|
arti-131
|
 |
« Odpowiedz #45 : Kwiecień 25, 2010, 20:42:38 » |
|
vasu najpierw obserwuj ryby w sklepie zanim kupisz , później zrób im kwarantanne przed wpuszczeniem do akwa , i musisz zaapewnić im odpowiednie warunki czyli podmieniać wodę i inne sprawy z tym związane . A nie od czasu do czasu przeławiać ryby do innego akwa i wlewać im jakąś chemię . Nie mówię ze źle robisz ale powinieneś najpierw przemyśleć kilka spraw , a tak poza tym to po co był ci harem ??
Nika skoro prawdopodobnie ma to od 3 lat i nic mu nie jest no to może to jakaś narośl , znamię czy coś w tym stylu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vasu
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #46 : Kwiecień 28, 2010, 20:57:11 » |
|
Aby spróbować je rozmnożyć. A przełowiłem go bo mi go było szkoda. Ryby w sklepie zachowywały się normalnie, nie bylem w stanie ocenić czy samica zaatakuje samca jesli była w baniaku tylko z innymi samiczkami. Samce mieli wtedy w kubeczkach. A co to za chemia? Sól akwariowa i planta gainer classic. Wodę podmieniam, filtr ma duża przepustowość, wiec nie robie tego czesto, poza tym bojownik daje sobie rade w baniakach bez filtracji i takich tam. Zachowywal sie normalnie do pewnego momentu, w ktorym stal sie apatyczny. Pomyslalem ze w towarzystwie samiczerk sie ozywi, ale to nic nie zmienuilo poza stanem jego pletw. No i jedna samiczka sie nie przyjela..
Co masz na mysli mowiac kwarantanne? Pewnie kąpiel w jakiejs chemii, o ktorej wczesniej wspomniales.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 28, 2010, 20:59:23 wysłane przez vasu »
|
|
112 l. Black Molly x25; Glonojad x2; Kiryski (spiżowy, pstry, albinoski); Bojownik samica x3; Kardynałek albinoski x5; Neon inesa x9 Kryptokoryna (krótka,długa); Żabienica; Moczarka; Rogatek; Anubias; Minima (orzech); Limnophilia; Paprotnica; Bacopa; Hydrokotyle;
45 l. 40x molinezja - chętni?
|
|
|
d8X
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #47 : Maj 02, 2010, 07:12:40 » |
|
Witajcie, Mam akwarium od poniedziałku, wszystkie rybki mi pływały, normalnie się zachowywały, nie przyjęła mi się tylko jedna roślina, ale to nie jest ważne, martwi mnie zachowanie mojego bojownika otóż już wg nie pływa po całym akwarium tylko siedzi w jednej roślinie, wystaje mu trochę ogona i tak już od wczoraj, jakby jego stan się pogarszał .. Zaczął się tak zachowywać jeśli to istotne od czasu gdy moja mama wsadziła rękę do akwarium by poprawić filtr ( mam taki z gąbką i pomiędzy gąbką a szybą wpłynęła rybka i nie mogła wypłynąć, wtedy bojownik się zdenerwował i zaatakował rękę mamy pukając ją raz w rękę, dodam, że pod filtrem, pomiędzy żwirkiem a tą gąbką było jego miejsce, filtr trochę odsunąłem ) Martwi mnie jego zachowanie bo podczas wczorajszego karmienia nic nie zjadł. Temperaturę w akwarium mam rzędu 24-26 a bojownik wpływał pomiędzy akwarium a termometr, nie wiem po co .. Dodam, że nie interesuje go już żadna rybka, wtedy to chociaż je odganiał od swojego miejsca. We wtorek albo w środę jadę po jakieś roślinki i jakieś kamienie czy skały by mogły się schować. Mogę zrobić zdjęcie akwarium i miejsca gdzie chowa się bojownik, albo jak wypłynie to i jemu zdjęcie zrobić, dodam, że nie mam żadnego innego zbiornika, jedynie taki okrągły bez przykrycia i nie ma zbytnio możliwości go przenieść by coś zrobić. Potrzebuję waszej pomocy, jest to moja ulubiona ryba w akwarium ....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium
|
 |
« Odpowiedz #48 : Maj 02, 2010, 10:06:04 » |
|
okragly zbiornik... jak to jest kula to dziekujemy panu za rozmowe ;]
|
|
|
|
|
|
w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
|
|
|
d8X
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #49 : Maj 02, 2010, 10:30:38 » |
|
To nie jest mój zbiornik w którym mam ryby, ten okrągły to wymieniłem pisząc, że nie mam dodatkowego zbiornika gdyby trzeba by było zrobić mu jakąś kąpiel czy coś ! Jedyne takie coś ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rozalka
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #50 : Maj 02, 2010, 10:34:21 » |
|
d8X - jeśli chcesz konkretnej porady, to też musisz konkretnie napisać co to za zbiornik, (kula, to naprawd nie jest najszczęśliwszy pomysł - delikatnie mówiąc...), co w nim pływa oprócz bojownika, jak zakładałeś to akwarium , bo nie jest do końca jasne co masz na myśli pisząc,że masz je od poniedziałku. Może lepiej zacznij osobny wątek dokładnie opisując co i jak robiłeś od początku. Bojownik rzeczywiście może być spłoszony, ale jeśli to tylko to, to powinno mu niebawem przejść. Rybka może nie jeść kilka dni i nie powinno jej zaszkodzić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
d8X
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #51 : Maj 02, 2010, 10:43:09 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rozalka
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #52 : Maj 02, 2010, 14:47:07 » |
|
Ze zdjęcia to ja nie wróżę  Ale widzę, że masz też neonki i mieczyki? Jaki duży jest ten zbiornik, jak długo pozwoliłeś mu dojrzewać zanim wpuściłeś rybki i jakie masz parametry wody? Mogę tylko powiedzieć, że jeśli w Twoim zbiorniku pływa także samiec mieczyka, to właśnie on może być problemem bojownika. Obaj są silnymi samcami, agresywnymi, zaznaczającymi swoje terytorium i lubiącymi dominację i na dodatek, to ta podobna "klasa wagowa". Ponieważ roślinki też jeszcze nie wyrosły, więc rybki nie mają się gdzie chować i są dla siebie stałym celem ataków.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
d8X
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #53 : Maj 02, 2010, 15:08:29 » |
|
Głupie pytanie po czym poznać, który to jest samiec mieczyka ? Wydaje mi się, że bojownik jest największy, woda w zbiorniku z włączonym filtrem i grzałką była 4 dni przed wpuszczeniem rybek ... na 2 od dołu zdjęciu widać rybkę z podgryzioną płetwa ... Nie wiem kto jej to zrobił ... A żadnej agresji wśród rybek nie widziałem od poniedziałku ... Chyba, że w nocy ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium
|
 |
« Odpowiedz #54 : Maj 03, 2010, 00:43:57 » |
|
no to zrobiles podstawowy blad czyli wrzuciles ryby do niedojrzalego akwarium... 4 dni to jest tak na prawde nic... czeka sie 3 tygodnie. Powodem moze byc oslabienie ryb przez zle parametry wody, byc moze inne ryby sa silniejsze przez to od bojownika bo on cierpiec moze najbardziej i jest zdominowany przez reszte obsady. Samca mieczyka mozna odroznic po dlugim mieczowatym ogonie. Nie czysc filtra przez dlugi okres czasu, najlepiej przez conajmniej 2tygodnie, moze to byc ciezkie bo widze ze masz wewnetrzny filtr ktory sie bardzo szybko zapycha i spowalnia przez to przeplyw wody. Jak bedziesz czyscil gabke to JEDYNIE pod woda z akwarium, bron Boze pod kranem. Dokupilbym na Twoim miejscu jakies rosliny szybkorosnace, np moczarka ktora jest bardzo tania i zalicza sie do nich, rogatek itd. bo rosliny takze filtruja wode z zanieczyszczen w wodzie - wspomozesz prace filtra (bo podloze na pewno nie jest przygotowane i dlugo nie bedzie do oczyszczania wody z zanieczyszczen) w krotkim zdaniu, popelniles sporo bledow i wiele teorii mozna w tym przypadku sie doszukac moim zdaniem na temat zachowania bojka.
|
|
|
|
|
|
w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
|
|
|
d8X
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #55 : Maj 03, 2010, 10:38:40 » |
|
Przełożyłem bojownika do osobnego zbiornika, wziąłem z lodówki taki plastikowy co jest na samym dole, oczywiście go dokładnie gorącą wodą przemyłem, i dałem tam bojownika. Bojownik się ożywił aczkolwiek nie jest tak jak wcześniej. Inne rybki zachowują się normalnie jakby tańczyły, pływają po całym akwarium i mają się dobrze. Jutro pojadę dokupić jakieś roślinki i może jeszcze jakiś mały korzeń czy coś by zapewnić rybką schronienie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vasu
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #56 : Maj 03, 2010, 14:42:11 » |
|
* rybkom
Możesz zakupić kokosa w spożywczym za 5 plnow rozłupać lub rozciąć wygrzebać wszystko łądnie ze środka, jak lubisz kokosa to zjeśc, a skorupe w kształt jakiejś kryjówki zaprojektować i wrzucic do akwa. Oczywiście po ówczesnym wygotowaniu, ja np ostatniego kokosa, ktorego wrzucilem otowałem 5 razy po 2h, a woda wraz nie była klarowna, tyle że juz co mialo sie wygotować to sie wygotowało.
|
|
|
|
|
|
112 l. Black Molly x25; Glonojad x2; Kiryski (spiżowy, pstry, albinoski); Bojownik samica x3; Kardynałek albinoski x5; Neon inesa x9 Kryptokoryna (krótka,długa); Żabienica; Moczarka; Rogatek; Anubias; Minima (orzech); Limnophilia; Paprotnica; Bacopa; Hydrokotyle;
|
|
|
Rozalka
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #57 : Maj 03, 2010, 17:21:07 » |
|
Sugestia odnośnie roślinek - zanim je kupisz i zasadzisz, poczytaj o nich i zaplanuj odpowiednie miejsce,żebyś się nie dziwił potem, jak zaczną marnieć, bo mają różne wymagania względem chociażby światła, czy położenia względem filtra. A w kwestii mieczyków, to obejrzyj sobie lepiej "swoją trzódkę" pod kątem samców - teoretycznie w sklepie nie powinni wcisnąć Ci dwóch samców mieczyka, ale tylko teoretycznie, więc ten podgryziony egzemplarz to może być ofiara walki o pozycję w stadzie. To tylko hipoteza, ale lepiej sprawdzić...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
d8X
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #58 : Maj 04, 2010, 16:03:49 » |
|
Oddałem samice gupika, prawdopodobnie to ona pogryzła samca ... Zagryzła mi też neonka ... Mieczyki są spokojne, jak będą rozrabiać to oddam wujkowi, bojownikowi się polepszyło ale chyba tylko chwilowo bo już siedzi znowu w kącie ... Sprzedawca powiedział, że pierwszy raz słyszy o agresywnej samicy gupika ...
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 04, 2010, 16:06:52 wysłane przez d8X »
|
|
|
|
|
vasu
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #59 : Maj 04, 2010, 17:14:57 » |
|
też jestem nieco zaskoczony, ale różnie to bywa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|