Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 7 8 [9]
  Drukuj  
Autor Wątek: Help Skalary!!!  (Przeczytany 58926 razy)
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #120 : Kwiecień 22, 2008, 18:21:33 »

Komandos..Irytujesz się że ktoś trzyma skalary w 112 litrach..
A jeśli dobrze czytam to autor postu trzyma 5(sic!) skalarów wraz z innymi rybkami i narbykiem w 25(sic) nie 250litrach
Aż się zdziwilam że nikt nie zareagowal
Pozdrawiam
Ann

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
NOVA
Nowy
*

« Odpowiedz #121 : Lipiec 26, 2008, 14:08:59 »

LUDZIE! TROCHE POKORY, PROSZĘ WAS.  PRZECIEZ NIE WIECIE KTO DO WAS PISZE - MOZE JEST TO ZDESPEROWANY MLODY CZLOWIEK ZALEZNY OD RODZICOW I NIE MOZE SOBIE POZWOLIC NA AKWARIUM 100,200 CZY 300 L.  CZY TO OZNACZA ZE NIE MOZE MIEC RYBEK W MNIEJSZYM AKWARIUM???  A WY ODRAZU  MOWICIE, ,ZE RYB W SZKLANCE (BEZ URAZY DO TEGO CO TAK NAPISAL) SIE NIE TRZYMA.  MYSLALAM,ZE JEST TO MIEJSCE GDZIE MOZNA ZNALEZC JAKAS POMOC RADE ITD A NIE BYC OBRAZANYM. USZANUJCIE WSZYSTKICH PROSZE I ODPOWIADAJCIE NA PYTANIA BEZ OBRAZY. WYSTARCZY POTEM DODAC, ZE LEPIEJ BYLOBY Z CZASEM I FINANSAMI ZMIENIC AKWARIUM NA WIEKSZE A NIE ODRAZU DOPROWADZAC LUDZI DO PLACZU.
TAKIE JEST MOJE ZDANIE.
JESTEM TU NOWA I PIERWSZY RAZ, BO CHCIALAM SIE DOWIEDZIEC CZEGOS CIEKAWEGO NA TEMAT AKWARIUM, ALE WIDZE ZE Z MOIMI 75 LITRAMI NIE MAM CO NAWET STARTOWAC Z PYTANIAMI.
 NIE ZNAM PARAMETROW MOJEJ WODY W AKWARIUM I NIE CHCE ZNAC, MAM RYBY JAKIE MAM  I UCZE SIE NA BLĘDACH. CZY MOZNA LICZYC NA CZYJAS POMOC NA TYM FORUM NIEZBYT PRZYJAZNYM DO NOWICJUSZY???!! 
TEZ MAM 2 SKALARY KTORE DZISIAJ ZLOZYLY IKRE NA LISCIU I NIE WIEM CO Z TYM ZROBIC.
2 MIESIACE TEMU MOJE GURAMI  MOZAJKOWE TEZ MIALY MALE I UDALO MI SIE WYCHODOWAC 5 SZTUK (W KOTNIKU ZAWIESZANYM), KTORE PLYWAJA W MOJEJ 75 L SZKLANCE RAZEM Z PARA SKALAROW (SAMICA ZLOTA Z TRZEMA PASKAMI CZARNYMI W DOLNEJ CZESCI BRZUCHA , SAMIEC CZARNO-SREBRNO-ZLOTY NAKRAPIANY Z OGONEM W CZARNE PASKI= SA SLICZNE! , MAM TEZ 3 KIRYSY ALBINOSKI I 2 KIRYSY W KROPKI I PASKI ORAZ 3 GLONOJADY OGROMNE PLUS RODZICE GURAMI MOZAJKOWYCH. RAZEM 17 RYB. WIDZE ZE JEST ICH DUZO ALE NARAZIE NIC NA TO NIE MOGE PORADZIC.
POZA TYM MOJE 2 SLIMAKI TEZ OBRODZILY I MAM W AKWARIUM ZE 200 MALYCH SLIMACZKOW DWOCH GATUNKOW. WODA MA 26-28 STOPNI A FILTR TAKI CO PLUJE POWIETRZEM.
NIE ZNAM SIE KOMPLETNIE NA RYBACH I NA AKWARIUM!!!!!!!!!!!!! WSZYSTKO SAMO SIE TAM DZIEJE. ROSLINY ROSNA , RYBY TEZ I WIEM ZE MUSZE ZMIENIC AKWARIUM NA WIEKSZE. NIEDAWNO ODDALAM KOLEZANCE 250L BO UWAZALAM ZE TO ZA WIELKIE W DOMU.
 Cry. TERAZ WIEM, ZE BEDE MIALA WIEKSZE AKWARIUM , BO MI SIE SPODOBALO MIEC RYBKI.
ZAPOMNIALAM NAPISAC, ZE AKWARIUM, KTORE MAM OBECNIE 75L TO PRZYPADEK. BYLO U MNIE NA PRZECHOWANIU I SOBIE ZOSTALO. ALE WSZYSTKO W NIM ZROBILAM SAMA.
CZY MAM PLAKAC, BO MAM SZKLANKE PELNA RYB I SLIMAKOW, CZY KTOS MI COS PORADZI JAK BEDE POTRZEBOWALA?Huh??
NIE SZUKAM PORADY TYPU: KUP NOWE AKWARIUM ALBO ODDAJ RYBY! NARAZIE ZOSTAJE JAK JEST.
DZIEKI I PROSZE SIE NIE OBRAZAC , NIC PERSONALNEGO DO NIKOGO.
 Smiley     

« Ostatnia zmiana: Lipiec 26, 2008, 15:01:22 wysłane przez NOVA » Zapisane
Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #122 : Lipiec 26, 2008, 14:20:28 »

Przede wszystkim nie krzycz czyli nie pisz wielkimi literami !!!

Po pierwsze jeżeli jesteś tu pierwszy raz to jakim prawem krytykujesz forum? Dlaczego jesteś złośliwa?

Po drugie zamiast strzelać wywód na temat pokory lub jej braku, lepiej by było gdybyś poczytała to i owo a wtedy wiedziałabyś co jest nie tak z Twoim akwarium. Przerybienie totalne i bałagan w obsadzie!

Po trzecie jesteś bardzo niekonsekwentna. Najpierw piszesz, że nie chcesz znać parametrów wody a potem, że uczysz się na błędach. Czyli co? Uparcie nie będziesz mierzyć parametrów a dopiero jak rybka Ci zdechnie to zmierzysz?

Zastanów się najpierw, o co chcesz zapytać konkretnie a nie ogólnikiem. Potem przejrzyj forum czy takie pytanie nie zostało wcześniej zadane czyli opcja "szukaj" a jak nie znajdziesz, to zadaj pytanie tu na forum i w odpowiednim dziale.

p.s. na temat ikry skalarów było z tuzin razy
« Ostatnia zmiana: Lipiec 26, 2008, 14:25:47 wysłane przez Aniape » Zapisane

"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
NOVA
Nowy
*

« Odpowiedz #123 : Lipiec 26, 2008, 14:30:13 »

AHA ZAPOMNIALAM DODAC, ZE WODY NIE ZMIENIAM TYLKO CZASAMI!!! JAK ZBIERAM BRUDY Z DNA DOLEWAM OK 20 LITROW, KTORE UBYWA Z BRUDAMI. WODE LEJE DO  POJEMNIKA 10LITROWEGO I DOLEWAM 20-25 KROPLI ANTYCHLORU. PO 30 MINUTACH WLEWAM DO AKWARIUM. NA DNIE MAM ZWIREK KOLORU BRAZOWO- CZERWONEGO, COS W TYM RODZAJU. KORZEN NIGDY NIE GOTOWANY I 3 MUSZLE PRAWDZIWE.
AKWARIUM MAM JUZ ROK CZASU A RYBKI BYLY MALUTKIE KUPIONE.
SKALARY NIE PIERWSZY RAZ ZLOZYLY IKRE, ALE NIE WIEDZIALAM CO Z TYM ROBIC.  
POWOLI TEZ SIE NAUCZE WSZYSTKIEGO NA TEMAT AKWARIUM CZYTAJAC POSTY NA FORUM I EWENTUALNE ODPOWIEDZI NA MOJE PYTANIA JESLI KTOS MI ODPOWIE.
DZIEKUJE I POZDRAWIAM
NOVA
Nowy
*

« Odpowiedz #124 : Lipiec 26, 2008, 14:39:24 »

aniape - jesli dobrze przeczytasz  to co napisalam to zauwazysz ze nie zadawalam zadnych pytan, tylko napisalam co mysle o krytyce osob ktore maja male akwarium.  pytalam tylko czy jak poprosze o rade to ktos mi pomoze nawet majac szklanke.
problemow z akwarium nie mam zadnych jak do tej pory dlatego napisalam ze nie mam zamiarow sprawdzac wody.
poza tym jestes odpowiedzia na moja krytyke bo natychmiast mnie zaatakowalas, co potwierdza moje spostrzezenia. uwazam ze nie masz racji atakujac mnie bo ja nie atakuje nikogo. to tylko spostrzezenia!!!!!!

nie wiem dlaczego tak cie zdenerwowalo to co napisalam. nie krytykuje forum!! a tylko niektore odpowiedzi!! przeczytaj dobrze moj post.
poza tym jak juz napisalam , nie zadawalam zadnego pytania, bo wczesniej przeczytalam wszystkie posty i dowiedzialam sie wystarczajaco duzo na temat skalarow, aby nie zadawac pytan.
pozdrawiam cie serdecznie i uwazam ze zle mnie przyjelas na tym forum.  pomysl o tym.

Seboos: nie pisz posta pod postem - od tego jest opcja zmień
« Ostatnia zmiana: Lipiec 28, 2008, 10:09:48 wysłane przez Seboos » Zapisane
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #125 : Lipiec 26, 2008, 14:59:56 »

Nie rozumiem Cię piszesz że nie chcesz nikogo atakowac ani krytykować a jednocześnie to robisz Bo jak napisałas 'nie przyszłas na to forum by zdawać  pytania bo uczysz się na swoich błędach' nie mierzysz parametrów i choć wiesz że trzymanie pary skalarów , stada gurami , stada ślimaków i wielkich glonojadów w 75l. nie jest dobrym pomysłem piszesz że nie masz zamiaru nic zmieniać - ani ryb ani akwa'.więc po co się tu zarejestowałaś? - chyba jednak po to aby szukać partnerów do kłutni...

NOVA
Nowy
*

« Odpowiedz #126 : Lipiec 26, 2008, 15:28:04 »

Nie rozumiem Cię piszesz że nie chcesz nikogo atakowac ani krytykować a jednocześnie to robisz Bo jak napisałas 'nie przyszłas na to forum by zdawać  pytania bo uczysz się na swoich błędach' nie mierzysz parametrów i choć wiesz że trzymanie pary skalarów , stada gurami , stada ślimaków i wielkich glonojadów w 75l. nie jest dobrym pomysłem piszesz że nie masz zamiaru nic zmieniać - ani ryb ani akwa'.więc po co się tu zarejestowałaś? - chyba jednak po to aby szukać partnerów do kłutni...
nie!!!!
nie zmieniaj tego co napisalam prosze cie. przede wszystkim napisalam ze nie znam sie na akwarium ani  na rybkach. i nie zadaje pytan na temat IKRY SKALAROW, bo juz sobie poczytalam.  ucze sie na bledach bo ktos mi zostawil akwarium o ktorym nie mialam pojecia i nie mialam pojecia o forum akwarystycznym- czy to jest dziwne dla ciebie?  kiedys moje rybki byly male a teraz urosly wiec NIE WIEDZIALAM ZE TRZYMANIE ICH W 75L NIE JEST DOBRYM POMYSLEM!. dowiedzialam sie dzisiaj czytajac forum.
nie jestem tu aby sie klocic tylko czegos nauczyc, bo uczenie sie na bledach nie jest zbyt dobre. narazie zadna rybka mi nie zdechla przez ten rok od kiedy mam akwarium, tylko rosliny. nie wiedzialam nawet ze sprawdza sie parametry wody!  czy to tez jest dziwne dla ciebie? czy nalezy wszystko umiec odrazu?  mysle, ze gdybym miala jakies problemy wczesniej z woda czy glonami czy innymi rzeczami to napewno bym sie  zajela tym problemem odpowiednio wczesnie. moje dzisiejsze zainteresowanie jest zwiazane i ikra skalarow  bo to juz ktorys raz z kolei i wysiewem slimakow, ktore niedawno kupilam. mysle, ze zle zrozumieliscie moje intencje, ale nie szkodzi. czlowiek nadal uczy sie na bledach.
p.s. niestety nie mam polskich liter w komputerze   
sq6www
Nowy
*

« Odpowiedz #127 : Listopad 24, 2010, 18:46:54 »

Witam.. jakieś 8 dni temu skalary złożyły mi ikrę w akwarium ogólnym (670L) w momencie jak już skończyły ceremonię składania i polewania... wziąłem wyciąłem liście (żabienicy) i przeniosłem jego do kotnika 160L, wode nalałem z kranu z małą domieszką Denitrolu(JBL) i trypoflawiny.. Zczepałem w liści białe spleśniałe ziarenka.. Temp wody wynosiła ok. 23..24 C. Nie zaglądałem tam przez dłuższy czas.. dzisiaj z rana zachodzę do garażu a tam pływaja maleństwa... Cała chmara..(włożyłem 5 liści żabienicy, podejrzewam że 2 a może 3 samice złożyły na nich ikrę). Normalna chmura w akwarium.. podaję drobno bardzo drobno rozdrobniony pokarm.. Jak na moje skromne oko to jest jakieś 200...300 szt.. Ciekawy jestem co ja z nimi zrobię...??
25-11-2010
Już wiem co zrobię.. Dokupię jeszcze jeden baniak ok 600L a reszta do hodowcy od którego nabyłem te skalary, zgodził się je przyjąć... Cieszę się że znalzałem rozwiązanie
« Ostatnia zmiana: Listopad 25, 2010, 09:21:19 wysłane przez sq6www » Zapisane
nikodem0
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #128 : Listopad 24, 2010, 20:37:04 »

mam  pytanie  jak  rozmnozyc  skalara Smiley  posiadam    4 sztuki ,  wszystkie plywaja  razem.nie,  przystepowaly nigdy  do  tarła.  posiadam  roslinki  lisciaste  jak  i trawiaste  mchy itp. prosze  o   podpowiedz   w  hodowli. Smiley  Smiley Smiley
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #129 : Listopad 24, 2010, 20:56:45 »

Może najpierw zamiast bezmyślnie usiłować je rozmnożyć, pomyśl czy masz je gdzie umieścić jak podrosną ?
sq6www
Nowy
*

« Odpowiedz #130 : Listopad 25, 2010, 09:19:11 »

mam  pytanie  jak  rozmnozyc  skalara Smiley  posiadam    4 sztuki ,  wszystkie plywaja  razem.nie,  przystepowaly nigdy  do  tarła.  posiadam  roslinki  lisciaste  jak  i trawiaste  mchy itp. prosze  o   podpowiedz   w  hodowli. Smiley  Smiley Smiley.  

Jak rozmnożyć skalara?? Hmm ciężkie pytanie Ty sam raczej go nie rozmnożysz.. do tego potrzebna jest parka ryb...
Powiem tak, nie ma co się starać o rozmnażanie skoro nie masz odpowiednich warunków do trzymania w poóźniejszym okresie podrośniętego narybku... Widzisz np. jeden z moich baniaków ma 670L, drugi 550L trzeci 375 a kotnik `160,, i Mam czasami problem co robić z narybkiem. W moim zbiorniku 670L to jest taki ogólny mam raptem 3 pary skalarów (duże już są) ale nigdy nawet nie myślałem o wpuszczeniu większej ilości ze względu na komfort życia ryb. W zamian za zapewnienie odpowiednich warunków dostaję piękne i zdrowe rybcie.. Skalarki rosną jak szalone i non stop widzę ikrę... Poza nimi oczywiście plywa tam 30szt. Neonów czarnych, Ale główną atrakcją sa skalary...
Wracając do tematu po pierwsze przemyśl dobrze co zrobisz z wylęgniętym narybkiem, czy jesteś w stanie zapewnić im odpowiednio duży zbiornik aby mogły tam spokojnie żyć, ja zakładam że na jedną parę min 160L(długość akwa min 80cm i wysokość przekraczająca 50cm), nie sztuką jest wychować narybek a potem albo oddać do sklepu zoologicznego albo trzymać w zbiorniku który jest bardzo mały albo(spotkałem sie już raz z takim przypadkiem że "hodowca" po wychowaniu narybku spuścił odhów w ubikacji) dla mnie ta opcja jest zupełnie nieetyczna i mijająca się z celem( w takim wypadku lepiej chyba dokonać "aborcji" w stadium larwalnym, czyli poprostu zniszczyć ikrę)...

Napewno odhów takich rybek daje nam wiele satysfakcji, ale z drugiej strony zastanówmy sie czy warto. Skalary są stosunkowo prostymi rybami w rozmnożeniu i wychowaniu ale patrząc na to przyszłościowo , jak mają się męczyć w ciasnym zbiorniki później to lepiej sie za rozmnażanie nie brać i usunąć ikrę albo poprostu jej nie ruszać i pozostawić naturze.. w 90% ikra jest zjadana przez rodziców, no chyba że pochodzenie skalarów jest F0 - F2 wtedy mają jeszcze zachowany instynkt samozachowawczy. W nielicznych przypadkach zdarza się że po któryms tam tarle z kolejii z ikry uda nam się odchować narybek nawet w akwarium ogólnym, czasami rodzice zaczynają się opiekować ikrę od czasu złożenia aż po wylęg i okres inkubacji...

Ale wybór należy do Ciebie.. Jeżeli chcesz to próbuj ...

http://info.biotopy.pl/artyku%C5%82y/Skalary polecam ciekawą lekturę wszystko w jednym miejscu

« Ostatnia zmiana: Listopad 25, 2010, 21:50:11 wysłane przez sq6www » Zapisane
nikodem0
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #131 : Grudzień 22, 2010, 20:20:33 »

.
« Ostatnia zmiana: Luty 05, 2013, 23:33:47 wysłane przez nikodem0 » Zapisane
Strony: 1 ... 7 8 [9]
  Drukuj  

Skocz do: