Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Nie za dużo rybek do 34 l akwarium ?
Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  
Autor Wątek: Nie za dużo rybek do 34 l akwarium ?  (Przeczytany 8795 razy)
Hekkate
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #30 : Lipiec 30, 2006, 19:54:26 »

A nie będą te kokosy lub korzenie mętniły wody czy coś takiego?
Piotrek1
Stały użytkownik

« Odpowiedz #31 : Lipiec 30, 2006, 20:18:01 »

popieram szatynke  Smiley  kupiłem sobie kokosa ze spożywczaka i tak jak powiedziała szatynka, wydłubałem wszystko z srodka kokosa, pomoczyłem pare dni i nastepnie pogotował się pare minut, potem zrobiłem sobie jaki chciałem kształt, wsadziłem i juz mam go od kilku miesięcy i nie ma mowy o żadnych zamóleniu wody czy coś w tym stylu  Wink   Good !
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #32 : Lipiec 31, 2006, 05:43:13 »

Z kokosem fakt - dużo taniej kupienie w spozywczym.
Kokos wody nie barwi. Korzen owszem, ale po pewnym czasie i nie jest ona mętna, tylko delikatnie herbaciana. Jest to z korzyścią dla ryb. Poza tym korzeń jest potrzebny dla zbrojników, one bardzo chętnie na nim żerują.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #33 : Lipiec 31, 2006, 07:38:28 »

Kokos tez barwi wodę, jeśli się go odpowiednio nie spreparuje (odpowiednio długo nie wygotuje). Ja swojego gotowałem kilka godzin z kilkakrotną wymianą wody (woda po parunastu minutach była brązowa jak kawa)

malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #34 : Lipiec 31, 2006, 20:37:35 »

To w takim razie mam dobrze spreparowane kokoy.
Hekkate
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #35 : Sierpień 06, 2006, 19:49:06 »

Mam już nowe akwarium (112 litrów), rybki już wpuszczone. Narobiłam się przy płukaniu żwirq, ale było warto. Marzyciel
Zostawić tyle rybek ile mam czy może coś zmienić (zwiekszyć ich liczbę)?
Piotrek1
Stały użytkownik

« Odpowiedz #36 : Sierpień 06, 2006, 21:39:13 »

hmmm ale od kupienia akwa  i sprzetu mineło zaledwie 7 dni a Ty mówisz , ze juz rybki wpuszczone, a co z dojrzewaniem akwa itp.  Huh
Hekkate
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #37 : Sierpień 07, 2006, 06:27:06 »

Czyli z czym? Zawsze tak robiłam.
Piotrek1
Stały użytkownik

« Odpowiedz #38 : Sierpień 07, 2006, 18:26:45 »

jak się zakłada akwa to przez pierwsze 3-4 tygodnie musi byc byc puste  Wink   znaczy się bez rybek, powinny chodzic tylko cały czas filtry, grzałka i oswietlenie dopiero po tym czasie się wpuszcza rybki  Smiley  bo akwa musi dojrzeć
Hekkate
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #39 : Sierpień 07, 2006, 19:47:05 »

Nie mogłam z pewnych powodów czekać.
A wracając do mojego wcześniejszego pytania, mam zwiększyć ilość rybek w stadkach?
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #40 : Sierpień 08, 2006, 07:08:11 »

Nie mogłam z pewnych powodów czekać.
A jakie to powody jeśli można wiedzieć ?

Ja bym już nic nie dodawał ...

Hekkate
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #41 : Sierpień 08, 2006, 09:12:28 »

Powodem było niecałkiem sprawne stare akwarium i obawiałam się, że mi wszystko padnie. Undecided
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #42 : Sierpień 09, 2006, 19:55:25 »

Wtrące sie do tematu, co do tych korzeni. Ja nigdy nie preparowałem żadnych korzeni a tym bardziej kokosa. Zjadłem kokosa ale łupine zostawiłem (otworzyłem wiertarką i specjalną końcówką do cięcia kółek w drzewie Cheesy) i ją poprostu wrzątkiem polałem wyszorowałem szczotką opłukałem i do akwarium. Woda troszke jest bursztynowa poniewaz korzeni terz nie preparowałem ale moim zdaniem to dodaje uroku akwarium i upodabnia środowisko w akwarium do naturalnego, bo jak każdy akwarysta wiedzieć powinien w wodach amazonki jest szczególnie dużo garbników w inncyh wodach terz więc przynajmiej troche ta woda powinna być brązowawa.

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
Hekkate
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #43 : Sierpień 10, 2006, 13:26:13 »

A mnie się udało qpić korzeń już odmoczony i woda tylko trochę zbrązowiała, ale jak jest wszystko oświetlone to nie widać jej przybrudzonego koloru. Smiley
Maciek33
Nowy
*

« Odpowiedz #44 : Sierpień 10, 2006, 15:10:10 »

A co na temat korzeni z czystych rzek sa niby odmoczone na maksa Smiley ale wiadomo że można cos przywlec do akwa. Czy wygotowanie (parzenie) takiego korzenia powinno załatwić wszystkie przeciw?
Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  

Skocz do: