Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « [300L - prawie SA] Akwarium Wolfika
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: [300L - prawie SA] Akwarium Wolfika  (Przeczytany 7560 razy)
wolfik
Pan z zoologicznego
Nowy
*

« : Lipiec 25, 2010, 20:37:30 »

Fotki kiepskiej jakosci, bo o ile na akwarystyce troszke sie znam, to juz na fotografii w ogole Smiley

Akwarium wystartowalo koncem listopada 2008r, zarybione 18 grudnia.

Obsada:
2 x Pterophyllum Scalare odmiana Manacapuru, F1
3 x Pterophyllum Scalare odmiana czarna, żółta i marmurkowa (po sztuce)
7 x Corydoras Sterbai
1 x Sturisoma Aureum
10 x Otocinclus Affinis

Flora:
Echinodorusy
Kryptokoryny
Microzorium
Valisnerie

Sprzęt:
Akwarium: 150x40x50
Oświetlenie: 2 x 36 Watt  Sera Plant Color + Sera Tropic Sun
Filtracja: Eheim 2226 + Eheim 2227
Ogrzewanie: Jager 200 Watt

Nawożenie:
JBL 7 + 13 Kugeln
Tropica Plant Nutrition  (po staremu Tropica Master Grow)

Parametry wody:
pH - 6,7 do 7
gH - 8 do 10
kH - 4 do 6

Akwarium:

Mieszkańcy:

« Ostatnia zmiana: Lipiec 25, 2010, 21:54:24 wysłane przez wolfik » Zapisane

przemok96
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Lipiec 25, 2010, 20:52:20 »

Ja bym dodał jeszcze jakieś rybki jak tetry, ale nie wiem czy można.
Bardzo ładne akwa.

serwisek35
Stały użytkownik

I`m the last one

« Odpowiedz #2 : Lipiec 25, 2010, 20:54:40 »

Na pierwszy rzut oka - bardzo mi się widzi Cheesy.Sądzę, że znajdziesz tu kumpla od żaglowców i będziecie mieli o czym pisać. BTW powinieneś jednak podać jeszcze parametry wody.

Akwarystyka to hobby, Rodzina to obowiązki
GG 10680128
wolfik
Pan z zoologicznego
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Lipiec 25, 2010, 21:55:06 »

dziękuję
parametry uzupełnione

serwisek35
Stały użytkownik

I`m the last one

« Odpowiedz #4 : Lipiec 25, 2010, 22:07:44 »

za takie parametry wody mrs dałby pewnie odgryźć sobie rękę Wink
na 100% zajrzy tu i będzie miał sto pytań do .... papa

GG 10680128
wolfik
Pan z zoologicznego
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Lipiec 25, 2010, 22:13:41 »

hmmm, no ale w czym problem? w stosunku do wyjściowych parametrów Kranovity trochę musiałem powalczyć, ale siódmych potów nie musiałem wylewać Smiley
Zużyłem trochę wody demineralizowanej dla zmiękczenia oraz filtruję przez granulki torfowe dla utrwalenia efektu. Ot wsio.

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Lipiec 26, 2010, 06:50:56 »

na 100% zajrzy tu i będzie miał sto pytań do .... papa

a co w tych parametrach takiego, żeby miał sobie dać łapsko odgryźć, bez przesady chyba Cię poniosło troszkę,

co do baniaka to mocną stroną są Manacapuru i tyle, baniak mnie się nie podoba

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
serwisek35
Stały użytkownik

I`m the last one

« Odpowiedz #7 : Lipiec 26, 2010, 07:18:31 »

a co w tych parametrach takiego, żeby miał sobie dać łapsko odgryźć, bez przesady chyba Cię poniosło troszkę,
- zero poczucia humoru Undecided. Ja mam cztery dychy na karku, a niektórzy z Was zachowują się jak stare ramole, od razu do gardła i z pretensjami. szkoda gadać, sorry za zaśmiecanie Ci wątku Wolfik

GG 10680128
subek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Lipiec 26, 2010, 07:32:18 »

Mi się bardzo podoba bo zmierzam w podobnym kierunku Smiley
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #9 : Lipiec 26, 2010, 08:31:49 »

Generalnie efekt fajny, baniak jednak dużo traci przez zupełnie płaskie dno. Ja bym je zróżnicował, w naturze rzadko kiedy mamy podłoże jak stół bilardowy.. Smiley
Nurzańce po prawej ok, pokombinowałbym coś z lewą stroną, odsunął wysokie na tył a na przód nic albo coś niskiego.

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #10 : Lipiec 26, 2010, 09:11:37 »

A ja mam pytanie, jak reagują żaglowce na siebie podczas tarła?
Miałeś sytuacje gdzie 2 pary skalarów składały ikre?
Widzę, że masz baniak 150cm długości, wg Ciebie to wystarczająca ilość miejsca? Masz też rośliny które w jakims stopniu zmniejszają przestrzeń do pływania.
Jakiej wielkości są żagle?
Stosujesz RO (jeśli tak to w jakich proporcjach)  czy inaczej zmiękczasz wodę?
Jakie masz media filtracyjne?

Szczerze mówiąc parametry wody wydają mnie się trochę dziwne.
Idąc dalej, mam wrażenie, że autor wpisał parametry "z palca" wcale ich nie mierząc.
Wg mnie za wysokie PH przy niskich wartościach KH/GH.
Ciekawi mnie jeszcze opinia Mirmila bo wg niego przy takich "twardościach" wody powinna ona mieć tendencje do samo zakwaszania zatem PH wędrujące do 7 jest moim zdaniem dziwne.
Są też korzenie które powinny wode zakwaszać.
Twardości wody mogę jednak pozazdrościć Smiley

Co do samego baniaka to autor powinien się zastanowić czy idzie w kierunku BW czy coś a'la baniak roślinny.
Sam aranż może być (w naturze żadna "ręka" nie układa roślin) ale to tło to moim zdaniem porażka.
Patrząc od dołu wyłania się fajny, mroczny klimat. Ciemne dno, elementy zieleni i korzenie jest ok, tło ni pasuje.
No i pozostaje jeszcze jedna rzecz, przez tło widać, że woda jest jasna więc o BW nie ma tu mowy, gdybyś miał ciemne tło ta woda nie biłaby tak po oczach.

na 100% zajrzy tu i będzie miał sto pytań do ....
Szczerze mówiąc wczoraj zastanawiałem się nad wystawieniem wszystkich żagli na sprzedaż.
Żal mi ich bo męczą się w tej bańce.
Dziś patrze i widze czarnego żagla strasznie obitego i postrzępionego, większy żagiel był sprytniejszy wpłynął pod liść i leżał na boku całą noc, dziś jedna z par zjadła ikrę więc jest większy spokój i ryby wypłynely z ukrycia.
Mam nadzieje, że złożenie ikry w tym samym czasie to przypadek i więcej się to nie wydarzy.

Pozdrawiam.

majam
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Lipiec 26, 2010, 14:07:49 »

Idąc dalej, mam wrażenie, że autor wpisał parametry "z palca" wcale ich nie mierząc.

Takie pH przy podanych twardościach jest jak najbardziej normalne. Gdyby zacząć podawanie CO2, bez problemu zejdzie się do 6.2. Ale bez CO2 jak najbardziej w normie.

Zapraszam wszystkich lubuskich (i nie tylko) akwarystów na
Forum akwarystyczne Gorzowa i okolic
http://akwarystyczne.info
wolfik
Pan z zoologicznego
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Lipiec 26, 2010, 14:12:25 »

A ja mam pytanie, jak reagują żaglowce na siebie podczas tarła?
Miałeś sytuacje gdzie 2 pary skalarów składały ikre?

Akwarium jest wtedy podzielone na pół, w czasie tarła czarnego z marmurkowym zginął jeden najmniejszy manacapuru (miałem kilka) bo nie rozumiał dlaczego nie może pływać wszędzie.
NIe było jeszcze sytuacji, żeby dwie pary jednoczesnie składały ikrę.

Widzę, że masz baniak 150cm długości, wg Ciebie to wystarczająca ilość miejsca? Masz też rośliny które w jakims stopniu zmniejszają przestrzeń do pływania.
Jakiej wielkości są żagle?
Miejsca do pływania jest dużo, a skalarów jest tylko 5. Fotki nie oddaja dokładnie przestrzeni w baniaku.
Co do wielkości to mają od 6 do 8cm

I po cóż miałbym ssać z palca cokolwiek?
Do przygotowania wody użyłem demineralki 6,5pH i zero twardości - rozcieńczyłem tym kranówkę do pożądanych parametrów.
Do utrzymania parametrów stosuję filtrację przez granulki torfowe, od czasu do czasu (bardzo rzadko) przy podmianie leję 5-10 litrów demineralki.

Co do samego baniaka to autor powinien się zastanowić czy idzie w kierunku BW czy coś a'la baniak roślinny.
Sam aranż może być (w naturze żadna "ręka" nie układa roślin) ale to tło to moim zdaniem porażka.
Patrząc od dołu wyłania się fajny, mroczny klimat. Ciemne dno, elementy zieleni i korzenie jest ok, tło ni pasuje.
No i pozostaje jeszcze jedna rzecz, przez tło widać, że woda jest jasna więc o BW nie ma tu mowy, gdybyś miał ciemne tło ta woda nie biłaby tak po oczach.
Autor idzie w kierunku cieszenia oczu własnym pomysłem na baniak i własną aranżacją Smiley
Nigdzie nie napisałem, że to akwarium BW, woda jest tylko lekko żółtawa od torfu i korzeni.

Dodatkowo jak już chyba pisałem wcześniej (lub może na innym forum), zdjęcia nie do końca oddają przestrzeń i kolorystykę, np. tło nie jest niebieskie tylko granatowe

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #13 : Lipiec 26, 2010, 15:26:49 »

Do przygotowania wody użyłem demineralki 6,5pH i zero twardości - rozcieńczyłem tym kranówkę do pożądanych parametrów.
Do utrzymania parametrów stosuję filtrację przez granulki torfowe, od czasu do czasu (bardzo rzadko) przy podmianie leję 5-10 litrów demineralki.
Napisz coś więcej o rozcieńczaniu kranówki z demineralką tzn. ile wody i w jakich proporcjach.
Jeśli tylko od czasu do czasu przy podmianie wody stosujesz demineralke a reszta to kranówka (taki wniosek z tego co piszesz) to nie masz szans utrzymać takiej wody, dodatkowo torf zmiękcza i stabilizuje wode ale nie ma wpływu na jej twardość.
To co piszesz to mocne podkopanie idei stosowania filtra RO bo i po co jeśli wg Ciebie można to osiągnąć TYLKO na początku używając demineralki i później od czasu do czasu też ją lać.
Ja leje demineralke rozpuszczoną z kranówką co tydzień a parametry są dalekie od idealnych stąd wątpliwości.

asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #14 : Lipiec 26, 2010, 15:46:22 »

Abstrah*ąc od kwestii parametrów wody, zbiornik mi się podoba... choć ja bym zmienił tło na czarne.
Lubie takie niezbyt jasno oświetlone zbiorniki z korzeniami... no a manacapuru... bajeczne poprostu
najpiękniejsze żaglowce

Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: