Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 76 77 [78] 79 80 ... 113
  Drukuj  
Autor Wątek: Rozmnażanie Glonojadów  (Przeczytany 686416 razy)
glonojad86
Nowy
*

« Odpowiedz #1155 : Listopad 04, 2008, 17:14:59 »

tw zbrojniki maja po 7-5cm dorosle osobniki Roll Eyes
jaaasiek
Super aktywny

« Odpowiedz #1156 : Listopad 04, 2008, 18:08:53 »

w tym wątku jest pełno odpowiedzi na twoje pytania
wystarczy poszukać

wejdźcie, obejrzyjcie i skomentujcie:

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22819.0
glonojad86
Nowy
*

« Odpowiedz #1157 : Listopad 04, 2008, 19:35:18 »

tak wiem tutaj jest wszystko napisane tylko ze nie mam czasu za bardzo na czytanie glonki sie urodzily
Hekkate
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1158 : Listopad 14, 2008, 22:24:18 »

Witam. Mnie w końcu zaczęły się rozmnażać zbrojowniki. W ciągu 5 miesięcy pojawiły się 4 razy młode. Zastanawiam się czy to nie za często i czy np. samicy nie odseparować do innego akwarium. Nawet nie mam jak umyć zbjornika, bo nie wiem jak odłowić te wszystkie maleństwa.
Krzyster
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1159 : Listopad 18, 2008, 22:31:51 »

Witam, z podniecenia nawet nie szukam czy taki wątek już był (pewnie tak)...... mam nadzieje że pomożecie. Pomożecie? Cheesy

Samica Zbrojniak niebieskiego złożyła ikrę, dość pokaźną (nawet nie wiedziałem że kawior Ancistrusa jest tak duży). Sytuacja ma miejsce w rurce z drewna, samiec standardowo wachluje ikrę, nikogo do niej nie zbliżając.

Proszę poradźcie mi (wskazówki, uwagi) co zrobić albo może czego nie robić żeby nie spierdzielić sprawy. Z góry bardzo dziękuję, to moja pierwsza ikra w akwa, do tej pory czysto teoretycznie podchodziłem do sprawy, nadszedł czas na praktykę.

..... juz znalazłem temat o tym, ale jakby ktoś chciał mi zaoszczędzić czytania to tak w podpunkcikach same konkrety. oczywiscie bede wdzieczny
« Ostatnia zmiana: Listopad 19, 2008, 00:51:16 wysłane przez Krzyster » Zapisane
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #1160 : Listopad 19, 2008, 07:53:48 »

A poco chcesz myć zbiornik ? Poczytaj o pielęgnacji akwarium.

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1161 : Listopad 19, 2008, 09:12:40 »

Proszę poradźcie mi (wskazówki, uwagi) co zrobić albo może czego nie robić żeby nie spierdzielić sprawy.

Najlepiej nic nie robić. Najgorsze co może być to zmieniać wodę wtedy czy coś majstrować w akwarium. Jak młode już się wyklują z ikry to dalej będą jeszcze przez tydzień/dwa siedzieć z tatą w rurce. Wtedy możesz: albo cieszyć się z przychówku i czekać aż wylezą z rurki i rozpierzchną się po całym akwarium (nie do wyłapania) albo przygotować akwarium dla młodych w czasie kiedy tatuś będzie siedział z nimi w rurce. Wystarczy akwarium 25-30 l z filtrem gąbkowym na brzęczyk. Wlewasz tam wodę z akwarium w którym małe przebywały z tatą aby nie zmieniać im parametrów wody, uruchamiasz filtr, zatapiasz tam kilka korzeni. Jak młode już pozbędą się woreczków żółtkowych możesz całą rurkę z tatą i małymi przenieść do małego akwarium. Po prostu wsadź tą rurkę z młodymi i z tatą do słoika i tak z wodą to przenieś do małego akwarium. Delikatnie rurkę umieść w małym akwarium aby nie zestresować ryb. Słoik ofc usuń. Po pewnym czasie tatuś przestanie interesować się małymi to wtedy wyławiasz tatusia z rurką a małe zostają w małym akwarium. Podmiany na początku robisz co 3-4 dni 20% pół na pół wodą ze starego akwarium ze świeżą wodą (odstaną ofc) a potem już tylko świeżą wodą (odstaną ofc). Karm na początku bardzo oszczędnie żeby za bardzo nie podnieść związków azotowych w takim małym akwarium. Możesz karmić spiruliną w granulkach albo w tabletkach, gotowaną marchewką, cukinią lub ogórkiem.

My tak robimy od jakiegoś czasu bo nasze zbrojniki są dość pracowite i czasem mamy ikrę co kilka tygodni a jakoś nie uśmiecha nam sie mieć 300 zbrojników w akwarium z paletkami Wink
« Ostatnia zmiana: Listopad 19, 2008, 09:22:31 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1162 : Listopad 19, 2008, 09:19:57 »

Proszę poradźcie mi (wskazówki, uwagi) co zrobić albo może czego nie robić żeby nie spierdzielić sprawy.

Jak młode już pozbędą się woreczków żółtkowych możesz całą rurkę z tatą i małymi przenieść do małego akwarium.
Możesz również przenieś je ciut wcześniej (ta sama woda jak radzi Emi) jak juz sie wyklują, tak gdzieś po tygodniu.

Podmiany na początku robisz co 3-4 dni 20% pół na pół wodą ze starego akwarium ze świeżą wodą (odstaną ofc) a potem już tylko świeżą wodą (odstaną ofc). Karm na początku bardzo oszczędnie żeby za bardzo nie podnieść związków azotowych w takim małym akwarium. Możesz karmić spiruliną w granulkach albo w tabletkach, gotowaną marchewką, cukinią lub ogórkiem.
Z czasem możesz robić podmiany na wode o innych parametrach niż było w akwarium (np twardszą) oczywiście stopniowo i nie na raz - wtedy młode przyzwyczają sie do innych warunków. U mnie w akwarium ze zbrojnikami woda jest miękka (ok 5 stopni) i kwaśna (pH << 7), natomiast młode zbrojniki (kilkumiesięczne) siedzą już pratkycznie w kranówie (ph 7,0, twardości > 10).
Dopóki młode nie wyjdą z rurki nie ma sensu karmić (nawet jak już nie mają woreczków), a ojciec i tak nie będzie zainteresowany jedzeniem (taka jego natura) przez dość długi czas.

mk666
Nowy
*

« Odpowiedz #1163 : Grudzień 26, 2008, 17:46:58 »

Cześć Wink jestem tu nowy ale akwaria mam już od paru lat mam taki problem bo rozmnożyły mi się glonojady w łupce po kokosie było ich chyba z 40 ale jak po pewnym czasie zaczęły wychodzić z kokosa to porozchodziły się po całym akw. i zauważyłem że skalary się do nich dobierają to postanowiłem dać je do kotnika no i udało mi się przełowić jakieś 6 a po tych co zostały w akw. to ani śladu.
Jak myślicie czy możliwe że skalary ( 4szt około 5,6cm) mogły by je zjeść...? czy normalnie same od siebie pozdychały?.

Jeszcze kiedyś miałem gurami mozaikowate i też udało mi się rozmnożyć było ich około 60 (jak nie więcej bo trudno było policzyć) ale co z tego jak przeżył tylko jeden no ale musiałem je wszystkie przełowić do kotnika bo inaczej to wszystkie by były KAPUT (:

I teraz się zastanawiam bo mam wolne akw. 80l i myślę żeby założyć jakąś hodowle  Cheesy Cheesy tylko nie wiem czego czy gurami czy glonojadów albo czegoś innego.A może glonojady i gurami razem tylko czy dorosłe gurami nie będą zjadać małych glonojadów? Co byście mi poradzili i jakie ryby jajorodne najłatwiej jest rozmnożyć??

krzyzowka
Nowy
*

« Odpowiedz #1164 : Grudzień 29, 2008, 13:58:40 »

a jak mam rozpaznac samice i samca
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #1165 : Grudzień 29, 2008, 17:49:01 »

a jak mam rozpaznac samice i samca

Jeśli "chodzi" o zbrojnika niebieskiego:

http://www.bojownik.pl/Zbrojnik-niebieski-dymorfizm-plciowy-t5039.html

mk666: Tak skalary mogły by zjeść młode "glonojady". Jakie to mają być "glonojady" zbrojnik czy glonojad syjamski ?

250L słodkie
540L + 112L morskie
mk666
Nowy
*

« Odpowiedz #1166 : Grudzień 29, 2008, 20:00:13 »

to są z takich http://republika.pl/blog_rl_3488001/5471332/tr/glonojad.jpg
krzyzowka
Nowy
*

« Odpowiedz #1167 : Grudzień 29, 2008, 20:34:23 »

ja mam zbrojnika niebieskiego ma jakies 10 cm i tez ma takie wasy a kupilem dzisiaj glonojada i bez wasow czyli to samica
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #1168 : Grudzień 30, 2008, 19:54:58 »

ja mam zbrojnika niebieskiego ma jakies 10 cm i tez ma takie wasy a kupilem dzisiaj glonojada i bez wasow czyli to samica

Zależy ile cm ma ten nowo zakupiony zbrojnik.

250L słodkie
540L + 112L morskie
Mataertest
Bywalec

« Odpowiedz #1169 : Grudzień 30, 2008, 21:06:54 »

Mam pytanie po jakim czasie zbrojniki niebieskie osiągają dojrzałośc płciową i czy zbrojniki żeby się rozmnożyc muszą się dobrac w pare?

Strony: 1 ... 76 77 [78] 79 80 ... 113
  Drukuj  

Skocz do: