Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Czy akary pomarańczowopłetwe przeżyją do wiosny w 112l ? Tak, bo są w 240-tce :)
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy akary pomarańczowopłetwe przeżyją do wiosny w 112l ? Tak, bo są w 240-tce :)  (Przeczytany 12980 razy)
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« : Sierpień 28, 2010, 13:28:03 »

Witam!
Nie wiedziałem gdzie ten wątek wstawić. Jeśli go założyłem w złym miejscu to proszę adminów o przeniesienie.
Ale na temat:
Dzis rano wjechały do mojego baniaka cudem uratowane od wylania do kibla 4 szt. młodziutkich akar niebieskich...więc jest to znak Boży aby zabrać się za budowanie szafki pod większy baniak np. 125x40x50

i stąd moje pytanie czy dadzą rade przażyć do wiosny???

Pytanie ze wskazaniem na dobrafa i mrs-a
« Ostatnia zmiana: Październik 27, 2010, 20:44:28 wysłane przez badrass » Zapisane

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #1 : Sierpień 28, 2010, 14:52:42 »

Masz na myśli akare błękitną?
Z tego co pamiętam, Dobraf miał chyba parkę w 112l i było ok.
Jeśli ryby są młode (a piszesz, że są) to wg mnie bez problemu dadzą radę nie tyle do wiosny co do dobrania się w pary.
Będzie to jednak znacznie później niż na wiosne.
Ważna jest też reszta obsady, jeśli nie będzie szału to z całą pewnością ryby mogą zostać.

Pozdrawiam.

badrass
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Sierpień 28, 2010, 19:27:14 »

Masz na myśli akare błękitną?

...Chyba tak, teraz to już zgłupiałem, bo wyglądają troszkę inaczej niż na fotkach i filmach z YT.
 Mam wrażenie i podejrzenie, że mogą to być akary pomarańczowe.
W sumie są jeszcze młode maja 4-7 cm.
Poza tym buszują po całym baniaku i terroryzują neony, które jak przystało na ławicowe pływają wreszcie w ławicy.

P.S. A czy akara błękitna i akara niebiesko cętkowana lub panamska to chyba nie to samo?

Zresztą później  wstawię fotkę.

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #3 : Sierpień 28, 2010, 19:57:32 »

P.S. A czy akara błękitna i akara niebiesko cętkowana lub panamska to chyba nie to samo?
To jedna ryba.
Nazwa "Panamska" związana jest z występowaniem tej ryby m.in. w Panamie a "niebiesko - cętkowana" ma związek z ubarwieniem tej ryby.
Wspomniane przez Ciebie nazwy są w zasadzie nie używane.
Zwyczajowo przyjętą nazwą w Polsce jest akara błękitna.

margin
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Sierpień 28, 2010, 21:05:17 »

Nie wiem, ale chyba się z Tobą nie zgodzę mrs. Dla mnie akara błękitna i cętkowana to dwie różne rybki (oglądałam je w sklepach). Akara cętkowana to Laetacara curviceps i wygląda tak : http://www.akwar.net/encyklopedia-ryb/akara-cetkowana-laetacara-curviceps-2390.html , natomiast akara błekitna to Aequidens pulcher i wygląda tak http://www.akwar.net/encyklopedia-ryb/akara-blekitna-aequidens-pulcher-2300.html .
Młode osobniki są bardzo podobne, ale większe już się bardzo różnią. Akara błękitna ma pomarańczowo obrzeżoną płetwę grzbietową, jest jaskrawiej ubarwiona i większa (jak twierdzą hodowcy jest także agresywniejsza). Nie miałam tych rybek, ale mam na nie ochotę, więc się trochę interesowałam.

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #5 : Sierpień 28, 2010, 21:12:12 »

Nie wiem, ale chyba się z Tobą nie zgodzę mrs. Dla mnie akara błękitna i cętkowana to dwie różne rybki (oglądałam je w sklepach). Akara cętkowana to Laetacara curviceps i wygląda tak : http://www.akwar.net/encyklopedia-ryb/akara-cetkowana-laetacara-curviceps-2390.html , natomiast akara błekitna to Aequidens pulcher i wygląda tak http://www.akwar.net/encyklopedia-ryb/akara-blekitna-aequidens-pulcher-2300.html .
Młode osobniki są bardzo podobne, ale większe już się bardzo różnią. Akara błękitna ma pomarańczowo obrzeżoną płetwę grzbietową, jest jaskrawiej ubarwiona i większa (jak twierdzą hodowcy jest także agresywniejsza). Nie miałam tych rybek, ale mam na nie ochotę, więc się trochę interesowałam.

Margin, ale tu nigdzie nie ma mowy o akarze cętkowanej.
Często zdarza się tak, że dla jednego gatunku ryb przypisane są dwie lub trzy nazwy.
Badras pytał o:
akare błękitną
akare niebiesko - cętkowaną
akare panapską
A to jedna ryba a przynajmniej ja spotkałem się z takim nazewnictwem tej ryby.
No chyba, ze Badrasowi chodziło o przedstawioną przez Ciebie akare centkowaną - w takim przypadku racja jest po Twojej stronie.

Pozdrawiam.

margin
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Sierpień 28, 2010, 21:17:39 »

Najlepiej by było pooglądać fotkę. Może masz rację mrs, bo te nazwy w sklepach to czasem są takie, że szczęka opada. U mnie po prostu spotyka się te dwie akary, dlatego pozwoliłam się wtrącić, ale się nie upieram Wink

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #7 : Sierpień 28, 2010, 22:31:11 »

Najlepiej by było pooglądać fotkę.
W pełni się zgadzam.

A to, że zabierasz głos? Bardzo dobrze. Na tym polega wymiana doświadczeń.

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 28, 2010, 22:33:02 wysłane przez mrs » Zapisane

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Sierpień 28, 2010, 23:23:41 »

no skoro zostałem wywołany to "zabiere głosa":

panamska, błękitna i niebieskia to 3 różne gatunki,

imho skoro są to młode osobniki to do wiosny dadzą radę także zaopiekuj się i przede wszystkim zidentyfikuj bo aż sam ciekaw jestam dawaj fotę i tyle!!!

jak masz jakiesz wątliwości/pytania to wal śmiało a nóż się trafi, że coś mnie się uda podpowiedzieć no i nie tylko mnie

mrs miałem dwie samice a nie parę, które przez pół roku udawały parę no i zostałem wydymany... he he he

A to, że zabierasz głos? Bardzo dobrze. Na tym polega wymiana doświadczeń.

Pozdrawiam.

O i za to lubię mrsa - tu nie ma miejsca na jakieś dłajtowanie

pzdr mrs

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #9 : Sierpień 29, 2010, 09:55:59 »

panamska, błękitna i niebieskia to 3 różne gatunki
No to mnie zaskoczyłeś.
Mnie się wydaje, że to szeroko rozpowszechnione nazewnictwo jednej ryby, cos w stylu:
- akara paskowana,
- akaka kratkowana,
- nanacara anomala,
a przynajmniej ja spotkałem się z takowym nazywaniem tej ryby.
Chyba, że młode są do siebie podobne - w takim przypadku mogłem się pomylić.
Cóż, teraz ręki odciąć bym sobie nie dał, upierając się, że mam racje.
Sam z niecierpliwością czekam na zdjęcia Badrasa.

mrs miałem dwie samice a nie parę, które przez pół roku udawały parę no i zostałem wydymany... he he he
No fakt, zadrwiły z Ciebie Smiley
Tak z ciekawości, bo nie doczytałem w Twoim wątku, dlaczego je zmieniłeś na kakadu?
Akary wydają się ciekawsze.

Pozdrawiam.

badrass
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Sierpień 29, 2010, 09:59:22 »

Najlepiej by było pooglądać fotkę.

No toś mi gwoździa zabiła. A zrób tu fotę jak przejdzesz obok baniaka to sie chowaja w krzaki.

Foty nie udało się zrobić, nagrałem filmik, ale też jest kiepskiej jakości, może to cos pomoże:

« Ostatnia zmiana: Sierpień 29, 2010, 10:40:04 wysłane przez badrass » Zapisane

margin
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Sierpień 29, 2010, 14:18:27 »

Młode wszystkie są podobne Sad dla mnie to może być nawet to : http://allegro.pl/akara-pomaranczowopletwa-rivulatus-i1202720720.html
Może ktoś ma lepsze oczy.
Wydaje mi się, że błękitne mają więcej paseczków. Tu są młode błękitne : http://img172.imageshack.us/img172/268/imgp3260largedx0.jpg
« Ostatnia zmiana: Sierpień 29, 2010, 14:23:59 wysłane przez margin » Zapisane

badrass
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Sierpień 29, 2010, 15:31:26 »

Młode wszystkie są podobne Sad dla mnie to może być nawet to : http://allegro.pl/akara-pomaranczowopletwa-rivulatus-i1202720720.html
Może ktoś ma lepsze oczy.
Wydaje mi się, że błękitne mają więcej paseczków. Tu są młode błękitne : http://img172.imageshack.us/img172/268/imgp3260largedx0.jpg

Tia... wyglądają podobnie, ale z godz. temu zatłukły jednego neona, czy to normalne???

margin
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Sierpień 29, 2010, 17:58:05 »

Gdyby to były te z pierwszego, podanego przeze mnie zdjęcia, to byłoby zupełnie normalne.
Poczekaj może dobraf lepiej rozpozna, bo ja znawcą nie jestem.

badrass
Bywalec

« Odpowiedz #14 : Sierpień 29, 2010, 19:14:11 »

Jezu...jaki syf robią cały czas przesiewają piasek pyskami i wyłazi im przez skrzela - czy to normalne

Normalnie sie rozbestwiły w baniaku - podobają mi się coraz bardziej, choć to nie Amazonia tylko Ameryka Środkowa. Przynajmniej nie muszę lać aż tak miękkiej wody.

Jutro robię podmianę pół/pół z kranówką. No i muszę kupić gęstą gąbkę, żeby ten pył-syf zniknął z toni.

Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: