|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #1860 : Styczeń 08, 2011, 19:14:49 » |
|
piotrek musze cie rozczarowac ale za 2-4 dni ilosc zmaleje o polowe i kostka napowietrzajaca bedze tworzyla tylko duze bąble, juz lepsza jest kostka lipowa bo daje tez duze bąbelki ale juz o wiele mniejsze jak ze zwykłej kostki SGhost Pralka to nie napowietrzanie tylko duży ruch wody, jak ustawisz wylot z filtra tak ze woda nie wzburza powierzchni to nie będzie az tak szybko sie napowietrzać Narazie nie musisz robic u siebie pralki bo masz low techa, co innego jak bedziesz kiedys chcial zrobic z akwarium high-tech  Z tą pralką to też bez przesady, chodzi tylko o dobrą cyrkulację przykłady:
widać że roslinki poruszają się w toni wody, ale jest to na tyle słabe ze rybki nie są porywane przez prąd wody 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 08, 2011, 19:18:28 wysłane przez Pethro »
|
|
|
|
|
SGhost
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1861 : Styczeń 08, 2011, 19:28:11 » |
|
Nie no spoko, wiem o co chodzi przecież to był taki żarcik. Tego linka co podałeś za 1 przykład mam w swoim wcześniejszym poście, właśnie będę robił coś w tym stylu, tylko przyssawki muszę sobie kupić to zrobię deszczownice. edit eeeee a jednak miał tam być, ale go nie ma  , a wklejałem, w każdym bądź razie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
piotrekiwiola
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1862 : Styczeń 09, 2011, 10:25:48 » |
|
Powiedzcie mi czy to normalne ???Odkąd mam bimbrownie to rybki zaczęły pływać pod powierzchnią wody czy jest może za dużo co2?Trochę się martwię
|
|
|
|
|
|
|
|
|
SGhost
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1863 : Styczeń 09, 2011, 10:35:16 » |
|
Tak, masz za dużo co2 i podduszasz rybki. Ogranicz, bo się po odwracają do góry brzuchami.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
piotrekiwiola
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1864 : Styczeń 09, 2011, 12:30:42 » |
|
Już wyjąłem całkowicie dyfuzor z wody.Skalary chyba odpłyną do krainy wieczności :-\zaczęły pływać bokiem.Nie wiem jak podawać to co2.Może tylko na dzień a w nocy odłączać?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
piotrekiwiola
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1865 : Styczeń 09, 2011, 12:46:44 » |
|
Uff skalary zawróciły z tej wyprawy w jedną stronę,chyba stwierdziły,że jeszcze nie pora
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #1866 : Styczeń 09, 2011, 13:14:00 » |
|
piotrekiwiola to musiałes ostro przedobrzyć z tym gazem  ilu litrowe masz akwarium? Jak w dzien podajesz go duzo to w nocy lepiej wyłączyć ale też uważaj bo skoki poziomu CO2 to zaproszenie dla krasnych  jak nie umiesz dobrze wyregulować lepiej wcale nie podawać
|
|
|
|
|
|
|
|
|
piotrekiwiola
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1867 : Styczeń 09, 2011, 13:15:48 » |
|
Mam 112 czy jakoś tak.Wczoraj jak podłączyłem bimberek to ostro dawało czadu.Dzisiaj jest już spokojnie.Ale teraz wyjąłem dyfuzor,poczekam trochę z ponownym włożeniem 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #1868 : Styczeń 09, 2011, 13:42:45 » |
|
drozdze za mocno buzowały bo im gorąco było  , na 2 raz zrób zimną mieszankę co do w miare stałego poziomu to najlepszy sposób to miec 2 butle z zacierem jednoczesnie podające gaz do akwarium, w twoim wypadku obydwie 1l zacieru wystarczy 1/5 litra. W jednym tygodniu podmieniasz na nowy zacier w jednej butli a w 2 tygodniu w 2 butli i tak na zmiane, bedzie w tedy w miare równo gaz podawany bo jak w jednej jest go coraz mniej to jednoczesnie druga się rozkręca  na wyłączanie na noc gazu tez jest sposób - jesli gaz podaje mały filtr wewnetrzny to podłącz go do wyłacznika czasowego
|
|
|
|
|
|
|
|
|
akwarystycznie
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1869 : Styczeń 09, 2011, 15:01:17 » |
|
Hej! Mam akwarium 112l, wczoraj robiłam bimbrownie. 2 butelki po 2l w jednej oczywiście zacier: 1/8 kostki drożdży, 1 szklanka cukru, pół litra ciepłej wody. 2 butelka do połowy wypełniona wodą. Na razie dzwony dyfuzyjny, ale jutro lecę do sklepu po kostkę lipową. Wyszło świetnie. Po godzinie zaczęły lecieć bombelki.  tak tylko napisałam jakby ktoś chciał zrobić 
|
|
|
|
|
|
The only place where success comes before work is in the dictionary. ("Jedyne miejsce gdzie sukces przychodzi przed pracą jest w słowniku" - angielskim)
|
|
|
Konrad.xD
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1870 : Styczeń 11, 2011, 07:35:10 » |
|
Piotrekiwiola a może zwiększ napowietrzanie w akwa to powinno być lepiej  i mniej drożdży lub tak jak ktoś pisał w zimnej wodzie rób zacier, ja mam silne napowietrzanie i bimbrownia mocno pracuje i od 2 miesięcy jest ok  pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
Akwa 54l. 2x Barwniak Czerwonobrzuchy
|
|
|
|
chodys1910
|
 |
« Odpowiedz #1871 : Styczeń 16, 2011, 11:37:57 » |
|
jaki moze być powod tego ze mi bimber dziala max 4 dni? robie wszystko tak jak nalezy nie za ciepła woda max 50 stopni stosuje metode 1410 tylko daje duzo drożdzy co powino wg mnie długo działać?
|
|
|
|
|
|
Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką
|
|
|
SGhost
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1872 : Styczeń 16, 2011, 12:48:00 » |
|
Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Co robisz inaczej, to robisz źle.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
chodys1910
|
 |
« Odpowiedz #1873 : Styczeń 16, 2011, 12:53:14 » |
|
to ze daje duzo drożdzy? na logike to chyba im wiecej tym dłuzej powinno działać.
|
|
|
|
|
|
Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką
|
|
|
|
fr0t
|
 |
« Odpowiedz #1874 : Styczeń 16, 2011, 13:26:21 » |
|
to ze daje duzo drożdzy? na logike to chyba im wiecej tym dłuzej powinno działać.
Hy Hy, zabawne  aż nie mogłem się powstrzymać, żeby nie skomentować  Akurat w Twoim poście do logiki to bardzo daleko, ja raczej bym powiedział, że na logike - im więcej drożdży tym szybciej pochłoną one cukier Coś, żeby dłużej trwało to musi mieć więcej źródła energii, a więc w przypadku bimbrowni to cukier, cukier jest paliwem dla drożdży, drożdże się nim żywią, a im ich więcej tym szybciej przetworzą cukier. Dlatego Ci bimbrownia działa krócej. Jednak, im więcej cukru dasz tym więcej alkoholu się wytworzy (%), który w pewnym momencie stanie się zabójczy dla drożdży. Także - lepiej nie kombinuj i zrób proporcje 1410.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|