Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Nie za dużo rybek do 34 l akwarium ?
Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: Nie za dużo rybek do 34 l akwarium ?  (Przeczytany 8792 razy)
Hekkate
Zainteresowany
**

« : Lipiec 15, 2006, 19:50:07 »

Zastanawiam się czy nie za dużo qpiłam rybek do mojego akwarium (ok 34 litry) i czy one się nie "pozabijają"?
Mam:
4 miedziki
4 rozbory
6 danio pręgowanych
2 glonojady.
Narazie żyją wszystkie, ale też gonią jedna drugą.
Co Wy na to? Smiley
« Ostatnia zmiana: Lipiec 15, 2006, 22:00:50 wysłane przez Sebastian » Zapisane
Patryk.ruda
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Lipiec 15, 2006, 21:50:14 »

zdecydowanie za male akwa.

Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #2 : Lipiec 15, 2006, 23:20:06 »

Tk za małe akwa  Roll Eyes Szczególnie dla danio i glonojady(jeśli masz na myśli zbrojniki niebieskie). Rosbory są ok ale powinny być w wiekszym stadzie, ale narazie nie dokupuj. Nie wiem co to są miedziki Embarrassed kojażą mi się z zmiennikami plamistymi  Roll Eyes Glonojady i danio sprzedaj albo oddaj.

Najpierw poczytaj o rybkach które chcesz kupić. Na ślepo nie ma co kupować pózniej są tylo kłopoty.
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #3 : Lipiec 16, 2006, 11:19:28 »

Nie wiem co to są miedziki Embarrassed kojażą mi się z zmiennikami plamistymi  Roll Eyes

miedziki to rybki z rodziny kasaczowatych Grin duzo za duzo tych rybek !!! zdecyduja sie w miare mozliwosci na akwa gatunkowe (np. neonki) do tego kilka otoskow, krewetek i bedzie wypas Grin oczywiscie moim skromnym zdaniemmiedziki tezmoga zostac jako ten jeden gatunek z ryb "plywajacych" Grin

8317910

al
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Lipiec 16, 2006, 12:19:39 »

Hekatte napisała, że ma danio pręgowane. Jeżeli myślała o Brachydanio rerio, to one dorastają do 5 cm, tak jak Miedzik obrzeżony Hasemania nana, który osiąga wielkość 4,5-5 cm.Ale miedziki powinno się hodować w stadku kilkanaście sztuk.  Co innego gbyby miała Danio malabarskie Brachydanio aequipinnatus, który osiąga wielkość do 10 cm. Miedziki i danio pręgowane to spokojne ryby i nie powinny sobie przeszkadzać.
Ale przy tak małym akwarium powinnaś zdecydować się na jeden z tych gatunków.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 16, 2006, 12:22:27 wysłane przez al » Zapisane
szatynka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Lipiec 16, 2006, 13:17:24 »

Danio mimo że są to małe rybki, są bardzo ruchliwe, a w związku z tym potzrebują dosyć dużego akwa. Wydaje mi sie że 34l to dla nich za mało.
Hekkate
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Lipiec 16, 2006, 13:33:06 »

Dzięki.
No to jaką minimalną pojemność akwarium proponujecie dla takiego stadka?
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #7 : Lipiec 16, 2006, 23:56:42 »

dla tych ryb co masz Huh minimum 54 litry (oczywiscie w gre wchodzi powiekszenie stad Grin )

8317910

Hekkate
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Lipiec 17, 2006, 09:17:54 »

A nie mogą zostać mniejsze stadka w mniejszym akwarium? Huh
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #9 : Lipiec 17, 2006, 09:22:36 »

tzn tak jak nie możesz kupić wiekszego zbiornika to ja bym zostawił tylko rosbory i dokupił bym tak że by było ich w sumie 8 szt. na dno kiryski albo otoski i jest gites Grin tylko musisz się pozbyć pozostałych ryb  Roll Eyes
Hekkate
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Lipiec 17, 2006, 09:45:34 »

Ale sęk w tym, że mi szkoda się ich pozbywać, bo lubię różnorodność. Próbuję przekonać męża, żeby qpić większe akwarium i powoli mi sie to chyba udaje.  Grin
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #11 : Lipiec 17, 2006, 09:48:59 »

Tylko jak chcesz je wszystkie zatrzymać to kup akwarium jak najwieksze nawet 100l, będziesz mogła wtedy dokupić większe stada. Jak napisał BukuMGK ze 54l wystarczy to myśle że jest to zamałe akwa. Danio potrzebuje długiego zbiornika. Kup jak największe, zobaczysz opłaci ci się  Wink
Hekkate
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Lipiec 17, 2006, 09:58:21 »

Tylko gdzie ja to postawię?
Myślę o 60 litrach. Narazie więcej nie, żeby przypadkiem rozwodu nie było  Tongue  A poza tym to jeszcze kwiatki dużo miejsca mi zajmują i też nie mam ich gdzie już ustawiać. Przydałby mi się jeden jasny pokój na akwarium i te kwiatki.  Marzyciel
Boo
Zainteresowany
**

Technologia Żywności AR Poznań

« Odpowiedz #13 : Lipiec 17, 2006, 11:04:17 »

Akwarium lepiej postawic w ciemnym pokoju.

Od nowa i z wykopem Cheesy

Hekkate
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Lipiec 17, 2006, 12:05:12 »

Dlaczego w ciemnym? A mnie sie zawsze wydawało, że jak najbliżej okna. Jakie to ma znaczenie?  Shocked
A co powiecie na akwarium o wymiarach wyskość 30, szerokość 23(tylko część prosta, po przednia szyba jest panoramiczna), długość 60?
Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  

Skocz do: