|
remol;]
|
 |
« Odpowiedz #30 : Listopad 30, 2005, 19:11:08 » |
|
Piotrze słyszałeś o tych podwójnie pręgowanych bo jestem ich ciekaw a mało kto o nich słyszał :wink:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #31 : Listopad 30, 2005, 19:14:41 » |
|
Piotrze słyszałeś o tych podwójnie pręgowanych bo jestem ich ciekaw a mało kto o nich słyszał :wink: ja mam tutaj zawsze na myśl Rostratek, a botia rostrata, to bocja podwójnie pręgowana  :arrow: http://www.bocje.com/BRA.htm
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
|
remol;]
|
 |
« Odpowiedz #32 : Listopad 30, 2005, 19:17:44 » |
|
No właśnie i ja widziałem wyglądające identycznie jak ta na górze na tej stronie i wygląda identycznie jak siatkowana i jak je wkońcu rozpoznać :shock:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #33 : Listopad 30, 2005, 19:33:47 » |
|
Istotnie, fajna stronka. Ale nadal mi coś tu nie pasuje. Jedno jednak jest pewne - 18 cm nie ma żadna siatka  Pewnie jeszcze trochę czasu upłynie, zanim wszystko będzie jasne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
piotr l.
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #34 : Listopad 30, 2005, 19:35:11 » |
|
Ale dajecie nie nadążam z odpisami, striata to po naszemu pręgowana a rostrata to podwójnie pręgowana, jeśli chodzi o różnice z siatkowaną, siatkowana jest wyrażnie większa i ma nieco inny wzorek, rosraty młode mają wyrażne podwójne pionowe pasy a młode siatki mają ów wzór wyrażnie złamany no i są bardziej krępe, poza tym rostraty wolniej rosną, siatki idą jak burza.
Co lubią rostratki? przede wszystkim ochotki, żywe ale bardziej polecam mrożone, ponadto wodzięń, czarną larwę komara, jeśli chodzi o suszone też biorą ale nie zawsze od razu, na podstawie moich doświadczeń najlepiej smakują im pokarmy tetry, rubin, min pro, phyll sera jakoś moim nie podeszła.
mdramski, no jest problem czy almorhae to lochahata a co na to birdi ? Ja zawsze uważałe że to odrębne gatunki, kupowałem zresztą te ryby pod różnymi nazwami a po czasie przestałem rozróżniac która jest która, to jest wogóle temat na długą dyskusję, dziś po czasie też zaczynam się skłaniać ku tezie że w/w gatunki to jedno i to samo ale pewnosci 100% chyba nigdy nie będzie.
Zmieniony przez Sebastian Śro 30 Lis 2005 20:50
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marzena
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #35 : Listopad 30, 2005, 20:30:48 » |
|
jeśli jeszcze ktos to przeczyta to proszę o rade. Właśnie padło mi stado bocji wspaniałych , a że bardzo mi sie podobały mam zamiar znowu je kupić. Ile i jakie bocje mogą być razem w 400 l akwarium. dodam że mam tu już około 60 innych różnych ryb
|
|
|
|
|
|
mk
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #36 : Listopad 30, 2005, 20:35:09 » |
|
To daj już sobie spokój z bocjami, skoro masz tam 60 ryb. Napisz może jakie gatunki, to rady dostaniesz lepsze.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
remol;]
|
 |
« Odpowiedz #37 : Listopad 30, 2005, 20:42:06 » |
|
Ja właśnie się zastanawiałem czy to o czym ty mówisz piotrze to nie jest przypadkiem jeden gatunek  Ale zgodzisz się ze mną ze siatkowana i rosata(czy jakoś tak)jako dorosną to praktucznie różnią się tylko wielkością i troche wzorkiem więc jak mam je rozpoznać kupując jako młode osobniki(bo młode wyglądają jeszcze inaczej :? )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marzena
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #38 : Listopad 30, 2005, 21:05:48 » |
|
Mam różnego radzaju brzanki, sumatrzańska, musza i rekinia skalary, kirysy i kiryśniki, glonojady, prętniki ( a miały to być gurami ale chyba w sklepie się pomylili) gurami marmurkowe, labeo. Na szczęście wszystkie razem dobrze się chowaja. Akwarium jest rogowe i ma sporo miejsca na dnie.
|
|
|
|
|
|
mk
|
|
|
piotr l.
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #39 : Listopad 30, 2005, 21:09:57 » |
|
Zdecydowanie rostrata i siatkowana to zupełnie inne gatunki, tak jak mówiłem młode siatki mają zwykle 5 pionowych pasków ale mocno złamanych, zygzakowatych a rostraty mają pionowe paski odznaczone wyrażną kreską stąd pewnie nazwa "podwójnie pręgowana".
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
remol;]
|
 |
« Odpowiedz #40 : Listopad 30, 2005, 21:27:10 » |
|
A więc musiałem pomylić siatkowaną z podwójnie pręgowaną 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
piotr l.
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #42 : Listopad 30, 2005, 22:43:48 » |
|
To jest typowa bocja siatkowana, właśnie o takim deseniu mam kilka sztuk.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #44 : Listopad 30, 2005, 22:55:50 » |
|
kurczę... mam jednak bocje siatkowane :cry: :cry: mają 5 pręg. No nic... za kilka lat zmienię akwarium, i bocje beda miały nowy domek.
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
|