miktor
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #330 : Maj 20, 2008, 17:16:01 » |
|
Rozumiem że zasada "zero chemii przez 2 tygodnie" tyczy się też nawożenia CO2 ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
GregSS
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #331 : Maj 20, 2008, 20:52:06 » |
|
Rozumiem że zasada "zero chemii przez 2 tygodnie" tyczy się też nawożenia CO2 ?
... w żadnym wypadku  nie traktuj tego, aż tak dosłownie !
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kamilb
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #332 : Maj 23, 2008, 20:59:29 » |
|
Witam, Jak już pisałem, w przyszłym tyg. startuję z nowym baniakiem - 112l. Będę próbował swoich sił w Low-Tech. Tak więc kupiłem już: 2x ziemia uniwersalna 5l (była to najtańsza, więc ją wziąłem, ale jest na niej napisane "nawóz NPK 13:11:18+MgO, zawierający mikroelementy Fe, Mn, Zn, B, S - innej nie było, wszystko z nawozami, więc wydaje mi się, że ta najbezpieczniejsza?) 2x torf kwaśny 2x keramik 1x filtus floran 1x filtus aqua grunt 1x TetraAqua NitrateMinus Pearls 1x węgiel aktywowany
I teraz planuję zrobić podłoże w takiej kolejności: 1. Torf 2. Węgiel aktywowany 3. Ziemia zmieszana z gliną i keramikiem 4. TetraAqua NitrateMinus Pearls 5. filtus floran 6. filtus aqua grunt 7. żwirek
Czy to jest odpowiednia kolejność? Co byście jeszcze radzili?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ariadne
Stały użytkownik

12079834 moje prywatne gg
|
 |
« Odpowiedz #333 : Maj 23, 2008, 21:12:54 » |
|
Ja też mam pytanko. Jutro przerabiam akwarium na LT, i zamierzam dać do niego ziemię,keramzyt i stary żwirek. Wodę odleję do miski, włożę tam bojka, dam grzałkę i filtr, dno wypłukam. I zastanawiam się co dać pierwsze ziemię, czy keramzyt ? Czy je wymieszać ? Mam nadzieję, że nie będzie żadnych problemów, bo woda będzie stara, filtr też, a roślin mam multum  Oświetlenie mam 16watt, mam nadzieję, że będzie ołk ? życzcie mi szczęścia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
GregSS
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #334 : Maj 23, 2008, 21:22:46 » |
|
Witajcie, ja w swoim wymieszałem ziemię z torfem, keramzytem i "fitusem" oraz węglem. Na to położyłem żwirek o grubości od 0,3 - 0,8 mm, później kolejne żwiry o większe średnicy. Wszystko do dziś funkcjonuje doskonale  . Tylko uwaga: mieszanki ziemi z całą "resztą" nie ubijajcie, ma być jak najbardziej "pulchna". Ja popełniłem ten błąd na początku i tylko kochane świderki uratowały sytuację. Aha i jeszcze jedno: w moim przypadku warstwy "ziemnej" nie oddzielałem siatką i wszystko jest OK. Powodzenia i Pozdrówka. życzcie mi szczęścia  ... Życzę z całego serca i trzymam kciuki 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 23, 2008, 21:30:56 wysłane przez GregSS »
|
|
|
|
|
Ariadne
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #335 : Maj 23, 2008, 21:33:42 » |
|
Dobrze wiedzieć, bo ja pewnie bym przycisnęła najbardziej jak się da  A czy torf mam zmoczyć, czy zmieszać taki suchy ? Bo przypomniałam sobie, że mam torf  . A co ile robić podmiany ? Bo czytałam, ze co 2-3 m-ce. Głównie dla tego chcę przerobić na LT  . I czy do podmian mogę dawać wywar z torfu(torf zalany wodą z filtra węglowego) ? Pytam się o zmoczenie torfu, bo kupiłam sobie brykiet, a nie taki w kwiaciarni(brykiet wystercza na dwa razy więcej).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
GregSS
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #336 : Maj 23, 2008, 21:42:55 » |
|
... ja torfu nie moczyłem, ale jeśli to brykiet to pewnie nie zaszkodzi  Tylko dokładnie wszystko wymieszaj. Podmiany robię co tydzień 25 l RO na moje 240 l brutto, ale z obserwacji i pomiarów parametrów wody nie są aż tak często konieczne... siła przyzwyczajenia 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 23, 2008, 21:45:23 wysłane przez GregSS »
|
|
|
|
|
Ariadne
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #337 : Maj 23, 2008, 21:50:20 » |
|
Ja jestem leniwa, wiec będę robić rzadziej  . Popytam jeszcze innych,którzy mają LT. Dziękuję bardzo za odpowiedź A wymieszam bardzo dokładnie, taplanie się w błocku, torfie i ziemi to to co lubię najbardziej 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
GregSS
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #338 : Maj 23, 2008, 21:52:27 » |
|
A wymieszam bardzo dokładnie, taplanie się w błocku, torfie i ziemi to to co lubię najbardziej  ... no to jeszcze raz: POWODZENIA!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ariadne
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #339 : Maj 24, 2008, 17:26:37 » |
|
Już po wszystkim  Czekam aż woda się wyklaruje. Co do podłoża,to zrobiłam tak: żwir --------------- torf+ziemia --------------- keramzyt
|
|
|
|
|
|
|
|
|
radula
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #340 : Maj 24, 2008, 20:59:40 » |
|
Witam Was Ariadne dałaś tylko keramzyt później torf+ ziemię i żwir na końcu a gdzie węgiel aktywny ?? przydał by się z pewnością... do wyciągnięcia tego co złe z ziemi wyjdzie. no ale teraz to już trzeba czekać i z pewnością będzie OK!!
powodzenia wam życzę
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 24, 2008, 21:06:01 wysłane przez radula »
|
|
|
|
|
|
anrd
|
 |
« Odpowiedz #341 : Maj 24, 2008, 21:44:57 » |
|
Ponieważ nie wiem czy ktoś po drodze o tym wspominał, a sprawdzać mi się nie chce bo przebrnąć przez dwadzieścia kilka stron postów jest ciężko... jedna uwaga, myślę ważna dla tych, którzy mają zbiorniki na ziemi ogrodowej krócej niż powiedzmy 5-6 miesięcy. Uwaga ta dotyczy... glonów. Zauważyłem u siebie że glony pojawiają się okresowo tzn. są przez około miesiąc, potem znikają w ciągu kilku dni aby po jakiś 5-6 tygodniach znowu wrócić - tym jednak razem w mniejszej ilości. U mnie po raz drugi wróciły nitki mimo, że nie podaję do akwarium nic poza K2SO4 i Fe a NO3 mam na poziomie 10 mg/l. Tym razem jest ich mniej więcej o połowę mniej niż poprzednim razem. Przypuszczam, że teraz kiedy zanikną, wrócą znowu za jakiś czas jednak w ilości praktycznie niezauważalnej. Oczywiście u Was tak być nie musi ale gdyby ktoś coś takiego u siebie zauważył proszę dać znać - upewnię się wtedy, że moje akwarium nie jest "z kosmosu" 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 24, 2008, 21:46:34 wysłane przez anrd »
|
|
|
|
|
Ariadne
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #342 : Maj 24, 2008, 21:53:37 » |
|
A to, że mam dojrzałą wodę i filtr nic nie zmienia ? Oj, myślałam, że węgiel to tylko jako dodatek :/ Mam nadzieję, że będzie wszystko ok 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
radula
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #343 : Maj 24, 2008, 22:07:02 » |
|
Andr a możesz powiedzieć coś o swoim po4  bo u mnie pojawiają się zielenice ale to jest efekt złej proporcji no3 do po4 :-) a ciekawi mnie twoje po4 może można będzie się jakoś do tego odnieść a o węglu Turysta pisał po co on w ziemi ....
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 24, 2008, 22:10:21 wysłane przez radula »
|
|
|
|
|
Ariadne
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #344 : Maj 24, 2008, 22:25:48 » |
|
Hmm,no trudno.Mam nadzieję, że bez węgla będzie ok  . Tylko przy moim oświetleniu 16watt/25l będę musiała nawozić czy cuś ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|