Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku
Strony: 1 ... 22 23 [24] 25 26 ... 98
  Drukuj  
Autor Wątek: akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku  (Przeczytany 690348 razy)
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #345 : Maj 25, 2008, 08:54:52 »

radula jeśli moje PO4 jest niewykrywalne przez posiadany przeze mnie test (co nie oznacza, że PO4 wogóle nie ma) uzupełniam je do poziomu 0,5 mg/l dodając KH2PO4. Taka sytuacja zdarza mi się mniej więcej co 7-10 dni (rejestruję wszystkie pomiary i parametry w programie Aquarix 4). Uzupełnianie PO4 do tego poziomu i utrzymanie jakiegoś przyzwoitego stosunku do NO3 raz zdaje egzamin i glonów przez dłuższy czas nie ma, a raz nic nie daje i glony się pojawiają. Myślę, że to ma bardziej związek z ziemią w podłożu niż z samym stosunkiem NO3 do PO4, ale jak zwykle mogę się mylić Grin

radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #346 : Maj 25, 2008, 10:50:22 »

No przy takim oświetleniu będziesz musiał pomyśleć o nawozie. Za kilka tygodni zobaczysz co się dzieje... rośliny tobie powiedzą czy coś nawozić potrzeba :-) pozdrawiam

Ariadne
Stały użytkownik

12079834 moje prywatne gg

« Odpowiedz #347 : Maj 25, 2008, 11:07:07 »

Ale w jakim sensie ? Będę miała jakieś glony czy coś ?
Przepraszam, za niedouczenie, ale ja początkująca jestem(niedawno minął rok od pierwszego zalania akwa, ale ja i tak mało jeszcze wiem o LT)
radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #348 : Maj 26, 2008, 20:17:03 »

Ariadne jak już masz ziemie bez węgla aktywnego to pozostaje Tobie jedynie obserwować co będzie się działo w akwarium, ale nie powinno nic się dziać strasznego glonów nie powinno być.... hmm trudno mi jest coś pisać na ten temat Turysta może się wypowie i da Tobie bardziej dokładniejszą odp. Za parę tygodni napisz jak rośliny rosną, jakie parametry ma woda itd po prostu podziel się obserwacjami z nami.
Moje akwarium z ziemią funkcjonuje już 6 miesięcy i jest OK!! pozdrawiam

BlaY
Nowy
*

« Odpowiedz #349 : Maj 30, 2008, 22:38:17 »

Mam pytanie totalnie zwalilem moje 1 akwa na bazie ziemi i teraz rodzi sie pytanie akwa ma 3 tygodnie czy jak przeleje cala wode + stary filtr +korzenie stare+łupki+kamienie oczywiscie nic nie plukane oprucz zwirku to mogl bym jakos przyspieszyc start ze np po 2 dniach mogl bym wlozyc krewecie?
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #350 : Maj 30, 2008, 22:57:47 »

Hmm,no trudno.Mam nadzieję, że bez węgla będzie ok Wink. Tylko przy moim oświetleniu 16watt/25l będę musiała nawozić czy cuś ?

bez węgla będzie o wiele lepiej niż z węglem. nie chce mi już sie o tym pisać poraz kolejny. wypowiadałem się na temat węgla w podłożu w tym wątku jakoś tak w lutym. w międzyczasie tylko upewniłem się co do jego przydatności araczej nieprzydatności w podłożu glebowym. więcej szkód niż pożytku.

a najśmieszniejsze jest to, że z wszytkich którzy go używają bo tak wyczytali większość nie ma bladego pojęcia o tym w jaki sposób i w jakich warunkach węgiel wpływa na reakcje chemiczne zachodzące w podłożu. np w powiązaniu z torfem.
« Ostatnia zmiana: Maj 30, 2008, 23:02:20 wysłane przez szymonw » Zapisane

Ariadne
Stały użytkownik

12079834 moje prywatne gg

« Odpowiedz #351 : Czerwiec 08, 2008, 20:34:24 »

minęły już jakieś 2 tygodnie od założenia LT a glonów nadal ni widu ni słychu(pfu pfu).Noo jakieś zielenice na szybkach Wink
lukasz0207
Zainteresowany
**

Są już krewetki!!!

« Odpowiedz #352 : Czerwiec 11, 2008, 19:51:14 »

Czy jest sens robic takie podloze jak bede mial w akwarium prawie same eleocharis, one maja slabo rozwiniety syetem korzenny?? Czy moglbym nie stosowac moskiteri i zwirku na wierzch, tylko zeby te podloze bylo na wierzchu??
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #353 : Czerwiec 11, 2008, 21:21:02 »

eleocharis wymaga żyznego podłoża więc powinien lepiej rosnać w glebie niż w samym żwirku czy piachu. duże znaczenie ma też natężenie świała - ponad przeciętne. moskitiery nie musisz stosować. natomiast zastosowanie samego podłoża glebowego bez wierzchniej warstwy np żwirku - musisz się liczyc ze zmętnieniem wody w przypadku jakichkolwiek ruchów podłoża (dosadzanie, ryby denne). ale jeśli nawet to niedogodność głównie "estetyczna" i krótkotrwała. zresztą gdy już zarośnie całą powierzchnię wpływ ryb żerujących w podłożu będzie mniejszy (zresztą przy sadzeniu roślin drobnych tego typu najczęsciej się ryb dennych nie wpuszcza do baniaka). co do dyfuzji pierwiastków do toni wody ... pewno trzeba się liczyć z większym tempem niż w przypadku gdy ziemia jest przykryta warstwą dodatkową. ogólnie rzecz biorąc nikt tego nie poleca. ale to takie gdybanie. nikt tego chyba tak na prawdę nie przetestował. natomiast możesz jak najbardziej poeksperymentować w ten sposób (przy załozeniu że przez dłuższy okres czasu pozostaniesz przy samych roślinach w baniaku) i sprawdzać na bieżąco testami parametry wody (wszytkie czyli pH, kh, gH, na występowanie azotu w poszczególnych formach, po4, fe - a najlepiej oddawać wodę do analizy co jakiś czas). sam chciałbym poznać wyniki takiego eksperymentu.    swego czasu robiłem podobny eksperyment przy niewspółmiernie małej warstwie żwiru na warstwie gleby ale bez udziału roślin. ale jakoś nie chciało mi się badać wody przez dłuższy okres czasu. w końcu potrzebowałem słoik (3L) do innych celów i eksperyment skończył się zbyt szybko. w każdym razie stężenie azotanów w słupie wody było dużo wyższe (40 ppm) niż potem gdy tę samą  glebę (nawet wzbogaconą) użyłem w baniaku - ale były w nim rośliny. czyli de facto żadnych konkretnych wniosków nie mogę wyciągnąć.   

P.S.
gdybys się zdecydował to pamiętaj też że stopień dyfuzji zależy od temperatury - im wyższa tym szybszy. a eleocharis dobrze rośnie też w niskich temperaturach - nawt do 5 C. czyli możesz utrzymywać temp. w zbiorniku jak najniższą (nie jest to łatwe) by niejako zmniejszyć stężenia pierwiastków/związków w roztworze wody.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 11, 2008, 21:25:37 wysłane przez szymonw » Zapisane

lukasz0207
Zainteresowany
**

Są już krewetki!!!

« Odpowiedz #354 : Czerwiec 12, 2008, 13:48:47 »

Tenperature mam zamiar miec miedzy 23-24 stopni, wode beda wrazie czego chlodzily wiatraczki. Bedzie to krewetkarium wiec bede pilnowal aby temperatura nie wzrosla. Zrobie raczej cienka warstwe podloza bo eleocharis ma slaby sytem korzenny wiec duzo ziemi nie potrzebuje, a jak bym nasypal zwirek czy piasek na te podloze z ziemia to mogla by miec problem z dostaniem sie do niej. Tylko troche obawiam sie glonow, ale jak bede swiecil 7-8 godzin dziennie na poczatku, to chyba z glonami nie bedzie problemu, w wodzie beda garbniki wiec one tez pomoga. A czy proporcje tego podloza moga byc takie: 1:1:1 czyli wszystkiego po tyle samo, chodzi mi o piasek, ziemie ogrodowa i torf pod iglaki Wink
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #355 : Czerwiec 12, 2008, 14:40:55 »

torfu do iglaków bym nie dawał. może ci zabardzo zakwasić wodę no i w tym sbstracie mogą być związki alleopatyczne, które będą hamowały wzrost roślin. z tego co wiem powinno się unikać wszelkich substratów glebowych mających związek z drzewami iglastymi.

glebę wymieszaj z piachem (po połowie) i na to mieszankę warstwa żwiru.  i uważaj na te krewetki.

lukasz0207
Zainteresowany
**

Są już krewetki!!!

« Odpowiedz #356 : Czerwiec 12, 2008, 14:55:34 »

Ale torfu chyba tez moge dac?Dam tego akwarystycznego. A jaka warstwa zwiru?? A gliny tez dodac, jesli tak to ile i gdzie mozna ja kupic?? A wiegiel tez dac, jaka ilosc?? Turystya pisze, o torfie kwasnym z ogrodniczego wiec to jest ten sam torf co pod iglaki.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 12, 2008, 17:10:07 wysłane przez lukasz0207 » Zapisane
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #357 : Czerwiec 12, 2008, 19:01:31 »

Dobra, mam problem. Myślałem, że niewielki... ale jak zaczęłem wyciągać mech - okazało się że duuuży. Wszędzie są nitki. Mój Low Tech 112l stoi od lutego. Innych glonów nie ma. Rośliny rosną dość dobrze - dużo (patrz sygnatura) Parametry - NO3 ok 30, Ph ok 7, Gh, Kh nie mierzyłem. Podmiany raz w miesiącu 40% kranówka + destylowana 1:1. Niczym nie nawożę (tylko na początku trochę K2SO4 dawałem).

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #358 : Czerwiec 12, 2008, 19:26:17 »

Ale torfu chyba tez moge dac?Dam tego akwarystycznego. A jaka warstwa zwiru?? A gliny tez dodac, jesli tak to ile i gdzie mozna ja kupic?? A wiegiel tez dac, jaka ilosc?? Turystya pisze, o torfie kwasnym z ogrodniczego wiec to jest ten sam torf co pod iglaki.

jeśli już ma być torf to czysty - beż żadnych dodatków nawozowych itp, odkwaszony, o pH pomiędzy 3.5 - 4.5.
glina - możesz sobie poszukać sam ale z terenu budowy najlepiej unikać, może być glina garncarska. możesz zamiast gliny zastosować lateryt - ale jest trudno dostać i drogo wychodzi. w każdym razie glina na spód  - tak w ilości 10% ogólnego substratu. na to podłoże glebowe i na wierzch żwir. warstwa gleby - powiedzmy 3 cm i na to żwir przynajmniej tyle samo.
jeśli torf to dodałbym trochę dolomitu albo ewentualnie pokruszone muszle. żeby buforował zbytnie zakwaszenie podłoża.

ja węgla do podłoża nie dodaje. dla mnie to zaprzeczenie idei podłoża glebowego czyli żyznego. nikt tak na prawdę nie zbadał wpływu na podłoże i nikt tego pewnie nie zrobi. same hipotezy krążą w necie. ja w każdym razie jestem przeciw. jak ktoś się decyduje na podłoże glebowe to zakładam, że wie dlaczego tak anie inaczej i jakie są niebezpieczeństwa. i wie też czego można się spodziewać po stosowaniu węgla. o działaniu węgla w filtrze wiadomo wiele a w podłożu prawie nic. a z podłoża nie da się go już usunąć tak jak z filtra.

lukasz0207
Zainteresowany
**

Są już krewetki!!!

« Odpowiedz #359 : Czerwiec 14, 2008, 11:17:28 »

A czy gliny nie mozna zmieszac razem ze wszystkim czyli z ziemia, piaskiem i torfem. Moze byc taka http://allegro.pl/item369595801_glina_naturalna_do_rzezbienia_kostka_1kg.html ?? Wiecej chyba nie potrzeba. A skad moge wziasc ten czysty torf?? A takii nie moze byc http://allegro.pl/item366620609_aura_torf_ogrodniczy_ph_3_5_4_5_80l.html ?? Ile dac keramzytu?? I jakiej on ma byc frakcji?? Znalazlem 5-10mm 10-20mm czy moze 2-6mm
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 14, 2008, 12:45:09 wysłane przez lukasz0207 » Zapisane
Strony: 1 ... 22 23 [24] 25 26 ... 98
  Drukuj  

Skocz do: