Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « kikusia2kasia, 112l towarzyskie/dekoracyjne
Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: kikusia2kasia, 112l towarzyskie/dekoracyjne  (Przeczytany 15454 razy)
kikusia2kasia
Zainteresowany
**

Bo nikt nie ma z nas tego, co mamy razem :)

« Odpowiedz #15 : Marzec 17, 2012, 23:29:21 »

No i niestety, nie zdążyłam zrobić zdjęcia ;/ dziś moje akwa pękło;/  Wściekły

Uśmiech mową jest duszy, gdy słowa nie pomogą, uśmiech serce poruszy... Smiley
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Marzec 18, 2012, 09:19:14 »

Co było powodem tego? Tak pytam z ciekawości.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
kikusia2kasia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #17 : Marzec 18, 2012, 22:18:14 »

Nie mam pojęcia Sad Nie było mnie w domu ;/ Podobno w pokoju był tylko pies, pękła szyba przednia u dołu... Wyglądało, jakby od uderzenia... no, chyba że jakaś rysa była, ale nie wiem... bo tak samo z siebie to chyba by nie pękło? Sad

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Marzec 18, 2012, 22:55:46 »

Co było przyczyną raczej ciężko określić myśle że pies raczej odpada. Przy zbiornikach z szybą profilowaną obciążenia przedniej szyby są nierównomierne (w środkowej części szerszej jest więcej wody) więc możliwe że była jakś rysa wcześniej i baniaczek puścił w tym miejscu.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
kikusia2kasia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #19 : Marzec 19, 2012, 10:48:02 »

tez tak właśnie myślę, bo pies mi nigdy na akwarium nie skakał, zresztą, oparłby się na stoliku, a nie na szybie Wink pęknięcie miało kształt litery T, centralnie na samym środku szyby u dołu... T u góry (daszek) było zaokrąglone w dół, dobrze, ze mialam oklejoną szybę u dołu czarną taśmą, bo gdyby nie to, i nie szybka reakcja, to po prostu wyrwałoby tam dziurę, i całą wodę miałabym u siostry na dole w pokoju... Wiec na szczęście zbyt wielkoiego zalania nie było, bo brat szybko podłożył wanienkę, a tata wybierał wode wiadrem z akwa, zeby napór byl mniejszy... Ale szkoda mi go, bo już wszystko było prawie tak, jak chciałam, brakowało jedynie korzenia, który juz upatrzyłam 2 dni wczesniej w sklepie ;/

cross73
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #20 : Marzec 19, 2012, 12:06:05 »

Rybki przeżyły? Mam nadzieję, że się nie zniechęcisz i szybko postawisz nowy ( może większy) baniak.
kikusia2kasia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #21 : Marzec 19, 2012, 17:53:31 »

Rybko na szczęście nie ucierpiały Smiley Obecnie mam ryby i rośliny w balijce, pracuje mniejszy filtr i grzałka, więc myślę, że nic im nie będzie do czasu kupienia nowego szkła... Właśnie chciałabym większe, ale musiałabym jeszcze przekonać rodziców, a trochę się wystraszyli widmem powodzi, więc zobaczymy co z tego wyjdzie Wink

cross73
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #22 : Marzec 19, 2012, 20:16:26 »

Trzymam kciuki  Smiley
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Marzec 19, 2012, 20:34:06 »

Taka mała rada jakie by nie było to kup proste a nie profil.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
kikusia2kasia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #24 : Marzec 19, 2012, 21:24:51 »

a jak będzie proste, to będzie mniejsze ryzyko pęknięcia?

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #25 : Marzec 19, 2012, 22:02:38 »

Całkiem możliwe choć pewien nie jestem. Ma więcej zalet niż profil : ogląda się go ciekawiej (widok nie jest zniekształcony tak jak w profilu), łatwiej zrobić pokrywę jak byś chciała mieć np. mocniejsze światło od standardowego. Łatwiej skleić takie proste baniaczki więc może to wpłynąć na ich późniejszą wytrzymałość. Kolejną zaletą jest np. z upływem lat obrócenie go tył na przód jak np. powstały by rysy od częstego czyszczenia szyby przodniej akwarium gdyż jest ono symetryczne a tak w profilu się zrobić już nie da.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
kikusia2kasia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #26 : Marzec 19, 2012, 23:04:45 »

hmm... wiem, że lepsze jest proste... tylko, tata twierdzi, że skoro mam dobrą pokrywe to po co kupowac inne ;/ a mama o większym nie chce słyszeć ;/ Zastanawiałam się jeszcze nad szafką, żeby przy okazji kupić jakąś specjalną pod akwa (u mnie stało na czymś w rodzaju ławy), ale czytałam troche na necie i piszą, że te szafki z zoologicznych lub z allegro są niestabilne i się "rozkładają"... czy to prawda?

kikusia2kasia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #27 : Marzec 22, 2012, 11:05:10 »

Jednak akwa 200 l niestety odpada ;/ Zastanawiam się jeszcze nad 126l... Jest o 5 cm wyzsze niz 112, podstawe ma taką samą... I teraz pytanie do Was: Czy lepiej kupić proste 112l czy proste 126l? Niby lepsze większe, z tym, że nie wiem czy akurat idąc w wysokość, bo gorzej będzie doświetlić rośliny... Jak myslicie?

kikusia2kasia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #28 : Marzec 22, 2012, 16:32:47 »

Huh

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #29 : Marzec 22, 2012, 16:36:32 »

Jednak akwa 200 l niestety odpada ;/ Zastanawiam się jeszcze nad 126l... Jest o 5 cm wyzsze niz 112, podstawe ma taką samą... I teraz pytanie do Was: Czy lepiej kupić proste 112l czy proste 126l? Niby lepsze większe, z tym, że nie wiem czy akurat idąc w wysokość, bo gorzej będzie doświetlić rośliny... Jak myslicie?
Nie znam się na roślinach, ale dla mnie pytanie jest pozbawione sensu.
Przecież sama wiesz jakie zielsko chcesz mieć w baniaku.
Jeśli myślisz o niskich roślinach przy czym masz zwykłą, klasyczną pokrywe z oświetleniem 2x18W i nie planujesz więcej światła to bardziej opłaci sie kupić niższy zbiornik.

Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  

Skocz do: