ThoMas3k
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #150 : Styczeń 05, 2006, 21:09:42 » |
|
moja molinezja jest chyba konta  mam takie pytanie mam kojec i w nim roślinke aby małe rybeczki miały gdzie sie schować i tu nasuwa czy pytanie gdyby mi np molinezja urodziła małe i byłbym w szkole nie zjadła by ich np w 6 godzin  Jest w stanie ktoś mi odpowiedzieć ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ThoMas3k
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #151 : Styczeń 06, 2006, 15:02:32 » |
|
sory że pisze post pod postem ale odpowie mi ktoś na moje pytanie ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #152 : Styczeń 06, 2006, 15:05:48 » |
|
A jak Ci odpowiedzieć na to pytanie ? Może zdąży je zjeść, a może nie. Skąd mamy wiedzieć ? Jak małych będzie dużo i będą miały się gdzie schować, jest szansa, że sporo z nich przeżyje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
*paula*
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #153 : Styczeń 09, 2006, 17:24:54 » |
|
witam, zauwazylam ze moja molinezja ma ta biala plamke pod ogonem, ale dlugosci ok. 1mm. kiedy powiekszy sie do tych wspomnianych 3-4 mm. i odbedzie sie porod? czy jest to kwestia godzin, dni, tygodnia czy tygodni? dzieki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #154 : Styczeń 09, 2006, 22:37:25 » |
|
Właściwie to z tym porodem różmniaście może być. Jak juz keidyś wspominałem wcześniej najlepiej będzie prznieść wyraźnie grubąsamicę do małego akwarium (tak z 15l) bardzo gęsto obsadzonego rogatkiem lub inymi roślnami. Potem cierpliwie czekać na poród - samica nie zeżre młodych prawie ani jednego. Nie mniej jeśli nie zamierzacie rozmnażać ich na skalę przemysłową to proponuje w akwa zapewnić takie nieduży kłąb rogatka- tam będą się chować młode z przeoczoonych przez nas porodów. można maleństwa wtedy odłowić i pielęgnować kojcu aż osiągną 1,5 cm. Molinezje są śmiesznie proste w rozmnażaniu. Bardzo szybko może sie okazać że mamy przerybione nimi akwarium ai nie ma co robić z narybkiem. Dlatego naprawdę polecam nie odławianie za wszelką cene całego narybku. Pozdr.
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
mila
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #155 : Styczeń 11, 2006, 13:54:03 » |
|
Odebrałam już wiele porodów, ale nigdy jeszcze nie zauważyłam, żeby pokładełko wysunęło się na 3mm, zawsze byo normalnie 1mm. Czy poprostu nie zauważyłam? ale razczej nie.
|
|
|
|
|
|
150l 4mieczyki, 2 molinezje szerokopłetwe, 2 zmienniaki wielobarwne 2 skalary, 2 kiryski spiżowe,2albinosy 2pekolcje 10,5l kotnik
|
|
|
*paula*
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #156 : Styczeń 11, 2006, 20:18:28 » |
|
a ja juz sama nie wiem. pierwszy raz mam molinezje i nie mam pojecia, czy jak ma powiekszony brzuszek (troche zrobil sie kanciasty), to jest najedzona, czy jest w ciazy... nie moge sie doczekac kiedy mi sie ktoras z samic okoci....
jakos pusto mi sie w akwarium zrobilo:(
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szef1992
Gość
|
 |
« Odpowiedz #157 : Styczeń 13, 2006, 21:47:56 » |
|
Ja zauważyłem że moja milonezja chowa sie koło filtra itp. i ma powiększony brzuszek, więc pomyślałem... ciąża  . Przełożyłem ją do akwa 15l bo już miała dość sporą plame na brzuchu, i pływa tam od wtorku i nic :/. Ta samica koci sie juz drugi raz pierwszy poród przegapiłem z 2 miesiące temu i urodziła w ogólnym ale odłowiłem małe  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
*paula*
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #158 : Styczeń 13, 2006, 22:35:47 » |
|
moja to caly czas za filtrem i grzalka siedzi i czasem na jedzonko wyplywa, ale nie wiem, czy to dlatego, ze jej zimno, czy tez jest w ciazy... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lajkasz
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #159 : Luty 06, 2006, 22:27:04 » |
|
mam akwarium 50 litrowe i mam samiczke molinezji samczyk niedawno zdech i zabardzo nie wiem jak rozpoznac czy ona jest w ciazy ma niby biala plamke w okolicach odbytu i zachowuje sie dosc normalnie kiedy mam sie spodziewac potomstwa??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szef1992
Gość
|
 |
« Odpowiedz #160 : Luty 06, 2006, 23:51:27 » |
|
Ciąza trwa od 6-10 tygodni  . A pierwsze obawy mogą wystąpić gdzieś tydzień po zapłodnieniu  . Czyli jak jest w ciązy to raczej sobie jeszcze poczekasz  . A od kiedy smiczka była w kontakcie z samcem. One praktycznie odrazu się temtego  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #161 : Luty 07, 2006, 11:40:30 » |
|
Mam podejrzenie, że moja molinezja spowdziewa się "potomstwa" Takową mi już kolega podarował - więc nie jestem w stanie określić kiedy zacznie się "poród". Samczyk tak jak w innych opisanych przypadkach ciągle ją goni i skubie w okolicach odbytu. Poza tym gruby brzuszek no i biała plamka  Już zdążyłem doczytać że można ją umieścić nawet wcześniej w kotniku. Mam taki plastikowy do akwa ogólnego, który posiada otwory ale jest możliwość zasłonięcie tych wylotów (one są na dole). Czy mam zostawić narybkowi możliwość opuszczenia kotnika (czyli nie zasłaniać) , czy po porodzie zostawić w kotniku narybek a odłowić samiczkę :?:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lajkasz
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #162 : Luty 07, 2006, 21:41:26 » |
|
jestem troszke zaniepokojony ale nie wiem czy slusznie zauwazylem u swojej molinezji ze jest kotna wiec przelozylem ja do mniejszego akwarium i w nim jest dopiero pare godzin nie wiem czym to jest spowodowane ale troche poklada sie na dnie i nieraz od czasu do czasu poplywa Parametry wody sa dobre jest w nim rowniez zwirek roslinki i grzalka oraz napowietrzacz Moze to szok przy zmnianie zbiornika? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szef1992
Gość
|
 |
« Odpowiedz #163 : Luty 07, 2006, 22:46:38 » |
|
Tak, jak ja swoją trzymałem w kotniku (było to "fałszywy alarm") też prawie nie pływała i była jakby apatyczna, lecz jak jeść dostała to zjadła  . mysle że ona reaguje tak na brak innych ryb... nie ma towarzysat poprostu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #164 : Luty 08, 2006, 08:18:04 » |
|
Mam taki plastikowy do akwa ogólnego, który posiada otwory ale jest możliwość zasłonięcie tych wylotów (one są na dole). Czy mam zostawić narybkowi możliwość opuszczenia kotnika (czyli nie zasłaniać) , czy po porodzie zostawić w kotniku narybek a odłowić samiczkę :?: Moze ktoś odpowie :?: Post powyżej P.S. Pewnie moder mnie zaraz pojedzie za namnażanie postow :? :oops:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|