Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku
Strony: 1 ... 19 20 [21] 22 23 ... 98
  Drukuj  
Autor Wątek: akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku  (Przeczytany 697871 razy)
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #300 : Marzec 26, 2008, 14:41:32 »

Turysta ma rację, szkoda wywalić 20 kg żwirku Roll Eyes
co do ilości
powiem na przykładzie 80x35
kupiłem 10l Roll Eyes ziemi do kaktusów
okazało się, że to stanowczo za dużo Wink
do michy :
5l zziemi
3 garście trofu sphanhgum
paczka węgla Filtusa
3/4 2l paczki drobnego żwirku
5 garści keramzytu
i na oko kulek glinianych Wink
to zmieszałem itd
i na moje akwarium nie wiem czy pół zużyłem Cool
zostało, mama się ucieszyła, będzie na wiosne do kwiatków Grin
a drugie 5l ziemi do kaktusów lezy, nawet nie otwarte Cool

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #301 : Marzec 26, 2008, 14:48:28 »

@Beata:

Aquasubstrate będzie się także sprawdzało w akwarium typu low-tech tyle, że bez ziemi.

Można włożyć rękę do akwarium przytrzymać roślinę wokół korzenia i spokojnie wyjdzie cała bez naruszenia ziemi .
Siatka wbrew pozorom jest potrzebna nie tylko do przesadzania roślin ale jak zrobicie restart i oddzielicie ziemię od podłoża ?

Sprobuj tak wyciągnąć żabienicę albo dużą kryptokorynę.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #302 : Marzec 26, 2008, 15:16:08 »

Emi a wyjątki to są tu masz racje Smiley
tedy87
Stały użytkownik

« Odpowiedz #303 : Marzec 26, 2008, 15:51:51 »

Misquamacus wielkie dzięki
a dałeś na to te dwa litry żwirku czy wymieszałeś to razem z zeimia i na to jeszcze osobno żwirek.

NI MA MNIE JUŻ TU: (((

GregSS
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #304 : Marzec 30, 2008, 12:25:57 »

Witajcie,

po ponad trzech tygodniach od startu mojego akwarium na "ogrodówce" wszystko się unormowało. Moje kłopoty z bardzo twardą wodą zniknęły zupełnie po zakupie filtra odwróconej osmozy i dwóch podmianach wody (tydzień temu ~ 50l, oraz dwa dni temu ~ 24l. Obecnie wygląda to tak:
NO3: 0
NO2:  0
GH:  >6
KH:    3
PH:    7.2

Nie stosuję w ogóle CO2, ponieważ nie mam w tej chwili środków, ale zakup planuje. Oświetlenie w tej chwili to około 0,3 W/L przez 10h na dobę. Czekam na dostawę odbłyśników, co troszkę zwiększy natężenie światła. Wkrótce planuję zwiększyć oświetlenie o 2 x 18 W. Woda jest bardzo klarowna i nie ma jak na razie żadnych oznak glonów. Rośliny jak na moje oko rozwijają się świetnie, chociaż nie równomiernie ( ze względu na oświetlenie), nie ma żadnych oznak "rdzewienia", bądź większych dziur. Napiszcie mi proszę co sądzicie o poziomie NO3, ponieważ wydaje mi się, że jest chyba ciut za mały? Nadmieniam iż wszystkie parametry wody są stałe od trzech dni... kompletnie nic się nie zmienia.
Pozdrówka 
« Ostatnia zmiana: Marzec 30, 2008, 13:13:18 wysłane przez GregSS » Zapisane

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #305 : Marzec 30, 2008, 13:44:56 »

Poziom NO 3 0 jest trochę niepokojący
A jakie masz PO4
Jakich używasz testów ?
U mnie nawet gdy nie podaje żadnego kno3 no3 mam na poziomie 1 a podciągam ostanie czasy do 10 a po4 do 1
GregSS
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #306 : Marzec 30, 2008, 13:53:43 »

Poziom NO 3 0 jest trochę niepokojący
A jakie masz PO4
Jakich używasz testów ?
U mnie nawet gdy nie podaje żadnego kno3 no3 mam na poziomie 1 a podciągam ostanie czasy do 10 a po4 do 1
... obecnie używam sera aqua test, niestety do PO4 muszę sobie dokupić. Nadmienię, że nie używałem do tej pory żadnych nawozów. Ryby karmię trzy razy dziennie, nie wiem co z tym no3.

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #307 : Marzec 30, 2008, 14:04:09 »

Widzisz azot to podstawowy budulec roślin i jego brak to i dobrze i źle
Dobrze bo nie ma glonów źle że rośliny nie maja budulca
Ale to że testy pokazują 0 nie oznacza że azotu nie ma
Ja jednak osobiście jak najszybciej zakupił bym test kropelkowy jbl na po4 i no3
I wtedy bym sobie wyjaśnił niejasności .
Dobrze że nie nawozisz nie karmisz glonów a rośliny ukorzenią sie w ziemi wtedy to po woli trzeba będzie nazowzić delikatnie bo podmieniasz wodą ro
czyli szykuj się na zakup nawozów micro macro fe oraz soli ( kh2po4 k2so4 kno3 zamiast macro ale warto to mieć  )
GregSS
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #308 : Marzec 30, 2008, 14:08:27 »

Ok, ten te testy JBL, które wymieniłeś są nawet u mnie w akwarystycznym. Jutro sobie dokupię.
Jeśli chodzi o nawozy, które wymieniłeś to polecisz jakiejś konkretnej firmy?

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #309 : Marzec 30, 2008, 14:14:33 »

albo PA albo PG
ps zapomniałem jeszcze abyś sobie koniecznie dokupił sera mineral salt albo pg hydro mineral
GregSS
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #310 : Marzec 30, 2008, 14:23:54 »

Oki, dzięki za info Smiley
Myślę, że po czwartym tygodniu delikatnie zacznę je stosować.
O postępach będę oczywiście informował Smiley
I jeszcze jedno, to na prawdę duża frajda jak się widzi jak to wszystko się w tak naturalny sposób rozwija, ale i też świetnie uczy cierpliwości.

ufok king
Nowy
*

« Odpowiedz #311 : Marzec 31, 2008, 19:30:45 »

po instrukcji Turysty zastosowałem przepis do 112l trochę zmniejszyłem ilości produktów i po zalaniu i 3 dniach akwa wygląda tak

Afro tak na marginesie to moje takie pierwsze akwa wiec ucze sie zawsze raczkowałem i ostatnio postanowiłem zrobić tak jak ma być porobiłem zdjęcia krok po kroku co i jak robiłem postaram sie to powrzucać może komuś sie przyda
http://ufokking.fotosik.pl/albumy/402154.html tu jest wszystko po kolei
« Ostatnia zmiana: Marzec 31, 2008, 20:13:00 wysłane przez ufok king » Zapisane

112l
20 neonek
20 kardynałków
9 glonojadów ( 8 młode weloniaste)
1 ostronos
6 kirysków
akwa na ziemi ogrodowej

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #312 : Marzec 31, 2008, 19:51:38 »

A może macie jakieś inne koncepcje na takie podłoża ?
Po raz kolejny powtarzam że to nie mój przepis !
GregSS
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #313 : Kwiecień 13, 2008, 14:50:42 »

Witajcie po długim czasie Smiley
W mojej "ogrodówce" zaszły spore zmiany, mianowicie dołożyłem odbłyśniki na istniejące oświetlenie (2x 30 W sunglo i aquaglo), plus dodałem z przodu akwarium 2 x 24W SYLVANIA GROLUX 8500 K z odbłyśnkiami oczywiście Smiley . Łącznie daje to ponad 108 W światła (0,517W/L).
Doszło też nawożenie CO2 ( butla 3L + reduktor + zaworek precyzyjny + licznik bąbelków + szklany dyfuzor ). Po 6 tygodniach zacząłem też nawozić serią nawozów PG (micro, macro, ferrero). Dawki około 3/4 zalecanych. Podmiany wody stosuję 25l RO tygodniowo + minerały. Rośliny rosną aż miło patrzeć. Do tego pierwszy raz widziałem "bąbelkowanie" tlenem. Coś pięknego. CO2 dawkuję 3 bąble/s. W podłożu grasują świderki. A teraz dzisiaj zmierzone parametry:
no3 5 mg/l
fe    o,4 mg/l
po4  1 mg/l
no2  0,025 mg/l
GH   5
KH   10
ph   7.0
... żelazo troszkę za wysokie ale jest pod kontrolą, pomiar dokonałem troszkę za szybko po podaniu nawozu Fe.
Piszcie co zmienić i na co mam uważać Smiley
i jeszcze jedno czy 3 bąble/s mogę dozować 24/h/7dni? (akwarium około 200 l netto)
Pozdrówka dla Wszystkich Smiley

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #314 : Kwiecień 13, 2008, 14:59:06 »

Uważaj teraz na no2 powinno być 0 to znak że akwarium jeszcze dojrzewa
A nie pomyliłeś się z gh i kh ?
strasznie wysokie kh jak wymieniasz na ro
gh5 kh 10 spróbuj doprowadzić 1:1 np kh 5 gh 5
Strony: 1 ... 19 20 [21] 22 23 ... 98
  Drukuj  

Skocz do: