badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...
|
 |
« : Sierpień 28, 2010, 13:28:03 » |
|
Witam! Nie wiedziałem gdzie ten wątek wstawić. Jeśli go założyłem w złym miejscu to proszę adminów o przeniesienie. Ale na temat: Dzis rano wjechały do mojego baniaka cudem uratowane od wylania do kibla 4 szt. młodziutkich akar niebieskich...więc jest to znak Boży aby zabrać się za budowanie szafki pod większy baniak np. 125x40x50
i stąd moje pytanie czy dadzą rade przażyć do wiosny???
Pytanie ze wskazaniem na dobrafa i mrs-a
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 27, 2010, 20:44:28 wysłane przez badrass »
|
|
Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
|
|
|
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 28, 2010, 14:52:42 » |
|
Masz na myśli akare błękitną? Z tego co pamiętam, Dobraf miał chyba parkę w 112l i było ok. Jeśli ryby są młode (a piszesz, że są) to wg mnie bez problemu dadzą radę nie tyle do wiosny co do dobrania się w pary. Będzie to jednak znacznie później niż na wiosne. Ważna jest też reszta obsady, jeśli nie będzie szału to z całą pewnością ryby mogą zostać.
Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 28, 2010, 19:27:14 » |
|
Masz na myśli akare błękitną?
...Chyba tak, teraz to już zgłupiałem, bo wyglądają troszkę inaczej niż na fotkach i filmach z YT. Mam wrażenie i podejrzenie, że mogą to być akary pomarańczowe. W sumie są jeszcze młode maja 4-7 cm. Poza tym buszują po całym baniaku i terroryzują neony, które jak przystało na ławicowe pływają wreszcie w ławicy. P.S. A czy akara błękitna i akara niebiesko cętkowana lub panamska to chyba nie to samo? Zresztą później wstawię fotkę.
|
|
|
|
|
|
Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
|
|
|
mrs
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 28, 2010, 19:57:32 » |
|
P.S. A czy akara błękitna i akara niebiesko cętkowana lub panamska to chyba nie to samo?
To jedna ryba. Nazwa "Panamska" związana jest z występowaniem tej ryby m.in. w Panamie a "niebiesko - cętkowana" ma związek z ubarwieniem tej ryby. Wspomniane przez Ciebie nazwy są w zasadzie nie używane. Zwyczajowo przyjętą nazwą w Polsce jest akara błękitna.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 28, 2010, 21:12:12 » |
|
Margin, ale tu nigdzie nie ma mowy o akarze cętkowanej. Często zdarza się tak, że dla jednego gatunku ryb przypisane są dwie lub trzy nazwy. Badras pytał o: akare błękitnąakare niebiesko - cętkowanąakare panapskąA to jedna ryba a przynajmniej ja spotkałem się z takim nazewnictwem tej ryby. No chyba, ze Badrasowi chodziło o przedstawioną przez Ciebie akare centkowaną - w takim przypadku racja jest po Twojej stronie. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
margin
|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 28, 2010, 21:17:39 » |
|
Najlepiej by było pooglądać fotkę. Może masz rację mrs, bo te nazwy w sklepach to czasem są takie, że szczęka opada. U mnie po prostu spotyka się te dwie akary, dlatego pozwoliłam się wtrącić, ale się nie upieram 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 28, 2010, 22:31:11 » |
|
Najlepiej by było pooglądać fotkę.
W pełni się zgadzam. A to, że zabierasz głos? Bardzo dobrze. Na tym polega wymiana doświadczeń. Pozdrawiam.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 28, 2010, 22:33:02 wysłane przez mrs »
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 28, 2010, 23:23:41 » |
|
no skoro zostałem wywołany to "zabiere głosa": panamska, błękitna i niebieskia to 3 różne gatunki, imho skoro są to młode osobniki to do wiosny dadzą radę także zaopiekuj się i przede wszystkim zidentyfikuj bo aż sam ciekaw jestam dawaj fotę i tyle!!! jak masz jakiesz wątliwości/pytania to wal śmiało a nóż się trafi, że coś mnie się uda podpowiedzieć no i nie tylko mnie mrs miałem dwie samice a nie parę, które przez pół roku udawały parę no i zostałem wydymany... he he he A to, że zabierasz głos? Bardzo dobrze. Na tym polega wymiana doświadczeń.
Pozdrawiam.
O i za to lubię mrsa - tu nie ma miejsca na jakieś dłajtowanie pzdr mrs
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 29, 2010, 09:55:59 » |
|
panamska, błękitna i niebieskia to 3 różne gatunki
No to mnie zaskoczyłeś. Mnie się wydaje, że to szeroko rozpowszechnione nazewnictwo jednej ryby, cos w stylu: - akara paskowana, - akaka kratkowana, - nanacara anomala, a przynajmniej ja spotkałem się z takowym nazywaniem tej ryby. Chyba, że młode są do siebie podobne - w takim przypadku mogłem się pomylić. Cóż, teraz ręki odciąć bym sobie nie dał, upierając się, że mam racje. Sam z niecierpliwością czekam na zdjęcia Badrasa. mrs miałem dwie samice a nie parę, które przez pół roku udawały parę no i zostałem wydymany... he he he
No fakt, zadrwiły z Ciebie  Tak z ciekawości, bo nie doczytałem w Twoim wątku, dlaczego je zmieniłeś na kakadu? Akary wydają się ciekawsze. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 29, 2010, 09:59:22 » |
|
Najlepiej by było pooglądać fotkę.
No toś mi gwoździa zabiła. A zrób tu fotę jak przejdzesz obok baniaka to sie chowaja w krzaki. Foty nie udało się zrobić, nagrałem filmik, ale też jest kiepskiej jakości, może to cos pomoże:
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 29, 2010, 10:40:04 wysłane przez badrass »
|
|
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 29, 2010, 15:31:26 » |
|
Tia... wyglądają podobnie, ale z godz. temu zatłukły jednego neona, czy to normalne???
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
margin
|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 29, 2010, 17:58:05 » |
|
Gdyby to były te z pierwszego, podanego przeze mnie zdjęcia, to byłoby zupełnie normalne. Poczekaj może dobraf lepiej rozpozna, bo ja znawcą nie jestem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 29, 2010, 19:14:11 » |
|
Jezu...jaki syf robią cały czas przesiewają piasek pyskami i wyłazi im przez skrzela - czy to normalne
Normalnie sie rozbestwiły w baniaku - podobają mi się coraz bardziej, choć to nie Amazonia tylko Ameryka Środkowa. Przynajmniej nie muszę lać aż tak miękkiej wody.
Jutro robię podmianę pół/pół z kranówką. No i muszę kupić gęstą gąbkę, żeby ten pył-syf zniknął z toni.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|