Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Stare Akwarium - Reaktywacja!  (Przeczytany 8002 razy)
czaguz
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Lipiec 27, 2010, 08:00:01 »

Witam,
Po wielu bojach akwarium zalane. Obudowa wykonana własnoręcznie ze spienionego PCV. Oświetlenie 3x54W+ nocne ledowe. Wymiana wody za pomocą odkręcenia jednego zaworu do kanalizacji. Dozowanie CO2 w trakcie instalacji.
Podłoże na bazie ziemi kwiatowej + bazalt. Tło wewnętrzne strukturalne. Niedługo obsada roślinna. Mam z tym spory problem co i jak dobrać. Uwagi i komentarze mile widziane ( negatywne jak najbardziej). Fotki:

Pozdrawiam.
szakallo
Bywalec

Bo rybka lubi pływać.

« Odpowiedz #16 : Lipiec 27, 2010, 08:32:34 »

Widzę że pokrywę okleiłeś okleiną pod kolor pewnie szafki.
W sklepie gdzie kupiłeś okleinę możesz zapytać się o srebrną okleinę coś jak kiepsie lustro i tym oklej od środka pokrywę zawsze to więcej światła w zbiorniku.
Pamiętaj że połowa światła ze świetlówki nie trafia od razu do wody więc im więcej uda ci się odbić tym lepiej.

Najlepiej jak zrobisz zdjęcie aparatem przed i po na jednakowych parametrach (czas, przesłona, czułość, ogniskowa) a będzie widac różnice w ilości światła w zbiorniku.

« Ostatnia zmiana: Lipiec 27, 2010, 08:47:25 wysłane przez szakallo » Zapisane

czaguz
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Lipiec 27, 2010, 10:01:19 »

To może w takim razie założyć od razu pozostałe dwa odbłyśniki?
Co do tych folii lub oklein imitujących lustro jestem raczej sceptycznie nastawiony.
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #18 : Lipiec 27, 2010, 11:03:48 »

czaguz
szakallo dobrze Ci radzi. Wyklej wnętrze pokrywy folia aluminiową, samoprzylepną. Dostępna w każdym sklepie z materiałami remontowo-budowlanymi. Straty światła będą mniejsze, więcej trafi do zbiornika. Tanim kosztem  zredukujesz straty światła.
Jeśli masz odbłyśniki na pozostałe świetlówki to oczywiście je załóż.

czaguz
Nowy
*

« Odpowiedz #19 : Lipiec 28, 2010, 12:28:33 »

A powiedzcie czy potrzebny przy Tetra Tec`u 1200 filtr mechaniczny? Mam  wewnętrzny AquaEl Turbo Filter 1100 i nie wiem czy go umieszczać w akwarium. Jeśli tak to czy ma być tylko ceramika czy tylko gąbka, czy może to i to. Mam podłoże z ziemi i podczas każdej operacji przy podłożu robi się sporo syfu. Czy on powinien na przeciw wylotu z deszczowni czy gdzieś indziej ?
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #20 : Lipiec 28, 2010, 12:48:06 »

Jeśli kubło masz biologiczne (głównie) to wewnętrzny - sama gąbka i niech robi za mechaniczny (ja tak mam).
Inna sprawa że jeśli masz ziemię to NIE powinien Ci się robić syf Smiley z tego co wyczytałem o ziemii - to prosta droga do glonarium.
Zawsze możesz zatkać ssak filtra zewn. jakąś gąbką i będzie robił za mechaniczny Smiley Przydaje się też gdy mamy krewetki w ogólnym. Choć pewnie nie zastąpi to porządnego dodatkowego filtra.

czaguz
Nowy
*

« Odpowiedz #21 : Lipiec 28, 2010, 13:16:31 »

Syf robi sie przy obsadzaniu roślin, gdy wsadzam je głębiej lub przy "podsypywaniu" korzenia. Wtedy gdy docieram do odsłoniętej częsci ziemi
szakallo
Bywalec

Bo rybka lubi pływać.

« Odpowiedz #22 : Lipiec 30, 2010, 09:30:53 »

Dlatego najlepiej oddzielić warstwę ziemi od piachu ( żwiru) siatką plastikową z ogrodniczego
Rośliny sobie przerosną a przy restarcie łatwo zbiera się piach bez brudnej ziemi z pod spodu.

czaguz
Nowy
*

« Odpowiedz #23 : Sierpień 16, 2010, 13:22:11 »

Jeśli ktoś ma ochotę to może mi pomóc w ustawianiu urządzeń. Otóż mam takie czasy włączeń:
Mam trzy lampy po 54W. Środkowa jako światło dzienne na oddzielnym stateczniku a dwie pozostałe na osobnym.
Lampa dzienna włącza się od godz 10 do 13.10, o 13.00 załączają sie dwie pozostałe do 21.30( plus od 13 do 21.30 dozowanie CO2 3 bąbelki na sek) natomiast lampa dzienna poźniej jest jeszcze włączona na wieczór od 20 do 21.30.
O 21.30 załącza się swiatło nocne i napowetrzanie aż do godz 8-ej rano. Co o tym myślicie? Czegoś jest za dużo/mało??
PH około 6,7, KH-12, GH-11. Nawożenie mikro i makro.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 17, 2010, 06:39:03 wysłane przez czaguz » Zapisane
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: