Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 122 123 [124] 125 126 ... 138
  Drukuj  
Autor Wątek: Budujemy BIMBROWNIĘ ;)  (Przeczytany 685375 razy)
Konrad.xD
Nowy
*

« Odpowiedz #1845 : Styczeń 06, 2011, 13:25:37 »

Ja jak robiłem to nie używałem żadnych silikonów tylko super glue Cheesy wydaje mi się że jest szczelna a stoi pół metra pod akwa Smiley pozdrawiam konrad Smiley  życzę sukcesów w zakładaniu bimbrowni Wink

Akwa 54l.
2x Barwniak Czerwonobrzuchy
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1846 : Styczeń 06, 2011, 13:31:11 »

JAk sprawdzić czy bimbrownia pracuje czy nie??

Jeśli proporcje składników i ich świeżość były ok, to nie ma opcji że nie pracuje.
No chyba że układ jest nieszczelny i gaz się ulatnia gdzieś przed akwarium.

SGhost
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1847 : Styczeń 06, 2011, 13:38:10 »

kropelka(ja użyłem)/super glue, czy jakiś cyjanopan, coś co dostaniesz w każdym kiosku, lepiej się sprawdza niż silikon, ale na prawdę warto dosiąść wiertarki, lub innej wkrętarki i o 1mm wywiercić sobie mniejsze otwory, już to sporo uszczelnia.

Bimberek się już powoli rozkręca Smiley

http://picasaweb.google.com/sghost44/Akwarium54l#5559052519400475538

Dokładnie jak pisał omoto5, czasem w zależności od temp. wody użytej do mieszania roztworu, i otoczenia, trzeba poczekać kilkanaście min/kilka godzin. Moja się zaczęła rozkręcać po półtorej godziny mniej więcej.

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #1848 : Styczeń 06, 2011, 17:42:40 »

Ustaw kostke pod wylotem wody z filtra by ten gaz miał szanse sie choć w części rozpuścić, najlepiej jakbyprąd wody porywał bąbelki
 z taką iloscią bąbelków i w takim miejscu jak na zdjeciu to IMHO nie odczujesz różnicy we wzroscie roslin Wink
SGhost
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1849 : Styczeń 07, 2011, 06:29:08 »

No jakiś oszałamiających ilości nie ma bąbelków, ale więcej niż na foto, to było parę min po tym jak zaczęło działać. Dam do tyłu pod wylot jak radzisz. Właśnie chcę sprawdzić jak się faktycznie co2 sprawdza, jak będą efekty i jak dojdą jeszcze umiejętności nawożenia, to pewnie i butle sobie sprawię Wink. Ustawiłem wylot tak, że prawie w ogóle tafla się nie porusza, jakiś minimalny tam ruch, prawie nie widoczny, zawsze jest. Wygląda na to, że na razie wszystko ok, rybki i krewecie jak dawniej.

edit
zrobione Wink
« Ostatnia zmiana: Styczeń 07, 2011, 13:10:02 wysłane przez SGhost » Zapisane

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #1850 : Styczeń 07, 2011, 16:34:32 »

sprawdz sobie czy ten gaz sie w ogóle rozpuszcza, jesli masz test na pH to mozesz sam sobie zrobić test stały http://www.akwa.szczecin.pl/index.php?topic=166.0, http://www.roslinyakwariowe.pl/20090806414/artykuly/technika-co2-akwarium/przepis-na-roztwor-wskanikowy-do-indykatora-co2.html

SGhost
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1851 : Styczeń 07, 2011, 16:43:52 »

Mam, ale paskowy Tongue, więc nawet śmieszne przeliczniki typu ph + kh czy tam inne gh = co2 nic mi nie powiedzą, przy dokładności tych testów. Na razie trzeba jakoś z tym żyć :/.

Dzięki za linki, na pewno sobie dokładnie przejże, na przyszłość jak znalazł Smiley

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #1852 : Styczeń 07, 2011, 16:46:17 »

ten przelicznik ph z twardosci wody tez jest zawodny bo uwzglednia nie tylko kwas węglowy z CO2 ale i inne kwasy ( fosforowy z nawozów, garbniki z korzeni itp)
SGhost
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1853 : Styczeń 07, 2011, 17:32:37 »

No to widzisz sam, nie wiele to wszystko pomogło by Smiley.

Ale coś jednak jest nie tak. Posiedziałem teraz trochę i poobserwowałem, chodzi od 30h prawie, jedyne bombelki na roślinach, to te, które bezpośrednio z bimbra zatrzymują się pod liściem przykładowo ;/. Dałem teraz troszkę wyżej bimbrownie i z 1bombla na 1sek, nagle zrobiło się 1/1, ale czy to coś zmieni? To się okaże. Człowiek chce zrobić jak się należy, a tu się okazuje, że się nie rozpuszcza? hmm...

piotrekiwiola
Nowy
*

« Odpowiedz #1854 : Styczeń 07, 2011, 18:00:01 »

Siemka,ja też zrobiłem dzisiaj swoją bimbrownie Grin Po dwóch godzinach od zalania jej zaczęło pracować na razie bomble lecą do drugiej butli z czystą wodą ale jak nazbiera się tam wiele gazu to powinno pójść na akwarium.Jako dozownik dałem taką małą kostkę od powietrza powinna dobrze rozbijać ten gaz.Mam taką nadzieję Huh
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #1855 : Styczeń 07, 2011, 18:22:29 »

nie będzie dobrze rozpuszczać, bąbelki będą za duże

ja u siebie stosuje do gazowania CO2 filtr wewnętrzny, wystarczy podłączyć CO2 do rurki venturiego  jak niema to wetknąc wężyk do filtratak by zasysał CO2 i mieszał z wodą
SGhost
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1856 : Styczeń 07, 2011, 18:34:33 »

eee nie po to kupowałem kubła, żeby teraz wsadzać jeszcze do środka jakiś inny  Roll Eyes  Wink. Zobaczę jutro, jak się sytuacja rozwinie, ale będzie trzeba coś wymyślić, jeśli sytuacja będzie taka sama.

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #1857 : Styczeń 07, 2011, 19:00:57 »

pooglądaj sobie zadbane akwaria z zielskiem, prawie na każdym jest jakiś cyrkulator lub mały wewnętrzny oprócz kubełka
wielka zaleta małego filtra w akwarium to oprócz mieszania CO2 z wodą, jego dobre rozprowadzanie po zbiorniku.
Nie znam lepszego rozwiązania na dobry dostep wegla dla wszystkich roslin Wink

Niektórzy podają co2 do kubełka ale wiąże się to z ryzykiem zakwaszenia wkładów, zapowietrzania sie kubła, głośną pracą
 także odradzam ale jest rozwiązanie:
http://allegro.pl/dyfuzor-co2-przewodowy-do-filtra-zewnetrznego-i1394801683.html
są też inne też się je podłacza do rury doprowadzającej wodę do akwarium

można tez zrobić samemu widziałem taki projekt na roslinyakwariowe.pl
« Ostatnia zmiana: Styczeń 07, 2011, 19:05:51 wysłane przez Pethro » Zapisane
SGhost
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1858 : Styczeń 08, 2011, 14:35:39 »

Poczytałem w końcu to co podałeś ostatnio, jedynie co by mnie zainteresowało to ten patent na, który się zakłada na wylotowy wąż, ale cena hmm, odstrasza. Test, to chyba stały bym sobie kupił ph/co2, nie jest taki drogi wcale, szkoda kombinować JBL-32zł, tylko to znów następny wisielec na szybie Wink. Ale szczerze się nad tym zastanowię, chcę kupić i tak ph kropelkowy, to może to będzie lepsze rozwiązanie.

Wracając do tematu moich mombelków, to bez zmian, na roślinach jakiejś fotosyntezy nie widać, a pralki nie zrobię, żeby co2 się ładnie rozprowadziło. Czytam o tym, że napowietrzanie wytrąca co2, opini tyle co ludzi...

pooglądaj sobie zadbane akwaria z zielskiem, prawie na każdym jest jakiś cyrkulator lub mały wewnętrzny oprócz kubełka
wielka zaleta małego filtra w akwarium to oprócz mieszania CO2 z wodą, jego dobre rozprowadzanie po zbiorniku.
Nie znam lepszego rozwiązania na dobry dostep wegla dla wszystkich roslin Wink

Jest w tym dużo racji, ale się nie zdecyduję, raczej.

edit
na razie zrobię sobie to chyba w ten sposób.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 08, 2011, 16:09:01 wysłane przez SGhost » Zapisane

piotrekiwiola
Nowy
*

« Odpowiedz #1859 : Styczeń 08, 2011, 17:19:32 »

A więc tak ja wczoraj zrobiłem bimbrownie ale przestało pracować chyba dałem za gorącą wodę i drożdże umarły.Dzisiaj zrobiłem drugi roztwór,dałem 2 litry wody-pół kilo cukru i pół kostki drożdży,wodę podgrzałem do prawie 60 stopni.Po wlaniu do butelki od razu zaczęło pracować :Di pracuję już od ponad 2 godzin Grin.Butle mam pod akwarium jakiś metr wąż długi na 150CM a na końcu mała kostka kamienna od powietrza.Powiem szczerze,że super rozbija te co2,naprawdę warto coś takiego założyć i nie duże pieniądze raptem 2,40zł Wink.Wylatuje dużo takich malutkich bąbelków i przez cały czas.Jest super Good !
Strony: 1 ... 122 123 [124] 125 126 ... 138
  Drukuj  

Skocz do: