Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku
Strony: 1 ... 18 19 [20] 21 22 ... 98
  Drukuj  
Autor Wątek: akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku  (Przeczytany 694214 razy)
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #285 : Marzec 19, 2008, 23:14:26 »

No dobra, przykleiłem Wink

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #286 : Marzec 20, 2008, 00:24:23 »

dzisiaj dzwoniłem i pan mi powiedział że ph jest "wysokie" i odesłał mnie do sanedpidu  Huh.....

Muszą Ci udzielić takiej informacji. Możesz napisać maila a jak to nie poskutkuje to poleconym  Grin

Oj jakby mi koleś coś takiego powiedział to by mu uszy zwiędły...

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
emike
Nowy
*

« Odpowiedz #287 : Marzec 20, 2008, 18:39:31 »

witam
właśnie planuje wystartować z akwarium roślinnym na podłożu z ziemi. chciałem prosić o porade dotyczącą proporcji: ziemi, torfu pisaki i filtus florana dla aqwa 112 L. I jeszcze jedna rzecz.. jaką warstwę żwirku przyładować na moskitiere bo na wierzch chciałem wysypac pisak kwarcowy
prosze o rade
pozdrawiam 
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #288 : Marzec 21, 2008, 08:44:58 »

Co do proporcji to się nie wypowiem ale ja u siebie wysypałem 2 cm warstwę ziemi i to przysypałem 4-5 cm warstwą żwirku.

beata mlodawska
Tusia
Stały użytkownik

Nie taki smok straszny na jakiego wygląda...

« Odpowiedz #289 : Marzec 24, 2008, 14:54:21 »

pisaki...to interesujące...nikt nie uprawiał jeszcze roślin na pisakach  Cheesy Wink, a tak na poważnie to mam pytanie względem moskitier czy innych siatek. Czy one nie są czasami niepotrzebne ? Czy muszą oddzielać ziemię od żwiru ? Może było o tym ale po świętach planuję restart na LT i zbyt dużo czytam...mogło mi umknąć.Niektórzy nie stosują, więc ja zastanawiam się czy użyć siatki czy sobie darować ?

120x40x50 -  ruszyło 29.03.2008 (LT -  HT )  , LT (60l) - 06.04.08 Moje akwaria
radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #290 : Marzec 24, 2008, 15:51:03 »

To zależy jakie masz ryby jeśli posiadasz takie, które są zdolne zagrzebać w podłożu to mogą wygrzebać tobie wszystko co spowoduje wypłynięcie podłoża i zabrudzisz sobie zbiornik  itd decyzja należy do ciebie pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Marzec 24, 2008, 15:52:59 wysłane przez radula » Zapisane

anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #291 : Marzec 24, 2008, 19:04:19 »

W sowim zbiorniku oddzieliłem ziemię od żwirku moskitierą mimo, że nie mam rybek które mogłyby mi przeorać podłoże. A przedzieliłem to dlatego, że być może kiedyś zachciałoby mi się przesadzić to i owo... no i żebym razem z roślinką nie wyciągnął tego co jest pod żwirkiem  Smiley

beata mlodawska
Tusia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #292 : Marzec 24, 2008, 22:16:35 »

Mam pytanie, które już zadałam na innym forum bardziej konserwatywnym w dziedzinie LT . Czy kombinacja :
ziemia (z dodatkiem węgla lub bez...) + siatka + volcanit (5%Fe) + aquasubstrate II + (nowość - podłoże podobne do ADA, wzbogacone) ma szanse na wspólne dobre funkcjonowanie w LT. Pytam bo zanim nabrałam ochoty na LT kupiłam ww substraty i czekają jedne a drugie w drodze, w drodze też zestaw do CO2... Mam ochotę to zrobić ale koledzy na innym forum odradzają obawiając się jakichś niekorzystnych reakcji w wyniku połączenia substratów z ziemią.
Mogłabym obyć się bez LT i zastosować to co kupiłam ale myśl o akwa bez obsługowym bardzo mnie nęci. Co Wy na to  Huh

GregSS
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #293 : Marzec 24, 2008, 22:20:42 »

Sama ziemia ma wiele składników pokarmowych dla roślin a tetsra substrat to podłoże roślinne
.Więc popatrz na Amerykanina jedzącego hod dogi jak on wygląda z czasem .
świderki i to konieczne niech fedrują ta podłoże z czasem je spulchnią a i przy okazji zjedzą nadmiary i  martwe części roślin

... miałem ten sam problem i ... przedobrzyłem Wink
to co napisał Turysta, wszystko tłumaczy Smiley

beata mlodawska
Tusia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #294 : Marzec 24, 2008, 23:39:55 »

Przedobrzyłeś ? Interesują mnie szczegóły, dasz namiary na jakiś wątek ?
Już znalazłam...masz jakieś problemy ? glony ? jeśli do tej pory nic nie zmieniłeś z podłożem to pisz co się dzieje w Twoim akwa. Ja mam tydzień na podjęcie decyzji więc każda informacja jest dla nie na wagę złota.
« Ostatnia zmiana: Marzec 25, 2008, 00:05:26 wysłane przez beata mlodawska » Zapisane

GregSS
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #295 : Marzec 25, 2008, 08:44:18 »

Już znalazłam...masz jakieś problemy ? glony ? jeśli do tej pory nic nie zmieniłeś z podłożem to pisz co się dzieje w Twoim akwa. Ja mam tydzień na podjęcie decyzji więc każda informacja jest dla nie na wagę złota.
... jak na razie odpukać nie ma żadnych glonów, minęły 2 tygodnie...

Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #296 : Marzec 26, 2008, 11:32:07 »

Ja u siebie siatki nie dawałem żeby oddzielać ziemię od żwirku - jak sie korzeniami w tą siatkę roślina wrośnie to potem wyjmując jedną roślinę wyjmę ją razem z siatką... - tak mi się wydaje więc nie dałem siatki. Rybki kiryski i zbrojniki niebieskie nie wygrzebują ziemi - musiałby nieźle grzebać żeby 3-4 cm żwirku przekopać.
Ja nie dałem żadnych dodatków do ziemi ("aktywnych") tylko fitrus floran i troszke gliny - i bałbym się dać jakichś bardziej wbogaconych rzeczy - diana w swojej książce pisze żeby nie mieszać też ziemi ogrodowej z ziemią kwiatową (kupną) - bo mogą zajść jakieś tam reakcje...

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
tedy87
Stały użytkownik

« Odpowiedz #297 : Marzec 26, 2008, 13:11:05 »

Witam, zakładał ktoś takie podłoże pod zbiornik 60x30x30 ??
chciałem sie dowiedziec orientacyjnie ile kupić ziemi ogrodowej, torfu kwaśnego, keramzytu, węgla i żwirku

pozdrawiam

NI MA MNIE JUŻ TU: (((

beata mlodawska
Tusia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #298 : Marzec 26, 2008, 13:31:31 »

Podobno roślin nie należy wyrywać lecz obcinać tuż przy korzeniach, jest to bezpieczne w przypadku podłoża, którym jest ziemia.

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #299 : Marzec 26, 2008, 13:37:07 »

Można włożyć rękę do akwarium przytrzymać roślinę wokół korzenia i spokojnie wyjdzie cała bez naruszenia ziemi .
Siatka wbrew pozorom jest potrzebna nie tylko do przesadzania roślin ale jak zrobicie restart i oddzielicie ziemię od podłoża ?
Strony: 1 ... 18 19 [20] 21 22 ... 98
  Drukuj  

Skocz do: