Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « [112l] H1ddenPlace (ziemia vs AquaSubstrate II+)
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: [112l] H1ddenPlace (ziemia vs AquaSubstrate II+)  (Przeczytany 14384 razy)
Vampire
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Maj 30, 2010, 11:25:46 »

Wszystko z czasem ładnie się wkomponowało, podoba mi się Smiley
Można oczywiście doczepiać się, że sprzęt widać, ale to w końcu jest 33 dzień istnienia akwarium.

Czekam na dalszy przebieg sytuacji Smiley
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #16 : Maj 30, 2010, 11:41:08 »

Wszystko z czasem ładnie się wkomponowało, podoba mi się Smiley
Można oczywiście doczepiać się, że sprzęt widać, ale to w końcu jest 33 dzień istnienia akwarium.

Czekam na dalszy przebieg sytuacji Smiley

Ze sprzętem łatwo go zasłonić. Wystarczy te pistie podmontować tu gdzie rurki idą i będzie dobrze zamaskowany.
H1ddenPlace
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Maj 30, 2010, 12:33:15 »

Sprzęt zarosną z czasem rośliny, nie chce mi się go za bardzo wyjmować do zdjęć Smiley Po lewej jest wężyk od co2 którego właściwie nie używam non stop, czasami jak się zacier w bimbrowni skończy to nie pracuje kilka dni zanim zrobię nowy. Przed tym wężykiem posadzona jest rotala i za jakiś miesiąc powinna wężyk już zasłonić i dotrzeć do powierzchni. Po prawej natomiast grzałkę i prowizoryczny skimmer z silikonowej rurki zasłoni ludwigia repens i eleocharis vivipara za pewien czas.
« Ostatnia zmiana: Maj 30, 2010, 19:18:51 wysłane przez H1ddenPlace » Zapisane
H1ddenPlace
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Czerwiec 05, 2010, 17:44:17 »

Mała aktualizacja. Dwa filmy z akwarium. Kręcone kompaktem więc nie wyglądają powalająco i nie do końca oddają kolorystykę akwarium, w rzeczywistości jest też jaśniej.

Był problem z zakwitem glonów, ale już wszystko się unormowało. Ryby trzymają się dobrze i od założenia zbiornika żadna nie padła.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 05, 2010, 18:19:34 wysłane przez H1ddenPlace » Zapisane
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #19 : Czerwiec 05, 2010, 18:46:35 »

Przyjemny zbiornik Smiley Naprawdę rośliny zaczęły bąbelkować tak szybko? U mnie zaczyna się to dopiero po solidnym ukorzenieniu..
Nie masz problemów z "zieleniejącym" piaskiem? Smiley

H1ddenPlace
Nowy
*

« Odpowiedz #20 : Czerwiec 05, 2010, 18:49:59 »

Mam 4 kiryski które ciągle piasek przekopują. Z czasem oczywiście trochę szarzeje ale glony go nie porastają.
H1ddenPlace
Nowy
*

« Odpowiedz #21 : Lipiec 04, 2010, 20:16:30 »

Kolejna aktualizacja po 2 miesiącach od założenia zbiornika. Akwarium teraz wygląda tak, jest już po dwóch mniejszych przycinkach:

Aranżacja trochę się zmieniła po prawej stronie, bo było chyba za dużo korzeni, ryby mają teraz też trochę więcej miejsca do pływania a razbory nie chowają się za korzeniami i lepiej je widać. Pistia prawie nie rośnie, domyślam się że za mało jest azotanów w toni wody (nie mierzę parametrów). Gdy zaniechałem jednej podmiany od razu korzenie jej się zazieleniły. Standardowo wodę podmieniam raz w tygodniu 25% i wtedy dodaję też potas.

Nawożę teraz potasem (2 ml K2SO4 co tydzień). Nie widzę znaczących różnic z potasem czy bez, chociaż chyba odkąd podaje potas blyxa japonica trochę się zazieleniła a Didiplis Diandra jak był cały zielony teraz zrobiły mu się też czerwone wierzchołki. Nie nawożę CO2 już raczej, może sporadycznie pochodzi bimbrownia przez tydzień na miesiąc. Glosia rośnie praktycznie tylko wtedy gdy jest podawane CO2, w przeciwnym wypadku stoi w miejscu.

Jeszcze dwa zdjęcia krewetek:

i kilka zdjęć ryb i roślinności:

« Ostatnia zmiana: Lipiec 27, 2010, 19:14:43 wysłane przez H1ddenPlace » Zapisane
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Lipiec 04, 2010, 21:35:57 »

jest przepięknie.
Fajnie przedstawione te zmiany zachodzące w zbiorniku..tak po kolei Smiley

H1ddenPlace
Nowy
*

« Odpowiedz #23 : Lipiec 27, 2010, 19:16:52 »

Kolejna aktualizacja po 3 miesiącach od założenia zbiornika. Akwarium teraz wygląda tak, jest po kilku przycinkach:

Kilka słów odnośnie tego jak radzą sobie rośliny w akwarium na ziemi z moich luźnych obserwacji. Podstawa to dwutlenek węgla jednak, gdy nie jest podawany rośliny rosną dość powoli, ale rosną Smiley Natomiast gdy jest podawane CO2 rosną dosłownie w oczach. Mogę to przyrównać do tego że gdy jest podawane CO2 rośliny potrafią rosnąć po 2 cm na dobę. Bez CO2 na taki wzrost potrzebują prawie tydzień.

Odnośnie konkretnych roślin to:

--------------------------------------------------
Didiplis diandra - z racji tego że ta roślina dorasta tylko do danej wysokości trudno powiedzieć coś w wzroście, bo jej nie przycinam. Jest CO2 i potas, nabiera czerwonawej barwy na wierzchołkach, nie ma CO2 i potasu, jest cała zielona

Cryptocoryna Tropica - ta roślina nie rośnie za szybko ani z CO2 ani bez, tyle że sobie żyje Smiley

Microsorum pteropus - rośnie umiarkowanie wolno, ale widać że radzi sobie, nie wiem czy jest to w ogóle szybko rosnąca roślina

Pistia stratiotes na początku po założeniu akwarium rosła jak głupia, teraz zmarniała, zostało jej już bardzo mało i nie rośnie, podejrzewam że reszta roślin w takiej ilości wyciągnęła wszystkie związki odżywcze z toni wody i nie ma się czym już żywić.

Micranthemum umbrosum - widać że jest to roślina wymagająca, nie ma CO2 nie ma wzrostu, a nawet marnieje, z CO2 rośnie umiarkowanie

Anubias barteri var. nana - anubiasy same z siebie chyba nie rosną za szybko, u mnie radzą sobie, jest CO2 wypuszczają szybciej nowe listki, ale nie ma znaczącej różnicy z CO2 czy bez

Vallisneria americana - ta roślina ostatnio bardzo mi odżyła i ładnie rośnie, podając CO2 mam wrażenie że niektóre jej liście potrafią urosnąć 5 cm dziennie

Ludwigia repens - ta roślina na ziemi radzi sobie bardzo dobrze, rośnie szybko z CO2 czy bez, ale z CO2 trzeba ją przycinać co 4-5 dni, widać ją właśnie po przycince na zdjęciu powyżej

Glossostigma elatinoides - tu sprawa jest prosta, jest CO2 - rośnie, nie ma CO2 - stoi w miejscu

Blyxa japonica - Blyxa wreszcie mi odżyła, ale to jeszcze nie to co powinno być. Podstawa przy tej roślinie to potas, bez jego podawania brązowieje

Eleocharis vivipara - tą roślinę wywaliłem, nie podobały mi się nitki w połowie akwarium, rosła ładnie

Hydrocotyle leucocephala - to jak wiadomo nie jest wymagająca roślina i ładnie rośnie z CO2 czy bez

Rotala green - ewidentnie widać że potrzebuje CO2 do wzrostu, bez niego praktycznie stoi w miejscu, ma cieńsze nowe liście i nie wygląda tak efektownie

Rotala indica - bez CO2 praktycznie ciężko odróżnić ją od Rotali Green, bo nie wybarwia się wtedy na czerwonawo na wierzchołkach

Rotala sp. Nanjenshan - rośnie sobie powoli, nie ma z nią problemów
--------------------------------------------------

Nadal nie podaję nawozów oprócz 2 ml K2SO4 co tydzień (rozpuszczane w półlitrowej butelce z wodą). Korci mnie by spróbować nawożenia by zobaczyć jak wybarwią się wtedy rośliny mając wszystkich związków pod dostatkiem ale jeszcze z tym poczekam.

Ryby mają się dobrze. Jedna wyskoczyła przez otwartą na noc pokrywę jak były upały. Reszta nie choruje. Jakoś znoszą temperaturę która niestety podczas upałów dochodziła w akwarium nawet do 32 stopni ..

kilka godzin po zalaniu:

akwarium po 3 dniach od założenia:

akwarium po 21 dniach:

akwarium po 33 dniach od założenia:

akwarium po 66 dniach od założenia

akwarium po 90 dniach od założenia

« Ostatnia zmiana: Lipiec 27, 2010, 19:41:40 wysłane przez H1ddenPlace » Zapisane
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Lipiec 27, 2010, 19:34:36 »

Obserwuje wątek od początku i muszę przyznać ,że postępy w zbiorniczku robią na mnie duuuże wrażenie. Wszystko wydaje się przemyślane. Nie zastanawiałeś się nad jakimś mchem/wątrobowcem na korzeń?

Pozdrawiam i czekam na dalsze relacje

P.S. Jakim aparatem robisz zdjęcia?

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
pi3cho
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #25 : Październik 04, 2010, 19:00:31 »

Naprawdę bardzo ładne akwarium.Wciąż CO2 podajesz tylko z bimbrowni i nie nawozisz?
przemok96
Bywalec

« Odpowiedz #26 : Październik 04, 2010, 19:05:44 »

Naprawdę bardzo ładne akwarium.Wciąż CO2 podajesz tylko z bimbrowni i nie nawozisz?
Nie musi nawozić bo akwarium jest na ziemi ogrodowej(chyba)  Wink

Bardzo ładne akwarium  Grin

Seba297
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #27 : Październik 14, 2010, 17:53:19 »

Bardzo piękne akwarium Cheesy widzę że roślinki dosyć szybko rosną oby tak dalej Good !

Co do nawożenia to ziemia ma zapas tego lecz jeśli zauważysz ze roślinki przestały rosnąc lub ich liście żółkną to wtedy możesz zacząć podawać Planta Gainer Classic lub coś podobnego  Wink
Pozdrawiam  papa
« Ostatnia zmiana: Październik 14, 2010, 17:56:50 wysłane przez Seba297 » Zapisane
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #28 : Październik 14, 2010, 19:48:45 »

Elegancko wkomponowane rośliny w całe otoczenie. Przyczepię się jedynie do jednej rzeczy, a jest nią podłoże. Na mój gust zbyt jasne, razi w oczy. Może po prostu tylko ja tak mam, ale jak widzę taki biały piasek czy biały śnieg  Grin Grin Grin to mi się coś z oczami dzieje.

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

H1ddenPlace
Nowy
*

« Odpowiedz #29 : Październik 18, 2010, 20:52:03 »

Witam po przerwie,

No więc tak, akwarium przeszło restart.. Smiley Powód - glony. Wszystko było pięknie do momentu kiedy nie zacząłem nawozić PG Classic, wlewałem tyle ile zalecał producent, prawdopodobnie za dużo przy moim nierównomiernym podawaniu CO2 z bimbrowni. Akwarium nie dało się już uratować mimo prób (dwukrotne zaciemnianie po 3 dni i 50% podmiany wody). Ryby przeżyły, rośliny też choć woda była tak zielona w akwarium że nie było nic widać na więcej niż 15 cm.

Po restarcie akwa nie jest już na ziemi, zainwestowałem w aquasubstrate II brązowy. Dwa opakowania  do 112 litrowego akwarium jest na styk, mogłoby być minimalnie więcej. Kupiłem też lepszy filtr Tetra EX700, wcześniej był FZN-2. Reszta jest ta sama, przerobiłem też trochę szafkę (dołożylem drzwiczki, bo filtr nie jest tak cichy jak FZN-2, ale po zamknięciu go w szafce praktycznie go nie słychać)

Poniżej zdjęcie akwarium po 4 dniach od założenia, wpuściłem dzisiaj 5 rybek na start by pomogły w wystartowaniu zbiornika, w takiej ilości nie powinny go zbytnio zdestabilizować.

Poniżej zdjęcie jak wygląda to teraz, na zdjęciu tego za bardzo nie widać ale zbiornik ma fajną głębie jak na wymiary 80x40x35 cm.Aranżacja pewnie będzie się jeszcze trochę zmieniać, być może korzeń po lewej zostanie wymieniony na inny, z poprzedniej aranżacji. Po środku z tylu za Didiplis diandra posadzona jest Ludwigia Repens tylko jej nie widać. Jak się rozrośnie powinna zasłonić deszczownię i zrobić fajny kolorystyczny efekt. Rotala wygląda słabiutko po tym ataku glonów sprzed restartu, ale myślę że odbije Smiley

stary zbiornik po tym samym czasie od założenia wyglądał tak:

a tak wyglądał po dwóch miesiącach:

Będę zdawał relacje jak akwarium się rozwija. Za 2 tygodnie wpuszczę resztę ryb i wtedy wrzucę kolejne zdjęcia, wtedy rośliny powinny już ruszyć do przodu. CO2 nie zamierzam podawać, będę podawał tylko potas przy podmianach. Zobaczymy jak będzie się to wszystko rozwijać w porównaniu do akwarium na ziemi. Taki mały teścik, co lepsze.. ziemia czy ASII, warunki będą bardzo zbliżone, rośliny te same, to samo światło, tyle że w starym po tygodniu zacząłem podawać CO2. No nic, może tutaj zrobię tak samo przynajmniej na początku, by warunki były identyczne.
« Ostatnia zmiana: Listopad 02, 2010, 17:37:50 wysłane przez H1ddenPlace » Zapisane
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: