Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Czy akary pomarańczowopłetwe przeżyją do wiosny w 112l ? Tak, bo są w 240-tce :)
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy akary pomarańczowopłetwe przeżyją do wiosny w 112l ? Tak, bo są w 240-tce :)  (Przeczytany 13026 razy)
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #15 : Sierpień 29, 2010, 19:55:24 »

A mnie wydaje się dziwne to, że zabiły neona.
Znalazłeś po prostu martwego neona czy widziałeś jak dorwała go Twoja nowa ryba?

Na akary błękitne mi to nie wygląda, bardziej już, tak jak sam zauważyłeś, ryba podobna jest do akary pomarończowopłetwej (charakterystyczna plama na ciele).
Błękitne miał Dobraf więc z pewnością potwierdzi lub zaprzeczy temu, że jest to akara błękitna.

Pozdrawiam.

margin
Bywalec

« Odpowiedz #16 : Sierpień 29, 2010, 20:22:24 »

Jeśli to będzie pomarańczowopłetwa to z nią się nic nie uchowa, dlatego mnie nie dziwi zabicie neona.
Poczytaj http://www.akwar.net/encyklopedia-ryb/akara-pomaranczowopletwa-aequidens-rivulatus-2299.html
Ale w tych rybach zakochać się można, więc niech im neony idą na zdrowie papa

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Sierpień 29, 2010, 20:52:48 »

na filmie ciężko rozpoznać co to jest ale dla mnie to nie są błękitne, jeśli już miałbym typować to stawiałbym tak jak inni na pomarańczowopłetwą ale bez pewności, to, że przesupują piach to normalne.

mrs wrócę do tych naszych akar, pozwoliłem sobie wypisać również nazwy łacińskie, jak Cię to ciekawi to zerknij sobie
akara panamska aequidens coeruleopunctatus:
http://aquavisie.retry.org/Database/Aquariumfish/Aequidens_coeruleopunctatus.html
akara niebieska cichlasoma bimaculatum:
http://filaman.ifm-geomar.de/summary/speciessummary.php?id=3613
akara błękitna - info o nich jest pełno

odnośnie akar, to tak - żeby to była para to bym zostawił i przeczekał na nową bańkę a tak postanowiłem wziąść mniejsze rybcie co by bardziej komfortowe warunki miały, zwłaszcza, że dla mniejszych pielęgnic amerykańskich 112 l jest absolutnym minimum.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Hubikopter
Super aktywny

Moje skromne 620l 200x40x77

« Odpowiedz #18 : Sierpień 30, 2010, 08:43:41 »

Witam, pozwolę sobie zabrać głos. Wydaje mi się, że to będzie raczej Akara Pomarańczowopłetwa, co potwierdza to, jak opisujesz jej zachowanie, mało tego ma plamę co by mogło również na to wskazywać, choć w 100% pewny nie jestem, wydaje mi się, że w 112l powinny wytrzymać, zwłaszcza, że są małe i do wiosny pewnie nie osiągną jeszcze maksymalnych rozmiarów, ale tak jak to Dobraf napisał 112l to absolutne minimum, jednak mogą robić rajban w tym baniaku.

Pozdrawiam, Hubikopter.
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #19 : Sierpień 30, 2010, 15:25:15 »

Witam, pozwolę sobie zabrać głos. Wydaje mi się, że to będzie raczej Akara Pomarańczowopłetwa, co potwierdza to, jak opisujesz jej zachowanie, mało tego ma plamę co by mogło również na to wskazywać, choć w 100% pewny nie jestem, wydaje mi się, że w 112l powinny wytrzymać, zwłaszcza, że są małe i do wiosny pewnie nie osiągną jeszcze maksymalnych rozmiarów, ale tak jak to Dobraf napisał 112l to absolutne minimum, jednak mogą robić rajban w tym baniaku.

Pozdrawiam, Hubikopter.

Bałagan w akwarium - mniejsze gałązki zmieniły miejsce swego pierwotnego położenia, liście , które było widać na dnie przykryte piachem, z 15 neonów zostało 11 szt. syf pływa w toni.

Kupiłem dzisiaj filtr gąbkowy - taki stary typ ze szklaną rurką - tylko dla samej gąbki, która jest bardzo gęsta i założyłem na FAN2. Może ściągnie ten syf .

Wiesz chyba masz rację, bo nie mogę im zrobić zdjęcia ale wyglądają  tak jak na fotce poniżej, z tym że ma delikatnie mniejsze ubarwienia ale w tych samych miejscach.

Jeśli to są - a wszystko na to wskazuje-, akary pomarańczowopłetwe to...niech sobie jedzą te neony. Są bardzo ładne i tak dostojnie pływają. Wczoraj wieczorem gapiłem się na nie długo,

bardzo długo. Nie pamiętam, kiedy tyle czasu spędziłem patrząc się na baniak.

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
panchax
Stały użytkownik

« Odpowiedz #20 : Sierpień 30, 2010, 17:21:25 »

ja tez stawiam na pomaranczowopletwe - coś za dużo maja czerwieni na ogonie jak na błękitne
poza tym błękitne to ryby spokojniejsze, mniej charakterne - tak mi się przynajmniej wydaje
no i ta wyraźna plama na środku za tym przemawia

Kris
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #21 : Sierpień 30, 2010, 17:46:13 »

mrs wrócę do tych naszych akar, pozwoliłem sobie wypisać również nazwy łacińskie, jak Cię to ciekawi to zerknij sobie
akara panamska aequidens coeruleopunctatus:
http://aquavisie.retry.org/Database/Aquariumfish/Aequidens_coeruleopunctatus.html
akara niebieska cichlasoma bimaculatum:
http://filaman.ifm-geomar.de/summary/speciessummary.php?id=3613
akara błękitna - info o nich jest pełno

Ok. Dziękuje za ifno.
odnośnie akar, to tak - żeby to była para to bym zostawił i przeczekał na nową bańkę a tak postanowiłem wziąść mniejsze rybcie co by bardziej komfortowe warunki miały, zwłaszcza, że dla mniejszych pielęgnic amerykańskich 112 l jest absolutnym minimum.

Rozumiem.
W sumie uzasadnienie logiczne.

Kupiłem dzisiaj filtr gąbkowy - taki stary typ ze szklaną rurką - tylko dla samej gąbki, która jest bardzo gęsta i założyłem na FAN2. Może ściągnie ten syf .

Jeśli drobny syf to raczej tylko wata.

badrass
Bywalec

« Odpowiedz #22 : Wrzesień 05, 2010, 17:13:22 »

Udało mi się zrobic fotki do identyfikacji, więc je wstawiam i proszę nie mysleć, że zrobienie akarom foty to takie proste zadanie.

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
margin
Bywalec

« Odpowiedz #23 : Wrzesień 05, 2010, 17:33:34 »

Żeby nie zapeszyć Wink, ale piękne są te akary.

badrass
Bywalec

« Odpowiedz #24 : Wrzesień 05, 2010, 17:42:26 »

Żeby nie zapeszyć Wink, ale piękne są te akary.

No i rosną jak na drożdżach - karmię żywym, mrożonym najbardziej smakuje im kryl i poszatkowane świeże dżdżownice

Hubikopter
Super aktywny

Moje skromne 620l 200x40x77

« Odpowiedz #25 : Wrzesień 05, 2010, 19:23:11 »

Po tych zdjęciach jestem pewniejszy, że to Pomarańczowopłetwe.
margin
Bywalec

« Odpowiedz #26 : Wrzesień 05, 2010, 20:00:02 »

Hubi, to już pewne na 100 % Cheesy
Boję się tylko, żeby się tłuc nie zaczęły, bo to raczej zadziorne towarzystwo.
Badrass, dawaj znać na bieżąco co u nich się dzieje. Pozdrowienia papa

badrass
Bywalec

« Odpowiedz #27 : Wrzesień 05, 2010, 20:50:54 »

Hubi, to już pewne na 100 % Cheesy
Boję się tylko, żeby się tłuc nie zaczęły, bo to raczej zadziorne towarzystwo.
Badrass, dawaj znać na bieżąco co u nich się dzieje. Pozdrowienia papa

Neon czerwony sztuk 10...z 15

Mówi samo za siebie, sam widziałem jak ta największa pałaszuje neona

margin
Bywalec

« Odpowiedz #28 : Wrzesień 05, 2010, 21:06:31 »

Miałam na myśli, że się zaczną rozgrywki między nimi (masz 4 sztuki). A neony odżałuj, mają rozrywkę i smaczne jedzonko Wink

badrass
Bywalec

« Odpowiedz #29 : Wrzesień 10, 2010, 19:28:22 »

No więc tak Panie i Panowie...został już tylko jeden neon ( musiały im smakować  Cheesy ).
 Zmieniłem rybom menu tzn. przestałem na siłę karmić suchym pokarmem, a przestawiłem sie na mięsny. Żywe larwy ochotki, mrożona dafnia i kryl, gotowana pierś kurczaka zmieszana z pozostałosciami spiruliny i gotowanego żółtka i płatków owsianych - to im najbardziej smakuje.
Zbrojniki zajadają ochoczo sparzoną sałatę oraz plasterki ogórka.
Podmieniłem dzisiaj rano wodę, z tym że przygotowałem wodę z przewagą kranówki pH-7,0-7,2 TWW-14* i... w tej chwili dwie akary zachowują się conajmniej jakby dziwnie jeśli chodzi o ich wiek i rozmiary. Otóż wygląda to tak jakby odbywały tarło. Konkretnie to jedna pociera się co jakiś czas o płaską część korzenia, a za chwilę w tym samym miejscu ta największa również robi podobne ruchy. po każdym takim cyklu przeganiają dwie pozostałe akary w róg akwarium. No i jakie dostają kolory!
Fachofcy proszeni o pomoc.

P S Jeśli się uda to wstawię filmik, tylko skocze do sąsiada po kamerę.

Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: