Pawlikus
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #165 : Luty 08, 2006, 14:44:07 » |
|
W pojemniku tym najlepiej zrób otwory bardzo małe przez które nie będą mogły wypływać małe. Samicę odłów. Nie potrzebnie ma się tam męczyć.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #166 : Luty 08, 2006, 15:12:29 » |
|
Otworki już są fabrycznie, znaczy się dół jest wykonany z "żebrowania" więc wszystko będzie jak trzeba  Dzięki za odpowiedź
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lajkasz
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #167 : Luty 08, 2006, 21:13:34 » |
|
mam akwarium 10 litrow na kotnik i nie wiem czy nie jest ono za male sa w nim male molinezje wie ktos moze czy one zkarleja w taim akwa czy raczej nie powinny  ??i czy te zmiany beda kolosalnie widoczne  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szef1992
Gość
|
 |
« Odpowiedz #168 : Luty 08, 2006, 22:58:21 » |
|
Zależy oczywiście od ilości i wielkości młodych moly. Ile czasu mają i w jakich ilościach trzymasz je tam ? Po około 5 tyg. możesz wpuścić je do ogólnego !
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lajkasz
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #169 : Luty 08, 2006, 23:05:53 » |
|
trzymam ich tam 10 i one tak naprawde maja dopiero tydzien niecaly:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szef1992
Gość
|
 |
« Odpowiedz #170 : Luty 08, 2006, 23:09:00 » |
|
No to nie ma obaw. Ja trzymałem moje w 14l po 5-6 tygidniach jak miały już ponad centymetr a niektóre nawet 1,3-1,5 to dałem je do ogónego. Jednego sie poźniej niedoliczyłem do tej pory. był najmniejszy i został najwidoczniej zjedzony przez największe ryby w zbiorniku (mieczyki). No ale 10 zostaoło  , część oddałem cześć dalej mam  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Luck
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #171 : Luty 14, 2006, 11:14:59 » |
|
U mojej molinezji pojawiła się biała plama w okolicach odbytu i jest dość gruba. Oddzieliłem ją od reszty i tu pojawia się moje pytanie: jak długo przed porodem pojawia się ta biała plama?? Pytam dlatego bo ja mam molinezje u siebie w akwarium dopiero 2 tygodnie i nie wiem dokładnie kiedy mogło dojść do zapłodnienia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #172 : Luty 14, 2006, 11:41:59 » |
|
Tez bylo mi trudno określić kiedy ta plama się pojawia, bo kolega mi juz dostarczył taką molinezję no i dziś jestem posiadaczem ok 30 rybek :lol: (nawet nie moge ich się doliczyć :?) A swoją droga i tak przegapiłem poród ale małe były mało ruchliwe więc udało mi się je odłowić no a poźniej odłowiłem resztę która pokryła się po roslinkach. Polecam coś pływającego po powierzchni , małe jak tylko zaczną pływać szybko się tam pochowają. Wcześniej pisano, że można ją spokojnie umieścić wcześniej więc ja bym ją już włożył do kotnika.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Luck
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #173 : Luty 14, 2006, 12:19:19 » |
|
można ją spokojnie umieścić wcześniej więc ja bym ją już włożył do kotnika. Właśnie ją przełożyłem do kotnika niech sobie tam popływa i zobaczymy co z tego wyniknie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szef1992
Gość
|
 |
« Odpowiedz #174 : Luty 14, 2006, 15:06:26 » |
|
Ja przełożyłem swoją około 1 miesiąca temu po 3 tygodniach pomyslałem że to może "fałszywy alarm" więc odłowiłem ją spowrotem do ogólnego, ale jej już z odbytu wystaje takie białe coś (nie kupa  ) gdzieś bylo napisane że zbliża się już poród a tu nic bo ona to ma z 2 tyg. A białą plame miała już od ponad miesiąca 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pawlikus
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #175 : Luty 14, 2006, 19:53:57 » |
|
Gdy samica będzie gotowa zacznie się chować po zakamarkach i unikać kontaktu z innymi rybami. Dopiero wtedy odłów samicę. Ja tak robię zawsze. Trzeba ją tylko poobserwować i wybrać odpowiedni moment. :wink:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Luck
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #176 : Luty 15, 2006, 09:45:52 » |
|
I stało się dzisiaj rano zobaczyłem że w kotniku pływają młode. Tylko jest problem bo około 7 sztuk leży na dnie i ma pęknięte brzuszki. Czy to objaw jakiejś choroby??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Luck
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #177 : Luty 15, 2006, 14:15:55 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Macia
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #178 : Luty 17, 2006, 11:30:51 » |
|
Mam 3 samice molinezji "Black Molly" i jednego samca. U samic zaobserwowałem białą plamę w okolicach odbytu i są one strasznie grube. Czy będe miał młode?? To jast bardzo prawdopodobne. Moje Molinezje rozmnażają się co 1\2 miesiąca. :lol:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mila
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #179 : Luty 20, 2006, 17:12:11 » |
|
Luck t4eż czasami mam ten problem z maluchami, że brzuszki im pękają. Nie wiem co to jest. Ale jeśli mają zdechnąć to i tak zdechną. Wiem , że to okropne, ale cóż mogę zrobić? nie wiem, po prostu nic, widocznie maluchy były za słabe.
|
|
|
|
|
|
150l 4mieczyki, 2 molinezje szerokopłetwe, 2 zmienniaki wielobarwne 2 skalary, 2 kiryski spiżowe,2albinosy 2pekolcje 10,5l kotnik
|
|
|
|