mila
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #135 : Wrzesień 12, 2005, 20:15:24 » |
|
w niedziele kupiłam sobie na giełdzie parkę molinezji. Dzisaj rano samiczka zaczęła mi rodzić, ale czy to możliwe. Przecież stres i to wszystko. tak szybko sie zaaklimatyzowała we wiadrze, a potem w słoiku. Wzielam ja bo była gruba, czyli w ciąży. Urodziła 6 małych, potem wrzuciłam ją do reszty do wiadra na kwarantanne i jeszcze 3 szt. odłowiłam.
:cry: niestety 1 maluchowi brzuszek pękł i właśnie niedawno zdechł. Nie udało sie go odratować. :cry: ale reszta żyje 8 sztuków!!! Są w barwach pomarańczowo-czarne, a jedna bardziej czarna łatka
|
|
|
|
|
|
150l 4mieczyki, 2 molinezje szerokopłetwe, 2 zmienniaki wielobarwne 2 skalary, 2 kiryski spiżowe,2albinosy 2pekolcje 10,5l kotnik
|
|
|
mila
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #136 : Wrzesień 13, 2005, 17:11:52 » |
|
kurcze mam pewien problem!!!! :!:
od czasu porodu zdechły mi już 3 maluchy. Powód - brzuszek im pęka :!: co się dzieje :?: co mam robić :?: nie wiem co sie dzieje z nimi :!:
RATUNKU :!: :!: :!: :cry: zderchlaki poszły już do ... brrr, kibla i do rur ściekowych :oops: bo mieszkam w mięście no i wiadomo.
|
|
|
|
|
|
150l 4mieczyki, 2 molinezje szerokopłetwe, 2 zmienniaki wielobarwne 2 skalary, 2 kiryski spiżowe,2albinosy 2pekolcje 10,5l kotnik
|
|
|
Dudusia
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #137 : Grudzień 01, 2005, 12:47:45 » |
|
Dziś pierwszy raz rostałam "babcią" molinezji  ...trudno było mi wyłowić maleństwa (choć mam ich tylko 4) więc odłowiłam wszystkie duże rybki i niemal upchałam je do parulitrowego słoika...Mam więc pytanie...jak długo będę musiała "zamęczać " dojrzałe ryby...kiedy mogę spowrotem wsadzić je do akwarium z małymi?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #138 : Grudzień 03, 2005, 20:54:35 » |
|
że co zrobiłas z rodzicami ? do słoika  lepiej wrzzuć je sp[owrotem do akwa zanim Ci padną . Proponuje młode odłowić do kojca i tak zabezpieczone trzymac w akwa ogólnym takie kojce można kupić w większości sklepów - uwaga kojce nie kotrniki (częto sprzedawcy prooboawli mi wcisnąc kotnik zamiast kojca) Kojec uniemożliwia młodym wypłynięcie do dużych ryb i na odwrót ale umożliwia cyyrkujacje wody - to bardzo dobre rozwiązanie. Pozatym jesli mamy sporo rośli to napewno zawsze uchowa nam sie sporo narybku molly,s - u mnie są plagą zdecydowanie juz nie porządaną... Pozdr.
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
meya
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #139 : Grudzień 25, 2005, 19:31:18 » |
|
hej! po jakim czasie od zaplodnienia rodza sie mlode??? bo akurat udalo mi sie podejrzec ow moment  od zaplodnienia minelo 1,5 tygodnia; obie molly sa ciezarne 
|
|
|
|
|
|
25l: 3 black molly i 2 złote, glonojad syjamski 126l: 15 akar błekitnych, glonojad złoty
|
|
|
Radzior
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #140 : Styczeń 02, 2006, 18:24:52 » |
|
Mam w akwarium 5 samców i 1-ną samicę.Samica jest dość gruba ale niewiem co zrobić czy odłowić ją do jakiegoś osobnego akwaria czy zostawić I niewiem co robić pomóżcie :?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #141 : Styczeń 02, 2006, 22:05:36 » |
|
Jak chcesz mieć młode mollys, to odłów ją 
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
Radzior
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #142 : Styczeń 03, 2006, 13:32:30 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #143 : Styczeń 03, 2006, 14:52:17 » |
|
musisz poczekać, to i może potrwać nawet tydzień  Cierpliwości 
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
Radzior
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #144 : Styczeń 03, 2006, 14:54:41 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #145 : Styczeń 03, 2006, 14:57:30 » |
|
a po co to zrobiłeś ?? To bez sensu, odłów samca z powrotem do akwarium ogólnego :!: W porodzie żyworódek już niepotrzebny samiec, samice są już zapłodnione po prostu  jak u ludzi, samica w ciązy rodzi potomstwo i tyle  po co samiec ? Co innego przy jajorodnych, do składania jaj jest obowiązkowy samiec i nie ma tu mowy o ciąży 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Radzior
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #146 : Styczeń 03, 2006, 15:22:48 » |
|
Już odłowiłem niewiesz kiedy urodzi :?: :?: :?: :?: :oops:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #147 : Styczeń 03, 2006, 15:25:39 » |
|
To żależy wszystko od jak długo jest w ciąży 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #148 : Styczeń 03, 2006, 23:23:07 » |
|
Najlepszy rozwiązaniem dla rozmnażania molinezji jest kotnik - tj akwarium około 25l wypełnione dość ciasno rogatkiem. Uchronisz zdecydowana większość młodych a samicy zaoszzędzisz niepotrzebnego stresu wywołanego trzymaniem w klatce. To dość ażne bo rby zetresowane potafią opóźniać poród. Miałe przygpadk gupiczki która powstrzymała poród w klatce , urodziła trzy martwe młode poczym ama padła. To był ostatni raz kiey korzystałem z kotnika klatkowego w akwa ogólnym. Dobry kotnik dla żyworódek to akwa 20-25l dobrze gęsto obszadzone roslinami. Jakwspomniałem rogatek nie ma sobie równych - tani i szybko rośnie. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
meya
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #149 : Styczeń 05, 2006, 16:42:56 » |
|
moje obie samice molly byly kotne i zostawilam je w 25l, po 4 tyg od zaplodnienia dokladnie na Nowy Rok urodzilo mi sie ponad 100 mlodych  sa sliczne i plywaja sobie we wlasnych zbiorniczku  
|
|
|
|
|
|
25l: 3 black molly i 2 złote, glonojad syjamski 126l: 15 akar błekitnych, glonojad złoty
|
|
|
|