Mrs przykład poglądowy na zbiornik 150x50x50 ze wzmocnieniami poprzecznymi bez poprzeczek . Google istnieje.
Emperor, pogmatwałeś swoje ostatnie wypowiedzi, albo ja czegoś nie rozumiem?
Co rozumiesz przez wzmocnienia poprzeczne bez poprzeczek?
Miałem kiedyś zbiornik 150x50d50 z szyby gr10mm ze wzmocnieniami podłużnymi , natomiast bez wzmocnień poprzecznych.
Baniak istniał ponad 2 lata.
Przecież nie powiedziałem, że taki zbiornik nie będzie stał. Przykład autora wątku pokazuje, że baniak nawet bez wzmocnień podłużnych może funkcjonować, inna sprawa - jak długo.
Mam znajomego szklarza który do 240l poprzeczkę wstawia lub nie – w zależności od klienta, natomiast do zbiorników większych obowiązkowo daje poprzeczki – szyba przednia i tylna po zalaniu odkształca się sporo względem pustego zbiornika. Sprawdź sobie nawet w swoim 240l, górne krawędzie zbiornika będą szersze niż 40cm, a to tylko 40cm szerokości.
Przyznam, że nie widziałem jeszcze zbiornika 375l bez wzmocnień poprzecznych (może za wyjątkiem Juwela) i ja sam takiego szkła nigdy bym nie postawił. Kwestia bezpieczeństwa i tyle. A znajomy szklarz (o którym wspominałem wcześniej) do zbiorników powyżej 375l daje trzy wzmocnienia poprzeczne. Jedno przez środek i dwa niewielkie łączące krawędzie bocznych ścian z szybą frontową. Kiedy zapytałem go po co tyle tego wkleja, stwierdził, że chce spać spokojnie w nocy.