Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Stare Akwarium - Reaktywacja!  (Przeczytany 8014 razy)
czaguz
Nowy
*

« : Maj 31, 2010, 09:53:15 »

Witam.
Chciałem się przywitać bo to mój pierwszy post na tym forum. Zaczynam znów zabawę z akwarium. Miałem ok 10 lat temu nawet kilka zbiorników. Zajmowaliśmy się z ojcem hobbystycznie, jednak od czasu samodzielnego mieszkania miałem przerwę. Po wybudowaniu domu temat odżył. Specjalnie zbroiłem posadzkę, doprowadziłem wodę odraz odprowadzenie ścieków. Ojciec z racji wieku zrezygnował ze zbiornika 1,5x0,5x0,5 klejony szyba 12mm, wykorzystałem więc okazję  Cheesy Jestem teraz na etapie zamawiania szafki pod zbiornik. No i właśnie pojawiają się moje pytania, ponieważ nigdy tego nie robiłem.  Zbiornik od tygodnia jest w garażu, a zalanie go wodą nastąpi najwcześniej za miesiąc.
Czy może on do tego czasu stać pusty? Słyszałem kiedyś o rozszczelnianiu zbiorników gdy nie są puste. Proszę o pomoc.
Na zbiorniku jest bardzo dużo glonów, czy znacie jakiś środek do usuwania? Może być nawet jakaś silna chemia, chciałbym uniknąć mechanicznego czyszczenia.
Byłbym wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam.
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #1 : Maj 31, 2010, 10:19:43 »

Zacieki z wody usuniesz preparatem PH MINUS, glony też zejdą jak namoczysz nim szorstką gąbkę Smiley choć pewnie są i inne.
Co do pierwszego pytania to nie wiem - niech wypowiedzą się inni.

Suchyy
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Maj 31, 2010, 12:29:42 »

Ja nie widze zadnych przeciwskazań zeby stał pusty. Byle na rownej powierzchni  najlepiej na jakims styropianie albo czyms miekkim. masz przy okazji czas na posprawdzanie szczelności bo rozumiem ze zbiornik byl uzytkowany wczesniej? chemi nie polecałbym wogole. Najlepsze rozwiązanie ktore stosowalem z powodzeniem u siebie to zwykły druciak do naczyń. Jest miekki i nie rysuje szyby( sprawdzone) namocz te glony wodą i kolistymi ruchami zmyjesz bez problemu.
czaguz
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Maj 31, 2010, 13:45:04 »

Tak zbiornik był użytkowany wcześniej. I dlatego się obawiam braku wody w nim.
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie systemu automatycznej podmiany wody. Jak pisałem wcześniej mam podprowadzoną zimną wodę oraz odprowadzenie do szamba. Czy jest jakis link/schemat wykonania takiego systemu?
Czy może już na tym forum był poruszany ten temat. Chciałbym sie zapoznać ze skalą trudności takiego przedsięwzięcia.
Za informację dziękuję.
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #4 : Maj 31, 2010, 13:50:21 »

Kiedyś trafiłem na stronkę fascynata akwarystyki, który dokładnie wszystko rozrysował ale nie mam juz tego linku. Tak na szybko coś takiego:
http://www.woczko.dami-rz.pl/opis_filtr.htm
Może-pomoże Smiley

b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Maj 31, 2010, 17:43:48 »

http://www.roslinyakwariowe.pl/index.php/artykuly/zabiegi-pielegnacyjne/diy-system-podmiany-wody-dla-leniwych.html

mniej więcej coś takiego. Tylko fajnie by było gdyby ta beczka stała przez 24h otwarta Wink

czaguz
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 01, 2010, 07:08:08 »

Dzięki za linki. Temat się rozjaśnia ale Smiley, wszędzie widać postęp. Kiedyś zewnętrzny filtr wystarczał a teraz. Zauważyłem że prawie wszędzie są montowane sump`y. Ja od ojca wziałem filtr TETRATEC EX700. Docelowo chciałbym hodować palety ale na razie w ramach testowania chce poprowadzić akwarium ze skalarami- łatwiejsze w utrzymaniu. Jednak docelowo chciałbym wykonać wszystkie potrzebne instalacje. I teraz moje kolejne pytania.
Czy nieodzowny jest sump?
Jakie dodatkowe elementy sę niezbędne ( Odwrócona osmoza, dozowanie CO, czy jeszcze coś)?
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 01, 2010, 08:07:34 »

Czy nieodzowny jest sump?

Przy takim akwarium (375L) sump nie jest nieodzowny - sumpa stosujemy zazwyczaj przy akwariach-gigantach.

Jakie dodatkowe elementy sę niezbędne ( Odwrócona osmoza, dozowanie CO, czy jeszcze coś)?

OO - kwestia parametrów wody w kranie.
CO2 - zależy od roślin które chcemy hodować, oraz od naszych oczekiawań.
Sugerowałbym zakupić dwie grzałki - dość długie akwarium,
Filtr - tetra tec ex 700 - jest za słabym filtrem ex1200 to minimum !

Jaroe
Zainteresowany
**

Nie jestem najleprzy

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 01, 2010, 09:47:10 »

ja mam takie akwarium odstałe 5 lat bez wody
zalałem i sie trzuma Cheesy
tylko ze to jest 120l Smiley

Precz ze sztucznotą w akwarium !!!
(nie lubie np.statków i gupich zamków)
czaguz
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 01, 2010, 13:44:03 »

No właśnie odnośnie RO. Czy znacie jakiś uniwersalny test do określenia parametrów wody? Może jakiś link?
Tak bym mógł stwierdzić czy osmoza powinna być zastosowana.
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 01, 2010, 14:45:01 »

No właśnie odnośnie RO. Czy znacie jakiś uniwersalny test do określenia parametrów wody? Może jakiś link?
Tak bym mógł stwierdzić czy osmoza powinna być zastosowana.

Jeżeli do tej pory używałeś kranovitu i nie masz żadnych zastrzeżeń, co do parametrów w akwa (głównie chodzi o twardości), to osmoza jest Ci nie potrzebna.

czaguz
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 07, 2010, 08:34:47 »

W tym budynku nie było wcześniej żadnego akwarium. Chciałbym przygotować wszystkie potrzebne elementy ( RO, CO2, ozonator) tak by poźniej móc przejść docelowo na hodolwe paletek. Chodzi mi by nie robić niepotrzebnych rzeczy. Sprawdziłem PH mam 7,0. Czy jeszcze jakieś testy powinienem zrobić by określić np. przydatność RO.

Filtr jest rzeczywiście EX1200.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2010, 09:27:33 wysłane przez czaguz » Zapisane
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 07, 2010, 10:27:03 »

kH

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 07, 2010, 12:22:20 »

Kup test na twardości (GH-twardość ogólną i KH-twardość węglanową). Jeśli wodę będziesz miał miękką i nie będziesz chciał w tym akwarium robić cukierkowatego roślinniaka to RO, ozonatory, UV i CO2 nie będą Ci potrzebne.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
czaguz
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 16, 2010, 06:54:04 »

Witam zgodnie z Waszymi sugestiami kupiłem test. Parametry wody kranowej.
KH =12 stopni niemieckich
GH=12 stopni niemieckich
i jak te parametry?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 16, 2010, 06:55:37 wysłane przez czaguz » Zapisane
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: