĘCEJ!! Flora: Echinodorus D'vall Rogatek Anubias nano
|
|
|
hergar
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #32 : Lipiec 12, 2010, 12:32:16 » |
|
z tgo co pamiętam to prętnik "niebieski" to jet odmiana barwna karłowatego ... jeśli się mylę to prosze żeby ktoś sprostował 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gilbii
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #33 : Lipiec 13, 2010, 13:23:10 » |
|
Dziś byłem w sklepie i zobaczyłem żałobniczki spodobały mi się i mam pytanie czy mogły by pływać z wcześniej dobrana obsadą (którą zaproponował pawel_szp)
P.S. oglądałem rybki na necie i podobna do prętnika niebieskiego jest Archocentrus Sajica ,z kupnem niema sprawy po w moim zoologu na zamówienie sprowadzają, ale czy będzie paskował do obsady (bardzo mi się podoba)
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2010, 14:32:34 wysłane przez Gilbii »
|
|
|
|
|
majam
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #34 : Lipiec 13, 2010, 14:41:10 » |
|
Archocentrus Sajica w żadnym wypadku nie pasuje do reszty obsady. Załobniczki pasują ale będziesz miał za dużo ryb, chyba że coś nimi zastąpisz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gilbii
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #35 : Lipiec 13, 2010, 15:32:04 » |
|
chyba zrezygnuje z Prętników - bojowników. ustaliłem taka obsadę: Danio pręgowane x7 Zwinnik czerwonousty x7 Neon inessa x10 Zbrojnik niebieski x2 Kirys .......x5 Słyszałem że w drobnym żwirze rośliny gorzej rosną więc ustaliłem coś w rodzaju ścieżki: po bokach dam czarny żwirek i tam będą rosły rośliny a na przód dam piasek Co o tym myślicie? Dołączam plan: P.S.S dzięki znajomościom mojej mamy dostałem od pewnej akwarystki rośliny ok. 5 szt. mam je w ~1.5 l pojemniku ale wyjeżdżam na 3 tygodnie a akwa będę zalewał dopiero pod koniec sierpnia. Wiem że rośliny nie wytrzymają w tym "słoiku" . tak więc pomyślałem sobie że zarazie postawie akwa na ziemi zaleje woda 15-20 cm i włożę tam rośliny , dam filtr i grzałkę itp. I ty moje pytanie : 1. czy roślina będzie tam lepiej 2.włożyć filtro-napowietrzacz czy sam napowietrzacz??? ( filtr to fluwal plus 3 , a napowietrzacz to Tera-tec) 3. jaką temperaturę im zapodać??? Proszę o szybką odpowiedz bo roślinki już marnieją i jutro bym już je włożył do akwarium!!!
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 15, 2010, 20:44:34 wysłane przez Gilbii »
|
|
|
|
|
Gilbii
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #36 : Lipiec 17, 2010, 19:34:30 » |
|
Witam , sorry za post pod postem ale zniknęła mi opcja zmień;\ Wsadziłem już rośliny do akwa . Nie miałem żwirku , ale po długich poszukiwania na strychu znalazła się mieszanka kolorowego czarnego i białego. A oto zdjęcia: na początek moje najtańsze zwykłe żarówki ( na razie nie mam funduszy zbieram na szafkę , wiedz na razie kupiłem zwykłe) a to cale akwa a to rośliny i żwir I przy okazji proszę o identyfikację tych roślin
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lwica79
|
 |
« Odpowiedz #37 : Lipiec 17, 2010, 19:41:36 » |
|
rośliny to bardzo biednie wyglądające Microsorum. Tych roślin nie sadzi się w podłożu tylko przywiązuję do korzeni/kamieni. Żwirek jest fatalny, za gruby więc nie sądzę by rośliny chciały w nim rosnąć...a pomijając to to pierwsze na co się zwróci uwagę w akwa to będzie to podłoże..a nie o to w akwariach chodzi.
Coś piszesz o zakupie czarnego podłoża- masz na myśli grys bazaltowy? Nie polecam..a wręcz odradzam. Rośliny wcale w nim dobrze nie rosną a na dodatek jak będziesz chciał mieć jakieś rybki kopiące w dnie to będą się kaleczyć o ten żwir. Najlepszy jest żwirek kwarcowy o granulacji 1-3mm.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gilbii
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #38 : Lipiec 17, 2010, 19:53:44 » |
|
Cale to co jest teraz to tylko po to żeby rośliny przetrwały. Zbiornik z rybami będzie wyglądał o wile lepiej ; ten żwir pójdzie do kosza ,pod rośliny dam taki żwir właśnie 1-3mm jak nie czarny to inny a na środek dam taki piasek 0,3-0,5mm jakiś korzonek kokos itp. A teraz dostałem rośliny i dałem je do akwa bo wyjeżdżam na 3 tyg i nie chce aby rośliny zgniły w słoiku. A mówisz że są marne, takie dostałem ;/
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lwica79
|
 |
« Odpowiedz #40 : Lipiec 17, 2010, 20:35:44 » |
|
A teraz dostałem rośliny i dałem je do akwa bo wyjeżdżam na 3 tyg i nie chce aby rośliny zgniły w słoiku. A mówisz że są marne, takie dostałem ;/
Ja pewności nie mam. Myślałam że to Microsorum..i jak na Microsorum to wyciągnięte za bardzo by było.. Może margin ma rację i to całkiem i to inna roślinka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gilbii
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #41 : Lipiec 18, 2010, 11:43:54 » |
|
Pod korzenie możesz włożyć kulki nawozowe, aby miała czym żyć.
Mam nawóz dla roślin w pałeczkach firmy "Filtus". Może być??? Mam jeszcze Sera super activ , ale nie wiem czy to nawóz czy coś innego ( widoczny na z zdjęciu z osprzętem [lewy górny róg]) Czy opłaca się na te 3 tygodnie robić bimbrownie???
|
|
|
|
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #42 : Lipiec 19, 2010, 17:25:18 » |
|
Nawóz Sera super activ wkłada się do filtra tak się składa że mam taki może on również służyc jako nawóż w kulkach tylko niektóre kuleczki jak nie nasiągną wodą potrafią pływac.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pawel_szp
GG 8287452
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #43 : Lipiec 19, 2010, 20:45:31 » |
|
Chcesz jeszcze rady do obsady?  Co do szkoły przetrwania dla roślin. Jeżeli dasz bimber, to one mogą odżyc, a w przyszłości może się i tak przydac. To moje zdanie,  jakie te świetlówy tam masz? Podkład tak jak piszesz trzeba zmienic  Kwarc, albo ziemi ogrodowa w zależności od planów 
|
|
|
|
|
|
2x Pielęgniczka Ramireza -samice.... 12x Neon Innesa 2x Pangio Oblonga <- potocznie znany piskorkiem  8x Żałobniczka/Tetra czarna AMPULARIE!!!!! WYDAM JAK NAJWIĘCEJ!! Flora: Echinodorus D'vall Rogatek Anubias nano
|
|
|
Gilbii
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #44 : Lipiec 20, 2010, 22:32:15 » |
|
Myślę że rośliny przetrwają , dziś wyjeżdżam, jestem dobrej myśli, do usłyszenia za 3 tygodnie
Pozdrawiam Gilbii
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|