Gilbii
Nowy

|
 |
« : Lipiec 01, 2010, 11:50:32 » |
|
Witam niedawno zakupiłem akwarium 100 litrów.mam także 25l lecz wiem że jest za małe. Moje plany to obsadę oraz rośliny z 25 przełożyć do 100 i dokupić resztę. Tutaj mam do was prośbę: -Proszę o dobranie obsady tak aby były w niej skalary , neonki (tak wiem że skalary zjadają neonki , ale czytałem że niektórzy mają je razem i nic się nie dzieje[ewentualnie proszę o jakieś podobne rybki do neonków) . żeby ta obsada była kolorowa i różnorodna. -jakie rośliny kupić do tego akwa.
Razem z akwarium dostałem filtr i fuwal plus 3 oraz dwa awaryjne aqaela i jekiejś mniej znanej firmy. Do tego mam grzałkę i grzałkę awaryjną(25W) Plus odmulacz siateczka ozdoby i testy.
proszę Jeszcze o podanie mi inka do sklepu z odpowiednimi świetlówkami do tego akwa . Na pokrywie pisze 2x 18W.
Z góry dziękuje.
|
|
|
|
|
|
Akwarium to taki drugi świat. Dyslektyk! Rybki,Żółw Żółtolicy, Kot
|
|
|
artur1995
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 01, 2010, 12:05:54 » |
|
Co do świetlówek to jak pisze 2x18W to chyba takie musisz kupić?? A Skalary nie mogą być w takim akwa jest po prostu za małe... Ja bym Ci polecił Prętniki Karłowate piękna rybka... ale to już kwestia gustu
Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
emperor
|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 01, 2010, 15:09:25 » |
|
Na początek proponowałbym dołożyć trochę światła, 2x18 na 100L to mało. Chyba że zdecydujesz się na mniej wymagające rośliny. Jestem podobnego zdania co przedmówca. Dla skalarów za małe akwarium. Proponowałbym mniejsze rybki np: stadko pseudomugil furcatus. Oczywiście wszystko jest kwestia gustu. Ogólnie skup się bardziej na mniejszej ilości gatunków, a większych stadkach. Pozdrawiam i Życzę cierpliwości 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gilbii
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 01, 2010, 19:11:04 » |
|
Jeżeli skalary nie mogą być(a szkoda bo mi się podobają) to proszę o wypisanie jakie rybki byście proponowali, i w jakich ilościach. Zależy mi na tym aby obsada była kolorowa i jak najbardziej liczna. Planuje wpuścić zbrojniki w jakiej ilości??? 2-3?? Rybki będę wpuszczał dopiero w sierpniu bo teraz mam inne wydatki oraz jeszcze muszę iść do stolarza aby mi zrobił szafkę pod akwa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pawel_szp
GG 8287452
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 01, 2010, 20:57:07 » |
|
Przykładowo: -stadko neonów - np 13 sztuk. -kilka żałobnic - 8 sztuk -zwinnik czerwonousty - 10 sztuk -harem jakiejs ryby - prętniki? Mogą to byc inne ryby, ale te mi się podobają  Pamiętaj o dojrzewaniu akwarium
|
|
|
|
|
|
2x Pielęgniczka Ramireza -samice.... 12x Neon Innesa 2x Pangio Oblonga <- potocznie znany piskorkiem  8x Żałobniczka/Tetra czarna AMPULARIE!!!!! WYDAM JAK NAJWIĘCEJ!! Flora: Echinodorus D'vall Rogatek Anubias nano
|
|
|
|
emperor
|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipiec 01, 2010, 21:02:58 » |
|
Pamietaj tylko aby za szybko nie wpuszczać rybek. Akwarium musi się ustabilizować (min 2 tyg). poczytaj o tym w innych wątkach, bo jest tego sporo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby
|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 01, 2010, 21:06:35 » |
|
Przykładowo: -stadko neonów - np 13 sztuk. -kilka żałobnic - 8 sztuk -zwinnik czerwonousty - 10 sztuk -harem jakiejs ryby - prętniki? Mogą to byc inne ryby, ale te mi się podobają  Pamiętaj o dojrzewaniu akwarium 3 ławice w 100l to pomyłka... zdecydujcie się na jedną konkretną ławicę
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gilbii
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 01, 2010, 22:22:28 » |
|
Właśnie przez 3 godz oglądałem inne fora i w 80% przeczytałem że skalary można hodować w 100. Piszą że mają tak od wielu lat. I do tego trzymają ja z neonkami stadko ok. 15szt. Morze ja też bym spróbował. Co o tym myślicie??? P.S. jakie rośliny obsadzić P.S.S. Ile będzie kosztowało wypełnienie 100 piaskiem ?? tym jasnym .(nie wiem jak on profesjonalnie się zwie)
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 01, 2010, 22:26:58 wysłane przez Gilbii »
|
|
|
|
|
Stiep
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 01, 2010, 22:32:44 » |
|
Znajomy ma skalary w 112. Moim zdaniem ryby nie czują się komfortowo, mają za mało miejsca do pływania. Z neonami wojen nie toczą, ale przydałby się im większy zbiornik: 200 litrów, albo i więcej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipiec 01, 2010, 23:06:59 » |
|
już w latach 80-tych kornobis pisał, że skalary potrzebują akwaria o wys. 50 cm, czyli trzymając się standartów 200 l, a to że do dziś dnia do niektórych to nie dociera to cóż, proponuję skalary odpuścić lub kupić większą bańkę piasek to grosze idź do pierwszego lepszego sklepu budowlanego i już (tylko bierz zwykły kwarcowy nie barwiony) albo do piaskownicy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
artur1995
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Lipiec 02, 2010, 05:19:51 » |
|
Najpierw poczytaj jakie skalary rosną  A ja proponował bym tak: 1+2 Prętnik 20 neonów kiryski/otoski I myślę ze było by OK...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pawel_szp
GG 8287452
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #11 : Lipiec 02, 2010, 11:28:58 » |
|
Fakt. trochę mnie poniosło z tymi 3 stadami  ale dwa możesz zrobic. Właśnie przez 3 godz oglądałem inne fora i w 80% przeczytałem że skalary można hodować w 100. Piszą że mają tak od wielu lat. I do tego trzymają ja z neonkami stadko ok. 15szt. Morze ja też bym spróbował. Co o tym myślicie??? P.S. jakie rośliny obsadzić P.S.S. Ile będzie kosztowało wypełnienie 100 piaskiem ?? tym jasnym .(nie wiem jak on profesjonalnie się zwie)
Morze masz na północy polski  100l to za mało, serio. Ja również czytałem, że skalary powinny miec 50cm wysokości zbiornik. Sam dostałem 4 szt i nie byłem zadowolony... 1 zdechł, gdyż nie miał zbyt profesjonalnego transportu. 3 zostały - dwa się dobrały i niestety w ciągu 3 dni zamęczyły trzeciego. Parka złożyła ikrę i chciałem wydac- na złośc nikt nie chciał. w koncu udało się wydac. Na podstawie posiadamia tych 2 dużych okazów, mogę stwierdzic ze 72l to za mało, a 100 l prawie sie nie różni. Nie upirej się i poszukaj coś o mniejszych wymaganiach. Albo akwa 240l  Piasek to koszt poniżej 30 złotych. Daj więcej światła
|
|
|
|
|
|
2x Pielęgniczka Ramireza -samice.... 12x Neon Innesa 2x Pangio Oblonga <- potocznie znany piskorkiem  8x Żałobniczka/Tetra czarna AMPULARIE!!!!! WYDAM JAK NAJWIĘCEJ!! Flora: Echinodorus D'vall Rogatek Anubias nano
|
|
|
Gilbii
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #12 : Lipiec 02, 2010, 14:17:53 » |
|
Dobrze: po 1 Sorry że takie błędy zwiedzicie ale jestem dyslektykiem a molizlla wzięła to słowo jako poprawne, przepraszam. Po 2 wiem że namolny jestem ale nadal nie uzyskałem odpowiedzi na 2 pyt: 1 pyt. jakie rośliny proponujecie 2 pyt. proszę o podanie konkretnej obsady ( bo tu ktoś poda a drugi go krytykuje i ja już nie wiem czy to dobra obsada czy zła)chcę żeby ta obsada była kolorowa Z góry dzięki P.S. co myślicie o moim filtrze : fluval plus 3??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
akwamaniak
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #13 : Lipiec 02, 2010, 20:04:18 » |
|
Ja odpowiem na 2 pytanie.. proponuje 5 skalarow i 10 szt zwinnikow jarzencow ewentualnie jeszcze 5 szt razbor klinowych.. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby
|
 |
« Odpowiedz #14 : Lipiec 02, 2010, 20:11:51 » |
|
Ja odpowiem na 2 pytanie.. proponuje 5 skalarow i 10 szt zwinnikow jarzencow ewentualnie jeszcze 5 szt razbor klinowych..  Skalary nie nadają się do takiego litrażu... ile razy trzeba to jeszcze napisać aby każdy pojął? Najprostsza obsada 1 + 2 pielęgniczka kakadu 15 x neon innessa 6 x kirysek sterby
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|