A ja mam pytanie, jak reagują żaglowce na siebie podczas tarła?
Miałeś sytuacje gdzie 2 pary skalarów składały ikre?
Widzę, że masz baniak 150cm długości, wg Ciebie to wystarczająca ilość miejsca? Masz też rośliny które w jakims stopniu zmniejszają przestrzeń do pływania.
Jakiej wielkości są żagle?
Stosujesz RO (jeśli tak to w jakich proporcjach) czy inaczej zmiękczasz wodę?
Jakie masz media filtracyjne?
za takie parametry wody
mrs dałby pewnie odgryźć sobie rękę

Szczerze mówiąc parametry wody wydają mnie się trochę dziwne.
Idąc dalej, mam wrażenie, że autor wpisał parametry "z palca" wcale ich nie mierząc.
Wg mnie za wysokie PH przy niskich wartościach KH/GH.
Ciekawi mnie jeszcze opinia Mirmila bo wg niego przy takich "twardościach" wody powinna ona mieć tendencje do samo zakwaszania zatem PH wędrujące do 7 jest moim zdaniem dziwne.
Są też korzenie które powinny wode zakwaszać.
Twardości wody mogę jednak pozazdrościć

Co do samego baniaka to autor powinien się zastanowić czy idzie w kierunku BW czy coś a'la baniak roślinny.
Sam aranż może być (w naturze żadna "ręka" nie układa roślin) ale to tło to moim zdaniem porażka.
Patrząc od dołu wyłania się fajny, mroczny klimat. Ciemne dno, elementy zieleni i korzenie jest ok, tło ni pasuje.
No i pozostaje jeszcze jedna rzecz, przez tło widać, że woda jest jasna więc o BW nie ma tu mowy, gdybyś miał ciemne tło ta woda nie biłaby tak po oczach.
na 100% zajrzy tu i będzie miał sto pytań do ....
Szczerze mówiąc wczoraj zastanawiałem się nad wystawieniem wszystkich żagli na sprzedaż.
Żal mi ich bo męczą się w tej bańce.
Dziś patrze i widze czarnego żagla strasznie obitego i postrzępionego, większy żagiel był sprytniejszy wpłynął pod liść i leżał na boku całą noc, dziś jedna z par zjadła ikrę więc jest większy spokój i ryby wypłynely z ukrycia.
Mam nadzieje, że złożenie ikry w tym samym czasie to przypadek i więcej się to nie wydarzy.
Pozdrawiam.