Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « zmiękczanie wody i zakwaszanie
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7
  Drukuj  
Autor Wątek: zmiękczanie wody i zakwaszanie  (Przeczytany 36407 razy)
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #75 : Czerwiec 11, 2010, 20:45:01 »

Rodia, Ty chyba ćpasz.
Gość opisał swoje odczucia po obejrzeniu strony internetowej mirmila, gdzie Ty się dopatrzyłeś jakiegoś zarzutu?

I jeszcze jedno. Piszesz w jakimś wątku, że błędy ortograficzne to brak szacunku do innych rozmówców a sam nie potrafisz czytać ze zrozumieniem.

A ja napisałem "swoje odczucia" po przeczytaniu odczuć Gościa.

Ton postu wskazuje jednak że np mieszanie biotopów jest zarzutem.

Być może sam nie potrafisz czytać ze zrozumieniem więc nie wytykaj tego mi. Nie mam pojęcia o co Gościowi chodzi bo jeśli nie jest to wytykanie wad to na przyjazne podsumowania akwarystyki w wersji Mirmila też nie wygląda. A czepianie się że ktoś ma dużo drogiego sprzętu? Co to za argument?
Ja nie jestem jakimś kumplem Mirmila, nie chodzi  tu o bronienie Go. Denerwuje mnie stereotypowe podejście do akwarystów, których stać na dużo drogiego sprzętu i tyle. Kwestia zasadności używania tego sprzętu to inna sprawa. Dla mnie nie istnieje coć takiego jak równowaga w akwarium, stabilne utrzymanie kilku parametrów nie jest jeszcze równowagą.

Jeśli nie mamy dojść do porozumienia to zostawmy powyższą kwestię.

Ale co do żeglowców i światła to mam pytanie: Ostatnio tak sie złożyło, że na powierzchni prawej połowy akwarium pływało mi masę roślin z przycinki czekających na odbiór przez znajomego. Efekt był taki, że ponad 50 cm długości akwarium było przykryte na przy powierzchni ok 5cm warstwą rotali i cabomby co spowodowało zaciemnienie tej części zbiornika. Tak było przez prawie tydzień. Skalary w tym czasie przebywały głównie w tej części akwarium gdzie światło było nie przesłonięte przez rośliny. Powiesz mi jak to sie ma do teorii katowania skalarów światłem? W tej grupie skalarów były też 2 młode - wiec argument "przyzwyczajenia" odpada.

Pozdrawiam, R.

p.s. mrs. Może byś w końcu jakieś rośliny posadził Cheesy
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 11, 2010, 20:49:47 wysłane przez rodia » Zapisane
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #76 : Czerwiec 11, 2010, 21:14:19 »

Ale co do żeglowców i światła to mam pytanie: Ostatnio tak sie złożyło, że na powierzchni prawej połowy akwarium pływało mi masę roślin z przycinki czekających na odbiór przez znajomego. Efekt był taki, że ponad 50 cm długości akwarium było przykryte na przy powierzchni ok 5cm warstwą rotali i cabomby co spowodowało zaciemnienie tej części zbiornika. Tak było przez prawie tydzień. Skalary w tym czasie przebywały głównie w tej części akwarium gdzie światło było nie przesłonięte przez rośliny. Powiesz mi jak to sie ma do teorii katowania skalarów światłem? W tej grupie skalarów były też 2 młode - wiec argument "przyzwyczajenia" odpada.
Ryby przyzwyczaiły się do warunków panujących w zbiorniku.
Mimo wszystko to gatunki hodowlane.
Niemniej, tak "potężne" oświetlenie które pozwala dobrze rosnąć Twoim roślinom w miejscu występowania skalarów nie występuje - mam na myśli nature. Oczywiście, żaglowce sporą część swojego życia (czasem nawet całe życie) spędzają w zarośniętych zbiornikach jednak specyfika klimatu Ameryki Południowej, konkretnie Amazonki i jej dorzecz wyklucza występowanie światła o tak dużym natężeniu. Nie znaczy to, że nie ma bardziej słonecznych dni gdzie słońce mocno "dokucza". Różne pory roku, a w zasadzie dwie - pora deszczowa i pora sucha powoduje urozmaicenie klimatu w takim stopniu, że ryby bez problemu mogą tam żyć.
O tym, że skalary nie przepadają za zbyt mocnym oświetleniem świadczy ich miejsce występowania.
Co do ich występownia w zarośnietych "miejscach" należy pamietać, że przebywają tam głównie w zarośniętych i wysokich roslinach które chronią je przed promieniami słonecznymi.
Żaglowce wbrew powsechnie panującej opinii są "twarde".
Ich przystosownie do wody (TWW, TWO, PH) a także różnorakiego oświetlenia pozwala na hodowanie tych ryb w zasadzie w każdych warunkach.
Nie znaczy to jednak, że takie postępowanie jest dobre i należy je powielać.
Oczywiście, to tylko moje zdanie.

p.s. mrs. Może byś w końcu jakieś rośliny posadził Cheesy
Smiley
zdziwisz się, ostatnio była pistia ale padła.
Za mało światła.

Pozdrawiam.

serwisek35
Stały użytkownik

I`m the last one

« Odpowiedz #77 : Czerwiec 11, 2010, 21:47:54 »

Wątek ma tytuł " zmiękczanie wody i zakwaszanie", ostatnie kilka postów nijak mają się do tematu, więc może któryś z szanownych modów zainteresował by się obecną sytuacją i podjął odpowiednie kroki.
Nie chcę nikogo urazić ani też negować, ale po co  ta jałowa dyskusja o niczym?

Akwarystyka to hobby, Rodzina to obowiązki
GG 10680128
8888
Nowy
*

« Odpowiedz #78 : Czerwiec 18, 2010, 13:14:34 »

Witam. Przejrzałem kilka tematów, ale nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Posiadam preparat AQUACID pH MINUS firmy Tropical. Odczyn mojej wody w danej chwili wynosi pomiędzy 8.0-9.0 pH. Chciałbym obniżyć do poziomu 6.5-7.0. Posiadam oczywiście test do oznaczania wartości.Niestety nie mogę się połapać w jaki sposób, jak często, w jakich ilościach używać tego preparatu, aby wszystko było jak należy i nie przekroczyć dziennej wartości 0,2. Czy mógłby ktoś mi w tej kwestii pomóc? Akwarium jest obecnie udekorowane żywymi roślinami (być może błędem było ich zasadzenie) wraz z niezbędnym sprzętem do utrzymania warunków wodnych. Woda aktualnie jest miękka/średnio twarda i znajduje się w akwarium od 3 dni. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #79 : Czerwiec 18, 2010, 13:54:16 »

skoro masz miękką/średnio twardą wodęto sugerowałbym obniżyć pH za pomocą CO2 (bimbrownia/butla) Wink osobiście nie mam przekonania do jakiejkolwiek chemii Wink

Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #80 : Czerwiec 18, 2010, 16:24:58 »

Jak poprzednik Wink
Wracamy na tor rozmowy i ja się włączę Wink
8888 musisz podać twardość wody GH i KH Wink jak masz zbyt wysoką twardość węglanową to musisz zmiękczyć wodę Wink Fakt jak napisał b0rn2bewild CO2 w zupełności wystarczy. Jak masz dobrą wodę to spokojnie zbijesz do 6.5 pH.

... w którym samochód pozostawi nie większy ślad jak łódź płynąca po oceanie...

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #81 : Czerwiec 18, 2010, 16:28:26 »

Woda aktualnie jest miękka/średnio twarda i znajduje się w akwarium od 3 dni. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.
Wybacz kolego ale zwrot "miękka/średnio twarda" woda nic nie mówi.
Podaj konkretne wartości bo może wg Ciebie woda jest miękka/średnio twarda a wg wskazań testów jest zupełnie inaczej.
Generalnie, polecam zbicie PH (po uporaniu się z TWO, TWW) poprzez naturalne metody. FIltracja przez torf, szyszki olchy lub wyciąg z nich, korzenie w zbiorniku no i wyciąg z kory dębu - używałem do momentu aż kora się skończyła - świetna spraw.
Podobnie jak kolega Born...nie jestem zwolennikiem chemii w zbiorniku.
Zaznaczam jednak, że każdy z w/w zabiegów zabarwi Ci wode na brązowo, powodem tego będzie uwolnienie się do wody (w mniejszym lub większym stopniu) garbników i humusów.

Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #82 : Czerwiec 18, 2010, 16:36:12 »

witam

przeczytałem cały wątek "uknuty za moimi plecami", i odsyłam w kwestiach obniżania i podwyższania paramentów wody do wątku Sebastiana który to już dawno temu wszystko opisał:
http://www.akwarium.net.pl/forum/woda/podstawowe-w322a347ciwo347ci-chemiczne-wody/

ponadto jeszcze raz napiszę łopatologicznie:

0. przedział KH w akwarium w zależności od hodowli będzie od 1-12 stopni niemieckich - do takiego dążymy, gdy ktoś ma wyższe KH musi obniżyć i nie ma mowy o stosowaniu CO2, podobnie nie jest możliwe ustabilizowanie PH za pomocą dolewania czegokolwiek, i nie jest możliwe "zbicie" PH na stałe bez zmiany wysokiego KH
1. KH (TWW) twardość węglanowa w akwarium dąży się do tego żeby była stała, najpopularniejsze metody obniżenia to mieszanie wody z kranu z wodą RO w odpowiednich proporcjach lub stosowanie żywicy jonowo-wymiennej zwanej kationitem *(reszta nie jest warta straconego czasu - mówię na podstawie moich doświadczeń)
2. mając stałe KH w akwarium dążymy do stabilizacji PH w przedziale odpowiadającym danej wartości KH!!! nie odwrotnie
3. optymalny przedział PH dla akwarium dobieramy na podstawie KH tak aby zawartość CO2 w wodzie była 15-30(35max) ppm. - różne źródła różnie podają myślę że zakres który podałem jest wspólnym mianownikiem dla 99%
4. Utrzymywanie stałego PH "ręcznie" zliczając bąbelki jest fizycznie nie do zrealizowania i musi odbywać się w procesie automatyki pomiaru i korekcji parametrów
5. woda która ma KH (około) mniejsze niż 5 stopni niemieckich ma tendencję do samo zakwaszania się i jej PH w czasie będzie samoistnie spadało - proces ten przyspieszają gnijące szczątki materii organicznej/
6. woda o KH (około) większym niż 5 będzie miała tendencję do samo-uzasadawiania się czyli jej PH w czasie będzie samoistnie zwiększało się

duży wpływa na wartość PH mają niektóre leki i preparaty chemiczne powodując destabilizację PH w górę lub w dół, dlatego też wskazane jest aby sterownik posiadał obie procedury dla nadmiernego wzrostu i dla nadmiernego spadku PH, i aby to korygował...

OT:
a teraz trochę sprostowań

nie zamierzam się z nikim kłócić bo jak widać zdania są podzielone a "racja jest jak D**A - każdy ma swoją" J.Piłsudski

....
Reasumując - Mirek ma piękne akwa, sprzęt z najwyższej półki, zna się na rzeczy, ale czy aby przypadkiem sam nie jest częścią branży akwarystycznej? Wink To byłaby hipokryzja Smiley Nie wspominając o wspomnianych laurkach Smiley

BTW: sory za OT

chciałbym tylko zdementować plotki że jestem w branży akwarystycznej, jestem człowiekiem honorowym i nigdy nikogo nie naciągałem i nie myślę oszukiwać - tym co myślą inaczej polecam czytanie ze zrozumieniem nie po łebkach lub zapraszam do dyskusji w kwestiach elektronicznych - bo właśnie to jest moim zawodem

ponadto piękne akwarium znaczy dla każdego coś innego - rzecz gustu, a kompletną bzdurą jest że mam sprzęt z najwyższej półki - może ktoś Was wie ile mnie to wszystko wyniosło??? - bo co niektórzy to wyciągają na bieżąco nietrafione wnioski

za pomoc udzieloną wielu początkującym i nie tylko otrzymuję piękne podziękowanie, aż się zastanawiam czy w ogóle warto cokolwiek jeszcze pisać ... Sad  

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 18, 2010, 18:37:37 wysłane przez Mirmil » Zapisane

b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #83 : Czerwiec 18, 2010, 18:00:10 »

Woda aktualnie jest miękka/średnio twarda i znajduje się w akwarium od 3 dni. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.

- miękka                  4 - 8`n
- półtwarda             8 - 12`n

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #84 : Czerwiec 18, 2010, 19:46:55 »

- miękka                  4 - 8`n
- półtwarda             8 - 12`n
To zwyczajowo przyjęte nazewnictwo czy wg Ciebie tak to powinno wyglądać?

Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #85 : Czerwiec 18, 2010, 19:56:56 »

tak to wygląda jakbyście zajrzeli w moje linki to wszystko by było jasne

to jest przybliżony podział (nie pamiętam źródła)
0 - 5,6         bardzo miękka
5,6 - 11,2               miękka
11,2 - 16,8      średnio twarda
16,8 - 22,4      twarda
 >22,4          bardzo twarda

lub wg norm PL http://pl.wikipedia.org/wiki/Twardo%C5%9B%C4%87_wody

Twardości wody do picia: wg norm polskich 60-500 mg CaCO3/dm3[1]

dzieli się następująco

* bardzo miękka to <75 mg CaCO3/dm3
    * miękka 75-150 mg CaCO3/dm3
    * średnio twarda 150-300 mg CaCO3/dm3
    * twarda 300-500 mg CaCO3/dm3
    * bardzo twarda >500 mg CaCO3/dm3

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #86 : Czerwiec 18, 2010, 20:00:56 »

tak to wygląda jakbyście zajrzeli w moje linki to wszystko by było jasne

16,8 - 22,4      twarda

lub wg norm PL http://pl.wikipedia.org/wiki/Twardo%C5%9B%C4%87_wody

Twardości wody do picia: wg norm polskich 60-500 mg CaCO3/dm3[1]

dzieli się następująco

* bardzo miękka to <75 mg CaCO3/dm3
    * miękka 75-150 mg CaCO3/dm3
    * średnio twarda 150-300 mg CaCO3/dm3
    * twarda 300-500 mg CaCO3/dm3
    * bardzo twarda >500 mg CaCO3/dm3

Dzięki za info.

b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #87 : Czerwiec 18, 2010, 20:46:15 »

16,8 - 22,4      twarda

Podział który podałem był rozpisany na instrukcji od testów, podobny jest tu na forum w dziale woda - parametry.

rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #88 : Czerwiec 18, 2010, 20:50:48 »

16,8 - 22,4      twarda

Podział który podałem był rozpisany na instrukcji od testów, podobny jest tu na forum w dziale woda - parametry.

Właśnie dlatego są stopnie twardości.
8888
Nowy
*

« Odpowiedz #89 : Czerwiec 21, 2010, 19:45:09 »

Dziękuję za porady. Mam niestety nadal ten sam problem. Pomimo codziennych pomiarów pH oraz dodawanych stopniowo dawek Aquacidu, woda zdaje się utrzymywać wciąż ten sam odczyn 8.0-8.5 (stwierdzam tak po zgodności z wykresem), chociaż zużyłem już 15 ml na 54 litrowe akwarium. Nie jestem przekonany co do danego preparatu. Wprawdzie minął niespełna tydzień, ale już zaczynam się powoli denerwować, ponieważ nie wiem czy wszystko przebiega zgodnie z planem... A zależy mi na jak najlepszym środowisku dla ryb, przed wprowadzeniem ich do zbiornika. Czy powinienem być bardziej cierpliwy, nawet jeśli nie widać efektów? Dlatego zacząłem zastanawiać się nad skorzystaniem z bimbrowni. Wykonam ją własnoręcznie. I tutaj nasuwa mi się pytanie...
Wówczas, gdy podłączę bimbrownię... Jak często powinienem kontrolować wodę testerem pH? Niestety nie znam ani jego skuteczności działania, ani szybkości następujących zmian. Proszę o poradę.
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7
  Drukuj  

Skocz do: