witam
przeczytałem cały wątek "uknuty za moimi plecami", i odsyłam w kwestiach obniżania i podwyższania paramentów wody do wątku Sebastiana który to już dawno temu wszystko opisał:
http://www.akwarium.net.pl/forum/woda/podstawowe-w322a347ciwo347ci-chemiczne-wody/ponadto jeszcze raz napiszę łopatologicznie:
0. przedział KH w akwarium w zależności od hodowli będzie od 1-12 stopni niemieckich - do takiego dążymy, gdy ktoś ma wyższe KH musi obniżyć i nie ma mowy o stosowaniu CO2, podobnie nie jest możliwe ustabilizowanie PH za pomocą dolewania czegokolwiek, i nie jest możliwe "zbicie" PH na stałe bez zmiany wysokiego KH
1. KH (TWW) twardość węglanowa w akwarium dąży się do tego żeby była stała, najpopularniejsze metody obniżenia to mieszanie wody z kranu z wodą RO w odpowiednich proporcjach lub stosowanie żywicy jonowo-wymiennej zwanej kationitem *(reszta nie jest warta straconego czasu - mówię na podstawie moich doświadczeń)
2. mając stałe KH w akwarium dążymy do stabilizacji PH w przedziale odpowiadającym danej wartości KH!!! nie odwrotnie
3. optymalny przedział PH dla akwarium dobieramy na podstawie KH tak aby zawartość CO2 w wodzie była 15-30(35max) ppm. - różne źródła różnie podają myślę że zakres który podałem jest wspólnym mianownikiem dla 99%
4. Utrzymywanie stałego PH "ręcznie" zliczając bąbelki jest fizycznie nie do zrealizowania i musi odbywać się w procesie automatyki pomiaru i korekcji parametrów
5. woda która ma KH (około) mniejsze niż 5 stopni niemieckich ma tendencję do samo zakwaszania się i jej PH w czasie będzie samoistnie spadało - proces ten przyspieszają gnijące szczątki materii organicznej/
6. woda o KH (około) większym niż 5 będzie miała tendencję do samo-uzasadawiania się czyli jej PH w czasie będzie samoistnie zwiększało się
duży wpływa na wartość PH mają niektóre leki i preparaty chemiczne powodując destabilizację PH w górę lub w dół, dlatego też wskazane jest aby sterownik posiadał obie procedury dla nadmiernego wzrostu i dla nadmiernego spadku PH, i aby to korygował...
OT:
a teraz trochę sprostowań
nie zamierzam się z nikim kłócić bo jak widać zdania są podzielone a "racja jest jak D**A - każdy ma swoją" J.Piłsudski
....
Reasumując - Mirek ma piękne akwa, sprzęt z najwyższej półki, zna się na rzeczy, ale czy aby przypadkiem sam nie jest częścią branży akwarystycznej?

To byłaby hipokryzja

Nie wspominając o wspomnianych laurkach

BTW: sory za OT
chciałbym tylko zdementować plotki że jestem w branży akwarystycznej, jestem człowiekiem honorowym i nigdy nikogo nie naciągałem i nie myślę oszukiwać - tym co myślą inaczej polecam czytanie ze zrozumieniem nie po łebkach lub zapraszam do dyskusji w kwestiach elektronicznych - bo właśnie to jest moim zawodem
ponadto piękne akwarium znaczy dla każdego coś innego - rzecz gustu, a kompletną bzdurą jest że mam sprzęt z najwyższej półki - może ktoś Was wie ile mnie to wszystko wyniosło??? - bo co niektórzy to wyciągają na bieżąco nietrafione wnioski
za pomoc udzieloną wielu początkującym i nie tylko otrzymuję piękne podziękowanie, aż się zastanawiam czy w ogóle warto cokolwiek jeszcze pisać ...