Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 3 [4] 5
  Drukuj  
Autor Wątek: BADRASS Prawie jak BW 54l  (Przeczytany 17884 razy)
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #45 : Lipiec 24, 2011, 11:55:08 »

Szkoda, ale masz przynajmniej parke.

No szkoda ale i tak docelowo miała zostać tylko para.

Jaki torf zastosowałeś?

O ten: http://allegro.pl/torf-granulowany-wklad-do-filtra-500ml-i1732126889.html

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #46 : Lipiec 24, 2011, 14:37:48 »

Musiałeś bardzo dużo tego torfu wpakować do kaskady.
Torf granulowany, w przeciwieństwie to torfu włóknistego, cech*e się tym, że wolniej oddaje związki humusowe do wody, ale jego właściwości utrzymują się dłużej.
Mówiąc wprost, torf włóknisty po prostu szybciej barwi wody, ale jego trwałość jest zdecydowanie krótsza od torfu granulowanego.
Przyznaj się, ile tego torfu włożyłeś do filtra? Smiley

badrass
Bywalec

« Odpowiedz #47 : Lipiec 24, 2011, 15:40:03 »

Przyznaj się, ile tego torfu włożyłeś do filtra? Smiley

Tak gdzieś 1 szklankę + w obciętej rajstopie druga szklanka torfu pod liściami, co daje jakieś pół litra.
Chyba wywalę ten torf z filtra i zamiast niego dołożę ceramikę, bo znowu nic nie widać.

PS ...z ostatniej chwili - chałupa po remoncie, więc czas szykować się do większego baniaka 250-300l, a w nim ...akary pomarańczowopłetwe - a co! Myślałem o pawiookich ale taki 250-300l to chyba będzie za mały Cry
« Ostatnia zmiana: Lipiec 24, 2011, 15:45:31 wysłane przez badrass » Zapisane

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #48 : Lipiec 24, 2011, 15:58:59 »

Badrass ,a powiedz mi proszę jedno - bo tego nigdy nie kminiłem.
Powiedzmy, że woda w kranie ma ph 8, kh 10, gh 15. Woda w akwarium właśnie typu BW niech ma parametry o połowę niższe , ph 4, kh 5 , gh 7,5. I teraz jak robisz te podmiany co tydzień to jak to jest z wodą ? No bo popatrz, w akwarium masz te parametry co podałem - bo dodajesz torfu , liści itd. Więc jak dodasz samej wody z kranu , to parametry się zmienią a wiadomo, że ryby nie lubią takich zmian. Zatem co robisz, przy podmianach? Dodajesz np. torf do wiadra z wodą, która poleci do akwa i potem mierzysz czy parametry są mniej więcej te same?

Może trochę głupio pytać o rzecz, którą pewnie wiedzieliście wiele lat temu, ale nie miałem u siebie jeszcze takiego biotopu, żeby woda miała inne ph itd, niż ta w kranie.

Edit: Badrass, za rok stawiam baniak i myślałem właśnie o akarach, tak więc jak już je dostaniesz to mi napiszesz relacje z hodowli Smiley
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #49 : Lipiec 24, 2011, 19:09:46 »

Tak gdzieś 1 szklankę + w obciętej rajstopie druga szklanka torfu pod liściami, co daje jakieś pół litra.
Chyba wywalę ten torf z filtra i zamiast niego dołożę ceramikę, bo znowu nic nie widać.
Wywal, ewentualnie zostaw tylko troche.

PS ...z ostatniej chwili - chałupa po remoncie, więc czas szykować się do większego baniaka 250-300l, a w nim ...akary pomarańczowopłetwe - a co! Myślałem o pawiookich ale taki 250-300l to chyba będzie za mały Cry
Ale mieszasz panie kolego Smiley
Ciężko kroku dotrzymać Smiley

300l dla pawic to zdecydowanie za mało.

emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #50 : Lipiec 24, 2011, 20:16:48 »

Badrass- podobnie jak mrs, pawicom zbiornik sporo za mały.
Przez tyle lat "działalności" tego się nie nauczyłeś?
Planowany zbiornik wystarczy na perę akar nic więcej.

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
badrass
Bywalec

« Odpowiedz #51 : Lipiec 24, 2011, 20:35:02 »

Badrass ,a powiedz mi proszę jedno - bo tego nigdy nie kminiłem.
Powiedzmy, że woda w kranie ma ph 8, kh 10, gh 15. Woda w akwarium właśnie typu BW niech ma parametry o połowę niższe , ph 4, kh 5 , gh 7,5. I teraz jak robisz te podmiany co tydzień to jak to jest z wodą ? No bo popatrz, w akwarium masz te parametry co podałem - bo dodajesz torfu , liści itd. Więc jak dodasz samej wody z kranu , to parametry się zmienią a wiadomo, że ryby nie lubią takich zmian. Zatem co robisz, przy podmianach? Dodajesz np. torf do wiadra z wodą, która poleci do akwa i potem mierzysz czy parametry są mniej więcej te same?

Może trochę głupio pytać o rzecz, którą pewnie wiedzieliście wiele lat temu, ale nie miałem u siebie jeszcze takiego biotopu, żeby woda miała inne ph itd, niż ta w kranie.

Edit: Badrass, za rok stawiam baniak i myślałem właśnie o akarach, tak więc jak już je dostaniesz to mi napiszesz relacje z hodowli Smiley

Leje samą wodę z osmozy, parametrów już nie mierzę, bo jak wiadomo woda z ro TWW i TWO ma praktycznie zerowe wartości, a pH na początku ma ok 6.4-6.6 ( na drugi dzień - jeśli zostawię w wiadrze do nagrzania się - pH ma już ok 7, bo wskaźnik będzie szedł do pH neutralnego) woda powinna się teoretycznie mocno zakwasić. Jest jedno ale: po pierwsze torf stabilizuje parametry, a po drugie podłoże czyli piach-żwir mam z rzeki, gdzie zapewne jest pył muszlowy, który to będzie wodę prowadził do zasadowości. Tak więc nie ma mowy, żebym miał skoki pH, które nie są tak groźne jak skoki TWW i TWO.

PS Akary juz miałem kupione jako...niebieskie, tu możesz sobie o nich poczytać:

http://www.akwarium.net.pl/forum/ryby-akwariowe/czy-akary-niebieskie-przezyja-do-wiosny-w-112l/
« Ostatnia zmiana: Lipiec 24, 2011, 20:44:02 wysłane przez badrass » Zapisane

badrass
Bywalec

« Odpowiedz #52 : Lipiec 24, 2011, 20:36:54 »

Ciężko kroku dotrzymać Smiley

300l dla pawic to zdecydowanie za mało.

Wiem, mam zawsze 100 pomysłów na minutę Grin

Fotek nie da rady zrobić woda za czarna jutro na bank wywalę ten torf
« Ostatnia zmiana: Lipiec 24, 2011, 20:44:49 wysłane przez badrass » Zapisane

badrass
Bywalec

« Odpowiedz #53 : Lipiec 24, 2011, 20:39:51 »

Badrass- podobnie jak mrs, pawicom zbiornik sporo za mały.
Przez tyle lat "działalności" tego się nie nauczyłeś?
Planowany zbiornik wystarczy na parę akar nic więcej.

No właśnie napisałem, że będzie za mały.
Taki jest projekt 250-300l ale znając siebie to jeszcze może się zmienić założenie.
Pamiętasz temat z akarami, które miały do wiosny przeżyć w 112-tce? A we wrześniu stało już 240?
No już tak mam Good !

thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #54 : Lipiec 24, 2011, 21:36:20 »

Fakt, napisałeś na początku, że lejesz wodę tylko z filtra. Przepraszam nie doczytałem, ale przez to, że mama mnie już goniła.

A jakbyś nie miał do dyspozycji filtra to jak byś to zrobił?
badrass
Bywalec

« Odpowiedz #55 : Lipiec 25, 2011, 18:22:09 »

Fakt, napisałeś na początku, że lejesz wodę tylko z filtra. Przepraszam nie doczytałem, ale przez to, że mama mnie już goniła.

To nie miałbym BW tylko żyworódki na kranówce

thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #56 : Lipiec 25, 2011, 19:48:48 »

Ale ironią zapachniało. Sądzisz, że ja kiedyś miałem jakąkolwiek żyworódkę?
badrass
Bywalec

« Odpowiedz #57 : Lipiec 25, 2011, 21:02:28 »

Ale ironią zapachniało.
Nie ironią, tylko wiedząc, że będę miał pielęgniczki i znając parametry wody z kranu w moim mieście, to zakup osmozy jest rzeczą oczywistą.

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #58 : Lipiec 25, 2011, 21:10:26 »

Wszędzie dostaniesz kationit czy wode destylowaną.
Na allegro kilogramowy worek kationitu kupisz za śmieszne pieniądze, zrobisz z tego sporo miękkiej wody...

badrass
Bywalec

« Odpowiedz #59 : Lipiec 27, 2011, 20:35:38 »

Baniak się rozszczelnił, ryby u kumpla, rano jadę pożyczyć 112l. Ech...
 Wściekły Wściekły Wściekły Wściekły

Strony: 1 2 3 [4] 5
  Drukuj  

Skocz do: