Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Nawożenie EI w Akwarium plus CO2 z Butli ??
Strony: 1 2 [3] 4 5 6
  Drukuj  
Autor Wątek: Nawożenie EI w Akwarium plus CO2 z Butli ??  (Przeczytany 16982 razy)
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #30 : Styczeń 13, 2012, 23:43:41 »

Tomes tu chodzi o wygode zeby chlopak sie nie zaplatal. Zeby nie bylo czegos takiego typu: dalem wczoraj nawoz? a moze nie dalem? Dla chlopaka bedzie lepiej i wygodniej bo codziennie cos tam do akwa da. Zadna strona sporu nie jestem pomozcie mu bo o to glownie tu chodzi.

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
lukaszn
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #31 : Styczeń 13, 2012, 23:45:11 »

No ryby żyją... tylko krewetki mi się nie rozmnażają ... Jeżeli chodzi o nawożenie to codziennie leję tyle ile miałem podane.... więc w czymś innym jest nie halo..  i dlaczego magnezu tak dużo??? 80ml... to sporo tego idzie... co powiecie aby lać jak lałem tylko KNO3 zamiast 18ml to 15ml ?? no i dlaczego są glony...

„Nigdy nie polemizuj z idiotą – najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem.”

http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/(324)-brzankarium-lukaszn/
bitter
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #32 : Styczeń 13, 2012, 23:53:46 »

No ryby żyją... tylko krewetki mi się nie rozmnażają ... Jeżeli chodzi o nawożenie to codziennie leję tyle ile miałem podane.... więc w czymś innym jest nie halo..  i dlaczego magnezu tak dużo??? 80ml... to sporo tego idzie... co powiecie aby lać jak lałem tylko KNO3 zamiast 18ml to 15ml ?? no i dlaczego są glony...
Łukasz tak dobrze zrozumiałeś podajesz 3 razy w tygodniu po 15ml   soli lecz nie wszystkie Mg nie podawaj jest wystarczająco chyba w twoim kranie .Jeśli masz PO4 większe od 0,4mg/l to również nie podajesz KH2PO4 ,Jeśli masz za wysokie a na pewno masz to podmiana cię ratuje jedynie .Jeśli nie wiesz ile czego masz to nie lej nic. Podajesz na razie jak wiesz ile masz w akwa KON3  3xw tygodniu po 15ml i K2SO4 również 3x w tygodniu po 15 ml na razie tyle jak powiesz jakie masz stężenie Fe to powiem ci co dalej. Czy teraz rozumiesz.
Ps Zrobiłem wszystkie makro ale tamtych nie podajesz na razie  czy to jasne.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2012, 00:00:51 wysłane przez bitter » Zapisane
lukaszn
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #33 : Styczeń 13, 2012, 23:59:23 »

a mikro jak lac??

„Nigdy nie polemizuj z idiotą – najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem.”

bitter
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #34 : Styczeń 14, 2012, 00:05:20 »

a mikro jak lac??
Mam pisać jak dziecku ok
poniedziałek makro KNO3=15ml+ K2SO4=15ml
wtorek -mikro
środa makro KNO3=15ml+ K2SO4=15ml
czwartek -mikro
piątek makro KNO3=15ml+ K2SO4=15ml
Sobota nic
Niedziela nic Jeśli jest potrzeba podmiana wody 25%  
Tak teraz rozumiesz

a mikro jak lac??
Wedle instrukcja najlepiej o ile dobrze rozcieńczasz .Wiesz ogóle jakie masz stężenie Fe w akwa.Na razie odpowiedni poziom Fe dla ciebie to 0.4 tygodniowo
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2012, 12:48:50 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #35 : Styczeń 14, 2012, 00:10:04 »

a mikro jak lac??
Mam pisać jak dziecku ok
wtorek -mikro
czwartek -mikro
Sobota nic
Tak teraz rozumiesz

momentalnie zielsko (heterka) Lukaszyna wciąga cały fosfor z wody, i za tydzień będzie pytanie jak zwalczyc zielenice

bitter
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #36 : Styczeń 14, 2012, 00:13:50 »

Tomes twoich rad słuchał i wylądował u mnie ,więc może swoje rady zatrzymasz dla siebie profesorku.To przykład dlaczego na pryw, Łukasz robi co chce nie namawiam  więcej nie pisze w tym temacie papa Grin Grin Grin Grin Grin Grin Grin Grin Grin Grin Grin Grin Grin
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2012, 00:16:39 wysłane przez bitter » Zapisane
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #37 : Styczeń 14, 2012, 00:21:38 »

Tomes twoich rad słuchał i wylądował u mnie ,więc może swoje rady zatrzymasz dla siebie profesorku.To przykład dlaczego na pryw, Łukasz robi co chce nie namawiam  więcej nie pisze w tym temacie papa Grin Grin Grin Grin Grin Grin Grin Grin Grin Grin Grin Grin Grin

ja twierdze że zaprzestać podawać fosfor przy sporej ilości heteranthery jest niebezpieczne, a Ty mi tu jakieś filozofie prawisz i machasz co chwile jak dzieciaczek w przedszkolu, a dawno mówiłeś że idziesz spać

Kończe z tobą dyskusje bitter

Lukaszn
moja propozycja jest taka:

jako że zielsko Ci rośnie i nie wykazuje braków - nic nie zmieniaj, a glony ustąpią same
dbaj o stały poziom Co2 i czystość w baniaku poprzez usuwanie gnijących fragnentów roślin,
krasne w miare możliwości usuwaj mechanicznie,
na krasnorosty dobre jest przedawkowanie "węgla w płynie"  np. EC,
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2012, 00:32:55 wysłane przez tomes » Zapisane

lukaszn
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #38 : Styczeń 14, 2012, 08:26:03 »

No tak ale na pw napisałeś mi dawki na 7 dni więc jak stosując na 7 dni to kiedy mikro?? Grin

bitter
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #39 : Styczeń 14, 2012, 08:27:29 »

Jeśli ma wysoki poziom NO3 profesorze to oznacza jedno że ma prawdopodobnie PO4=0 i  stąd brak wchłaniania NO3.NO niestety ty o tym nie wspominasz  bo może nie wiesz.Tak to wygląda na trzeźwo bo wczoraj troszeczkę bylem trochę zmęczony.Jak się nie wie ile czego jest w akwarium to można gdybać. wypada zbadać wodę a potem podejmować decyzje prowadzić rozmowę. Grin

No tak ale na pw napisałeś mi dawki na 7 dni więc jak stosując na 7 dni to kiedy mikro?? Grin
Pisalem dokładnie jednorazowe i tygodniowo i max stężenie wszystko po to byś pojął co  lejesz ile i dlaczego.Tutaj napisałem ci jak to masz zrobić.Powtarzać chyba nie muszę.
Dzisiaj nie mam czasu za wiele mam własne problemy zaraz wyjeżdżam a potem muszę zając się swoim akwarium.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2012, 12:50:10 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #40 : Styczeń 14, 2012, 08:55:19 »

Jeśli ma wysoki poziom NO3 profesorze to oznacza jedno że ma prawdopodobnie PO4=0

dziś prawdopodobnie zerowe PO4 Grin? to przypomne ci że wczoraj zaproponowałeś zaprzestac podawać fosfor

Mam pisać jak dziecku ok
wtorek -mikro
czwartek -mikro
Sobota nic
Tak teraz rozumiesz

bitter
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #41 : Styczeń 14, 2012, 09:01:10 »

tak  to wygląda na trzeźwo profesorze jak cytujesz to nie wybieraj 2 słowa z całej wypowiedzi bo to zmienia znaczenie całej wypowiedzi.Pisałem tomes nie pomagasz to nie przeszkadzaj.Coś cię boli chyba nie głowa bo gdybyś maił rozumu to dawno byś to zrozumiał że w tej chwili przeszkadzasz ze swoimi uwagami nie zamierzasz pomóc Lukaszowi to zamilcz. Chcesz mieszać to mieszaj sobie w gatkach. BEz testów pisałem również żeby nic nie lał więc poco to wszystko zal ci du...pe ściska. Ze nie ty teraz masz coś do powiedzenia
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2012, 09:02:55 wysłane przez bitter » Zapisane
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #42 : Styczeń 14, 2012, 09:06:40 »

Bitter
kilka razy już pisałem żebyś napisał konkretnie jakie dawki proponujesz

bo zaproponowany przeze mnie stosunek NKP skrytykowałeś
rozrobione nawozy napisłeś że są "do d......"  nie odpowiedziałeś dlaczego są do d.....

ja napisałem jak się walczy z krasnorostami

lukaszn
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #43 : Styczeń 14, 2012, 09:12:01 »

Bitter mogę zobaczyć twoje akwarium?? masz gdzieś fotki???  bo tomesa baniak już widziałem...

bitter
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #44 : Styczeń 14, 2012, 10:02:39 »

Bitter mogę zobaczyć twoje akwarium?? masz gdzieś fotki???  bo tomesa baniak już widziałem...
Nie afiszuje się swoim akwa, ale mogę wysłać na pryw.
Strony: 1 2 [3] 4 5 6
  Drukuj  

Skocz do: