Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Nie za dużo rybek do 34 l akwarium ?
Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: Nie za dużo rybek do 34 l akwarium ?  (Przeczytany 8793 razy)
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Lipiec 17, 2006, 12:07:13 »

Akwarium lepiej postawic w ciemnym pokoju.

Co racja to racja. Ja chciałam pogodzić akwarium z kwiatkami pod kątem słońca i zagloniłam akwarium. Światło słoneczne sprzyja rozwojowi glonów. Po to się specjalne światlówi kupuje do akwarium, żeby miały inne widmo niż światło słoneczne: sprzyjało roślinkom a żeby glony nie rosły. Jak kwiatki to najlepiej wodne (właśnie mi żabienica zakwitła  Grin) w akwarium. Pożytek rybki mają a i podlewać nie trzeba Grin

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #16 : Lipiec 17, 2006, 14:14:12 »

Dlaczego w ciemnym? A mnie sie zawsze wydawało, że jak najbliżej okna. Jakie to ma znaczenie?  Shocked
A co powiecie na akwarium o wymiarach wyskość 30, szerokość 23(tylko część prosta, po przednia szyba jest panoramiczna), długość 60?
To jest około 40 litrów (jak dobrze policzyłem Roll Eyes ) , 40 litrów nadal jest zamałe Roll Eyes Albo kupisz akwa około 100l albo musisz pare gat. ryb usunąć z akwa  Huh
Hekkate
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #17 : Lipiec 17, 2006, 15:49:22 »

Też tak obliczyłam. Kupię 60 litrów (to też ok 100  Wink) Ciężko będzie usunąć rybki. Wolę, zeby doczekały starości u mnie. Smiley
Hekkate
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #18 : Lipiec 28, 2006, 11:08:34 »

Mam jeszcze jedno pytanie.
Czy w pokoju wzrośnie wilgotność gdy qpię nowe akwarium z oryginalną pokrywą? W tym pokoju lubi pojawiać sie na ścianach pleśń. Co robić?
Kazik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #19 : Lipiec 28, 2006, 12:11:48 »

Przy orginalnej(szczelnej) pokrywie i zamkniętym wieczkiem parująca woda skrapla się na ściankach, świetlówkach(nie powodujądz zwarcia) oraz samej pokrywie i skraplajądz się z powrotem powraca na to małą (planetę) Cheesy - to działa tak jak na ziemi.
Znaczy wilgotność nie wzrośnie

A im większe akwarium tym mniejsza różnica w zajmowanej przestrzeni ale ryby to zauważają Smiley
np.5L a 10L to duża rużnica (dla oka)
90L a 100L to nawet nie zauwarzysz a ryby owszem to tak wbrew pozorom

Pozdrawiam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Przepraszam wszystkich że nie odpowiadałem na prywatne wiadomości ale nie mogłem przez dłóższy czas wejść na forum
Hekkate
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #20 : Lipiec 28, 2006, 19:06:55 »

A na co zwrócić uwagę qpując akwarium?
Lukaszl
Stały użytkownik

« Odpowiedz #21 : Lipiec 29, 2006, 17:41:49 »

akwarium blisko okna to duzy wzrost tmperatury podczas lata np. tak upalnego jak teraz. nie wszystki ryby lubia temp. powyżej 30 stopni. do tego grzeja jeszcze swietlowki

70litrów
brzanki różowe
brzanki sumatrzańskie
kirysy spiżowe
zbrojnik niebieski

please kliknij tylko: http://s1.gladiatus.onet.pl/game/c.php?uid=44573
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Lipiec 29, 2006, 20:26:50 »

Zwróc uwagę czy nie ma zarysowań, czy jest "fabrycznie" zapakowane (powinno byc w pudełku na podstawce), powinnaś dostać gwarancję. To właściwie tyle, no bo przecież nie będziemy sprawdzać czy nie jest przypadkiem zbite  Wink
Jak innym cos przychodzi do głowy to dodajcie, bo aż się sama zaciekawiłam na co zwrócić jeszcze uwagę.
Hekkate
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #23 : Lipiec 30, 2006, 08:59:41 »

Już kupione (112l i sprzęt). Dzięki za rady. Pozostało dokupienie żwirq (czemu jest go taki wybór?) i wrzucenie jakiś kamieni.
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Lipiec 30, 2006, 09:10:07 »

Duży wybór bo różne wymagania ryb i roslin i akwarystów Wink
Hekkate
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #25 : Lipiec 30, 2006, 09:53:04 »

Tylko, że teraz ja mam mętlik w głowie i nie wiem co będzie najlepsze, a rybki i roślinki mi tego nie podpowiedzą niestety. Huh
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #26 : Lipiec 30, 2006, 13:54:48 »

To napiszę co ja bym wybrała. Przede wszystkim żwirek jasny, ale to kwestia gustu. Bardziej mi sie podoba. Granulacja mniej więcej 0,3-0,5 mm. Nie może być za drobny, bo powstaną strefy beztlenowe i zacznie wszystko gnić. Natomiast za gruby będzie wyglądałm "monumentalnie" - zmniejszy optycznie zbiornik i podejrzewam, nie będzie zbyt dobry dla roślin. Ile tego żwirku to trudno oszacować. Warstwa z przodu ok 5 cm a z tyłu ok 7-8 cm. Ja na początku kupiłam 12 worków po 2 kg żwirku i to było za dużo. Myslę, że spokojnie 8-10 wystarczy. Jednak zawsze jest lepiej mieć ewentualny zapas schowany niż gnać do sklepu bo jest za mało.
Hekkate
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #27 : Lipiec 30, 2006, 15:41:04 »

Dzięki. Teraz już mi jaśniej. Cheesy
A czy dobrym pomysłem na jaskinie będzie powkładanie np. połówek glinianych doniczek?
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #28 : Lipiec 30, 2006, 19:05:04 »

Zdecydowanie estetyczniej wyglądaja połówki kokosa lub kokos cały - do kupienia w sklepach akwarystycznych. Do tego kup jakis korzeń, ale niezbyt duży. jak odpowiednio obsadzisz roślinami to będzie super.
szatynka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #29 : Lipiec 30, 2006, 19:31:50 »

Kokosa nie trzeba kupować w sklepie zoologicznym. Wink Jak ktoś ma tylko trochę czasu i chęci można kupić kokos w sklepie spożywczym i odpowiednio przygotowac. Mam tu na mysli oczywiście wylanie mleczka i wyskorbanie miąszu no i  wygotowanie. Wyjdzie taniej niż w zoologu, a poza tym można zrobić taki kształt jaki nam będzie odpowiadal.  Cheesy No ale to już zależy co kto lubi Wink
Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  

Skocz do: