|
Misquamacus
|
 |
« Odpowiedz #300 : Marzec 26, 2008, 14:41:32 » |
|
Turysta ma rację, szkoda wywalić 20 kg żwirku  co do ilości powiem na przykładzie 80x35 kupiłem 10l  ziemi do kaktusów okazało się, że to stanowczo za dużo  do michy : 5l zziemi 3 garście trofu sphanhgum paczka węgla Filtusa 3/4 2l paczki drobnego żwirku 5 garści keramzytu i na oko kulek glinianych  to zmieszałem itd i na moje akwarium nie wiem czy pół zużyłem  zostało, mama się ucieszyła, będzie na wiosne do kwiatków  a drugie 5l ziemi do kaktusów lezy, nawet nie otwarte 
|
|
|
|
|
|
 >>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #301 : Marzec 26, 2008, 14:48:28 » |
|
@Beata:Aquasubstrate będzie się także sprawdzało w akwarium typu low-tech tyle, że bez ziemi. Można włożyć rękę do akwarium przytrzymać roślinę wokół korzenia i spokojnie wyjdzie cała bez naruszenia ziemi . Siatka wbrew pozorom jest potrzebna nie tylko do przesadzania roślin ale jak zrobicie restart i oddzielicie ziemię od podłoża ?
Sprobuj tak wyciągnąć żabienicę albo dużą kryptokorynę.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
|
TURYSTA
Gość
|
 |
« Odpowiedz #302 : Marzec 26, 2008, 15:16:08 » |
|
Emi a wyjątki to są tu masz racje 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tedy87
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #303 : Marzec 26, 2008, 15:51:51 » |
|
Misquamacus wielkie dzięki a dałeś na to te dwa litry żwirku czy wymieszałeś to razem z zeimia i na to jeszcze osobno żwirek.
|
|
|
|
|
|
NI MA MNIE JUŻ TU: ((( 
|
|
|
GregSS
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #304 : Marzec 30, 2008, 12:25:57 » |
|
Witajcie,
po ponad trzech tygodniach od startu mojego akwarium na "ogrodówce" wszystko się unormowało. Moje kłopoty z bardzo twardą wodą zniknęły zupełnie po zakupie filtra odwróconej osmozy i dwóch podmianach wody (tydzień temu ~ 50l, oraz dwa dni temu ~ 24l. Obecnie wygląda to tak: NO3: 0 NO2: 0 GH: >6 KH: 3 PH: 7.2
Nie stosuję w ogóle CO2, ponieważ nie mam w tej chwili środków, ale zakup planuje. Oświetlenie w tej chwili to około 0,3 W/L przez 10h na dobę. Czekam na dostawę odbłyśników, co troszkę zwiększy natężenie światła. Wkrótce planuję zwiększyć oświetlenie o 2 x 18 W. Woda jest bardzo klarowna i nie ma jak na razie żadnych oznak glonów. Rośliny jak na moje oko rozwijają się świetnie, chociaż nie równomiernie ( ze względu na oświetlenie), nie ma żadnych oznak "rdzewienia", bądź większych dziur. Napiszcie mi proszę co sądzicie o poziomie NO3, ponieważ wydaje mi się, że jest chyba ciut za mały? Nadmieniam iż wszystkie parametry wody są stałe od trzech dni... kompletnie nic się nie zmienia. Pozdrówka
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 30, 2008, 13:13:18 wysłane przez GregSS »
|
|
|
|
|
|
TURYSTA
Gość
|
 |
« Odpowiedz #305 : Marzec 30, 2008, 13:44:56 » |
|
Poziom NO 3 0 jest trochę niepokojący A jakie masz PO4 Jakich używasz testów ? U mnie nawet gdy nie podaje żadnego kno3 no3 mam na poziomie 1 a podciągam ostanie czasy do 10 a po4 do 1
|
|
|
|
|
|
|
|
|
GregSS
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #306 : Marzec 30, 2008, 13:53:43 » |
|
Poziom NO 3 0 jest trochę niepokojący A jakie masz PO4 Jakich używasz testów ? U mnie nawet gdy nie podaje żadnego kno3 no3 mam na poziomie 1 a podciągam ostanie czasy do 10 a po4 do 1
... obecnie używam sera aqua test, niestety do PO4 muszę sobie dokupić. Nadmienię, że nie używałem do tej pory żadnych nawozów. Ryby karmię trzy razy dziennie, nie wiem co z tym no3.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TURYSTA
Gość
|
 |
« Odpowiedz #307 : Marzec 30, 2008, 14:04:09 » |
|
Widzisz azot to podstawowy budulec roślin i jego brak to i dobrze i źle Dobrze bo nie ma glonów źle że rośliny nie maja budulca Ale to że testy pokazują 0 nie oznacza że azotu nie ma Ja jednak osobiście jak najszybciej zakupił bym test kropelkowy jbl na po4 i no3 I wtedy bym sobie wyjaśnił niejasności . Dobrze że nie nawozisz nie karmisz glonów a rośliny ukorzenią sie w ziemi wtedy to po woli trzeba będzie nazowzić delikatnie bo podmieniasz wodą ro czyli szykuj się na zakup nawozów micro macro fe oraz soli ( kh2po4 k2so4 kno3 zamiast macro ale warto to mieć )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
GregSS
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #308 : Marzec 30, 2008, 14:08:27 » |
|
Ok, ten te testy JBL, które wymieniłeś są nawet u mnie w akwarystycznym. Jutro sobie dokupię. Jeśli chodzi o nawozy, które wymieniłeś to polecisz jakiejś konkretnej firmy?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TURYSTA
Gość
|
 |
« Odpowiedz #309 : Marzec 30, 2008, 14:14:33 » |
|
albo PA albo PG ps zapomniałem jeszcze abyś sobie koniecznie dokupił sera mineral salt albo pg hydro mineral
|
|
|
|
|
|
|
|
|
GregSS
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #310 : Marzec 30, 2008, 14:23:54 » |
|
Oki, dzięki za info  Myślę, że po czwartym tygodniu delikatnie zacznę je stosować. O postępach będę oczywiście informował  I jeszcze jedno, to na prawdę duża frajda jak się widzi jak to wszystko się w tak naturalny sposób rozwija, ale i też świetnie uczy cierpliwości.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ufok king
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #311 : Marzec 31, 2008, 19:30:45 » |
|
po instrukcji Turysty zastosowałem przepis do 112l trochę zmniejszyłem ilości produktów i po zalaniu i 3 dniach akwa wygląda tak   tak na marginesie to moje takie pierwsze akwa wiec ucze sie zawsze raczkowałem i ostatnio postanowiłem zrobić tak jak ma być porobiłem zdjęcia krok po kroku co i jak robiłem postaram sie to powrzucać może komuś sie przyda http://ufokking.fotosik.pl/albumy/402154.html tu jest wszystko po kolei
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 31, 2008, 20:13:00 wysłane przez ufok king »
|
|
112l 20 neonek 20 kardynałków 9 glonojadów ( 8 młode weloniaste) 1 ostronos 6 kirysków akwa na ziemi ogrodowej 
|
|
|
|
TURYSTA
Gość
|
 |
« Odpowiedz #312 : Marzec 31, 2008, 19:51:38 » |
|
A może macie jakieś inne koncepcje na takie podłoża ? Po raz kolejny powtarzam że to nie mój przepis !
|
|
|
|
|
|
|
|
|
GregSS
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #313 : Kwiecień 13, 2008, 14:50:42 » |
|
Witajcie po długim czasie  W mojej "ogrodówce" zaszły spore zmiany, mianowicie dołożyłem odbłyśniki na istniejące oświetlenie (2x 30 W sunglo i aquaglo), plus dodałem z przodu akwarium 2 x 24W SYLVANIA GROLUX 8500 K z odbłyśnkiami oczywiście  . Łącznie daje to ponad 108 W światła (0,517W/L). Doszło też nawożenie CO2 ( butla 3L + reduktor + zaworek precyzyjny + licznik bąbelków + szklany dyfuzor ). Po 6 tygodniach zacząłem też nawozić serią nawozów PG (micro, macro, ferrero). Dawki około 3/4 zalecanych. Podmiany wody stosuję 25l RO tygodniowo + minerały. Rośliny rosną aż miło patrzeć. Do tego pierwszy raz widziałem "bąbelkowanie" tlenem. Coś pięknego. CO2 dawkuję 3 bąble/s. W podłożu grasują świderki. A teraz dzisiaj zmierzone parametry: no3 5 mg/l fe o,4 mg/l po4 1 mg/l no2 0,025 mg/l GH 5 KH 10 ph 7.0 ... żelazo troszkę za wysokie ale jest pod kontrolą, pomiar dokonałem troszkę za szybko po podaniu nawozu Fe. Piszcie co zmienić i na co mam uważać  i jeszcze jedno czy 3 bąble/s mogę dozować 24/h/7dni? (akwarium około 200 l netto) Pozdrówka dla Wszystkich 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TURYSTA
Gość
|
 |
« Odpowiedz #314 : Kwiecień 13, 2008, 14:59:06 » |
|
Uważaj teraz na no2 powinno być 0 to znak że akwarium jeszcze dojrzewa A nie pomyliłeś się z gh i kh ? strasznie wysokie kh jak wymieniasz na ro gh5 kh 10 spróbuj doprowadzić 1:1 np kh 5 gh 5
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|