oskarlelystad
Zainteresowany

|
 |
« : Grudzień 02, 2011, 22:13:36 » |
|
Jak w temacie. Jakis czas temu zdjalem obudowe z akwarium, a oswietlenie podwiesilem pod sufitem. Dzisiaj zauwazylem ze szyba jest w ksztalcie ) - czy to normalne?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudzień 05, 2011, 11:08:14 » |
|
U mnie w 240l 120x40x50h grubość szkła 8mm szyby też się wyginają w środku baniaka jest o 5mm szersze akwarium mimo listw wzmacniających na długość Z jakiej grubości szkła jest wykonany Twoj baniak?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
oskarlelystad
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 05, 2011, 19:12:39 » |
|
8mm oryginalne akwarium JUWEL tyle ze zdjalem gorna obudowe i podwiesilem oswietlenie. Sama obudowa nie wygladala na jakas masywna i wygladala jakby sie rozeszla na szerokosci.
Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudzień 06, 2011, 08:22:20 » |
|
Takie zbiorniki jak Twój powinny być z szyby 10 mm tak mi się wydaje. Masz może poprzeczkę z szyby wklejoną? Bo słyszałem, że przy dużym wygięciu szyby taka porzeczka czasami pęka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
oskarlelystad
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudzień 06, 2011, 18:21:40 » |
|
Nie no oryginalne JUWEL wiec nie sadze, ze miala byc szyba 10mm. W obudowie byla wstawka plastikowa ale jak je kupilem to juz nie spelniala swojej roli (byla polamana) mysle nad wklejeniem czegos, ale zastanawiam sie nad sytuacja kiedy takie wzmocnienie peka i szyba nagle wygina sie o 5mm (2x5mm = 10mm) - czy to nie bedzie niebezpieczne?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudzień 06, 2011, 20:11:38 » |
|
Akwarium jest prostokątne czy owal? Nie odpowiedziałeś na pytanie Baniakmaniaka, czy zbiornik ma wzmocnienie poprzeczne? Przy 150cm długości zbiornika i grubości szkla 8mm nie ma się co dziwić, że szyby się wyginają. Do takiego litrażu wskazana jest szyba o grubości 10mm i koniecznie wzmocnienia poprzeczne. Juwel robi to co robi (z resztą nie tylko Juwel) i oszczędza na swoich zestawach przy jednoczesnym zachowaniu starych, wysokich cen.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
oskarlelystad
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudzień 07, 2011, 14:38:48 » |
|
W tej chwili nie mam wzmocnien ale planuje 2 wzdloz i 2 poprzeczne
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
emperor
|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 07, 2011, 16:22:38 » |
|
W tej chwili nie mam wzmocnien
Odważny jesteś. Poprzeczne możesz dać lub nie, ale podłużne obowiązkowo. Dziwne, że producent przy takich wymiarach i grubości szyby ich nie zastosował. Widziałem zbiorniki o takich wymiarach bez wzmocnień, ale miały szkło o gr 10 bądź 12mm
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lajtowygosc
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #8 : Grudzień 07, 2011, 17:03:15 » |
|
to można powiedzieć szczęściarz ze mnie 120x50x50 grubość 10mm i wzmocnienia też są, proponuje szklarza docięcie i wklejenie, myślę że po upuszczeniu wody z akwa jesteś w stanie to zrobić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #9 : Grudzień 07, 2011, 17:53:49 » |
|
Poprzeczne możesz dać lub nie, ale podłużne obowiązkowo.
Oj, tu się nie zgodze. Przy 150cm długości baniaka, poprzeczka to taki sam obowiązek jak podłużne wzmocnienia. Tu już nie ma co dywagować, bo przednia lub tylna szyba puści tylko raz 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klasyka
|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudzień 07, 2011, 19:54:05 » |
|
ciekawy jestem czy w przypadku pękniecia baniaka z powodu wad konstrukcyjnych wzieli by na siebie jakas odpowiedzialnosc za wyrzadzone szkody w koncu Juwel to duza firma i do tego nie tania
|
|
|
|
|
|
12L - 25l -30l -63l -130l -300l były aktualnie 130 , 63
|
|
|
lajtowygosc
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #11 : Grudzień 07, 2011, 20:32:41 » |
|
tylko jak to udowodnić??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Grudzień 07, 2011, 20:53:16 » |
|
Przecież oni są chyba głównym producentem akwariów na rynku w USA. A tam ludzie się nie pipczą tylko od razu latają po sądach. No i skoro Juwel ciągle funkcjonuje to pewnie i jakoś te akwaria się muszą trzymać  Ale faktycznie, bałbym się takiego zbiornika bez wzmocnień z szyby 8 mm... Zresztą Juwel sprzedaje tylko zestawy, więc może górna ramka robi za komplet wzmocnień? Albo ta "połamana plastikowa wstawka" robiła za wzmocnienie?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 07, 2011, 20:55:11 wysłane przez ducze »
|
|
|
|
|
|
emperor
|
 |
« Odpowiedz #13 : Grudzień 07, 2011, 21:31:48 » |
|
Oj, tu się nie zgodze. Przy 150cm długości baniaka, poprzeczka to taki sam obowiązek jak podłużne wzmocnienia. Daj przykład, bo na własne oczy nie widziałem, co nie znaczy , że mogę się mylić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #14 : Grudzień 07, 2011, 22:00:50 » |
|
Oj, tu się nie zgodze. Przy 150cm długości baniaka, poprzeczka to taki sam obowiązek jak podłużne wzmocnienia. Daj przykład, bo na własne oczy nie widziałem, co nie znaczy , że mogę się mylić. Przykład na co?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|