Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku
Strony: 1 ... 20 21 [22] 23 24 ... 98
  Drukuj  
Autor Wątek: akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku  (Przeczytany 691420 razy)
GregSS
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #315 : Kwiecień 13, 2008, 15:07:24 »

Uważaj teraz na no2 powinno być 0 to znak że akwarium jeszcze dojrzewa
A nie pomyliłeś się z gh i kh ?
strasznie wysokie kh jak wymieniasz na ro
gh5 kh 10 spróbuj doprowadzić 1:1 np kh 5 gh 5
... to moje pierwsze pomiary kropelkowym zestawem JBL-a, więc mogłem coś pochrzanić.
W miarę zdobywania doświadczenia będzie na pewno lepiej.
Dałem też chyba trochę ciała, ponieważ testy robiłem jakieś dwie godziny po aplikacji nawozów.
Napiszcie mi proszę czy mogę dozować Co2 w nocy... oświetlenie wyłącza się o 23:00, potem włączają się 24 ledy niebieskie do 5:00 rano. Główne oświetlenie wraca o 13:00.
PS. Jak na razie "odpukać" nie mam żadnych glonów.
Może RO dawać większą ilość, wymieniam 25 L na tydzień?

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #316 : Kwiecień 13, 2008, 15:13:26 »

Może podaruj sobie w tym tygodniu podmianę i poczekaj na wynik no2
Co2 najlepiej na noc wyłącz .
Nie wiem po co świecisz ledami do 5 rano ale to już twoja sprawa
a tak ogólnie ok
testy najlepiej rób na drugi dzień po podmianie i daniu nawozów
np wieczorem nawozy a rano pomiar
jeszcze przypilnuj ph jakie jest rano w południe i wieczorem
GregSS
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #317 : Kwiecień 13, 2008, 15:26:16 »

Oki, dzięki za info Smiley
Zastosuję się to Twoich porad, zawsze były trafne Smiley
Pozdrówka.
... ledy dla podglądu nocnego życia w aqua... ostatnie parę dni naprawdę mało spałem Wink
i jeszcze jedno, bardzo często w ostatnim czasie z podłoża wylatują dość pokaźnych gabarytów bąble, w różnych miejscach... czyżby to świderki?

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 13, 2008, 15:31:00 wysłane przez GregSS » Zapisane

radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #318 : Kwiecień 13, 2008, 19:27:27 »

witam te bąble to najprawdopodobniej tlen produkowany przez rośliny z procesów zachodzących w ziemi itd lub jeśli te bąble "śmierdzą" to siarkowodór ale na pewno to tlen gdyż u mnie to samo się dzieje!!
pozdrawiam

Fenton
Nowy
*

« Odpowiedz #319 : Kwiecień 14, 2008, 12:26:38 »

Zdecydowałem sie na takie podłoże zamierzam je wykorzystać w 300 litrowym zbiorniku Smiley. I teraz mój    problem, zmieszałem już ziemie z piaskiem mam już glinę ale nie wiem w jakiej postaci mam ja podać.
Wrzucić po prostu taka jaka mam zaznaczam że jest bardzo delikatna i sypka podobnej konsystencji jak żwirek kwarcowy. Przejrzałem ten post i natrafiłem na taki komentarz ale po rozkruszeniu glina będzie i tak większej średnicy niż mam.
Proponuję glinę wysyszyc i rozkruszyc i wymieszac z podłożem Smiley
No i druga możliwość to porobienie z tej gliny kulek i wrzuceniu do mieszanki na końcu. Proszę o pomoc pozdrawiam.Smiley
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #320 : Kwiecień 14, 2008, 14:03:25 »

normalnie nasyp tej gliny Wink w takiej postaci jak jest ...
nie zapomnij o torfie i węglu

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
dzoker10
Nowy
*

« Odpowiedz #321 : Kwiecień 14, 2008, 19:00:46 »

cześć mam pytanie do ciebie mozesz podać proporcje do zrobienia kulek torfowo-glinowych i czy torf prosto z trzęsawiska (jest zbrylony)się nadaje czy musze coś z nim robić bo gline musze napewno wygrzać w piekarniku.
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #322 : Kwiecień 14, 2008, 20:15:03 »

mieszasz glinę z torfem kwaśnym na oko Wink
dolewasz ile uważasz micro, macro, ferrero, K co uważasz
mieszasz Wink
formujesz kulki
suszysz w piekarniku

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #323 : Kwiecień 29, 2008, 08:31:05 »

Akwarium po 6 miesiącach na ziemi
Nic specjalnego się nie dzieje rośliny dalej rosną jak szalone już 2 tygodnie nie podmieniam wody parametry ogólnie stałe jedynie co spadło kh i gh do 1 ale pg hm i zostało uzupełnione do kh 3 i gh 4 przy czym kh podniosłem środkiem do akwarium morskiego red sea kh+ .
Parametry wody
gh4 kh3 ph 6,5 fe 0,025 po4 0,05 no3 10
Rośliny mają ładne białe korzenie nie widać żadnych ubocznych działań , ryby mają się znakomicie kilka razy tarło kirysów i zbrojników niebieskich . Neonki też zachowują sie normalnie , nie ma żadnych objaw chorobowych . Ramirezy mają znowu tarło ale nie wiem czy coś w ogólnym sie uchowa .
Przez ostatni czas niczym nie podaje żadnego nawozu tylko w minimalnych ilościach K
W akwarium pojawiły się na krótko nitki ale bez moich działań korygujących samo się z nimi uporało .
Tak więc jedziemy dalej .
beata mlodawska
Tusia
Stały użytkownik

Nie taki smok straszny na jakiego wygląda...

« Odpowiedz #324 : Kwiecień 29, 2008, 09:08:26 »

Cześć ,mam pytanie : czy Twoje rośliny w pierwszych tygodniach rosły dobrze ? Pytam bo mam LT 240l ( ziemia+siatka + żwir + volcanit + aquasubstrat) , zalane 29.marca 2008 (http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=23177&highlight= ) i obecnie obserwuję objawy niedoborów lub nadmiarów czegoś (dzisiaj zrobię wszystkie testy). Najwyraźniej coś nie pasuje Hygr. corymb. minima , młode liście są małe i zdeformowane a stare z dziurkami. Cabomba ... później wkleję zdjęcie tego wyliniałego mopa (podobnie wyglądaja szczyty) coby nie opisywać słownie.

120x40x50 -  ruszyło 29.03.2008 (LT -  HT )  , LT (60l) - 06.04.08 Moje akwaria
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #325 : Kwiecień 29, 2008, 09:18:44 »

U mnie wsio ok . Rośliny na początku rosły strasznie po woli świeciłem 6h przez 3 tygodnie ale stopniowo po tym okresie wydłużać czas no i wtedy nastąpił przełom z dnia na dzień . I tak jest do dziś dnia .
A ty dodatkowo masz LT więc wszelkie procesy zachodzą dużo wolniej musisz się uzbroić w cierpliwość .
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 29, 2008, 09:20:28 wysłane przez TURYSTA » Zapisane
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #326 : Kwiecień 29, 2008, 09:32:51 »

Cześć, u mnie pojawiają się problemy - chyba braki potasu i niedobory światła. Hygr. polispermia ma dziurki, starsze liście odpadają u więszości roślin (starsze - tzn odpadają już te które wyrosły w tym zbiorniku) Zresztą 1/3 roślin wogóle nie chiała rosnąć i zniknęła po 1,5 miesiaca. Troszkę potasu dodaję ale pewnie za mało... 0,3 W/l to trochę za mało - jedyną rośliną naprawdę dobrze rosnącą jest mech ;-) W HiTech'u mi marnieje, a w low ma się rewelacyjnie, i jeszcze rogatek dobrze rośnie. Żadna inna roślina (żabienice, kryptokoryny, hygrophile - polysperma, corymbosa,  rotalia, cabomby, nawet moczarka nie chce rosnąć  - w zacienionym miejscu zgniła a w oświetlonym karłowacieje i ma listki wielkości jak heniek, pistie tracą korzenie i znikają) nie wygląda dobrze... dziury, utrata dolnych liści, ogólnie porażka... Polyspermie to teraz ok 20 cm łodygi zakończone kilkoma listkami... W HiTechu stosuję tylo nawozy mikro (ostatnio bez CO2) rośliny te rosną jak opętane - co tydzień przycinka i oddaję do sklepu. A w Low - tylko ten mech i rogatek... ;-( Stawiam na niewystarczające światło i niedobory mikro - szczególnie potasu. Gdybym w HiTechu dał podłoże z ziemi - to byłoby pewnie OK, ale w takim nie nawożonym akwarium ze stosunkowo słabym oświetleniem (ale stoi naprzeciwko okna) - niewiele chce rosnąć. Anubiasy bym posadził - pewnie rosłyby nieźle - tylko mi je krasnorosty odrazu atakują. A stosuję wszystkie rady z książki Diany i jestem cierpliwy...
Jeden pozytyw dostrzegam oprócz 3 cm kawałka nitki przywleczonego razem z mchem - glonów nie mam ;-) Szyb nie czyściłem od dnia założenia zbiornika - pod tym względem jest super - w Hi miałem niezłą jazdę z glonami - a w Low nic nie chce rosnąć, nawet glony ;-)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 29, 2008, 09:39:27 wysłane przez Piterix » Zapisane

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
GregSS
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #327 : Maj 02, 2008, 07:58:46 »

Witajcie,

w mojej ogrodówce sytuacja po ponad dwóch miesiącach stabilna. Parametry wody:

no3 5 mg/l
fe    0,1 mg/l
po4  0,25 mg/l
no2  0  mg/l
GH   6
KH   5
ph   6.8 (rano) 7,0 (południe)

Pojawiły się pierwsze glony, ale nie jest tragicznie. Ograniczyłem dawkowanie PG i świecenie o 2h. Rozwój zahamowany. Zostało troszkę na przedniej szybie i korzeniu.
Dziesięć dni temu robiłem przycinkę, dosadziłem też trochę nowej flory. Tak to wyglądało:

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=c86212e6d8b2ccae

Link poniżej to stan po dziesięciu dniach:

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=541f511cc5c6a5b2

Jedynie mam mały problem z filtracją, mianowicie z filtra wylatują maluteńkie drobinki, które psują mi walory estetyczne wody. Może wymienić wkłady, lub zmodyfikować? Obecnie (Fluaval 305) posiadam: gąbka (w tzw. prefiltrze), następnie od góry: ceramika i bioballe.Może zastosować włókninę? Podpowiedzcie proszę.

Tradycyjnie Pozdrówka dla Wszystkich.

« Ostatnia zmiana: Maj 02, 2008, 08:10:10 wysłane przez GregSS » Zapisane

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #328 : Maj 02, 2008, 15:53:52 »

Do filtra włóż gąbkę drobnej gęstości zamiast włókniny a że coś leci z filtra może osad z węży ?
Akwarium ok mam nadzieję że kolejny przekonany do ziemi ogrodowej i jej zalet .
« Ostatnia zmiana: Maj 02, 2008, 15:55:32 wysłane przez TURYSTA » Zapisane
GregSS
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #329 : Maj 02, 2008, 20:47:40 »

Akwarium ok mam nadzieję że kolejny przekonany do ziemi ogrodowej i jej zalet .

... oczywiście Smiley

Strony: 1 ... 20 21 [22] 23 24 ... 98
  Drukuj  

Skocz do: