Hekkate
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #30 : Lipiec 30, 2006, 19:54:26 » |
|
A nie będą te kokosy lub korzenie mętniły wody czy coś takiego?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malzonka
|
 |
« Odpowiedz #32 : Lipiec 31, 2006, 05:43:13 » |
|
Z kokosem fakt - dużo taniej kupienie w spozywczym. Kokos wody nie barwi. Korzen owszem, ale po pewnym czasie i nie jest ona mętna, tylko delikatnie herbaciana. Jest to z korzyścią dla ryb. Poza tym korzeń jest potrzebny dla zbrojników, one bardzo chętnie na nim żerują.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #33 : Lipiec 31, 2006, 07:38:28 » |
|
Kokos tez barwi wodę, jeśli się go odpowiednio nie spreparuje (odpowiednio długo nie wygotuje). Ja swojego gotowałem kilka godzin z kilkakrotną wymianą wody (woda po parunastu minutach była brązowa jak kawa)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malzonka
|
 |
« Odpowiedz #34 : Lipiec 31, 2006, 20:37:35 » |
|
To w takim razie mam dobrze spreparowane kokoy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hekkate
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #35 : Sierpień 06, 2006, 19:49:06 » |
|
Mam już nowe akwarium (112 litrów), rybki już wpuszczone. Narobiłam się przy płukaniu żwirq, ale było warto.  Zostawić tyle rybek ile mam czy może coś zmienić (zwiekszyć ich liczbę)?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Piotrek1
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #36 : Sierpień 06, 2006, 21:39:13 » |
|
hmmm ale od kupienia akwa i sprzetu mineło zaledwie 7 dni a Ty mówisz , ze juz rybki wpuszczone, a co z dojrzewaniem akwa itp. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hekkate
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #37 : Sierpień 07, 2006, 06:27:06 » |
|
Czyli z czym? Zawsze tak robiłam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Piotrek1
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #38 : Sierpień 07, 2006, 18:26:45 » |
|
jak się zakłada akwa to przez pierwsze 3-4 tygodnie musi byc byc puste  znaczy się bez rybek, powinny chodzic tylko cały czas filtry, grzałka i oswietlenie dopiero po tym czasie się wpuszcza rybki  bo akwa musi dojrzeć
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hekkate
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #39 : Sierpień 07, 2006, 19:47:05 » |
|
Nie mogłam z pewnych powodów czekać. A wracając do mojego wcześniejszego pytania, mam zwiększyć ilość rybek w stadkach?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #40 : Sierpień 08, 2006, 07:08:11 » |
|
Nie mogłam z pewnych powodów czekać.
A jakie to powody jeśli można wiedzieć ? Ja bym już nic nie dodawał ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hekkate
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #41 : Sierpień 08, 2006, 09:12:28 » |
|
Powodem było niecałkiem sprawne stare akwarium i obawiałam się, że mi wszystko padnie. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Komandos
Super aktywny

Zambrów
|
 |
« Odpowiedz #42 : Sierpień 09, 2006, 19:55:25 » |
|
Wtrące sie do tematu, co do tych korzeni. Ja nigdy nie preparowałem żadnych korzeni a tym bardziej kokosa. Zjadłem kokosa ale łupine zostawiłem (otworzyłem wiertarką i specjalną końcówką do cięcia kółek w drzewie  ) i ją poprostu wrzątkiem polałem wyszorowałem szczotką opłukałem i do akwarium. Woda troszke jest bursztynowa poniewaz korzeni terz nie preparowałem ale moim zdaniem to dodaje uroku akwarium i upodabnia środowisko w akwarium do naturalnego, bo jak każdy akwarysta wiedzieć powinien w wodach amazonki jest szczególnie dużo garbników w inncyh wodach terz więc przynajmiej troche ta woda powinna być brązowawa.
|
|
|
|
|
|
Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami 
|
|
|
Hekkate
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #43 : Sierpień 10, 2006, 13:26:13 » |
|
A mnie się udało qpić korzeń już odmoczony i woda tylko trochę zbrązowiała, ale jak jest wszystko oświetlone to nie widać jej przybrudzonego koloru. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Maciek33
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #44 : Sierpień 10, 2006, 15:10:10 » |
|
A co na temat korzeni z czystych rzek sa niby odmoczone na maksa  ale wiadomo że można cos przywlec do akwa. Czy wygotowanie (parzenie) takiego korzenia powinno załatwić wszystkie przeciw?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|