badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...
|
 |
« : Lipiec 02, 2011, 18:59:52 » |
|
Witam! Po sprzedaniu 160-tki nie wierzyłem, że wytrzymam choćby tydzień bez baniaka:), więc zszedłem do piwnicy, przytargałem 54l, umyłem, postawiłem na szafce i... ogarnął mnie szał stawiania nowego baniaka, którego efektem są poniższe fotki. Ale po kolei... Baniak - 60x30x30 prosty 54l, za tło robi czarna folia samoprzylepna Oświetlenie - DIY 1x15W T5 765 Filtr - Hagen AquaClear 50 (od spodu gąbka, ceramika, torf granulowany) Grzałka - brak Podłoże - gruby piach już prawie żwir - pół wiadra z budowy, a na nim korzenie olchowe, gałązki wierzby, lignity, liście dębu, szyszki olchy Flora - pistia Fauna - taeniacara candidi 1+1 PARAMETRY WODY: Woda jest wyłącznie z filtra RO pH - 6,6-6,8 GH - 1-3 KH - 1-3 Testy ZOOLEK Temp. 22-24'C Proszę o wyrozumiałość co do jakości fotek - robiłem nowym aparatem i jeszcze się z nim nie zapoznałem  No i chyba tyle, teraz Wasza kolej...   
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 23, 2011, 17:46:22 wysłane przez badrass »
|
|
Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
|
|
|
|
vento
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 02, 2011, 19:05:44 » |
|
dla mnie rewelacja! Baniak sprawia wrażenie dużo większego niż jest w rzeczywistości.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Damian12
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 02, 2011, 19:06:12 » |
|
Fajnie to zrobiłeś , ciekawie prezentuj się ta pistia na ciemnym tle.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
emperor
|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 02, 2011, 19:40:37 » |
|
Haha, długo nie wytrzymałeś bez baniaka  Zbiornik w klimacie, który mnie najbardziej odpowiada. Zaje....., gratuluję.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 02, 2011, 19:48:26 » |
|
Baniak sprawia wrażenie dużo większego niż jest w rzeczywistości.
no mnie się tez tak wydaje Haha, długo nie wytrzymałeś bez baniaka  Zbiornik w klimacie, który mnie najbardziej odpowiada. Mnie też, moja zona powiedziała, że strach tam rekę włożyć ( właśnie takie miało być!) i że wygląda fajnie. Tym sposobem zaczynam jej kobiecy umysł ukierunkowywać w stronę 470-tki w SA
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 02, 2011, 19:57:30 wysłane przez badrass »
|
|
Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
|
|
|
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipiec 02, 2011, 19:50:47 » |
|
Zbiornik super, ale Badrasie, jeśli wpakujesz do takiego szkła neony to osobiście będe wnioskował u moderatorów o dożywotniego bana dla Ciebie na forum  Wpuść tam ryby adekwatne do wyglądu szkła...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 02, 2011, 19:55:16 » |
|
Zbiornik super, ale Badrasie, jeśli wpakujesz do takiego szkła neony to osobiście będe wnioskował u moderatorów o dożywotniego bana dla Ciebie na forum  Wpuść tam ryby adekwatne do wyglądu szkła... Drogi mrs-ie  ja chciałbym tam harem Apistogramma Agassizi ale raz, że za małe, a dwa nie dostanę tych ryb w promieniu 100 km Więc póki co być może będą tam tylko otoski, bo..fakt neony są zbyt oklepane. Ten baniak ma tak wyglądać jakby nic w nim nie żyło, a dopiero po chwilowym przyglądaniu się będzie można zauważyć ryby. Ma być mroczny i tajemniczy - ale mnie poniosło  pozdrawiam
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 02, 2011, 20:11:03 wysłane przez badrass »
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 02, 2011, 20:15:20 » |
|
Drogi mrs-ie  ja chciałbym tam harem Apistogramma Agassizi ale raz, że za małe, a dwa nie dostanę tych ryb w promieniu 100 km Więc póki co być może będą tam tylko otoski, bo..fakt neony są zbyt oklepane. Ten baniak ma tak wyglądać jakby nic w nim nie żyło, a dopiero po chwilowym przyglądaniu się będzie można zauważyć ryby. Ma być mroczny i tajemniczy - ale mnie poniosło  pozdrawiam Poszukaj, ryb nadających się do tego typu baniaka jest sporo, oczywiście tych mało oklepanych. Allegro, blisko siebie masz Drago który z całą pewnością udzieliby Ci wsparcia w zdobyciu odpowiednich ryb.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 02, 2011, 22:05:43 » |
|
Poszukaj, ryb nadających się do tego typu baniaka jest sporo, oczywiście tych mało oklepanych.
no ja bym tez widział tutaj apistogramma rositae plus ewentualnie stadko corydoras pygmaeus lub otocinclus affinis
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 02, 2011, 22:28:43 wysłane przez badrass »
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipiec 03, 2011, 19:28:29 » |
|
no ja bym tez widział tutaj apistogramma rositae plus ewentualnie stadko corydoras pygmaeus lub otocinclus affinis
Szukaj, może znajdziesz. Czasami lepiej troche poczekac i mieć coś fajnego zamiast szybkiego odpalania bańki i mieć neony.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #10 : Lipiec 08, 2011, 21:35:41 » |
|
Szukaj, może znajdziesz. Czasami lepiej troche poczekac i mieć coś fajnego zamiast szybkiego odpalania bańki i mieć neony.
Dziś zamówiłem apistogramma rositae 1+3 oraz stadko ok 6 szt. corydoras pygmaeus. Prawdopodobnie będą za tydzień. Co do baniaka doszło mnóstwo lignitów oraz dodatkowo dojdzie kaskada wypełniona ceramiką i torfem granulowanym. Baniak w sumie jest wystabilizowany co dziwne jak na tak małe akwarium - pH-6.0-6.2; TWO-2-3; TWW- 3-4; NO2-0,0-0,1; NO3-5; PO4 - jest przeterminowany (testy kropelkowe ZOOLEKA i JBL ). Boje się, że jest aż za stabilne, że coś jeb**nie. Ten oto baniaczek we wrześniu zamienię na 80x35x35 czyli jakieś 98l sam będę kleił - a co! Jest to powolne przygotowywanie małżonki do 470-tki. A i najważniejsze są juz pierwsi mieszkańcy - małe nitkowate ok. 1-2 mm białe nicienie na szybach. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #11 : Lipiec 14, 2011, 17:33:02 » |
|
Małe OT: Baniak ma trzy tygodnie. Parametry wody bez zmian ( oprócz pH, które zatrzymało się na 6,0-6,2) pistia pokrywa już prawie całe lustro wody, dałem na dno jeszcze trochę pokruszonych lignitów i jest teraz bałagan na dnie tak jak powinien być, więc jest jak najbardziej mroczno. Doszła kaskada, którą wypełniłem ceramiką i torfem - biolog, a za mechanika nadal robi FAN2 z gęstą gąbką. Jutro przywiozą do zoologa zamówione przeze mnie a. rositae - już nie mogę się doczekać 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Damian12
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #12 : Lipiec 14, 2011, 17:41:04 » |
|
Jak przywiozą ci rybki to musisz się pochwalić 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #13 : Lipiec 14, 2011, 18:10:03 » |
|
Jutro przywiozą do zoologa zamówione przeze mnie a. rositae - już nie mogę się doczekać  Ja też. Czekam z niecierpliwością na fotki  Gratuluje wyboru ryb, w końcu coś ciekawego 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #14 : Lipiec 14, 2011, 18:29:36 » |
|
Gratuluje wyboru ryb, w końcu coś ciekawego  No, żeby nie okazało się, że to przyjadą borelki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|