MichałAkwarysta
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1125 : Sierpień 09, 2008, 22:26:04 » |
|
Dzięki za pomoc. Przeczytałem dośc dużo, ale tu jest 75 stron. Tego wszystkiego nie da sie tak szybko przeczytac. Dzisiaj zauważyłem, że samica jest gruba jakby połkneła nadmuchaną piłkę plażową. Na pewno ma ikre. A samiec już do kokosa włazi. Niepokoi mnie tylko to, że bocją też się ten kokos podoba i prawie cały czas siedzi w nim przynajmniej jedna. A do tego wcale nie wyłazi jak wpłynie do kokosa glonojad. Właściwie to na razie nawet ich jeszcze z tamtąd nie goni. Siedza sobie tam razem jak dobrzy koledzy. Są mniej więcej podobnej wielkości. Myślicie, że jak przyjdzie czas(wtedy gdy samica bedzie musiała już złożyć ikre)to sobie z bocjami poradzi i je przegoni z tego kokosa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lacristo
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1126 : Wrzesień 04, 2008, 10:36:42 » |
|
A co moglibyście powiedzieć na temat oświetlenia, czy zauważyliście jakiś negatywny wpływ mocy światła na tarło zbrojników niebieskich? Czy np 72W w akwarium 126l nie będzie dla nich za mocne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Piterix
|
 |
« Odpowiedz #1127 : Wrzesień 15, 2008, 13:49:54 » |
|
Wydaje mi się, że takie oświetlenie nie powinno stanowić problemu dla zbrojnika. U mnie 2x55w + 2x 18w + 1x20w (na 200l akwarium) nie przeszkadza zbrojnikom w tarle, ale przy dnie to mają już raczej ciemnawo...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
danxdan
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1128 : Wrzesień 15, 2008, 21:11:32 » |
|
Chcialbym rozmnożyć zbrojnika niebieskiego w akwa ogólnym  i mam takie pytanko, czy dobranie się pary jest niezbędne? czy ta sama para która nie jest dobrana w odpowiednich warunkach może się "dobrać"? wydaje mi się że mój samiec to impotent jakiś, zamiast zająć się kwestią przedłużania gatunku on traktuje samice jak wroga, przegania ją ze swojego terytorium
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kociak87
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1129 : Wrzesień 19, 2008, 08:04:36 » |
|
Hej ludzie!  Moje glonojady się rozmnozyły,przez pare dni była ikra...tatuś pilnował jej bardzo dobrze,były w akwa z innym samcem i samiczką(mamą małych) Dziś patrzę a jajeczek nie ma.małych też nie widzę, co migło się z nimi stać?? czy zostały zjedzone?? dlaczego tak sie stalo przecież on ciągle ich pilnował a on tego nie zrobił bo za mocno ich pilnował. następnym razem wsadzę je do innego akwa z tatusiem:(
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kozak-93
|
 |
« Odpowiedz #1130 : Wrzesień 19, 2008, 19:09:55 » |
|
Prawdopodobnie młode się wykluły i zaczynają swoją wędrówkę po akwarium.
|
|
|
|
|
|
Astronotus ocellatus i drobnica.
|
|
|
|
Marcin14
|
 |
« Odpowiedz #1131 : Wrzesień 28, 2008, 14:20:06 » |
|
kociak87: i jak masz te malutkie 
|
|
|
|
|
|
250L słodkie 540L + 112L morskie
|
|
|
|
zimbabwe
|
 |
« Odpowiedz #1132 : Październik 06, 2008, 21:05:01 » |
|
A ja się muszę pochwalić - nie dość że trzeci raz rozmnożyły mi się zbrojniki, to jeszcze wśród młodych wypatrzyłam albinoska 
|
|
|
|
|
|
Najpierw jesteśmy ludźmi - reszta to dodatki.
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #1133 : Październik 07, 2008, 10:47:22 » |
|
Ja już tego nieliczę ... natomiast ostatnio (a właściwie przedostatnio) pojawiło się więcej zbrojników formy ksantorycznej 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szklana
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1134 : Październik 07, 2008, 14:54:04 » |
|
a jaka to forma ksantoryczna 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #1135 : Październik 07, 2008, 15:18:40 » |
|
Żółtawa lub złotawa o ciemnych oczach w odróżnieniu od albinosa.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
|
zimbabwe
|
 |
« Odpowiedz #1136 : Październik 07, 2008, 17:39:55 » |
|
Ten mój jest jeszcze tak malutki że nie mogę się dopatrzyć dokładniej, ale widać póki co że wyraźnie się różni od reszty potomstwa, ma znacznie jaśniejsze ubarwienie, takie złotobrązowe.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kondii
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1137 : Październik 08, 2008, 17:27:42 » |
|
Jestem nowym froumowiczem i chcialbym sie o cos zapytac... Posiadam 2 glonojady zlote (samce) i 2 glonojady zwyczajne samca i samice... czy jest mozliwosc abym rozmnozyl zoltego samca z czarna samica??? Prosze o porade...
|
|
|
|
|
|
2x gurami 5xglonojadow 2x bocje wspaniale 4x kiryśniki 3x neonki innesa 3x danio różowe 5x mieczyków a akwarium to 110l
|
|
|
|
zimbabwe
|
 |
« Odpowiedz #1138 : Październik 08, 2008, 17:31:10 » |
|
Moim zdaniem nie powinno być przeszkód, z tego co wiem ludzie rozmnażają takie osobniki razem... Chyba że mam złe informacje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kondii
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1139 : Październik 08, 2008, 17:34:24 » |
|
Dzieki...  Czyli moglbym ich przelozyc dajmy na to do innego zbiornika 25l i nic by sie im nie stalo??? Bylaby ikra???
|
|
|
|
|
|
2x gurami 5xglonojadow 2x bocje wspaniale 4x kiryśniki 3x neonki innesa 3x danio różowe 5x mieczyków a akwarium to 110l
|
|
|
|