krzyzowka
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1170 : Grudzień 30, 2008, 21:49:49 » |
|
chyba 4 cm bo maly jeszcze
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marcin14
|
 |
« Odpowiedz #1171 : Grudzień 31, 2008, 15:20:31 » |
|
chyba 4 cm bo maly jeszcze
No to nie ma pewności czy to samica czy samiec. Bo mogą "temu osobnikowi" wyrosnąć wąsy a może ich nie mieć.
|
|
|
|
|
|
250L słodkie 540L + 112L morskie
|
|
|
fantasy_0911
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1172 : Styczeń 03, 2009, 19:42:08 » |
|
hehe.....wkoncu po dlugim okresie oczekiwania jest ikra  samiec siedzi w kokosie lecz co jakis czas wylazi...niepokoi mnie to..co robic jesli czesc ikry jest oderwana od kokosa i znajduje sie poza nim?? przeniesc ja do kotnika?? prosze o rady  dodam ze jest to pierwsza ikra moich glonci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mataertest
|
 |
« Odpowiedz #1173 : Styczeń 03, 2009, 20:01:52 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fantasy_0911
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1174 : Styczeń 03, 2009, 20:11:03 » |
|
musza sie dobrac w pare...ja mialem wczesniej innego samca i czekalem 3 miesiace i niebylo ikry samiec wogle nieinteresowal sie ani kokosem ani samica...4 dni temu kupilem samca ktory ma okolo 8 cm...dzis rano samiec i samica siedzialy w kokosie..wiedzialem ze sie cos swieci, kolo poludnia zauwazylem ze smaica wylazla z kokosa a kolo wieczora cos mnie podkusila zeby sprawdzic czy cos pod nim jest gdyz samiec z niego niewychodzil przez caly dzien podnosze a tu ikra  ...aha..wczoraj dolalem wieczorem zimnej wody tak okolo 30% akwa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
 |
« Odpowiedz #1175 : Styczeń 03, 2009, 20:22:40 » |
|
Nie wiem w jakim czasie dojrzewają ale rozmnażanie zależy ,od doboru odpowiadającej sobie pary,w szczególności samca dążącego do tarła.
|
|
|
|
|
|
Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
|
|
|
|
Mataertest
|
 |
« Odpowiedz #1176 : Styczeń 03, 2009, 20:32:39 » |
|
aha dzięki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fantasy_0911
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1177 : Styczeń 03, 2009, 21:51:07 » |
|
a na moje pytanie ktos odpowie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marcin14
|
 |
« Odpowiedz #1178 : Styczeń 03, 2009, 23:29:57 » |
|
A samiec ją "pilnuje"? Pamiętaj że przy ruszaniu jej to możesz ją uszkodzić i nic z tego nie będzie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mk666
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1179 : Styczeń 04, 2009, 11:08:31 » |
|
mam do was takie pytanie bo znowu mam ikrę w kokosie i samiec przy niej siedzi i to jest w ogólnym akw. no i chciał bym przedzielić akw. i wsadzić tam tylko samca i ikrę z kokosem czy można ruszać kokos jeżeli samiec z ikrą tam jest??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marcin14
|
 |
« Odpowiedz #1180 : Styczeń 04, 2009, 11:54:39 » |
|
Lepiej nie ruszaj.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fantasy_0911
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1181 : Styczeń 05, 2009, 19:35:33 » |
|
a po ilu dniach sie wylegna od zlozenia ikry? slyszalem ze jesli ikra sie zrobi rozowa to znaczy ze jest niezaplodniona..na szczescie moja narazie jest pomaranczowa 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
 |
« Odpowiedz #1182 : Styczeń 05, 2009, 19:54:39 » |
|
Można 1-2 dni po tarle przenieść kryjówkę, w której złożona jest ikra wraz ze znajdującym się w środku samcem do innego akwarium napełnionego taką samą wodą , jak akwarium ogólne i ustawionego w zacienionym miejscu. Konieczny jest sprawny filtr gąbkowy i przewietrzanie. Oczywiście w czasie przenosin kryjówka musi być pełna wody. Ikra, i samiec tolerują taką przeprowadzkę. Gdy młode opuszczą kryjówkę, to wyławiamy samca i wychowujemy narybek Wylęg larw następuje po 4-7 dniach, a po dalszych 4-5 dniach młode zbrojniki opuszczają wnętrze kryjówki. Mają około 10 mm długości i zaraz zaczynają rozpływać się po akwarium, żerując i zachowując się na podobieństwo dorosłych. Trzeba je intensywnie karmić roztartymi i sparzonymi płatkami owsianymi, sparzoną i roztartą sałatą, oraz suchymi pokarmami. Trzeba zadbać o bardzo dobre natlenienie wody, a także codziennie zebrać nieczystości z dna, wymieniając przy tym 10-20% wody na świeżą.
|
|
|
|
|
|
Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
|
|
|
fantasy_0911
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1183 : Styczeń 06, 2009, 14:41:02 » |
|
Aha...  a jesli mlode zaczna wyplywac z kokosa to czy inne rybki np. neonki,zwinniki,platki niebeda ich zaczepiac? bo rozumiem ze brzanki sumatrzanskie i rozowe moglyby zrobic im krzywde ale te inne lagodniejsze moga pozostac w akwa? czy pokarm w tabletkach nadaje sie jako sucha karma dla malych??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
 |
« Odpowiedz #1184 : Styczeń 06, 2009, 15:24:38 » |
|
Neonki,zwinniki,platki nie będą ich zaczepiać . Myślę że tabletki mogą być , w końcu i tak się rozpuszczą na dnie , nie wiem tylko czy małe będom chciały na nich żerować.Musisz po prostu spróbować .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|