|
Marcin14
|
 |
« Odpowiedz #1830 : Grudzień 11, 2010, 16:58:06 » |
|
mam pytanie bo nie wiem za bardzo a wiec 1.jak w jednej i drugiej butelce będę miala wszystko przygotowane i zakręcę butelki i włożę wężyk do akwa to to samo zacznie działać bez żadnego zassysania ? 2. jam mam rozumiec to : Zakładajcie za bimbrownią zawsze ZAWÓR ZWROTNY !!! nie rozumkiem  i to :Nieszczelność w bimbrowni może doprowadzić do zalania mieszkania. Jak zalać bo nie czaje ? 3. czy jak cos sie źle zrobi to może to pozabijać rybki ? 1. Co chcesz zasysac? Wode? Po co? Wode lejesz troche du drugiej butelki zeby CO2 sie oczyscilo. 2. Za bimbrownia tzn. na wezyku miedzy akwarium a bimbrownia. Jesli masz zaworek zwrotny nie musisz miec idealnie szczelnej bimbrowni ale jesli zalozysz to nie musisz. Woda moze sie w wezyku miedzy akwarium a bimbrownia cofnac do bimbrowni i wtedy grawiteacja zrobi swoje tzn. wyleje wode z akwarium na podloge. 3. Jesli zacier tj. drozdze i cukier dostanie sie do akwarium to moze Ci to pozabijac ryby, jesli tez przedawkujesz z CO2 to mozesz udusic ryby.
|
|
|
|
|
|
250L słodkie 540L + 112L morskie
|
|
|
ewciarzek
Zainteresowany

-.-"
|
 |
« Odpowiedz #1831 : Grudzień 11, 2010, 17:11:25 » |
|
to wole nie ryzykować
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marcin14
|
 |
« Odpowiedz #1832 : Grudzień 11, 2010, 17:26:23 » |
|
to wole nie ryzykować
Jakie masz akwarium. Jesli boisz sie zalania akwa mozesz zalozyc ten zaworek zwrotny tylko musisz go dobrze zalozyc.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fr0t
|
 |
« Odpowiedz #1833 : Grudzień 11, 2010, 23:00:43 » |
|
A z czym tu ryzykować ? Jeżeli wszystko się zrobi szczelnie/poprawnie, to nie ma mowy o ryzyku. Zawór zwrotny - ja nie stosuje, bo widze, że jak bimbrownia sie konczy - zakładam nową, zawór zwrotny jest po to, że jak bimbrownia przestanie działać, to ciśnienie w akwa, które stoi wyżej od bimbrowni wypcha wodę poza swój poziom wody, ale jeżeli jest wszystko szczelne to i tak ta woda nam się nie uleje. Zassysać? nie ma co - to się samo "napompuje" ;] A odnośnie przedawkowania, to wszystko zależy od mocy bimbrowni i pojemności akwarium. Zasada jest prosta - małe akwa=mało roślinek=mało CO 2 i na odwrót. Dlatego w akwariach poniżej 100L nie ma sensu stosować bimbrowni - no ale jak się ktoś uprze... proszę bardzo  Ja w swojej byłej 112 miałem problemy z bimbrownią - na noc musiałem włączać brzęczyk żeby nie podusić rybek. Edit:Ryzyko istnieje, jeżeli bimbrownie zrobimy w za małej butelce. Drożdże podczas swojej działalności robią na początku dość sporą pianę i chodzi o to, żeby w butelce był dla niej zapas, żeby ona nie dostała się do obiegu, dlatego też dla bezpieczeństwa nie napełniał bym butelki do liczenia bąbelków więcej jak 2/3 jej objętości, na w razie czego jakby do niej się ta piana dostała. Ja napełniam tylko do połowy. A w butelce 2L robię 1.5L roztworu także mam 0.5L objętości zapasu na pianę, a i tak nie sięgała ona więcej jak 3cm do tej pory.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 11, 2010, 23:06:15 wysłane przez fr0t »
|
|
|
|
|
|
Marcin14
|
 |
« Odpowiedz #1834 : Grudzień 12, 2010, 12:31:29 » |
|
Ja teraz mam butle ale w swoich malych akwariach 84, 50L stosowalem bimbrownie i mialem szczelna wiec nie milem zaworku zwrtotnego, ...ale woda sama sie nie wepchala do bimbrowni, jedynie to filtr wew. ja tam wepchnal jak sie zapchal (mialem zamiast napowietrzania CO2). Na noc nie wlaczalem napowietrzania bo nic mi sie zlego nie dzialo-mialem duzo roslin.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maciej_krakow
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1835 : Grudzień 13, 2010, 09:33:17 » |
|
Witam Mam zamiar zrobić bimbrownie tak jak na rysunku: http://img201.imageshack.us/img201/4958/...niagf4.jpgi moje pytanie czy musi ona stać powyżej poziomu wody?  bardzo ważne pytanie liczę na szybką odp. i czy konieczne jest kupienie tego zaworu przeciwzwrotnego? a także nie rozumiem do końca jak wyglądać ma część która idzie do akwarium i z niej wydostają się bombelki, mam coś takiego taki pojemniczek mały owalny na końcu jest kawałek drewna a na początku dziubek do węża i to wkładam poprostu do akwarium? dokładnie coś takiego mam: http://img03.allegroimg.pl/photos/orygin...1345661081i czy zaworek jest konieczny? albo jakiś licznik/regulator bąbelków ? liczę na odpowiedź bo dziś chcę zrobić bimbrownię  pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maciej_krakow
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1836 : Grudzień 13, 2010, 10:07:15 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dess1
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1837 : Grudzień 18, 2010, 23:52:28 » |
|
to pojęcie 'brudne CO2 to oczywiście umownie...chyba raczej druga butla to zabezpieczenie przed zacierem w zbiorniku
|
|
|
|
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...
|
 |
« Odpowiedz #1838 : Grudzień 19, 2010, 07:16:52 » |
|
Ja tam nie używam drugiej butli, ani zaworka zwrotnego. Wężyk mam podpięty na wylot z filtra i nigdy nic złego się nie stało. Mówię o butelce o poj. 2,5l zalana do połowy.
|
|
|
|
|
|
Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
|
|
|
mariuszminio83
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1839 : Grudzień 29, 2010, 19:16:59 » |
|
Czy może ktoś podać proporcje do zacieru z drożdży suszonych - mam lekko utrudniony dostęp do świerzych. Pozdro
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #1840 : Grudzień 29, 2010, 19:23:04 » |
|
Ja tam nie używam drugiej butli, ani zaworka zwrotnego. Wężyk mam podpięty na wylot z filtra i nigdy nic złego się nie stało. Mówię o butelce o poj. 2,5l zalana do połowy.
też mam bimbrownie podpietą do filtra wewnetrznego i zauważyłem że jak filtr sie zapchał to mocniej zasysał CO2 z butelek, co moze skutkowac zassaniem zawartosci butelki. Dlatego mimowszystko jednak bezpieczniej mieć 2 butle
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #1841 : Grudzień 29, 2010, 19:25:11 » |
|
Czy może ktoś podać proporcje do zacieru z drożdży suszonych - mam lekko utrudniony dostęp do świerzych. Pozdro
zrób proporcje wody i cukru jak dla zwykłych drozdzy, wsyp suszone i czekaj az sie namnożą
|
|
|
|
|
|
|
|
|
SGhost
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1842 : Styczeń 06, 2011, 11:25:19 » |
|
Też sobie dzisiaj zrobiłem, a co będę sobie i roślinkom żałował  . Zobaczymy jak to faktycznie działa. Wczoraj kupiłem kostkę lipową, wężyk, nawierciłem dziurki minimalnie mniejsze niż średnica wężyka, zalałem kropelką i rano sprawdziłem pod wodą, nie ma szans na nieszczelności. Zacier zrobiony, zobaczymy. Nawet przy nie całkiem szczelnej bimbrowni ciężko by było zalać mieszkanie, chyba, że nie ma nas tydzień (raczej i to mało, chyba, że mamy dziurę średnicy 2mm). Przecież nawet jakby się woda wróciła do butelek to jak je już napełni nie ma takiego ciśnienia, żeby te przykładowe 50l wykapało w ciągi dnia, a chyba zrobienie szczelnej bimbrowni to nie taka trudna rzecz, po za tym taka lepiej działa, a w końcu o to chodzi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
piotrekiwiola
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1843 : Styczeń 06, 2011, 13:02:52 » |
|
No to gratuluje zrobienia bimbrownika <good>Ja jutro jadę po wężyk i inne pierdoły i zamierzam też sobie to zrobić :)Mam nadzieję,że mi się to uda ???A czym kleiłeś wężyki do kapsli w butelkach,jakimś klejem czy sylikonem?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
omoto5
pozdrawiam
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1844 : Styczeń 06, 2011, 13:19:23 » |
|
JAk sprawdzić czy bimbrownia pracuje czy nie??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|