Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « 150x50x50 Juwel i wygiecie szyby o ok 1cm czy to normalne?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: 150x50x50 Juwel i wygiecie szyby o ok 1cm czy to normalne?  (Przeczytany 9652 razy)
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Grudzień 07, 2011, 22:08:34 »

Miałem kiedyś zbiornik 150x50d50 z szyby gr10mm ze wzmocnieniami podłużnymi , natomiast bez wzmocnień poprzecznych.
Baniak istniał ponad 2 lata.

Mrs przykład poglądowy na zbiornik 150x50x50 ze wzmocnieniami poprzecznymi bez poprzeczek . Google istnieje.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 07, 2011, 22:21:19 wysłane przez emperor » Zapisane

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #16 : Grudzień 08, 2011, 06:29:44 »

Mrs przykład poglądowy na zbiornik 150x50x50 ze wzmocnieniami poprzecznymi bez poprzeczek . Google istnieje.
Emperor, pogmatwałeś swoje ostatnie wypowiedzi, albo ja czegoś nie rozumiem?
Co rozumiesz przez wzmocnienia poprzeczne bez poprzeczek?

Miałem kiedyś zbiornik 150x50d50 z szyby gr10mm ze wzmocnieniami podłużnymi , natomiast bez wzmocnień poprzecznych.
Baniak istniał ponad 2 lata.
Przecież nie powiedziałem, że taki zbiornik nie będzie stał. Przykład autora wątku pokazuje, że baniak nawet bez wzmocnień podłużnych może funkcjonować, inna sprawa - jak długo.

Mam znajomego szklarza który do 240l poprzeczkę wstawia lub nie – w zależności od klienta, natomiast do zbiorników większych obowiązkowo daje poprzeczki – szyba przednia i tylna po zalaniu odkształca się sporo względem pustego zbiornika. Sprawdź sobie nawet w swoim 240l, górne krawędzie zbiornika będą szersze niż 40cm, a to tylko 40cm szerokości.
Przyznam, że nie widziałem jeszcze zbiornika 375l bez wzmocnień poprzecznych (może za wyjątkiem Juwela) i ja sam takiego szkła nigdy bym nie postawił. Kwestia bezpieczeństwa i tyle. A znajomy szklarz (o którym wspominałem wcześniej) do zbiorników powyżej 375l daje trzy wzmocnienia poprzeczne. Jedno przez środek i dwa niewielkie łączące krawędzie bocznych ścian z szybą frontową. Kiedy zapytałem go po co tyle tego wkleja, stwierdził, że chce spać spokojnie w nocy.

tomek bydgoszcz
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Grudzień 16, 2011, 08:34:11 »

Mam już drugiego Juwela teraz standardowe 200 litrów i  w takich litrażach górna obudowa (opaska ) spełnia rolę wzmocnienia . Jeśli poprzeczka była pęknięta to przed zalaniem wkleiłbym  wzmocnienia . Juwel nie stosuje poprzecznych wzmocnień tylko obudowa spełnia ta funkcje . Jeśli szyba sie wygina aż tak bardzo to znaczy ze jest już sporo naprężona i pęknie sama lub przy nawet delikatnym puknięciu .  Swoją drogą to zastanawiające jest dlaczego łączenie pokrywy było już popękane i co skłoniło cie do zakupu takiego akwa ?
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Grudzień 17, 2011, 08:56:19 »

Ludzie po co wy kupujecie takie tandetne zbiorniki? Najlepsze ze sprzętów juwela to tylko karmniki automatyczne reszta do niczego się nie nadaje... i jeszcze te ceny. Juwel za bardzo oszczędza na doborze materiałów przykład baniaka 150x50x50 szyba 8mm bez wzmocnień wzmocniony niby pokrywą o grubości 3mm (wzmocnienie-kpina) i do tego szafka z płyty 16mm  to jest żałosne.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
oskarlelystad
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #19 : Styczeń 01, 2012, 15:44:26 »

Akwarium kupilem uzywane i w dobrej cenie. Byly 2 poprzeczki z czego jedna peknieta. Zdecydowalem o usunieciu obudowy i podwieszanym oswietleniu. Jak zdjalem obudowe i zaczalem uzupelniac zbiornik to zobaczylem ze szyba sie wygina.
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: