Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Nawożenie EI w Akwarium plus CO2 z Butli ??
Strony: 1 [2] 3 4 ... 6
  Drukuj  
Autor Wątek: Nawożenie EI w Akwarium plus CO2 z Butli ??  (Przeczytany 17092 razy)
bitter
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #15 : Styczeń 13, 2012, 21:44:30 »

wysłałem jak czegoś nie rozumiesz pytaj
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #16 : Styczeń 13, 2012, 22:08:55 »

Makro: pon/śr/pt

K2SO4          [40g / 500ml]    25ml na dzień
   KNO3            [40g / 500ml]    18ml na dzień
   KH2PO4        [20g /500ml]      5ml na dzień
   MgSO4x7H2O [50/500ml]        80ml na dzień

Dawki KNO3 które Tobie zaproponowałem dają tygodniowo na 270 L stężenie no3 na poziomie 9,81 mg/l

po  4 tygodniach stosowania masz sężenie no3 100mg/l, no coś tu nie gra, albo test przekłamuje, albo masz tyle no3 w kranie

propozycja o rozrobieniu makro osobno była po to, aby była mozliwość korekty dawek wrazie potrzeby, a nie po to aby utrudniać

Jak wszystko rozrobisz razem  to nic nie zmienisz

nawóz jest do du... jak podajesz 324l a masz 280l idę zapalić i zaraz ci wyśle ale nie wiem jak wiec napisz mi pryw a ja odpowiem ok

czy możesz bitter napisać na jakiej podstawie twierdzisz że nawoz jest do d....
masz kolego do czynienia z solami od miesiąca i pouczasz innych
juz zapomniałeś jak policzyłeś niedawno Fe jednemu koledze  Tongue

« Ostatnia zmiana: Styczeń 13, 2012, 22:16:13 wysłane przez tomes » Zapisane

bitter
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #17 : Styczeń 13, 2012, 22:38:15 »

Tomes Nie pouczaj twoje dane możesz schować sobie pod poduszkę 270l akwa  KNO3=40g rozpuszczone w 500ml  daje przy podaniu jednorazowym 18ml=3,276mg/l.Nie musisz  przypominać ze miesiąc nawożę ,umiem za to liczyć chłopcze.Ty wprowadzasz tylko innych w kłopoty z takim liczeniem papa
Wynik tygodniowy przy 5 dniach podawania niestety różni się tomes od tego co piszesz i to sporo.5x3,274mg/l=9 na pewno nie
« Ostatnia zmiana: Styczeń 13, 2012, 22:42:14 wysłane przez bitter » Zapisane
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #18 : Styczeń 13, 2012, 22:41:31 »

Tomes Nie pouczaj twoje dane możesz schować sobie pod poduszkę 270l akwa  KNO3=40g rozpuszczone w 500ml  daje przy podaniu jednorazowym 18ml=3,276mg/l.Nie musisz  przypominać ze miesiąc nawożę ,umiem za to liczyć chłopcze.Ty wprowadzasz tylko innych w kłopoty z takim liczeniem papa

jakim jednorazowym? 3 razy w tygodniu podaje makro

ciekawe dlaczego swoje propozycje chcesz dać na PW, ale masz oczywiście do tego prawo

dlaczego moje dane moge wsadzic pod poduszke ?
wszystko można skorygować podnosząc/obniżając ilość wlewanego roztworu?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 13, 2012, 22:45:44 wysłane przez tomes » Zapisane

bitter
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #19 : Styczeń 13, 2012, 22:45:08 »

jakim jednorazowym?

3 razy w tygodniu podaje makro

ciekawe dlaczego swoje propozycje chcesz dać na PW, ale masz oczywiście do tego prawo

Dlatego że nikt nie miesza   i można spokojnie  rozmawiac wygląda na to ze lukasz lał więcej jak 3 razy tygodniowo innej opcji nie ma Bo w kranie NO3 na pewno w takim sterzeniu nie występuje

masz dziwne liczenie soli to moja opinia PO4 jest ok dobrze mu policzyłeś  jednorazowo  podaje 0,517mg/l nie za dużo
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2012, 12:46:30 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #20 : Styczeń 13, 2012, 22:49:55 »

tak  obliczyłem w dobrej wierze aby miał stężenia:

NKP - 10:16:1,5

od takich dawek wychodze zawsze w swoich akwariach i nie miałem większych problemów

masz dziwne liczenie soli to moja opinia PO4 jest ok dobrze mu policzyłes

ale w jakim sensie dziwne ?

no można umieszać odrazu 100g bo tyle mam, w 5L wody i trzymać to w szafeczce i lac tyle ml  że też da stężenie 10mg/l

« Ostatnia zmiana: Styczeń 13, 2012, 22:53:25 wysłane przez tomes » Zapisane

bitter
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #21 : Styczeń 13, 2012, 22:53:33 »

tak  obliczyłem w dobrej wierze aby miał stężenia:

NKP - 10:16:1,5

od takich dawek wychodze zawsze w swoich akwariach i nie miałem większych problemów

masz dziwne liczenie soli to moja opinia PO4 jest ok dobrze mu policzyłes

ale w jakim sensie dziwne ?
Kazda sól ina ilość roztworu  i inne dawki dlatego się bidula pogubił

idę spać bo nie mam zamiaru się spierać podałem lukaszowi na pryw  sole ale myślę ze i tak nie zrozumie chyba prościej się nie da
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2012, 12:47:09 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #22 : Styczeń 13, 2012, 22:57:33 »

rozmieszać jako jeden roztwór to żadna sztuka

ale co mu powiesz jak będzie trzeba podnieść PO4 - wylej nawóz i rozrobimy nowy

bitter
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #23 : Styczeń 13, 2012, 23:04:26 »

Podolem rozsądne dawki i myślę ze jak będzie trzymał ich stężenie tygodniowe to 2 tygodniach problem zacznie znikać,Oczywiście ja to rozumiem ale czy on to rozumie to już nie wiem.Co do nawozu to  decyzja należny do niego nie zamierzam przeliczać twojego jeszcze raz i mu doradzać.To nie ma sensu
« Ostatnia zmiana: Styczeń 13, 2012, 23:08:03 wysłane przez bitter » Zapisane
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #24 : Styczeń 13, 2012, 23:06:55 »

a co proponujesz zmienić w moich stężeniach NKP 10:16:1,5 aby zwalczyć krasnorosty ?

Podolem rozsądne dawki i myślę ze jak będzie trzymał ich stężenie tygodniowe to 2 tygodniach problem zacznie znikać,Oczywiście ja to rozumiem ale czy on to rozumie to już nie wiem

zwalczyc krasne w 2 tygodnie to jest nielada wyczyn, naprawde jestem ciekawy propozycji
« Ostatnia zmiana: Styczeń 13, 2012, 23:08:34 wysłane przez tomes » Zapisane

bitter
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #25 : Styczeń 13, 2012, 23:13:56 »

a co proponujesz zmienić w moich stężeniach NKP 10:16:1,5 aby zwalczyć krasnorosty ?

Podolem rozsądne dawki i myślę ze jak będzie trzymał ich stężenie tygodniowe to 2 tygodniach problem zacznie znikać,Oczywiście ja to rozumiem ale czy on to rozumie to już nie wiem
Mniej PO4 do wartości narazie 0,4mg/l  tygodniowo pozwoli zmniejszyć inwazję glonów.Potem to zależy od rozwoju sytuacji ale 1mg/l to ful wszystko zależy od warunków jakie ma w akwa. Nie mam jeszcze tyle doświadczenia wlasnego aby gdybać .Sam walczę i widzę poprawę..Wszystko od niewiedzy .Ps.twoich soli nie robiłem.
zwalczyc krasne w 2 tygodnie to jest nielada wyczyn, naprawde jestem ciekawy propozycji

Nie przesadzaj  pisałem ze po 2 tygodniach zauważy poprawę sytuacji a to różnica .Zresztą sekret trzyma lukasz w rękawie nie wiem co wyprawaia z mikro bo jesli tak soli makro to mikro też może pieprzyć,a wtedy dupa z poprawy.Zapałki w ręce dziecka to pożar a nawozy w wykonaniu łukasza ? Brak wiedzy to jego podstawowy problem liczy że wszyscy zrobą za niego lekcje  musi czytać czytać i pytać,ale chyba nie tu.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2012, 12:47:35 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #26 : Styczeń 13, 2012, 23:18:05 »

Nie przesadzaj  pisałem ze po 2 tygodniach zauważy poprawę sytuacji a to różnica .

to chyle czoła, ale nadal nie odpowiedziałeś jak zmienić stosunek NKP aby tą poprawę zauwazyć

wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #27 : Styczeń 13, 2012, 23:19:10 »

Obliczcie mu nawoz do codziennego nawozenia bo chlopak zglupieje. Niech codziennie sobie tam siknie do akwa.

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #28 : Styczeń 13, 2012, 23:24:35 »

Obliczcie mu nawoz do codziennego nawozenia bo chlopak zglupieje. Niech codziennie sobie tam siknie do akwa.

myślisz że to aż taka różnica czy makro rozbijesz na 3 czy na 7 dawek?

ciekawsze jest skąd to no3 - 100mg/l (wg testu) a było podane przez 4 tyg po około 10mg/l
« Ostatnia zmiana: Styczeń 13, 2012, 23:28:13 wysłane przez tomes » Zapisane

bitter
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #29 : Styczeń 13, 2012, 23:29:43 »

myślisz że to aż taka różnica czy makro rozbijesz na 3 czy na 7 dawek?
Nie to raczej podałem aby zrozumiał ile podnosi stężenie dziennie podając odpowiednią dawkę .Kiedyś musi podawać mikro przecież wiec nie rozmawiaj ze mną jak z idiotą tomes bo to wyczuwam.

jesli testy robi jak nawozi to prawda jest po środku albo całkiem inna.Tomes ostatia uwaga przy takim stężeniu szkło pęka a on ma ryby .Więc ile w tym prawdy pomyśl
« Ostatnia zmiana: Styczeń 13, 2012, 23:33:07 wysłane przez bitter » Zapisane
Strony: 1 [2] 3 4 ... 6
  Drukuj  

Skocz do: