Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #285 : Marzec 19, 2008, 23:14:26 » |
|
No dobra, przykleiłem 
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #286 : Marzec 20, 2008, 00:24:23 » |
|
dzisiaj dzwoniłem i pan mi powiedział że ph jest "wysokie" i odesłał mnie do sanedpidu  ..... Muszą Ci udzielić takiej informacji. Możesz napisać maila a jak to nie poskutkuje to poleconym  Oj jakby mi koleś coś takiego powiedział to by mu uszy zwiędły...
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
emike
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #287 : Marzec 20, 2008, 18:39:31 » |
|
witam właśnie planuje wystartować z akwarium roślinnym na podłożu z ziemi. chciałem prosić o porade dotyczącą proporcji: ziemi, torfu pisaki i filtus florana dla aqwa 112 L. I jeszcze jedna rzecz.. jaką warstwę żwirku przyładować na moskitiere bo na wierzch chciałem wysypac pisak kwarcowy prosze o rade pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anrd
|
 |
« Odpowiedz #288 : Marzec 21, 2008, 08:44:58 » |
|
Co do proporcji to się nie wypowiem ale ja u siebie wysypałem 2 cm warstwę ziemi i to przysypałem 4-5 cm warstwą żwirku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
beata mlodawska
Tusia
Stały użytkownik

Nie taki smok straszny na jakiego wygląda...
|
 |
« Odpowiedz #289 : Marzec 24, 2008, 14:54:21 » |
|
pisaki...to interesujące...nikt nie uprawiał jeszcze roślin na pisakach  , a tak na poważnie to mam pytanie względem moskitier czy innych siatek. Czy one nie są czasami niepotrzebne ? Czy muszą oddzielać ziemię od żwiru ? Może było o tym ale po świętach planuję restart na LT i zbyt dużo czytam...mogło mi umknąć.Niektórzy nie stosują, więc ja zastanawiam się czy użyć siatki czy sobie darować ?
|
|
|
|
|
|
120x40x50 - ruszyło 29.03.2008 (LT - HT ) , LT (60l) - 06.04.08 Moje akwaria
|
|
|
radula
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #290 : Marzec 24, 2008, 15:51:03 » |
|
To zależy jakie masz ryby jeśli posiadasz takie, które są zdolne zagrzebać w podłożu to mogą wygrzebać tobie wszystko co spowoduje wypłynięcie podłoża i zabrudzisz sobie zbiornik itd decyzja należy do ciebie pozdrawiam
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 24, 2008, 15:52:59 wysłane przez radula »
|
|
|
|
|
|
anrd
|
 |
« Odpowiedz #291 : Marzec 24, 2008, 19:04:19 » |
|
W sowim zbiorniku oddzieliłem ziemię od żwirku moskitierą mimo, że nie mam rybek które mogłyby mi przeorać podłoże. A przedzieliłem to dlatego, że być może kiedyś zachciałoby mi się przesadzić to i owo... no i żebym razem z roślinką nie wyciągnął tego co jest pod żwirkiem 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
beata mlodawska
Tusia
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #292 : Marzec 24, 2008, 22:16:35 » |
|
Mam pytanie, które już zadałam na innym forum bardziej konserwatywnym w dziedzinie LT . Czy kombinacja : ziemia (z dodatkiem węgla lub bez...) + siatka + volcanit (5%Fe) + aquasubstrate II + (nowość - podłoże podobne do ADA, wzbogacone) ma szanse na wspólne dobre funkcjonowanie w LT. Pytam bo zanim nabrałam ochoty na LT kupiłam ww substraty i czekają jedne a drugie w drodze, w drodze też zestaw do CO2... Mam ochotę to zrobić ale koledzy na innym forum odradzają obawiając się jakichś niekorzystnych reakcji w wyniku połączenia substratów z ziemią. Mogłabym obyć się bez LT i zastosować to co kupiłam ale myśl o akwa bez obsługowym bardzo mnie nęci. Co Wy na to 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
GregSS
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #293 : Marzec 24, 2008, 22:20:42 » |
|
Sama ziemia ma wiele składników pokarmowych dla roślin a tetsra substrat to podłoże roślinne .Więc popatrz na Amerykanina jedzącego hod dogi jak on wygląda z czasem . świderki i to konieczne niech fedrują ta podłoże z czasem je spulchnią a i przy okazji zjedzą nadmiary i martwe części roślin
... miałem ten sam problem i ... przedobrzyłem  to co napisał Turysta, wszystko tłumaczy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
beata mlodawska
Tusia
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #294 : Marzec 24, 2008, 23:39:55 » |
|
Przedobrzyłeś ? Interesują mnie szczegóły, dasz namiary na jakiś wątek ? Już znalazłam...masz jakieś problemy ? glony ? jeśli do tej pory nic nie zmieniłeś z podłożem to pisz co się dzieje w Twoim akwa. Ja mam tydzień na podjęcie decyzji więc każda informacja jest dla nie na wagę złota.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 25, 2008, 00:05:26 wysłane przez beata mlodawska »
|
|
|
|
|
GregSS
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #295 : Marzec 25, 2008, 08:44:18 » |
|
Już znalazłam...masz jakieś problemy ? glony ? jeśli do tej pory nic nie zmieniłeś z podłożem to pisz co się dzieje w Twoim akwa. Ja mam tydzień na podjęcie decyzji więc każda informacja jest dla nie na wagę złota.
... jak na razie odpukać nie ma żadnych glonów, minęły 2 tygodnie...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Piterix
|
 |
« Odpowiedz #296 : Marzec 26, 2008, 11:32:07 » |
|
Ja u siebie siatki nie dawałem żeby oddzielać ziemię od żwirku - jak sie korzeniami w tą siatkę roślina wrośnie to potem wyjmując jedną roślinę wyjmę ją razem z siatką... - tak mi się wydaje więc nie dałem siatki. Rybki kiryski i zbrojniki niebieskie nie wygrzebują ziemi - musiałby nieźle grzebać żeby 3-4 cm żwirku przekopać. Ja nie dałem żadnych dodatków do ziemi ("aktywnych") tylko fitrus floran i troszke gliny - i bałbym się dać jakichś bardziej wbogaconych rzeczy - diana w swojej książce pisze żeby nie mieszać też ziemi ogrodowej z ziemią kwiatową (kupną) - bo mogą zajść jakieś tam reakcje...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tedy87
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #297 : Marzec 26, 2008, 13:11:05 » |
|
Witam, zakładał ktoś takie podłoże pod zbiornik 60x30x30 ?? chciałem sie dowiedziec orientacyjnie ile kupić ziemi ogrodowej, torfu kwaśnego, keramzytu, węgla i żwirku
pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
NI MA MNIE JUŻ TU: ((( 
|
|
|
beata mlodawska
Tusia
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #298 : Marzec 26, 2008, 13:31:31 » |
|
Podobno roślin nie należy wyrywać lecz obcinać tuż przy korzeniach, jest to bezpieczne w przypadku podłoża, którym jest ziemia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TURYSTA
Gość
|
 |
« Odpowiedz #299 : Marzec 26, 2008, 13:37:07 » |
|
Można włożyć rękę do akwarium przytrzymać roślinę wokół korzenia i spokojnie wyjdzie cała bez naruszenia ziemi . Siatka wbrew pozorom jest potrzebna nie tylko do przesadzania roślin ale jak zrobicie restart i oddzielicie ziemię od podłoża ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|