Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3 4 5
  Drukuj  
Autor Wątek: Bocja siatkowana  (Przeczytany 22548 razy)
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Listopad 30, 2005, 07:57:00 »

Bez przesady, można trzymać bocje karłowate, są takie które rosną do 4cm, czy właśnie rostratusy 6cm, to przecież jak kiryski, a nawet kiryski rosną większe Smiley Ale ja tez jestem przeciwnikiem trzymania wspaniałych w 112L, są stanowczo za duże i uważam, że optymalne akwarium dla nichw ynosi 375L.

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Sheol
Dead eyes see no future..
Stały użytkownik

Vampire

« Odpowiedz #16 : Listopad 30, 2005, 11:54:04 »

No a wyobrazasz sobie stadko minimum 10 sztuk w 112l? Jakie to ma wymiary dna? 80x30?

W takiej ilosci powinny byc trzymane te ryby.

Jak obiecał Mojżesz, podążamy do ziemi obiecanej...
..........................inni zwą ją piekłem......................
Rafael Krasa

Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Listopad 30, 2005, 11:57:02 »

80x35

ale ja nie bedą trzymał az 10 bocji, tylko 6 Smiley i wydaje mi się to minimum, ale oczywiście, że większe stado tym lepsze ale 6szt. wystarcza - rozsądne minimum.

Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
remol;]
Bywalec

« Odpowiedz #18 : Listopad 30, 2005, 18:19:32 »

To jakie jest optymalne akwa dla bocji SIATKOWANYCH(nie wspaniałych).
A tak apropo to ja też nie widzialem tych bocji większych niż 10cm(a akwa było duże) Cheesy Więc jak to jest :roll:.Ważniejsza jest hyba wielkość dna a nie wysokość i ilość litrażu więc oczekuje odpowiedzi a nie rzucania się(błądzić jest rzeczą ludzką Smiley )
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Listopad 30, 2005, 18:36:43 »

Myślę, że stadko 7-8 siatkowanych mogłoby pływać gdzieś w 200 litrach.
remol;]
Bywalec

« Odpowiedz #20 : Listopad 30, 2005, 18:43:55 »

Ale widzisz akwa może mieć wysokość 50 cm i nawet dużym litrażem nic nie zyskujemy a akwa może mieć ponad metr długości i tylko 100l Smiley
A i dlaczego dlenich takie wielkie akwa przecież nie są to aż tak aktywne pływaczki(przynajmniej takich nie widzałem)
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Listopad 30, 2005, 18:48:20 »

To prawda, że bocja siatkowana wielka nie rośnie, ale to nie powód do tego, że ma się kisić w małym akwarium. W wypadku większości ryb wysokość zbiornika ma teoretycznie mniejsze znaczenie. Poza tym zauważ, że to ryba ewidentnie stadna, a stadko potrzebuje jednak miejsca. Moim zdaniem bocja siatkowana jest raczej aktywna. Inaczej się zachowuje w sklepie czy na giełdzie, ale w akwarium to całkiem inna ryba Smiley
piotr l.
Stały użytkownik

« Odpowiedz #22 : Listopad 30, 2005, 18:56:22 »

Szanowny mdramski gdybyś wiedział ciut więcej to byś sprawdził ile rośnie botia almorhae a ona według najnowszych BADAŃ jest tożsama z bocją lochahata, czyli po naszemu bocja siatkowana a wg naukowców z fishbase rośnie ona do 15,5cm tak więc na przyszłość zanim kogoś zjedziesz to sprawdż dokładnie jak się sprawy mają ok?
remol;]
Bywalec

« Odpowiedz #23 : Listopad 30, 2005, 18:59:41 »

No więc jakie wymiary akwa proponowalibyście. Czytałem że masz pare bocji Piotrze więc mi zaproponuj minimum dla tych bocji Smiley
piotr l.
Stały użytkownik

« Odpowiedz #24 : Listopad 30, 2005, 19:00:05 »

Ad szeol

widzę że doszedłeś do tego samego doczego ja jakiś czas temu doszedłem i też oddałem soje modesty które miały 12-15cm, strasznie było mi ich żal ale cóż było robić były już za duze, na szczęście poszły do dużych zbiorników, kiedyś jak sobie sprawię akwa 2,5m to do nich wrócę.
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #25 : Listopad 30, 2005, 19:01:27 »

To chyba jednak tożsame nie są, skoro te same źródło podaje dwie różne wielkości dla tej samej ryby... Powiedz mi jakie to badania, to możemy dyskutować, a tak to nie ma sensu się kłócić Wink

Tu jest botia almorhae

http://www.fishbase.org/Summary/SpeciesSummary.php?id=24687

A tu botia lohachata  

http://www.fishbase.org/Summary/SpeciesSummary.php?id=12253

Jak widać mają całkiem inny wygląd. Możliwe, że mają tę samą nazwę polską nazwę handlową. Ja mówiłem o lohachata i może stąd to nieporozumienie.
piotr l.
Stały użytkownik

« Odpowiedz #26 : Listopad 30, 2005, 19:06:08 »

Ad remol

wiesz ja jestem tylko amatorem (miłośnikiem) bocji, trochę już te ryby pielęgnuję mam ich owszem sporo, na podstawie moich obserwacji dla mniejszych gatunków 100cm to dobre minimum wysokość nie ma znaczenia, stiaty, rostraty, kuboty w rozsądnych ilościach można w takim baniaku trzymać.

Problem z bocjami polega na tym że są to ryby strasznie ciekawskie, wszędobylskie a do tego terytorialne, więc muszą mieć gdzie się wyszumieć, młode typki można przez jakiś czas trzymać w 80cm ale lepiej większe, widać jak w zbyt małych akawriach te ryby się męczą pewnie powodem jest to że są to ryby dzikie, z odłowu.
remol;]
Bywalec

« Odpowiedz #27 : Listopad 30, 2005, 19:07:12 »

No kurcze jak to z tymi bocjami jest;] A do jakiego akwa można podwójnie pręgowane(znalazłem je na stronie o bocjach) jako dorosłe wyglądają identycznie jak siatkowane tylko że mniejsze Smiley
piotr l.
Stały użytkownik

« Odpowiedz #28 : Listopad 30, 2005, 19:08:52 »

mdramski z natury nie jestem kłótliwy, proponuje zajrzyj tu    http://www.loaches.com/species_index.html     tam jest sporo fajnych info o bocjach
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #29 : Listopad 30, 2005, 19:09:02 »

Właśnie wróciłem z zakupów z nowymi 2 rostratami, i już mam 6 sztuk Smiley

Piotrl - możesz mi napisać, co lubią jeść rostraty ?

Strony: 1 [2] 3 4 5
  Drukuj  

Skocz do: