Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  
Autor Wątek: Akwa 100l  (Przeczytany 14094 razy)
Gilbii
Nowy
*

« Odpowiedz #30 : Lipiec 10, 2010, 12:41:31 »

Właśnie taki problem że świetlówek nie mam w komplecie muszę dokupić , jak jest tego koszt???

Czyli albo dyfuzor albo napowietrzacz tak Huh

a czy filtr fluval plus 3 starczy mi na to akwa???

P.S. właśnie porobiłem zdjęcia;):
całe akwarium

Akwarium ze zdjętą pokrywom

I cały zestaw oprzyrządowania

Za całość (akwa i akcesoria) zapłaciłem 150 zł

Mile widziane komentarze;)

P.S.S.  Co do obsady zdecydowałem się na harem prętników ale bardziej od karłowatych podobają mi się niebieskie czy mogą one być  w mojej setce???(Chodzi o Prętnika niebieskiego Wink  )
Pozdrawiam
Gilbii
« Ostatnia zmiana: Lipiec 10, 2010, 22:22:18 wysłane przez Gilbii » Zapisane

Akwarium to taki drugi świat.
Dyslektyk!
 Rybki,Żółw Żółtolicy, Kot
pawel_szp
GG 8287452
Stały użytkownik

« Odpowiedz #31 : Lipiec 11, 2010, 14:19:13 »

Filtr: 

Do akwarium o max. pojemności 130L

czyli powinien starczyć.

Co do napowietrzania,to możesz zrobić tak, że w dzień CO2 a noc 02, rozumiesz? Smiley

Koszt świetlówek zależy od firmy. Zmierz tylko długość, żeby wpadki nie było. Z tego co widzę, to chyba T8 to jest.

Co do gurami: w swoich książkach nie widzę żadnych info na ich temat. W necie też niewiele . Zastanawiem się, czy znajdziesz je w sklepie Smiley

Akwa: super cena. Trochę brudna pokrywa, ale wydaje się że opłacało się Wink

2x Pielęgniczka Ramireza -samice....
12x Neon Innesa
2x Pangio Oblonga <- potocznie znany piskorkiem Cheesy
8x Żałobniczka/Tetra czarna

AMPULARIE!!!!! WYDAM JAK NAJWIĘCEJ!!

Flora:
Echinodorus D'vall
Rogatek
Anubias nano
hergar
Nowy
*

« Odpowiedz #32 : Lipiec 12, 2010, 12:32:16 »

z tgo co pamiętam to prętnik "niebieski" to jet odmiana barwna karłowatego ... jeśli się mylę to prosze żeby ktoś sprostował Smiley
Gilbii
Nowy
*

« Odpowiedz #33 : Lipiec 13, 2010, 13:23:10 »

Dziś byłem w sklepie i zobaczyłem żałobniczki spodobały mi się i mam pytanie czy mogły by pływać z wcześniej dobrana obsadą (którą zaproponował pawel_szp)

P.S. oglądałem rybki na necie i podobna do prętnika niebieskiego jest Archocentrus Sajica ,z kupnem niema sprawy po w moim zoologu na zamówienie sprowadzają, ale czy będzie paskował do obsady (bardzo mi się podoba)
« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2010, 14:32:34 wysłane przez Gilbii » Zapisane

Dyslektyk!
majam
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #34 : Lipiec 13, 2010, 14:41:10 »

Archocentrus Sajica w żadnym wypadku nie pasuje do reszty obsady.
Załobniczki pasują ale będziesz miał za dużo ryb, chyba że coś nimi zastąpisz.

Zapraszam wszystkich lubuskich (i nie tylko) akwarystów na
Forum akwarystyczne Gorzowa i okolic
http://akwarystyczne.info
Gilbii
Nowy
*

« Odpowiedz #35 : Lipiec 13, 2010, 15:32:04 »

chyba zrezygnuje z Prętników - bojowników.

ustaliłem taka obsadę:
Danio pręgowane x7
Zwinnik czerwonousty x7
Neon inessa x10
Zbrojnik niebieski x2
Kirys .......x5

Słyszałem że w drobnym żwirze rośliny gorzej rosną więc ustaliłem coś w rodzaju ścieżki:
po bokach dam czarny żwirek i tam będą rosły rośliny a na przód dam piasek
Co o tym myślicie?

Dołączam plan:

P.S.S dzięki znajomościom mojej mamy dostałem od pewnej akwarystki rośliny ok. 5 szt. mam je w ~1.5 l pojemniku ale wyjeżdżam na 3 tygodnie a akwa będę zalewał dopiero pod koniec sierpnia. Wiem że rośliny nie wytrzymają w tym "słoiku"  . tak więc pomyślałem  sobie że zarazie postawie akwa na ziemi zaleje woda 15-20 cm i włożę tam rośliny , dam filtr i grzałkę itp.  I ty moje pytanie :
1. czy roślina będzie tam lepiej Huh
2.włożyć filtro-napowietrzacz czy sam napowietrzacz??? ( filtr to fluwal plus 3 , a napowietrzacz to Tera-tec)
3. jaką temperaturę im zapodać???
Proszę o szybką odpowiedz bo roślinki już marnieją i jutro bym już je włożył do akwarium!!!
« Ostatnia zmiana: Lipiec 15, 2010, 20:44:34 wysłane przez Gilbii » Zapisane

Dyslektyk!
Gilbii
Nowy
*

« Odpowiedz #36 : Lipiec 17, 2010, 19:34:30 »

Witam , sorry za post pod postem ale zniknęła mi opcja zmień;\

Wsadziłem już rośliny do akwa . Nie miałem żwirku , ale po długich poszukiwania na strychu znalazła się mieszanka kolorowego czarnego i białego.

A oto zdjęcia:
na początek moje najtańsze zwykłe żarówki ( na razie nie mam funduszy zbieram na szafkę , wiedz na razie kupiłem zwykłe)

a to cale akwa

a to rośliny i żwir I przy okazji proszę o identyfikację tych roślin

Dyslektyk!
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #37 : Lipiec 17, 2010, 19:41:36 »

rośliny to bardzo biednie wyglądające Microsorum. Tych roślin nie sadzi się w podłożu  tylko przywiązuję do korzeni/kamieni.
Żwirek jest fatalny, za gruby więc nie sądzę by rośliny chciały w nim rosnąć...a pomijając to to pierwsze na co się zwróci uwagę w akwa to będzie to podłoże..a nie o to w akwariach chodzi.

Coś piszesz o zakupie czarnego podłoża- masz na myśli grys bazaltowy? Nie polecam..a wręcz odradzam. Rośliny wcale w nim dobrze nie rosną a na dodatek jak będziesz chciał mieć jakieś rybki kopiące w dnie to będą się kaleczyć o ten żwir. Najlepszy jest żwirek kwarcowy o granulacji 1-3mm.

Gilbii
Nowy
*

« Odpowiedz #38 : Lipiec 17, 2010, 19:53:44 »

Cale to co jest teraz to tylko po to żeby rośliny przetrwały. Zbiornik z rybami będzie wyglądał o wile lepiej ; ten żwir pójdzie do kosza ,pod rośliny dam taki żwir właśnie 1-3mm  jak nie czarny to inny a na środek dam taki piasek 0,3-0,5mm jakiś korzonek kokos itp. A teraz dostałem rośliny i dałem je do akwa bo wyjeżdżam na 3 tyg i nie chce aby rośliny zgniły w słoiku. A mówisz że są marne, takie dostałem ;/

Dyslektyk!
margin
Bywalec

« Odpowiedz #39 : Lipiec 17, 2010, 20:23:41 »

Wydaje mi się, że ta roślina to nie microzorium, ale kryptokoryna aponogetifolia, jak najbardziej nadaje się do sadzenia w podłożu. Aby przetrwała do Twojego powrotu posadź ją w jednej kępie w rogu i podsyp żwirkiem. Porównaj na obrazku, tam jest duży i mały krzaczek. Jest to roślinka mało wymagająca i nie potrzebuje dużo światła.
Pod korzenie możesz włożyć kulki nawozowe, aby miała czym żyć. Moim zdaniem filtr nie jest konieczny. Powodzenia  papa
http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://rybicky.net/obr/rostliny/max/174.jpg&imgrefurl=http://rybicky.net/atlasrostlin/cryptocoryne_aponogetifolia&usg=__udJW7GeeHFnmTqnwjw8ZOngdxvE=&h=561&w=542&sz=82&hl=pl&start=18&um=1&itbs=1&tbnid=CNyH2W4An6p_rM:&tbnh=133&tbnw=128&prev=/images%3Fq%3Dkryptokoryna%2Baponogetifolia%26um%3D1%26hl%3Dpl%26sa%3DN%26tbs%3Disch:1

lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #40 : Lipiec 17, 2010, 20:35:44 »

A teraz dostałem rośliny i dałem je do akwa bo wyjeżdżam na 3 tyg i nie chce aby rośliny zgniły w słoiku. A mówisz że są marne, takie dostałem ;/

Ja pewności nie mam. Myślałam że to Microsorum..i jak na Microsorum to wyciągnięte za bardzo by było..
Może margin ma rację i to całkiem i to inna roślinka.

Gilbii
Nowy
*

« Odpowiedz #41 : Lipiec 18, 2010, 11:43:54 »

Pod korzenie możesz włożyć kulki nawozowe, aby miała czym żyć.

Mam nawóz dla roślin w pałeczkach firmy "Filtus". Może być???
Mam jeszcze Sera super activ , ale nie wiem czy to nawóz czy coś innego ( widoczny na z zdjęciu z osprzętem [lewy górny róg])
Czy opłaca się na te 3 tygodnie robić bimbrownie???

Dyslektyk!
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #42 : Lipiec 19, 2010, 17:25:18 »

Nawóz Sera super activ wkłada się do filtra tak się składa że mam taki może on również służyc jako nawóż w kulkach tylko niektóre kuleczki jak nie nasiągną wodą potrafią pływac.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
pawel_szp
GG 8287452
Stały użytkownik

« Odpowiedz #43 : Lipiec 19, 2010, 20:45:31 »

Chcesz jeszcze rady do obsady? Cheesy

Co do szkoły przetrwania dla roślin. Jeżeli dasz bimber, to one mogą odżyc,  a w przyszłości może się i tak przydac. To moje zdanie, Smiley    jakie te świetlówy tam masz?

Podkład tak jak piszesz trzeba zmienic Smiley Kwarc, albo ziemi ogrodowa w zależności od planów Wink

2x Pielęgniczka Ramireza -samice....
12x Neon Innesa
2x Pangio Oblonga <- potocznie znany piskorkiem Cheesy
8x Żałobniczka/Tetra czarna

AMPULARIE!!!!! WYDAM JAK NAJWIĘCEJ!!

Flora:
Echinodorus D'vall
Rogatek
Anubias nano
Gilbii
Nowy
*

« Odpowiedz #44 : Lipiec 20, 2010, 22:32:15 »

Myślę że rośliny przetrwają , dziś wyjeżdżam, jestem dobrej myśli, do usłyszenia za 3 tygodnie

Pozdrawiam
Gilbii

Dyslektyk!
Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  

Skocz do: