|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #45 : Listopad 30, 2005, 23:09:43 » |
|
Czyli jak widać, czasem wystarczy jedna inna plamka i już mamy następny gatunek  A potem człowiek się dziwi, że kupuje co innego niż zamierzał...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sheol
Dead eyes see no future..
Stały użytkownik

Vampire
|
 |
« Odpowiedz #46 : Listopad 30, 2005, 23:28:17 » |
|
Ad szeol
widzę że doszedłeś do tego samego doczego ja jakiś czas temu doszedłem i też oddałem soje modesty które miały 12-15cm, strasznie było mi ich żal ale cóż było robić były już za duze, na szczęście poszły do dużych zbiorników, kiedyś jak sobie sprawię akwa 2,5m to do nich wrócę. Dokładnie. Nie jestem masochista, ryba tez zasługuje na godne traktowanie. Planowałem dla nich wieksze akwarium, niestety nie wyszło  Mieszkanie mam małe, ok 40mkw i małe dziecko w nim, wiec gdzie to wszystko pomiescic :| Ale w najblizszych planach zakup duzego mieszkania i wtedy zamienie swoje słoiki(200 i 100l) na dwa prawdziwe akwaria  Pozdro
|
|
|
|
|
|
Jak obiecał Mojżesz, podążamy do ziemi obiecanej... ..........................inni zwą ją piekłem...................... Rafael Krasa
|
|
|
|
remol;]
|
 |
« Odpowiedz #47 : Grudzień 01, 2005, 08:15:36 » |
|
dziękuje za zdjęcie  Teraz już rozpoznaje oba te gatunki bo w necie często na miejsce bocji siatkowanej wklejali podwójnie pręgowaną 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #48 : Grudzień 01, 2005, 08:53:58 » |
|
Cholera, moje 'bocje siatkowane' są inne, mają proste paski koloru czarnego, pionowe jak zebra i 5 sztuk, na głowie też mają paski, tyle, że poziome. Mają 3 cm, czy to możliwe, że zmienią swój kształt pasek jak dorosną? A może to jakiś inny gat, bocji ?
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
|
remol;]
|
 |
« Odpowiedz #49 : Grudzień 01, 2005, 15:44:32 » |
|
hahahha tera ty masz problem  Ja to wole się wypytać zanim kupie cokolwiek może ktoś ci pomoże :wink:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
piotr l.
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #50 : Grudzień 01, 2005, 16:59:57 » |
|
Identyfikacja bocji - to jest wyzwanie niemal dla śledczego, np. małe kuboty i hisrioniki są nie do odrużnienia, ja kiedyś też kupiłem stadko rostratek które ......... okazały się siatkami !
Raffy powiedz czy te pionowe paski są jednorodne czy też pośrodku jest jaśniejszy pasek, jeśli pasek jest jednorodny to być może kupiłeś histrioniki, najlepiej podeślij fotkę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
remol;]
|
 |
« Odpowiedz #51 : Grudzień 01, 2005, 17:42:39 » |
|
tak jest dopuki fotek nie będzie to nic nigdy nie wiadomo tak jak ze mną ale tera już wiem co i jak :wink:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #52 : Grudzień 01, 2005, 17:45:31 » |
|
Pasek jest jednorodny, nie widać u nich podwójnie pręgowanych pasków. Masz fotę tych bocji ? p.s. nie mam możliwości zrobienia fotki swoim bocjom 
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #56 : Grudzień 01, 2005, 18:25:46 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
piotr l.
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #57 : Grudzień 01, 2005, 18:45:06 » |
|
Raffy na fotce z akwafoto wszystko się zgadza to jest...... dorosła, dojrzała histrionica, swoją drogą hisrioniki czy jak chcą angole "złote zebry" to jedne z najpiękniejszych bocji, trochę czupurne ale dla innych ryb nieszkodliwe, potrafią toczyć ze sobą fascynujące walki, bardzo lubię te ryby, gratuluję zakupu gdyż żadko są w sprzedarzy, uff...... wreszcie się udało ustalić co to za bocja.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
remol;]
|
 |
« Odpowiedz #58 : Grudzień 01, 2005, 19:05:14 » |
|
Ciężka sprawa z tymi bocjami.Od niedawna zaczeły mnie one fascynować i barzdo je lubie.Niesamowite rybki tylko bywają troche płochliwe 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
beata mlodawska
Tusia
Stały użytkownik

Nie taki smok straszny na jakiego wygląda...
|
 |
« Odpowiedz #59 : Grudzień 02, 2005, 14:03:33 » |
|
Dlaczego bocje musza miec duzą powierzchnie dna?Dlatego,ze sa:ciekawskie,ruchliwe,gonią sie często dosyc szybko i przy malej powierzchni dna zanim sie dobrze rozpędzą to juz im sie akwa kończy......A co ma zrobic goniony osobnik jeśli nie moze uciec i schowac się (gdy nie ma chęci na walke...),gdzie powciskac kryjówki(tak jak pisalam wczesniej)-male bocje będą siedziały w połówkach kokosów a duże bocje  ?Do kokosa sie nie wcisną...a inne kryjówki zajmują sporo miejsca...Jeśli goniona bocja nie będzie miała możliwości ukrycia sie to będzie zmęczona i zestresowana(zwłaszcza jak inne sie na nią uwezmą...i będą sprawiały jej regularny łomot).Czasami te walki wyglądają jak pogoń za samochodem,który tylko dzięki nagłemu zwrotowi w boczną uliczkę gubi pościg...oby Wasze bocje miały jak najwięcej bocznych uliczek..............
|
|
|
|
|
|
120x40x50 - ruszyło 29.03.2008 (LT - HT ) , LT (60l) - 06.04.08 Moje akwaria
|
|
|
|