Konrad.xD
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1845 : Styczeń 06, 2011, 13:25:37 » |
|
Ja jak robiłem to nie używałem żadnych silikonów tylko super glue  wydaje mi się że jest szczelna a stoi pół metra pod akwa  pozdrawiam konrad  życzę sukcesów w zakładaniu bimbrowni
|
|
|
|
|
|
Akwa 54l. 2x Barwniak Czerwonobrzuchy
|
|
|
tomes
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1846 : Styczeń 06, 2011, 13:31:11 » |
|
JAk sprawdzić czy bimbrownia pracuje czy nie??
Jeśli proporcje składników i ich świeżość były ok, to nie ma opcji że nie pracuje. No chyba że układ jest nieszczelny i gaz się ulatnia gdzieś przed akwarium.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
SGhost
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1847 : Styczeń 06, 2011, 13:38:10 » |
|
kropelka(ja użyłem)/super glue, czy jakiś cyjanopan, coś co dostaniesz w każdym kiosku, lepiej się sprawdza niż silikon, ale na prawdę warto dosiąść wiertarki, lub innej wkrętarki i o 1mm wywiercić sobie mniejsze otwory, już to sporo uszczelnia. Bimberek się już powoli rozkręca http://picasaweb.google.com/sghost44/Akwarium54l#5559052519400475538Dokładnie jak pisał omoto5, czasem w zależności od temp. wody użytej do mieszania roztworu, i otoczenia, trzeba poczekać kilkanaście min/kilka godzin. Moja się zaczęła rozkręcać po półtorej godziny mniej więcej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #1848 : Styczeń 06, 2011, 17:42:40 » |
|
Ustaw kostke pod wylotem wody z filtra by ten gaz miał szanse sie choć w części rozpuścić, najlepiej jakbyprąd wody porywał bąbelki z taką iloscią bąbelków i w takim miejscu jak na zdjeciu to IMHO nie odczujesz różnicy we wzroscie roslin
|
|
|
|
|
|
|
|
|
SGhost
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1849 : Styczeń 07, 2011, 06:29:08 » |
|
No jakiś oszałamiających ilości nie ma bąbelków, ale więcej niż na foto, to było parę min po tym jak zaczęło działać. Dam do tyłu pod wylot jak radzisz. Właśnie chcę sprawdzić jak się faktycznie co2 sprawdza, jak będą efekty i jak dojdą jeszcze umiejętności nawożenia, to pewnie i butle sobie sprawię  . Ustawiłem wylot tak, że prawie w ogóle tafla się nie porusza, jakiś minimalny tam ruch, prawie nie widoczny, zawsze jest. Wygląda na to, że na razie wszystko ok, rybki i krewecie jak dawniej. edit zrobione 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 07, 2011, 13:10:02 wysłane przez SGhost »
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #1850 : Styczeń 07, 2011, 16:34:32 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
SGhost
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1851 : Styczeń 07, 2011, 16:43:52 » |
|
Mam, ale paskowy  , więc nawet śmieszne przeliczniki typu ph + kh czy tam inne gh = co2 nic mi nie powiedzą, przy dokładności tych testów. Na razie trzeba jakoś z tym żyć :/. Dzięki za linki, na pewno sobie dokładnie przejże, na przyszłość jak znalazł 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #1852 : Styczeń 07, 2011, 16:46:17 » |
|
ten przelicznik ph z twardosci wody tez jest zawodny bo uwzglednia nie tylko kwas węglowy z CO2 ale i inne kwasy ( fosforowy z nawozów, garbniki z korzeni itp)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
SGhost
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1853 : Styczeń 07, 2011, 17:32:37 » |
|
No to widzisz sam, nie wiele to wszystko pomogło by  . Ale coś jednak jest nie tak. Posiedziałem teraz trochę i poobserwowałem, chodzi od 30h prawie, jedyne bombelki na roślinach, to te, które bezpośrednio z bimbra zatrzymują się pod liściem przykładowo ;/. Dałem teraz troszkę wyżej bimbrownie i z 1bombla na 1sek, nagle zrobiło się 1/1, ale czy to coś zmieni? To się okaże. Człowiek chce zrobić jak się należy, a tu się okazuje, że się nie rozpuszcza? hmm...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
piotrekiwiola
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1854 : Styczeń 07, 2011, 18:00:01 » |
|
Siemka,ja też zrobiłem dzisiaj swoją bimbrownie  Po dwóch godzinach od zalania jej zaczęło pracować na razie bomble lecą do drugiej butli z czystą wodą ale jak nazbiera się tam wiele gazu to powinno pójść na akwarium.Jako dozownik dałem taką małą kostkę od powietrza powinna dobrze rozbijać ten gaz.Mam taką nadzieję 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #1855 : Styczeń 07, 2011, 18:22:29 » |
|
nie będzie dobrze rozpuszczać, bąbelki będą za duże
ja u siebie stosuje do gazowania CO2 filtr wewnętrzny, wystarczy podłączyć CO2 do rurki venturiego jak niema to wetknąc wężyk do filtratak by zasysał CO2 i mieszał z wodą
|
|
|
|
|
|
|
|
|
SGhost
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1856 : Styczeń 07, 2011, 18:34:33 » |
|
eee nie po to kupowałem kubła, żeby teraz wsadzać jeszcze do środka jakiś inny  . Zobaczę jutro, jak się sytuacja rozwinie, ale będzie trzeba coś wymyślić, jeśli sytuacja będzie taka sama.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #1857 : Styczeń 07, 2011, 19:00:57 » |
|
pooglądaj sobie zadbane akwaria z zielskiem, prawie na każdym jest jakiś cyrkulator lub mały wewnętrzny oprócz kubełka wielka zaleta małego filtra w akwarium to oprócz mieszania CO2 z wodą, jego dobre rozprowadzanie po zbiorniku. Nie znam lepszego rozwiązania na dobry dostep wegla dla wszystkich roslin Niektórzy podają co2 do kubełka ale wiąże się to z ryzykiem zakwaszenia wkładów, zapowietrzania sie kubła, głośną pracą także odradzam ale jest rozwiązanie: http://allegro.pl/dyfuzor-co2-przewodowy-do-filtra-zewnetrznego-i1394801683.htmlsą też inne też się je podłacza do rury doprowadzającej wodę do akwarium można tez zrobić samemu widziałem taki projekt na roslinyakwariowe.pl
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 07, 2011, 19:05:51 wysłane przez Pethro »
|
|
|
|
|
SGhost
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1858 : Styczeń 08, 2011, 14:35:39 » |
|
Poczytałem w końcu to co podałeś ostatnio, jedynie co by mnie zainteresowało to ten patent na, który się zakłada na wylotowy wąż, ale cena hmm, odstrasza. Test, to chyba stały bym sobie kupił ph/co2, nie jest taki drogi wcale, szkoda kombinować JBL-32zł, tylko to znów następny wisielec na szybie  . Ale szczerze się nad tym zastanowię, chcę kupić i tak ph kropelkowy, to może to będzie lepsze rozwiązanie. Wracając do tematu moich mombelków, to bez zmian, na roślinach jakiejś fotosyntezy nie widać, a pralki nie zrobię, żeby co2 się ładnie rozprowadziło. Czytam o tym, że napowietrzanie wytrąca co2, opini tyle co ludzi... pooglądaj sobie zadbane akwaria z zielskiem, prawie na każdym jest jakiś cyrkulator lub mały wewnętrzny oprócz kubełka wielka zaleta małego filtra w akwarium to oprócz mieszania CO2 z wodą, jego dobre rozprowadzanie po zbiorniku. Nie znam lepszego rozwiązania na dobry dostep wegla dla wszystkich roslin Wink Jest w tym dużo racji, ale się nie zdecyduję, raczej. edit na razie zrobię sobie to chyba w ten sposób.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 08, 2011, 16:09:01 wysłane przez SGhost »
|
|
|
|
|
piotrekiwiola
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1859 : Styczeń 08, 2011, 17:19:32 » |
|
A więc tak ja wczoraj zrobiłem bimbrownie ale przestało pracować chyba dałem za gorącą wodę i drożdże umarły.Dzisiaj zrobiłem drugi roztwór,dałem 2 litry wody-pół kilo cukru i pół kostki drożdży,wodę podgrzałem do prawie 60 stopni.Po wlaniu do butelki od razu zaczęło pracować :Di pracuję już od ponad 2 godzin  .Butle mam pod akwarium jakiś metr wąż długi na 150CM a na końcu mała kostka kamienna od powietrza.Powiem szczerze,że super rozbija te co2,naprawdę warto coś takiego założyć i nie duże pieniądze raptem 2,40zł  .Wylatuje dużo takich malutkich bąbelków i przez cały czas.Jest super 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|